Hoppa till sidans innehåll

Kvartsfinalklart efter derbydrama

09 MAR 2021 09:55
Herrfotbollens cupgruppspel avslutades för Bajens del med en holmgång på Tele2 Arena. 3-2 i ett derbydrama mot AIK innebär kvartsfinal för Hammarby. Veckans fotboll innehöll också en meriterande träningsseger för damlaget.
  • Skapad: 09 MAR 2021 09:55

   Herrfotbollens cupgruppspel avslutades för Bajens del med en holmgång på Tele2 Arena. 3-2 i ett derbydrama mot AIK innebär kvartsfinal för Hammarby. Veckans fotboll innehöll också en meriterande träningsseger för damlaget som besegrade Piteå med 2-0. Och så konstaterar att vi att Hammarby nu definitivt har en stjärna i släggkastning. Grete Ahlberg har stadigt förbättrat sina resultat och i veckan pressade hon personbästat två gånger – ordentligt dessutom. Med 68,91 m är hon nu Sveriges femte bästa släggkastare genom tiderna.

Läs mer om Grete och fotbollen i veckans nyhetsbrev. Dessutom notiser kring Hammarbyverksamhet i basket, goalball, handboll och ishockey.

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 9 mars 2021

Nästa nyhetsbrev: tisdag 16 mars 2021

 

NYTT OCH NOTERAT!

BASKET:

Säsongen avslutad

   Svenska Basketförbundets styrelse har, på Tävlingsutskottets inrådan, beslutat att avsluta de förbundsserierna Basketettan herr och Basketettan dam. I den förstnämnda serien finns Hammarby med, och deras tävlingssäsong är i och med detta över. Ingen nedflyttning sker från serierna utan alla lag har en garanterad plats i samma serie nästa år under förutsättningarna att alla vanliga kriterier är uppfyllda. Lagen i Basketettan Herr är intresserade av att genomföra träningsmatcher i geografiska ”bubblor” om smittspridningen inte gör detta omöjligt.
   När det gäller Hammarbys damlag spelar detta i Div 2, som administreras av Stockholms Basketförbund. Även där har man beslutat att säsongen ställs in.

Årsmöte 31 mars

   Hammarby IF Basketförening håller årsmöte onsdag 31 mars kl 18.00 i Gula Villan vid Kanalplan. Föranmälan krävs då HIF BF måste säkerhetsställa avstånd och antal i förhållande till lokal. Här finns mer info om årsmötet: http://www.hammarbybasket.se/News/6591600/Arsmote-2021-i-Hammarby-Basket

 

FOTBOLL:

Kvartfinalklart efter cupderbyt

   Hammarby tog emot AIK i den avslutande matchen i Svenska cupens gruppspelsfas (herrar). För Bajen skulle oavgjort räcka, Gnaget behövde seger. Det blev också en dramatisk match där Bajen dock hela tiden var i förarsätet. Rejält oroligt var det när Richard Magyar blev utvisad i 64:e minuten och AIK kvitterade till 2-2 på straff i 75:e minuten. Hammarby lyckades därefter inte bara hålla tätt, utan dessutom avgöra genom 3-2.

   Hammarby tog därmed en av de åtta kvartsfinalplatserna, som en av de fyra främsta gruppvinnarna – vilket ger laget hemmaplansfördel i kvartsfinalen.

7 mars Hammarby-AIK 3-2 (1-0). Publik: 0 (Tele2 Arena/Nya Söderstadion). Målen: 1-0 Akinkunmi Amoo (18), 1-1 Saku Ylätupa (49), 2-1 Vladimir Rodić (56), 2-2 Sebastian Larsson (75, str), 3-2 Gustav Ludwigson (82).

Trelleborg i semifinal på lördag

   Hammarby lottades att möta Trelleborgs FF i Svenska cupens kvartsfinal, detta efter att ha vunnit sin grupp i gruppspelsfasen. Matchen spelas nu på lördag 14 mars kl 13.00 på Tele2 Arena. Vinnande lag i denna match ställs mot segrande lag i kvartsfinalmötet Djurgården-Östersund.  

Ännu en träningsseger för damlaget

   Hammarby byggde den fina försäsongssviten genom att besegra allsvenska kollegan Piteå IF under söndagen. Lagen möttes i Gävle och Hammarby vann med 2-0 efter två mål av 16-åriga Ellen Wangerheim. Laget har därmed vunnit samtliga fem matcher innan cupspelet som börjar nu till helgen.

