Hoppa till sidans innehåll

Medaljregn i JSM

24 AUG 2021 11:06
Fem nya SM-guld till Hammarby blev facit när JSM-USM 15 avgjordes i Linköping. Det här är riktigt starka åldersklasser för Hammarby som förutom gulden även vann ytterligare elva medaljer. Läs om våra medaljörer i nyhetsbrevet!
  • Skapad: 24 AUG 2021 11:06

   Fem nya SM-guld till Hammarby blev facit när JSM-USM 15 avgjordes i Linköping. Det här är riktigt starka åldersklasser för Hammarby som förutom gulden även vann ytterligare elva medaljer. Läs om våra medaljörer i nyhetsbrevet – som också bjuder på bandy, boule, fotboll, futsal, golf, handboll, ishockey, rodd och rugby.

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 24 augusti 2021

Nästa nyhetsbrev: tisdag 31 augusti 2021

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Storstryk i första träningsmatchen

   Herrlaget inledde försäsongens matchspel med att möta seriekonkurrenten Västerås SK på bortaplan (ABB Arena). Hammarby ställde ett lag på benen där flera inte spelat tillsammans tidigare. Vilket syntes. Matchen blev nog ändå en tankeställare då hemmalaget vann med hela 14-0 (7-0). Mycket att slipa på inför nästa träningsmatch som spelas mot Tellus 4 september.

 

BOULE:

Seriespelet fortsätter 11-12 september

   Andra sammandragningen i Div 4, där Hammarby är ett av sju lag, genomförs i Södertälje 11-12 september. Efter första sammandraget hittas Bajen på femte plats i tabellen.

 

FOTBOLL:

Mirakelpoäng på övertid i Borås

   Hammarby var i stort sett uträknat mot Elfsborg när klockan visade att 90 minuter spelats. Hemmalaget ledde då med 2-0 men Bajen hade en slutforcering kvar och räddade oväntat en poäng via mål i 91:a och 95:e minuten. I och med poängen ligger Hammarby kvar på femte plats i den allsvenska tabellen men en bit efter lag 1-4. I och med att toppkvartetten inte går på särskilt många minor så krävs en stark Bajenhöst för att komma i kapp och slåss om medaljer och Europaspel.

22 aug IF Elfsborg-Hammarby 2-2 (1-0). Publik: 2 895 (Borås Arena). Målen: 1-0 Alexander Bernhardsson (5), 2-0 Jacob Ondrejka (81), 2-1 Aljoša Matko (90+1), 2-2 Abbe Khalili (90+5, str)

Uppförsbacke efter första Baselmatchen

   Hammarby stod upp väldigt bra i första mötet med FC Basel i Europa Conference League och hade 1-1 med bara minuter kvar att spela av ordinarie tid. Två snabba mål på slutet för hemmalaget ändrar dock förutsättningarna rejält inför hemmareturen. Bajen ska dock ha en eloge för insatsen på St Jakob-Park, laget visade att man kan hota ett högt rankat lag i europeiskt cupspel. 1-3 ska hämtas upp hemma på konstgräset, men hoppet är inte ute.

19 aug FC Basel 1893-Hammarby 3-1 (1-0). Publik: 12 144 (St Jakob-Park). Målen: 1-0 Arthur Cabral (30), 1-1 Abbe Khalili (71), 2-1 Arthur Cabral (86), 3-1 (str) Arthur Cabral (90).

Till fjärdeplatsen efter hemmaförlust

   Bajen har som nykomling haft en mycket stark säsong hittills och var trea i Damallsvenskans tabell inför OS-uppehållet. Återstarten blev dock lite av en besvikelse, en ganska svag insats hemma mot Eskilstuna gjorde att laget föll en placering. Och närmast väntar regerande mästarlaget Häcken (ex-Kopparbergs/Göteborg) på bortaplan. Just tredjeplatsen är åtråvärd då Sverige numera har tre lag i kvalspel till Champions League.

   20 aug Hammarby-Eskilstuna United DFF 0-2 (0-2). Publik:450 (Hammarby IP). Målen: 0-1 Mia Jalkerud (4), 0-2 Felicia Rogic (16).

