Foto: Isak Blomster

Hockeyn på väg in igen

Bajen Fans Ishockeyförening bildades av personer från ett flertal supportergrupper under våren 2008. Anledningen var att Hammarby IF Ishockeyförening hade gått i konkurs och att man inte ville att hockeyn skulle försvinna som Hammarbysport.

2013 har det gått fem år sedan konkursen vilket innebär att namnet HIF Ishockeyförening åter kan tas i bruk. Vi pratade med Richard Slätt som tog över ordförandeskapet i BFIF 2011 för att pejla hur tankegångarna om projektet går just nu.

- Jag tror att alla är ense om att vi startade föreningen för att Hammarbysupportrar skulle ha ett ishockeylag att följa på vintern, så för de flesta är det nog en självklarhet att gå in i Hammarby om de vill ha oss. Sedan ska vi aldrig glömma att det är en förening av supportrar och för supportrar – oavsett vad namnet på föreningen är, säger Bajen Fans Hockeys ordförande Richard Slätt.

Bajen Fans Hockey har haft ett inledande möte med alliansföreningens Hans Bergmans och Lasse Strandberg där signalerna var positiva från deras håll. Därför förbereder man nu för ett extra årsmöte i mars där medlemmarna i Bajen Fans Hockey får vädra sina åsikter om ett eventuellt intågande i Hammarby IF igen.

Att bli en del av alliansföreningen kommer inte att innebära några större skillnader rent föreningsmässigt, menar Richard Slätt. Den största tyngden ligger någon annanstans.

-Egentligen blir förändringarna inte så stora sett till föreningen, men känslomässigt desto större tror jag. Att vi från supporterhåll har skapat det här och att det är alla supportrar som i så fall varit en del av att skapa en ny sektion inom Hammarby. Det är mäktigt att vara en liten kugge i det hela.

Kommer det förutom namnbytet att bli några förändringar för supportrarna? Kommer ni att kunna behålla samma avslappnade stil?

- Ja det kommer vi, grunden för föreningen är och kommer alltid att vara enligt devisen ”Av supportrar – för supportrar”. Den biten kommer inte alls påverkas av att vi går in i alliansföreningen. Det är upp mig och övriga i styrelsen att vi inte glömmer bort utan arbetar med det och är extremt lyhörda gentemot supportergrupperna för vart föreningen tar vägen.

Sedan starten 2008 har Bajen Fans Hockey för varje säsong som gått startat i en högre division än föregående säsong, fram tills säsongen 2011/2012. Man klarade sig igenom grundserien och i Alltvåan men i kvalserien upp till division 1 tog det stopp. Nu spelar de återigen i Alltvåan och målet är precis som tidigare att ta steget upp.

Är Bajen Fans Hockey redo för att at klivet upp till division 1 med allt vad det innebär nu?

-Ja, det är vi absolut. Sedan skulle vi vilja ha en massa mer istider och annat, men det är ingenting vi kan göra något åt i det korta perspektivet utan är ett långsiktigt arbete. Det är lite som att spotta på en sten – till slut kommer vi i mål med den sortens saker också, även om det kan ta sin lilla tid.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:25
Skribent: Sandra Gaye