Rybrink på väg in i Hammarbys styrelse

Styrelsen i Hammarby IF:s alliansförening kan snart få en ny medlem. Till årsmötet den 26 april har valberedningen föreslagit att Urban Rybrink väljs in. Urban har varit informationschef i Hammarby Fotbolls organisation i flera års tid fram till denna vår när tjänsten upphörde. Om årsmötet inte vill annat är det alltså dags för ett nytt uppdrag inom Hammarbysfären för Urban Rybrink.

Vi ställde några frågor till den nye styrelsekandidaten.
Du är ju föreslagen att väljas in i Hammarby IF:s alliansstyrelse. Hur känns det?
- Smickrande och inspirerande. Det ska bli stimulerande och jag ser fram emot det.
Din tjänst som informationschef i Hammarby Fotboll försvann. Att du ändå vill fortsätta att jobba i Hammarby i den här formen tyder på ett genuint hjärta för klubben.
- Så är det ju självklart. Jag tror det krävs hjärta för att kunna ägna sig åt den här typen av jobb, det gäller även anställningar i andra delar av klubben. Det blir ett heltidsengagemang som man inte skulle orka annars.
Har känslorna för klubben förändrats efter att ha varit anställd under några år?
- Hjärtat är nog lika stort som tidigare. Däremot har jag följt till exempel bandyn och handbollen mindre under den här tiden. Orken och hänsynen till familjen har gjort att jag sett färre matcher live. En annan sak är jag fått större kunskap och insikt av att ha jobbat i klubben. Jag tycker mig ha sett vissa behov som klubben borde arbeta mer med, och annat där jag tror det varit för stort engagemang.
Du känner inte bitterhet över att det blev som det blev i Hammarby Fotboll?
- Under tiden den här processen har pågått har jag gått igenom alla känslor man kan tänka sig men nu känner jag mig inte bitter. Jag tror att det kan vara värre för de som arbetar ideellt när de får besked om att deras insatser inte längre behövs. Folk investerar så mycket mer än sin tid i klubben – de satsar sina känslor och sin vilja.
Vad vill du göra som styrelsemedlem i HIF alliansförening?
- Jag känner stor ödmjukhet inför uppgiften och vill inte slå på trumman alltför stort till att börja med. Det jag brinner för att försöka samla klubbens historia. Jag började lite med att försöka bygga upp ett bildarkiv i fotbollen och det arbetet vill jag fortsätta. Det är många som är engagerade i vår historia, och det finns mycket memorabilia utspritt i privat ägo. På något sätt skulle jag vilja samla det och göra det tillgängligt för alla medlemmar.
En annan sak jag känt är att det finns ett behov att samla hela Hammarbyfamiljen på olika sätt. Sen vi blev alliansförening finns inte riktigt den naturliga samhörigheten längre och jag skulle vilja hitta plattformar för de olika föreningarna att träffas. Men det bygger ju på att medlemsföreningarna verkligen känner så – det kanske bara är jag som tycker att splittringen är ett problem?
Vad ser du som alliansens huvudsakliga uppgifter?
- Förutom de uppenbara som regleras av stadgar så tror jag att föreningens etiska värderingar är en viktig fråga. Som medlem har man både rättigheter och skyldigheter i en Hammarbyförening.
Något mer du vill tillägga?
- Jag känner stor ödmjukhet inför uppgiften och det ska bli kul att sätta sig i arbetet. Det känns spännande och stimulerande!
Uppdaterad: 23 JAN 2015 16:47