7 mars Piteå IF-Hammarby 0-2 (0-2). Publik: ingen uppgift (Gavlevallen). Målen: 0-1 Ellen Wangerheim (14), 0-2 Ellen Wangerheim (31).

IK Frej blir HTFF

   Hammarbys samarbetsklubb IK Frej Täby Herrfotboll kommer i fortsättningen att heta Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll. Det beslöts på ett extra årsmöte den 4 mars. Föreningen, vars representationslag finns i Div 1 Norra, blir i och med detta ännu tydligare knutet till Hammarbys spelarutveckling. Här finns mer att läsa: https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/hammarby-talangfotbollforening-herrfotboll-nya-namnet-for-ik-frej-taby-herrfotboll/

Henrik Kindlund lämnar vd-posten

   Hammarby Fotboll AB:s vd Henrik Kindlund har sagt upp sig av personliga skäl. Detta skedde i torsdags (4 mars) med omedelbar verkan. Hans arbetsuppgifter har temporärt tagits över av Hammarby Fotboll AB:s styrelseordförande Richard von Yxkull.

 

FRIIDROTT:

Grete Ahlberg förbättrade klubbrekordet två gånger!

   Släggkastaren Grete Ahlberg deltog i en liten tävling i Västerås 5 mars som utmynnade i nytt person- och klubbrekord med nästan en halvmeter. Hon hade en jämn och väldigt bra kastserie där pricken över i blev kastet på 68,06 m som alltså är nytt klubbrekord och en notering som gör henne till sjätte bästa kastare i Sverige genom tiderna.

   Sedan tävlade hon i Falun 8 mars och pressade klubbrekordet ytterligare, nu till mäktiga 68,91 m. Med det är hon Sverigefemma genom tiderna.

Svensk Friidrott lyfter fram Hammarbys friidrottsskola

   På Svenska friidrottsförbundets sajt finns nu en text om det gångna årets friidrottsskolor, där man har särskilt fokus på hur bland annat Hammarby lyckades genomföra verksamheten trots pandemisituationen. Texten hittas här: https://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=25106

Inställda Hammarbyspel

   Lilla Hammarbyspelen var tänkt att genomföras i Sätra Friidrottshall den 21 mars men klubben har nu tvingats fatta beslutet att ställa in tävlingen. Rådande restriktioner från Folkhälsomyndigheten, RF och Svenska Friidrottsförbundet säger att tävlingar nu även för barn inte ska arrangeras. HIF Friidrott kommer eventuellt att arrangera tävlingen i ett senare skede om rekommendationerna tillåter detta.

 

GOALBALL:

Årsmöte 24 mars

   Hammarby IF Goalballförening håller årsmöte onsdag 24 mars, digitalt möte.

 

HANDBOLL:

Vändning till seger på bortaplan

   Bajen fortsätter att visa styrka och mora i Herrallsvenskan. Under fredagen stod man för ännu en vändning, då tvåmålsunderläge i halvtid slutade med sexmålsseger. Bortamötet med Lindesberg slutade 26-20 i Hammarbyfavör och nu är uppflyttning ännu lite närmare.

5 mars LIF Lindesberg-Hammarby 20-26 (12-10). Publik: 0 (Lindesberg Arena). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 8 (5 str), Topias Laine 5, Kevin Johansson-Eggan 4, Gunnar Pettersson 2, Andreas Halvarsson 2, Anders Wik-Rydberg 2, Hendrik Varul 1, Martin Dolk 1.

Nytt datum för Karlskronamatchen

   Bajens bortamöte med HIF Karlskrona i Herrallsvenskan skulle spelats 4 mars, men sköts upp med kort varsel på grund av covid 19-smitta i hemmalaget. Nu har man fastställt nytt speldatum; fredag 12 mars. Återstående matcher för Hammarby:

Ti 9/3 kl 19.00 Hammarby–Vinslöv

Fr 12/3 kl 19.00 Karlskrona–Hammarby

Ti 16/3 kl 19.00 Hammarby–Kungälv

Fr 19/3 kl 19.00 Kärra–Hammarby

   Tre poäng på dessa fyra matcher säkrar uppflyttning. Stötta gärna den pågående kampanjen för att ge klubben förutsättningar för fortsatt satsning. Läs mer här: https://www.hammarbyhandboll.se/hifhandboll/nyheter/1604612/tillsammans-tar-vi-klivet-upp-igen eller gå direkt till swishfunktionen och stötta med 100 kr till 123 025 16 94 (swishare kan vinna en signerad matchtröja).

