Edstedt om ”femmiljonerslånet”

Alliansens hemsida har tidigare rapporterat om att ett efterhängset och stort lån nu äntligen är betalt. Vi bad alliansföreningens kassör Ulf Edstedt berätta om bakgrunden till lånet och vad det nu innebär att skulden är reglerad.

Berätta om bakgrunden till lånet. Hur länge har det hängt med?
- Lånet togs 1991 när vi fortfarande var en flersektionsförening, och inte alliansförening som i dag. Det brukar kallas ”femmiljonerslånet” och togs för att få ordning på en massa skulder som fanns i föreningen. Framför allt var det ishockeyn, fotbollen och bandyn som hade dragit på sig skulder. Lånet var ett banklån, med kommunen som borgen. Kanslibyggnaden vid Kanalplan var foreningens säkerhet.
Hur stora var skulderna när föreningen ombildades till alliansförening 1999?
- Alliansföreningen bildades 1 januari 1999 och sista december 1998 var skulden sammanlagt ungefär 4,5 miljoner. Det hade alltså inte amorterats särskilt mycket under åren, det man betalat var räntorna. När alliansföreningen bildades var man tvungen att reda ut hur mycket var och en av de olika föreningarna var skyldiga. Gentemot banken och kommunen var alliansföreningen ansvarig och de tre idrottsföreningarna reglerade sin respektive skuld genom att betala till HIF Alliansförening.
Hur fördelades då skulderna?
- Hockeyn hade brutits ut ur alliansföreningen något tidigare. Dess gamla skulder till HIF var det då nödvändigt att HIF formellt tog ansvar för. Fotbollens skuld till alliansföreningen blev 1 976 000 kr, bandyns 1 092 000.
Hur mycket har det kostat att bära på de här lånesummorna?
- Fotbollen har betalat ungefär en halv miljon i räntor, ishockeyn 350 000 kr och bandyn 240 000 kr. Hockeyn har vidare betalat ungefar 1,5 mkr av skulden.
Har föreningarna kunnat betala enligt avbetalningsplan under de här åren? Ishockeyn var ju till exempel länge under isen innan den slutligen gick i konkurs i våras.
- Ja, föreningarna har betalat enligt de avbetalningsplaner som gjorts upp. Fram till 1998-99 betalades i stort satt bara räntorna. Från 1 januari 1999 har det gjorts stora amorteringar. Hockeyn betalade mer i början, och det var tur – annars hade lämnat en större skuld efter sig.
Totalt har de tre föreningarna tillsammans betalat ungefär 550 000 kronor i snitt per år från 1999.
Om det nu ändå var de tre medlemsföreningarna fotboll, bandy och ishockey som betalade av skulden, varför skulle lånet hanteras av alliansen?
- När vi bildade alliansförening gick kommunen inte med på att göra de enskilda föreningarna betalningsansvariga. Deras borgensåtagande byggde på att alliansen var ansvarig, med kanslihusbyggnaden vid Kanalplan som säkerhet.
Innebär det reglerade lånet att alliansen nu har mer pengar att röra sig med?
- Nej, det gör det inte. Alliansen har i princip bara de intäkter som krävs för att täcka utgifterna. Och de viktigaste uppgifterna är driften av klubbhuset och att sköta medlemsregistret. Vi ansvarar också för driften av Kanalplan, men när det gäller den delen har vi bidrag från kommunen.
   Den stora fördelen med att lånet är betalt är att vi inte längre behöver riskera våra egna tillgångar. Alliansen har varit helt ansvarigt, men vi hade aldrig själva kunnat betala lånet. Medlemsföreningarna förtjänar en stor eloge för att lånet som hängt med så länge och varit en börda nu är reglerat.
Uppdaterad: 23 JAN 2015 16:48