Hoppa till sidans innehåll

Hemsidan startar intervjuserie


Alliansens hemsida uppmärksammar i dag, 21 oktober, årsdagen av det efterlängtade fotbollsguldet 2001. Vi gör det med att starta en serie intervjuer med Hammarbyprofiler som kommer att publiceras på tisdagar var tredje vecka. Först ut är lämpligt nog en av guldvinnarna från 2001 – Mikael Hellström.

Välkommen till Erik Dahlbergs intervju med den lojale Hammarbyspelaren.

 

Intervju med guldmedaljören från 2001 Mikael ”Hella” Hellström av Erik Dahlberg

I dag är elitfotbollsspelare oftast handelsresanden i fotboll. Det är vanligare att en spelare i sin karriär avverkar ett antal klubbar än förblir trogen den han slår igenom med.
Som tur är finns undantag. Mikael Hellström, som egentligen aldrig kallas annat än ”Hella”, är ett av de allra bästa, och även om han numera lagt skorna på hyllan kommer han alltid att bli förknippad med en klubblojalitet utöver det vanliga. En lojalitet som fortfarande i högsta grad är aktuell eftersom ”Hella” arbetar med Hammarby Fotbolls scoutingverksamhet.
Läs intervjun där ”Hella” bland annat berättar om de tränare han haft som A-lagsspelare i Hammarby.
 
 • Ska Hammarby fortsätta vara en förening med många idrotter på programmet, eller vore det bättre att satsa hårdare på några färre?
-         Hammarby är ju något av folkets klubb och därför är jag övertygad om att det är bra med många olika idrotter och därigenom många utövare. Kanske skulle vi rent av ha fler sektioner än vad vi har idag.
 
 • Vilka sporter har du sett Hammarby tävla i?
-         Förutom fotboll både dam och herr så har jag varit på handboll, ishockey och bandy.
 • Vad är Hammarby för dig?
-         Det är som en enda gigantisk familj. Jag kom redan som 10-åring och allt jag ville då var att spela fotboll. Så blev det också och jag har genom åren lärt känna väldigt många människor med Hammarbyanknytning och jag är glad att fortfarande får vara en del av det som är Hammarby.
 