 

ISHOCKEY:

Hammarby Hockey firar 100 år

   Den 7 mars 1921 spelade Hammarby för första gången en ishockeymatch. Bandyspelare från Hammarby och IFK Linnéa möttes då i den nya sporten. Bajen vann med 7-5 och blev ganska snart en av de tongivande klubbarna i svensk hockey.

   Nu firar man alltså 100 år – det var meningen att hålla en ”100-årsmatch” den 7 mars men Covid 19 har ändrat spelschemat ett flertal gånger denna säsong så det blev ingen match på jubileumsdagen.

   Dock firar Hammarby Hockey de första hundra åren från den 7 mars och ett helt år framåt. Ett sätt att hylla en av Hammarbys mest framgångsrika idrotter är att gå med i ishockeyns 2021-klubb. Klicka på länken och läs mer: http://www.hammarbyhockey.se/2021-klubben-hammarby-hockey/

Derbyförlust mot Segeltorp

   Det blev jämnt och målsnålt när Hammarby mötte Segeltorp för tredje gången i Hockeyettan Östras vårserie. De tidigare matcherna hade gett en seger var, nu avgick Segeltorp med segern. Två matcher återstår, Hammarby är på sjätte plats i tabellen och kommer att få kvala för att hålla sig kvar på Div 1-nivå.

3 mars Segeltorps IF-Hammarby 2-1 (0-0, 1-1, 1-0). Publik: 8 (Segeltorpshallen). Mål HIF: William Ignberg Nilsson.

Sajt för Damettan

   Damettan i ishockey har fått en egen facebooksida med ambitionen att vara en plattform för utveckla hockeyn på den här nivån. Kolla gärna in: https://www.facebook.com/damettan. En annan sida med en hel del damhockey som kan intressera en hammarbyare är: http://www.damhockey.se/

 

ÖVRIGT BAJEN:

Årsmöten för supporterföreningar

   Hammarby har många aktiva supporterföreningar som var och en har sin specifika inriktning. Två av dem som aviserat årsmöten under den närmaste tiden är Hammarbyklanen och Bamsingarna.

   Klanen har sitt årsmöte den 25 april kl 12.00 (digitalt) och Hammarby Hockey Support KFIB Bamsingarna 9 mars kl 19.00 (också digitalt). Läs mer om de båda supporterföreningarna på deras hemsidor: http://www.hammarbyklanen.se/ och http://www.bamsingarna.se/

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Sportbladet Plus sänder försäsongsmatcher

   Den kommande träningsmatchen mot IK Uppsala Fotboll för damlaget sänds av Sportbladet Plus (man kan registrera sig som plusmedlem för art få tillgång till sändningarna.

Lördag 10 april 14.00 HIF – IK Uppsala: Sportbladet Plus

Svenska cupen i C More

   Herrlaget i fotboll är framme vid kvartsfinal i Svenska cupen. Matchen sänds enligt följande:

Lörd 13 mars kl 13.00 Hammarby IF – Trelleborgs FF: C More

   Även en av damlagets cupmatcher kommer att sändas i C More.

Söndag 21 mars kl 13.15 Eskilstuna United DFF-Hammarby: C More

 

Allsvenska Hammarbymatcher på Discovery+ och i Kanal 5

   Discovery+, tidigare Dplay, fortsätter att sända Allsvenskan i fotboll (herrar). När det gäller matcherna före EM-uppehållet är det också klart att Kanal 5 sänder premiären MFF-Hammarby (lördag 10 april klockan 15.00) och Kalmar FF-Hammarby (söndag 23 maj klockan 15.00).

 

Herrhandbollen streamas av Solidsport

   Herrallsvenskan i handboll, där Hammarby är ett av lagen, går att följa via Solidsports streamingservice. Det går att köpa enstaka matcher men också att bli månadssupporter för Hammarby och då kunna se alla matcher (även övriga lag) för 129 kr i månaden. Läs mer här https://solidsport.com/hammarbyhandboll/.

 

Webbsändningar från Hockeyettan

   Hammarbys matcher i Hockeyettan Östra Vår går att köpa hem över webben. Hammarby Hockey i samarbete med plattformen Staylive står för sändningar. Här finns enstaka matcher: https://play.staylive.se/hammarbyhockey/livekalender och månadsabonnemang köper man här: https://live.hockeyettan.se/schedule?page=1&partners=4

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info