Aimar Sher lämnar för Spezia

   18-åriga stortalangen Aimar Sher – som spelat i Hammarby sedan han var elva år – lämnar nu Hammarby för spel med serie A-klubben Spezia Calcio. Sportchefen Jesper Jansson har förklarat att han helst sett en förlängning av Aimar Shers kontrakt i Hammarby men att man inte lyckats komma fram till denna lösning. Därför blir det i stället affär med den italienska klubben.  

Matteo Perez Vinlöf landslagsuttagen

   P05-landslagets förbundskapten Roger Franzén har tagit ut 20 spelare till två landskamper mot Schweiz. Hammarby har en spelare bland de uttagna, Matteo Perez Vinlöf. Matcherna spelas 1 och 3 september i Sollentuna.

…och Williot Swedberg i P04

   P04-landslagets förbundskapten Viktor Eriksson har tagit ut 18 spelare till fyrnationsturneringen i Medelpad för P04-landslag den 1-8 september. Utöver Sverige deltar även Danmark, Norge och Belgien. Matchorter är Sundsvall och Matfors. Från Hammarby har Williot Swedberg tagits ut.

Sex Hammarbyspelare till F15-landslagets läger

   1-4 september hålls F15-landslagets första läger för den nya kullen spelare. 46 spelare har tagits ut till samlingen – sex av dessa är Hammarbyspelare. Våra representanter vid samlingen i Göteborg är dessa spelare: Bella Andersson, Elli Tsilichristos, Lykke Ihrfelt, Maja Wangerheim, Nellie Andersson Markovic och Smilla Holmberg. Dessutom finns Leia Jutterström på reservlistan.

HTFF spelade 3-3 mot Täby

   De två nedflyttningshotade lagen Hammarby Talang FF och Täby FK möttes i Norrettan under måndagen. Lite typiskt att det blir oavgjort i en match där båda lagen är i stort behov av poäng, 3-3 i en svängig tillställning. HTFF-mål av Aziz Harabi, Jaheem Burke och William Hofvander. HTFF är fortsatt sist i tabellen och har sex poäng upp till säker mark. Härnäst möter man IFK Haninge på Torvalla IP (28 aug).

 

FUTSAL:

Seger och uddamålsförlust i CL-kvalet

   Hammarby inledde kvalet till Champions League med att besegra estniska Viimsi med 3-1 men förlorade matchen därpå mot rutinerade danskarna Gentofte med 5-6. En match återstår, mot nordirländska Sparta Belfast (24/8). Endast ett lag går vidare från gruppen så Hammarby har inte chansen i egna händer längre. Ett halmstrå till möjlighet finns också i form av en plats ges till den bästa tvåan i de åtta kvalgrupperna.

21 aug Hammarby-FC SMS Viimsi 3-1 (3-1). Mål HIF: Sebastian Holmquist, Peiman Pahlevan, Liridon Makolli.

22 aug Hammarby-JB Futsal Gentofte 5-6 (1-3). Mål HIF: Sebastian Holmquist 2, Özgur Yasar, Peiman Pahlevan, Gabriel Diaz.

 

FRIIDROTT:

Dundersuccé i JSM-USM15

   Hammarby är synnerligen starka på ungdomssidan i vissa åldersklasser, vilket visade sig vid JSM-USM15 i Linköping 20-22 augusti. Facit blev inte mindre än 16 medaljer fördelade på fem guld, sex silver och fem brons. Dessutom 17 poängplatser (poäng gällande SM-Pokalen delas ut till de sex främsta i varje gren). Mängder av personbästan givetvis, som ju brukligt är när ungdomar tävlar, men också ett par nya klubbrekord. Vi listar medaljörerna och noterar vilka som slagit nya klubbrekord.

SM-guld:

Ester Sahlqvist, F15, på både 80 m häck och 300 m häck. Hon slog dessutom klubbrekordet på långa häcken, nytt rekord är 43,55.

Markus Moberg på 110 m häck (där det blev en dubbel för Bajen med Arvid Wändesjö på andraplatsen).

Nora Lundin i F15 3000 m, hon motsvarade favoritskapet i grenen.