 • Vet du vem som är ordförande i Hammarbyalliansen?
-         Nej du, den går jag bet på. (Jan Lundqvist)
 • Hur skulle du vilja definiera ordet klubbkänsla?
-         I det ordet ryms det mycket och för mig handlar det om att inte sätta pengar och sig själv i första rummet, utan att alltid ha klubbens bästa för ögonen. Klubbkänsla får man när man blir kvar även vid motgång.
 • Fotbollen är ju unik inom Hammarbyfamiljen på så sätt att man separerat dam- och herridrott i två föreningar. Är det rätt väg att gå?
-         Det är ett känsligt ämne och på ett sätt är det rätt väg att gå, för hur det än är så är det herrfotbollen som är mest etablerad och som drar in mest pengar. Intäkterna skiljer sig så mycket att det blir en omöjlighet att dela lika, däremot kan herrsektionen bidra vid behov.
 • Du hade ju hela din elitkarriär i Hammarby. Så här i efterhand, finns det något du skulle ha gjort annorlunda?
-         Inte vad jag kan komma på. Jag känner mig lyckligt lottad och extremt nöjd med mina aktiva år. Genom åren har jag satt upp delmål och också nått ett par. SM-guld och kvalspel till Champions League för att nämna två.
 • Efter avslutad karriär blev du kvar i Hammarby Fotboll. Hur ser din tillvaro ut nu?
-         Jag har varit med och byggt upp den scoutingverksamhet som Tony Gustavssons pappa Börje basar över, och jag är fortfarande i högsta grad involverad i den. Just nu jobbar jag med det på halvtid och som det ser ut lutar det åt att jag nästa år kommer att jobba med scoutingen på en sorts frilansbasis.
 • Tidigare nämnde du Suleyman Sleyman som tänkbar efterträdare när det gäller att spela länge för Hammarby. Så har det ju också i princip blivit. Går det att hitta en tänkbar kandidat till att ta över efter honom?
-         Inte inom de närmaste två – tre åren, och av de som tillhör A-truppen nu ligger David Johansson bra till. Jag kan också tänka mig att Matthias Olsson från HTFF är en potentiell ”Hella & Sulan”.
 • Du har haft en rad olika tränare, ge oss en kort resumé av dem.
-         Kenta Ohlsson. Värnade om startelvan, övriga existerade knappt.
-         Tommy Davidsson- Helt okej. Han var jämnbra, det var inget särskilt som utmärkte honom.
-         Göran Göransson/Lasse Pihl. De var teoretiker och de analyserad alldeles för mycket. GG var för djup för att nå fram, fotbollsspelare är ofta ganska enkla människor.
-         Sören Cratz. Allt annat än djup men Sörens engagemang gjorde att han fick med sig gruppen på ett fantastiskt sätt. Här hade Thomas Dennerby också stor betydelse, till skillnad mot Kenta Ohlsson var Thomas skicklig på att få spelarna utanför startelvan att känna sig delaktiga.
-         Rolf Zetterlund. Bäst av alla på att utveckla oss spelare individuellt, han var dock ingen större pedagog men som tur var hade Roffe Vadim Jevtushenko som assisterande och fick hjälp med de bitarna.
-         Anders Linderoth. Stora fotbollskunskaper med bra träningar där det alltid fanns en röd tråd. Han hade lite svårt att ta kritik vilket gjorde att det inte alltid uppstod en bra dialog.
 • Vad är att föredra; tränare som stannar länge, som Anders Linderoth och Tony Gustavsson, eller när det är lite mer ruljans på tränarfronten? (vilket ju ger bänkspelare större chans och kanske ger mer omväxlande träningar)
-         Hammarby har en mall som vi rekryterar efter och i den finns en tanke om att tränaren ska stanna minst tre år. Gärna fyra, men därefter är det kanske läge att se sig om efter en ny röst. Efter fyra år behövs det någon som rör om i grytan och ser allt med nya ögon.
 • Vi backar bandet till den 21 oktober 2001. Strax innan 17:00 blåser Karl – Erik Nilsson av er match mot Örgryte. Vinsten med 3-2 gjorde att ni blev svenska mästare den söndagen. Berätta.
-         Jag ryser bara jag tänker på det. Det blev välregisserat och när Kennedy gjorde 3-1 kändes det lugnt, att de sedan reducerade med cirka 10 minuter kvar gjorde inte så mycket eftersom vi hela tiden kände att vi hade koll. När väl slutsignalen gick krymptes ytorna på planen eftersom den snabbt fylldes av euforiskt lyckliga fans. Det är stort att ha fått vara en del av detta historiska guld och just den här publikkontakten som uppstod på planen kommer jag alltid att minnas. Sedan är det ju ofrånkomligt att inte nämna hyllningarna på Medborgarplatsen. Den fokusering och den magi som fanns i luften den kvällen gjorde att jag kände mig som en rockstjärna när det var min tur att bli presenterad, det var som att tiden stannade och att nuet var starkare än någonsin.
 • Ta ut en drömelva med dig själv på valfri position.
-         Svårt men kul Det blir Per Fahlström i mål även om både Lasse Eriksson och Ante Covic ligger bra till. Backlinjen från höger består av Johan Hammarström, Johan Andersson, Magnus Lefvert och sedan spelar jag själv vänsterback. Given på mittfältets högerkant är Leif Strandh och kör jag det centrala mittfältet i en diamantform blir det Lasse Asp och Kennedy Bakircioglü, till vänster står det mellan ”Fursthen” och Jensa G. Det får bli Jensa. På topp Danne Sahlin och Tomas Lundin.
 • Vad tror du att den nya arenan kommer att betyda för Hammarby?
-         Söderstadion är fantastisk på många sätt och vis men vi behöver verkligen en ny arena. Jag hoppas att den kommer att betyda mycket och att man hittar balansen mellan en arena byggd för fotboll och en säker arena. Det gäller att få hela familjer att vilja gå på match och att småkillarna som själva spelar fotboll ska hitta en drivkraft till att bli A-lagsspelare en gång.
Uppdaterad: 23 JAN 2015 16:53 Skribent: Erik Dahlberg

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info