Hoppa till sidans innehåll

Ordförande Bergman föddes in i Hammarby


Hans Bergman är sedan ett par år tillbaka ordförande i Hammarby IF, det vill säga i alliansstyrelsen. Men de som följt Hammarby genom åren vet att det inte direkt är någon nykomling i Hammarbysammanhang som sitter vid rodret. Hasse har gedigen erfarenhet av grönvitt ideellt arbete. 1990 klev han in i fotbollsstyrelsen som suppleant, 1992 blev han ordförande i hela Hammarby IF och det fortsatte han med till 1999 då Hammarbyidrotten fick en ny konstruktion – sektionerna delades upp i separata idrottsföreningar med eget juridiskt ansvar och huvudstyrelsen blev i stället en alliansstyrelse.

Hasse fortsatte som ordförande under 2000 men flyttade sedan till Italien under två år. Vid hemkomsten blev det nya uppdrag; Hasse satt i fotbollens valberedning under nio år och kom även tillbaka i alliansföreningen styrelse. Han har även ett uppdrag i HIF FF:s plankommitté och det är bollsporterna som är ursprunget till Hasses Hammarbyengagemang – och släkten.

– Jag växte upp på Närkesgatan i en Hammarbyfamilj och har varit med i klubben sen jag var åtta år. Min morbror hette Svenne Berka och ”Stabben” Ahlner kände mig sen jag var en halvmeter. Jag spelade fotboll, ishockey och bandy i Hammarby. Hockeyn och bandyn höll jag på med till junioråldern. I fotbollen kom jag till reservlaget.

Hur startade ditt ideella engagemang på styrelsenivå?

– Jag var supporter och gick på matcherna när ”Stabben” Ahlner sa åt mig: ”Nu får du kliva in”. Det var 1990 och lite turbulent i styrelsen. Jag var bland annat med och startade sponsorgruppen Klacksparkens Vänner.

Vilken är den viktigaste alliansfrågan just nu?

– 51%-regeln, som ju reglerar att idrottsföreningarna ska äga minst 51 procent när de driver sin verksamhet i bolagsform. Frågan togs ju också upp på Hammarbykonferensen som genomfördes i februari. Regeln kommer att diskuteras med föreningarna på de rådsmöten som alliansen har med medlemsföreningarna men jag tror att ingen vill ta bort den. Försvinner 51%-regeln innebär det ju att medlemmarna tappar makten. Regeln debatteras en del inom idrottsrörelsen och förra året förespråkade Henrik Appelqvist från alliansstyrelsen att den skulle tas bort, men då gick vi ut och förklarade att detta var en enskild persons åsikt, inte Hammarby IF:s policy.

En annan alliansfråga som är aktuell just nu är huruvida Bajen Fans Ishockeyförening ska väljas in i Hammarby IF.

- Ja där har vi från styrelsen sagt att de är välkomna att söka men beslutet måste tas på ett årsmöte i alliansföreningen där 17 Hammarbyföreningar är representerade. Hammarby IF Ishockeyförening gick ju i konkurs för fem år sedan och enligt Svenska Ishockeyförbundet är det den period efter en konkurs som en förening kan återta sitt gamla namn. Personligen tycker jag att Bajen Fans IF:s verksamhet funkar bra. De har verkligen kämpat under fem år och byggt upp en verksamhet.

Finns det andra idrottsföreningar som också knackar på dörren och vill in i Hammarby IF?

– Ingen på sista tiden, och det kanske är lika bra det. 17 föreningar är rätt mycket. De är ju också ganska olika, några har 25 medlemmar och fotbollen som är störst har 8 000 medlemmar. De minsta klarar sig bra, de har en verksamhet som är anpassad efter ekonomin medan de idrotter som är beroende av publik har det tuffare.

För att en idrottsförening ska kunna komma in i Hammarby IF ställs ju vissa krav, man förutsätts till exempel ha ungdomsverksamhet. Å andra sidan finns en del äldre föreningar inom Hammarby IF som inte lever upp till de här kraven. Ska alliansen vara hårdare i sina krav på medlemsföreningarna?

