Intervju: Jan Lundqvist

Intervju med Jan Lundqvist, ordförande i HIF Alliansförening
Hammarby IF består för närvarande av 16 medlemsföreningar. 15 av dem sysslar med idrottsverksamhet, den 16:e är Sällskapet Hammarby-Veteranerna. Idrottsföreningarna i Hammarby IF är HIF Bandyförening, HIF Bouleförening, HIF Bowlingförening, HIF Boxningsförening, HIF Damfotbollförening, HIF Fotbollförening, HIF Friidrottsförening, HIF Goalballförening, HIF Handbollförening, HIF Innebandyförening, HIF Orienteringsförening, HIF Roddförening, HIF Rugbyförening, HIF Skidförening och HIF Speedwayförening.
   Alliansstyrelsen leds sedan 2000 av ordföranden Jan Lundqvist. Erik Dahlberg träffade Janne och bad honom berätta om sig själv och om hur han ser på alliansens arbetsuppgifter.
  • Vad anser du är HIF Alliansförenings uppgifter?
-         Bland annat att utföra de givna uppdrag vi har, nämligen att hålla ihop föreningens alla sektioner. Man kan kalla det för att hålla ihop familjen. Vi har fyra rådsmöten varje år och jobbar i grupper över sektionsgränserna.
  • Sköts dessa uppgifter på ett bra sätt?
-         Det tycker jag, vi har jobbat fram en värdegrund att stå på och den är ett levande dokument som ska hjälpa oss i vår strävan att hålla ihop föreningen.
  • Som alliansordförande är du ganska anonym. Långt ifrån alla vet vem som ordförande för alliansen, till exempel visste inte Micke Hellström i förra intervjun vem som är alliansordförande. Kan man tänka sig att det finns ett värde för dig att hålla en ”högre” profil?
-         Jag är inte lagd åt det hållet utan delegerar hellre och tycker att det är vettigare att sprida ansvarsområdena och låta fler människor vara med. Möjligen skulle man ha en som alltid var ansiktet utåt i samarbetet med pressen.

• Skulle alliansstyrelsen som helhet kunna vara lite ”offensivare” än den är idag?
-         Kanske när det gäller gemensamma frågor som till exempel nya arenor och liknande.
  • En medlemstidning efterfrågas av en del medlemmar. Tror du att Hammarbyiten någon gång kommer att uppstå i tryckt form?
-         Hoppas det, men jag tror inte att Hammarbyiten återuppstår. Det var en bra tidning men den är för dyr för den nuvarande ekonomin.
  • Vad är Hammarby för dig?
-         Kultur! Jag växte upp i Hammarbyhöjden och i mina kvarter bodde dåtidens idoler som Lare Pettersson, Rolf ”Mackan” Pettersson och Rune Johansson. Närheten till Söderstadion gjorde ju sitt till och fotbollen och ishockeyn var det som låg närmast hjärtat. För mig är Hammarbysjälen viktig, likaså är det viktig att idrott oavsett nivå ska vara kul.
  • En viss omsättning sker bland Hammarbys medlemsföreningar. Någon läggs ner, andra kommer till. Vad krävs för att få bli en medlemsförening i Hammarby IF?
-         För det första att man ör godkänd av Riksidrottsförbundet. Vi har också en tanke om att bara ha en idrott per förbund, undantaget är herr- och damfotboll. Det ska också finnas både elit och bredd, eller om du hellre vill tävlings- och ungdomsidrott. Vi vill inte heller att det ska vara för många idrotter, de finns exempel på idrotter som vill till Hammarby för att komma åt varumärket och på så sätt skaffa sig sponsorer. Riktigt så enkelt är det inte att bli en del av Hammarbyfamiljen.
  • Finns exempel på kandidater som fått nej?
-         Det har funnits, bland annat beachvolleyboll och bordtennis. De lyckades inte uppfylla kraven.
  • Har någon förening blivit utesluten?
-         Tyvärr blev golfen utesluten eftersom de inte kunde redovisa någon verksamhet och de hade inte heller några tävlingar.
  • Det har varit stökigt i AIK och Djurgården den senaste tiden. Hur ser du på det som hänt där?
-         Jag är inte helt insatt i alla turer i Djurgården men när det gäller AIK kan det ju inte vara rätt väg att gå att mer eller mindre låta supportrarna ta över styrelsearbetet. Det viktigaste för AIK här och nu är att de stänger dörren om sig och sätter sig ner för att jobba fram nya lösningar inför framtiden.
  • Vad tror du att den nya fotbollsarenan kommer att betyda för Hammarby?
-         Den kommer att betyda mycket och ge oss stora möjligheter till såväl sportsliga framgångar, som att få en bättre sponsring och försäljning. Jag har varit involverad i arenafrågan ända sedan 1996 och jag är helt säker på att det kommer att bli riktigt bra för oss.
  • Rangordna de fem största Hammarbyprofilerna genom åren, alla kategorier.
-         Oj vad svårt, det blir nog bara spelare från förr med Nacka som given etta och med Svenne Berka som tvåa. De två är Hammarby för mig, de är kultur. Övriga som ska med är Ronnie Hellström, bandyspelaren Leif Fredblad och den gamle legenden Holger Nurmela.
  • Tror du att alliansföreningens roll kommer att se likadan ut år 2018?
-         Förhoppningsvis är det en homogen och väl sammanhållen grupp som jobbar för Hammarbys bästa även då. Allt kan alltid bli bättre och strävan bör också vara att vilja utvecklas.
Erik Dahlberg
Fakta Jan Lundqvist:
Ålder: 64 år.
Alliansordförande sedan: 2000, innan dess vice ordförande i Hammarby Fotboll.
Egna idrottsmeriter: Fotboll och ishockey i Stureby SK fram till junioråldern.
Ser hur mycket Hammarbyidrott: 70 % av fotbollsmatcherna, 70 % av bandymatcherna, sporadisk handbolls- och speedwaybesökare.
Uppdaterad: 23 JAN 2015 16:50
Skribent: Erik Dahlberg