Teo Borgius i stav P19. En gren som blev besvärlig att genomföra i regn och rusk och fick avbrytas. Det beslöts att de två ledande hopparna, Teo och Emil Karlsson från Växjö, fick dela på guldet när man inte kunde återuppta tävlandet.

SM-silver:

Arvid Wändesjö i P19 110 m häck, Ellen Forssell i F15 slägga, Felix Holmqvist i P15 diskus, Noah Bucht-Wesslén i P19 400 m häck, Nora Lundin i F19 1500 m och Tove Olsson i F15 spjut.

SM-brons:

Alexander Pilgrim i P19 400 m, Elias Kapell i P15 300 m häck (nytt klubbrekord 39,66), Ester Sahlqvist i F15 80 m, Jonatan Borg i P19 200 m och Niklas Wall i P19 längd.

Grensegrar och klubbrekord i Täby Open

   Hammarby hade ett antal yngre deltagare med i Täby Open 21-22 augusti. Flera kunde åkas hem med grensegrar, och det blev även ett nytt klubbrekord. Grensegrarna togs av Jonatan Borg i P12 60 m och P12 200 m, av Theodor Gutke i P12 längd, av Jumanne Hackett i P12 kula samt av Malva Lönn i F12 kula och F12 200 m. I sistnämnda gren slog Malva ett sex år gammalt klubbrekord i åldersklassen. Hon pressade det tidigare klubbrekordet med 22 hundradelar till 27,50.

Guld, silver och brons i Veteran-SM

   Öländska Högby IF arrangerade Veteran-SM 20-22 augusti och för Hammarby blev det hygglig utdelning med två guld, ett silver och ett brons. Matti Hirvi tävlade i åldersklassen M70 och vann både tresteg och på 100 meter, samt blev silvermedaljör längd. Susanne Lindfalk kompletterade medaljskörden genom att ta ett brons i K50 viktakastning. I sammanställningen över föreningspoäng kom Bajen på 47:e plats av 135 deltagande föreningar.

Truppen till senior-SM

   Stora SM i friidrott, dvs seniorernas SM, hålls nu till helgen på Ryavallen i Borås (27-29 aug, arrangör IK Ymer). Hammarby har anmält denna trupp:

M 100 m: Jonatan Borg, Dennis Otieno

M 200 m: Alexander Pilgrim, Viktor Wall, Dennis Otieno

M 110 m häck: Jonathan Holm, Amir Shaker

M stav: Teodor Borgius

M längd: David Thid, Arvid Wändesjö, Niklas Wall

M tresteg: Erik Ehrlin

M diskus: Matt Brown

K 1500 m: Nora Lundin

K 5000 m: Nora Lundin

K stav: Tilda Kapell

K tresteg: Emma Ehrlin

K slägga: Grete Ahlberg

Tolfte plats i SM-Pokalen

   Tävlingen SM-Pokalen, där klubbarna får poäng i de olika SM-tävlingarna, har fyllts på med Mångkamps-SM och USM 16-17. Det här var två tävlingar som gav en del poäng till Hammarby men som ändå inte är de allra starkaste åldersgrupperna/grenarna. Vår utdelning i senaste tävlingen, JSM-USM15, var betydligt bättre och det kommer att bli avancemang i tabellen när man räknat fram poängen. Efter den senaste sammanräkningen är Hammarby tolva, med 46,75 poäng. Elvan Västerås FK har 54,5 och Hässelby SK toppar med god marginal på 171 poäng.  

 

GOLF:

Förluster i seriespelet

   Det blev mestadels förluster för Hammarby när golfserierna fortsatte i klasserna H40 och H60.

18 aug, matcher i H40 Div 2 Blå: Botkyrka GK-Hammarby 4-0, Björkhagen GK-Hammarby 3,5-0,5, Hammarby-Golfstar Kungsängen 3-1. Hammarby är trea i tabellen (fyra lag) när en spelomgång återstår.

16 aug, matcher i H60 Div 4 Blå: Huvudstaden GK 3-Hammarby 3-1, Golfstar Kungsängen-Hammarby 3-1, Ingarö GK-Hammarby 4-0. Trots de tre förlusterna är Hammarby tvåa i tabellen när en spelomgång återstår.