– Jag tycker inte man ska sparka ut föreningar som funnits länge i Hammarby IF även om de inte uppfyller kraven på ungdomsverksamhet. Kanske man i stället kan hjälpa föreningarna? Det är väldigt nyttigt med den gemensamma konferensen, där bollas mycket idéer. Över huvud taget är en anledning till att vi börjat arrangera konferensen är att vi känt att vi måste ha mer gemensamt. Och den har tagits emot väldigt positivt, man talar om ”Hammarbyfamiljen”, det känns som att vi alla vill göra något gemensamt. Men det ska också sägas att innan vi blev en alliansförening var det egentligen mer konflikter mellan de olika idrottsföreningarna, till exempel när det togs pengar från Midnattsloppet för att rädda hockeyn.

Frågan om Hammarby IF:s startår debatteras också, det finns krafter som vill att man ska ändra från 1897 till 1889 då roddföreningen som sen blev Hammarby IF grundades. Har du någon åsikt?

– Jag tycker det är 1897 som ska gälla.

Över huvud taget finns ju ämnen som gäller hela Hammarby IF och engagerar enskilda medlemmar men inget naturligt forum för att driva den typen av frågor.

– Det är lite svårt att göra sig hörd eftersom man måste gå via sin egen förening, men det är den konstruktion vi har sedan 1999 då alla idrotter i Hammarby blev egna juridiska föreningar. Har du en fråga som handlar om hela Hammarby kan du alltid prata med alliansstyrelsen men det är de 17 föreningarna som styr. Vid konferensen i februari kom det fram att några tyckte att alliansföreningen ska ha insyn i alla föreningars ekonomi men det tror jag inte går. Men en fråga som alltid är aktuell och som diskuterades på konferensen är ”Vad kan vi göra gemensamt?”.

Nu har ju fotbollen tagit hand om sitt eget medlemstregister, tidigare var det en funktion som fanns centralt på alliansföreningens kansli. Innebär det att Hammarby IF alliansförening tappar möjligheten att ha ett gemensamt medlemsregister?

– Varje förening ”äger” sina medlemmar men tanken är att man också ska kunna ha koll på det totala medlemsregistret, det ska finnas kontroll över det i alliansföreningen.

Hur kommer det att fungera ekonomiskt framöver, nu betalar ju varje förening en summa på 50 eller 100 kr per medlem till alliansföreningen. Slipper fotbollen denna avgift när man har sitt eget medlemsregister?

– Varumärkesavtalet finns ju kvar och avgiften är knuten till varumärket Hammarby IF. Man kan diskutera om det går att bryta ut medlemskortkostnaden, och frågan är inte helt avklarad ännu. Men alliansen måste ha en ekonomi för att kunna överleva och vi är inte redo att släppa intäktskällan från fotbollen. Att fotbollen ville ha sitt eget medlemsregister var inte ekonomisk fråga i grunden utan att handlade om att föreningen ville kunna koppla ihop medlemskapet med säsongskorten och andra evenemang – att kunna vara mer aktiva. Friidrotten driver också sitt eget medlemsregister.

Klubbtidning är något som många medlemmar efterlyser. Är det något som diskuteras i alliansstyrelsen?

– Ja det diskuteras och vi har lagt in hammarbyiten.se som domännamn. Men en tryckt tidning kommer vi aldrig att klara av, det är för dyrt. Fotbollen har nu ett projekt kring en webbtidning, kanske den kan utvecklas och omfatta även annan Hammarbyidrott.

Ditt eget engagemang i Hammarbyrörelsen är ju långsiktigt som vi konstaterat. Hur ser du på fortsättningen?

– Får jag chansen fortsätter jag gärna i den här rollen ett år till.

Vi får troligen alltså anledning att återkomma till en person som på ett lågmält och konstruktivt sätt varit bärande i Hammarbyrörelsen under många års tid. Med det säger vi tack Hasse, och lycka till i fortsättningen!

Uppdaterad: 23 JAN 2015 16:42 Skribent: Magnus Hagström

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info