Hoppa till sidans innehåll

Intervju: Benjamin Thorén, Hammarbyhistoriker


Din sajt HIFhistoria startade våren 2010 och den är redan välfylld med idrottsresultat, bilder, hammarbyiana och souvenirhistoria. Vad fick dig att starta sajten?

– Det var ett anonymt förslag från gästboken på Hockeyhistoriens sida, en sida som började som embryo redan runt 2000 på hockeyns hemsida. Där hade de en historien årtalsvis taget ur en artikel av Lasse Sandlin. Den var ursprungligen skriven för ett matchprogram. Jag började fylla på där och övergick så småningom till att göra en sida per år/säsong.

När förslaget om att göra en likadan hemsida för hela Hammarby IF så tyckte jag att det var en komplett galen idé. Det tycker jag fortfarande. Galen, men kul.

Hur ser din egen historik som hammarbyare ut?

– Jag kommer inte ihåg min första Hammarbymatch. Mitt första minne av en match över huvud taget är Polen-Tjeckoslovakien i VM 1970 på Hovet när jag var fem år. Den första Bajenmatchen jag har klara minnen ifrån var derbyt mot Djurgården (1-8) 1972, men det var långt ifrån den första matchen.

Våra föräldrar var inte så intresserade av sport. Däremot fanns det vänner till familjen som tog oss på matcher. Min morfar var sportreporter på DN och han hjälpte förstås till att väcka intresset (även om han höll på AIK). Förmodligen blev jag tvingad av min storebror, helt enkelt.

Jag tillhör en av de första TV-generationerna. När jag kom hem från min första hockeymatch lär jag ha utbrustit: Verkligheten sänds i färg! I fotboll har det alltid varit Hammarby och inget annat. När det gäller andra sporter så har jag varit mer otrogen. Jag hade ju ”Honken” Holmqvist som allra största idol så då var det klart att jag ville att hans lag skulle vinna. I basket höll man på Alvik och i handboll var det Hellas.

Jag blev dock aldrig ”Leksandsbajare”. För mig blev det, av nån anledning Skellefteå. Fast om jag ska försvara mig lite så åkte jag själv till Hovet för att kolla Hammarby när jag var 8-9 år. Så Bajen har alltid varit först. Min ”tok-bajar”-period startade 22 april 1979 när jag gick och kollade på matchen mot IS Halmia (0-1). Efter det har det varit Bajen på heltid.

Hur jobbar du med sajten – var hittar du informationen?

– Till en början skyfflade jag igenom alla böcker jag har; 100-årsboken, böcker om hockeyn, bandyn och allt annat jox som kommit ut genom åren. Sedan blev det internetsökningar. Jag gick igenom alla Hammarbysektioners sidor och andra bajen- och idrottsrelaterade sidor.

Jag har fått ta del av mycket av vad andra jobbat ihop. Bland annat hade jag en tät kontakt med Carl Frängsmyr, som skrev boken om Bamsingarna. Sedan ett drygt år har jag gjort täta besök i Hammarby IF:s klubbhus vid Kanalplan där de förvarar en hel del material uppe på vinden. Där har de till exempel nästan samtliga medlemstidningar genom åren. De har jag läst igenom och fotograferat av. Dessutom har de olika idrottsböcker, en del fotografier, matchprogram och lite annat. Jag tror jag har betat av nästan allt som finns där uppe.

Sen får jag inte glömma de texter, bilder och klipp som Hammarbysupportern Peter Jansson har bidragit med genom åren. Och även Ni, hr Hagström, som kontinuerligt skickar material ur de historiska gömmorna.

 

 

Vilka upptäckter har du gjort under arbetet med Hammarbys historia?

– Att inget nånsin är nytt under solen. Dålig ekonomi, styrelsetjafs, fantastiska matcher och fotbollsmedaljer. Det verkar som om att varje generation flyttar tillbaka universums födelse 20 år från nutid. Alltså, just nu har alla diskussioner som förs någon slags underförstådd sanning att ingenting hände före 1990.

Men så är det ju inte. När man gräver i historien upptäcker man ju att de flesta diskussionsämnen har dryftats långt tillbaka i tiden. Det här med en proffsliga i hockey i Europa till exempel, var ett hett debattämne på 1960-talet. Och, om jag inte minns fel, talades det om det redan i slutet av 40-talet.

Materialet är omfattande och fylls hela tiden på – känns projektet övermäktigt ibland?

– Ja, det har känts övermäktigt sedan första dagen. Och känns övermäktigt fortfarande. Men, man får helt enkelt gilla läget och vara nöjd över det man faktiskt får ihop till sidan.

Har du någon koll på hur många som är inne på din historiska sajt?

– Det ligger på ungefär 2 500 unika besökare per månad och nästan lika många på hockeyns historia.

 

Får du respons i form av beröm och synpunkter?

– Ja, då och då kommer ett mejl eller någon kommentar på gästboken. Och alla man möter är mycket positiva till sajten. Det är nog bara en som var skeptisk till en början, men den personen har visat mycket uppskattning senare.

 

Någon som är arg över någon felaktighet i historieskrivningen?

– Nej, det har aldrig hänt. Det är (tyvärr) sällan som någon kommer med rättningar. Jag vet ju att vissa uppgifter är lite svajiga ibland. Eller, kanske inte svajiga, men att det finns massor att lägga till överallt i stort sett. Och det skulle vara kul att få lite fler kommentarer.

 

Vilken typ av material är roligast att jobba med?

– Det som är nytt. Alltså nytt i betydelsen att ingen, eller väldigt få, känner till händelsen eller har sett bilden. Jag hittade till exempel en ask med små glasnegativ från början av 1900-talet. Det var roddarna som tagit bilder under tävlingar och utflykter. Bilderna från ett träningsläger vid Medelhavet i början av 1970-talet då ett gäng får avbryter träningen, var rätt kul också. Över huvud taget är det roligt när man kan fylla på ställen där det tidigare inte funnits några uppgifter alls. Ett exempel är boxningsmatcherna från 1920-talet som jag hittade på Djurgårdens sajt.

 

Vilka är “scoopen”?

– Den saken som fått mest genomslag är väl att Hammarbys styrelse 1906 beslutade att ”ta tillbaka” 1889 som året då föreningen bildades. Det förekommer kontinuerligt en viss debatt om det är 1897 eller 1889 som gäller. Sen är det några SM-guld som väl kommit till rätta, kan man säga. Fast där handlar det nog bara om att man missade att föra över guldet från en lista till en annan. Ännu roligare är kanske alla andra medaljer som jag sakta men säkert räknar ihop. Just nu har vi 164 SM-silver och 173 SM-brons, men det fylls ständigt på.

Ett scoop är väl också att du fått fram att Hammarby IF haft livlig verksamhet i skridsko? Den grenen har ju Hammarbys hundraårsbok missat helt.

- Ja, det kanske var ett litet scoop då ju Hammarby vann en del SM-medaljer, inte minst på juniorsidan, och flera kilo DM-medaljer. Fast jag kan inte ta åt mig hela äran. Jag fick tipset från en skridskofantast.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:25 Skribent: Magnus Hagström

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info