Intervju: Bajen Fans grundare Stefan Magnusson

2011 var året då den obereoende supporterföreningen Bajen Fans fick en ny storhetstid. Under året gick man från ca 1 000 medlemmar till över 6 000. Intresset för att vara med i denna förening, som ordnar resor till bortamatcher, tar fram souvenirer och driver opinion, fortsätter att var stort under 2012 och man har slagit ytterligare medlemsrekord. Sandra Gaye har intervjuat Bajen Fans grundare Stefan Magnusson om då och nu.

Stefan Magnusson är ett namn som är känt för de flesta hammarbyare, inte bara för hans arbete för Hammarby bandy eller det årliga talet vid Nackas minne på julafton, utan även för att han var med och grundade supporterföreningen Bajen Fans som idag är Sveriges största supporterförening någonsin.  Dagen efter att Bajen Fans slagit ytterligare ett rekord och blivit hela 6326 medlemmar träffade jag Stefan Magnusson på Hammarby bandys kansli för att prata lite om Bajen Fans.

Hur väcktes ditt intresse för Hammarby, och hur blev du så engagerad?

–          Hela min familj var bajare, eller ja, farsan och storebrorsan. Jag såg Hammarby första gången när jag var 8 år och fick börja gå själv när jag var 10-11. Jag är ju mer eller mindre uppväxt på Söderstadion, man var inte bara där när det var match utan vi var där och kollade träningar och så. På helgerna brukade vi planka in på Söderstadion och lira boll själva.Vi blev väl jagade av någon vaktmästare ibland, men det var bara skoj.

Stefan berättar för mig att han som yngre spelade fotboll i den lokala klubben Bagarmossen-Bellevue, men han slutade vid 15 års ålder på grund av att supporterlivet tog över.

Vad fick dig att starta Bajen Fans, vad ville du ha ut av det?

-          Jag var ju med när det började sjungas på läktaren i början av 70-talet, men i slutet började klacken att splittras. Sen 1980 blev det stökigt på läktaren när Hammarby mötte Landskrona på Söderstadion, folk i klacken började kasta flaskor mot Landskronaspelarna och sånt. Det var väl främst yngre personer som gjorde detta, och Hammarbys supporterförening ”Soppen” började då ta avstånd från klacken. Vi satte oss ett gäng, de flesta i 20-årsåldern och snackade om att starta en fristående supporterklubb till Hammarby. Vi fick en del hjälp av Hammarby och Sten ”Stabben” Ahlner som satt i styrelsen var med och stöttade från början. Målet var att skicka iväg bussar till bortamatcher, vi köpte upp biljetter av Hammarby och sålde de så att klacken kunde stå tillsammans. Vi tog även fram souvenirer som vi tyckte var viktigt att det fanns. Vi ville att man skulle stötta Hammarby på ett schysst sätt. Vi hade räknat att bli kanske 500 medlemmar det första året, men vi blev 1500, vilket är typ så många som Järnkaminerna och Black Army är idag.

Idag har ju Bajen Fans kontakt med bl.a supporterpolisen och AEG, hur såg det ut på din tid?

-          Kontakt med polisen hade vi då också, jag blev kallad en del till poliskonferenser där även Black Army och Blue Saints deltog.

Vad tycker du om sättet Bajen Fans har utvecklats på?

-          Bajen Fans som det är idag är ju alldeles fantatiskt, då hade man aldrig kunnat drömma om att vi skulle bli så stora som vi är idag. Bajen Fans är ju exakt den maktfaktor man ville vara när det grundades. Sen har ju inte utvecklingen alltid gått såhär, ett tag stod den ju nästan still, i slutet på 1900-talet när alla ultrasgrupper som Bara Bajare, Ultra Boys osv. dök upp så var ju Bajen Fans bara en i mängden bland alla grupperingar.

Black Army och Blue Saints, nu Järnkaminerna, grundades ju samma år som Bajen Fans, hur stor var pressen på att bli störst i Stockholm då?

-          Njae, det var väl lite press men inte världens konkurens. Man kände ju folk i Black Army då också, man kunde ju dricka öl tillsammans på någon fest. Att alltid ha störst klack på matcherna var däremot alltid viktigt. Särskilt inför derbyn, då var det liksom ”aha ska Gnaget vara så många, då måste vi vara såhär många”.

Vad tjänade man på att vara med i Bajen Fans i början?

-          Ja, man fick medlemstidningen Bajenfanzine hemskickad, vi hade ju förtur till biljetter också. På den tiden jobbade vi ju inte med internet, så vi skickade ut infoblad till våra medlemmar. Bussarna till bortamatcherna var bara till för medlemmar också, så ville man åka med någonstans så fick man lösa medlemskap.

Finns det någonting som idag relateras till Bajen Fans som du inte står för?

-          Bra fråga det där. Jag är inte direkt för pyroteknik, särskilt inte efter att jag för ett tag sen höll på att bli döv när jag fick en banger vid örat i Uppsala. Rent visuellt är det ju inget fel och borde få finnas under ordnade former, men så länge det kostar för klubben så bör det inte förekomma på arenan.

Jag har flera gånger sett Stefan lägga en snusdosa på bordet inne i Klacksparksrummet på Söderstadion, så när vi är klara med frågorna så frågar jag honom om han hunnit testa det nya Bajen Fans-snuset än. Det har han inte.

-          Nej det har jag inte, jag slutade ju snusa för tio år sen. Nu har jag niktotinfritt snus, bara för att ha något under läppen. Var kan man köpa snuset? Man kanske ska testa en ändå. Så är man fast igen, haha.

Fotnot: i slutet av april 2012 är medlemsantalet för Bajen Fans över 6 700.

Uppdaterad: 23 JAN 2015 16:44 Skribent: Sandra Gaye