 

HANDBOLL:

Robin Sanderhem och Sverige blev EM-sjua

   Spelet för Sverige och Hammarbyrepresentanten Robin Sanderhem i U19-EM i Kroatien fortsatte under veckan med spela i huvudrundan och placeringsmatcher. Sverige var alltså ett av lagen som tog sig till huvudrundan men fick där nöja sig med tre poäng när Spanien gick till semifinal på fyra. Spel om placeringarna 5-8 utmynnade i slutlig sjundeplats. Robin tillhörde genomgående de främsta de främsta målskyttarna i början av turneringen men var skadad mot slutet och spelade inte i avslutningsmatcherna.

Huvudrundan

17 aug Sverige-Island 29-27 (14-12). Publik: 100 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien). Robin Sanderhem främste svenske målskytt med sex mål.

18 aug Sverige-Slovenien 29–32 (15–16) Publik: 144 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien). Inget mål av Robin Sanderhem denna match.

   Sverige blev trea av de fyra lagen i gruppen och spelar därför placeringsmatcher om platserna 5-8.

20 aug Sverige-Danmark 29-34 (14-18). Publik: 100 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien). Robin Sanderhem skadad och spelade ej denna match.

22 aug Sverige-Island 26-24 (11-11). Publik: 150 (City Sports Hall Varazdin, Varazdin, Kroatien). Robin Sanderhem skadad och spelade ej denna match.

   Sverige blev därmed sjua i U19-EM.

 

ISHOCKEY:

Andraplats i Järfälla Cup

   Herrlaget gjorde säsongsdebut i helgen genom att spela Järfälla Cup i Järfälla Ishall. Efter att ha besegrat arrangerande Järfälla HC under lördagen (21 aug) med 6-5 väntade final mot Wings HC på söndagen (22 aug). Där blev motståndet, en division ovanför Bajen, övermäktigt. Division 1-klubben besegrade Hammarby med 7-1 i en match där de också vann skottstatistiken stort med 31-11.

   Nästa träningsmatch spelas hemma i SDC-hallen den 5 september mot Tierps HK.

Förlängt med Ida Andersson

   Ida Andersson kom till Hammarby förra säsongen från Haninge men då seriespelet avbröts hann det inte bli så mycket spel för den nu 44-åriga spelaren. Hon har nu förlängt kontraktet och spelar alltså för Bajen även 2021-22.

 

RODD:

Åtta SM-båtar

   Årets JSM/SM i olympisk rodd (2000 m) avgörs på Ryrsjön (Lilla Edet) 27-239 augusti. Hammarby har åtta båtar anmälda. Fyra i individuella klasser: Ahmet Rapi i 1x H och 1x H lättvikt samt Theodor Fritsch i 1x HJA och Linus Gerhardson i 1x HJC. Dessutom Hammarbybåtar i 2- HS, 2x HS, 4x HS och 8+ HS.

 

RUGBY:

Fall framåt mot Exiles

   Herrlagets allsvenska premiär skedde mot NRK Troján och då blev det brakförlust med 132-0. Därefter har man mött Stockholm Exiles två gånger, förlust 0-72 vid första tillfället och nu i helgen blev det 5-80. Fortsatt stora förlustsiffror alltså, dock något bättre och nu senast blev det ju också poäng framåt.

21 aug Hammarby-Stockholm Exiles RFC 5-80 (0-45). Publik: 150 (Gubbängen). Poäng HIF: Mattias Mucherie Godeau 5.

0-105 i Enköping

   Damlagets allsvenska seriepremiär visade att det nybildade laget har en bit kvar innan man kan matcha de etablerade klubbarna. Borta mot Enköpings RK blev det förlust med hela 0-105. Förhoppningsvis blir mötet med Karlstad på lördag en jämnare historia.

21 aug Enköpings RK-Hammarby 105-0 (60-0). Ingen uppgift om spelplats eller publik.

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Baselmatchen sänds av Aftonbladet Plus

   Returmötet på hemmaplan i Europa Conference League mellan Hammarby och FC Basel sänds av Aftonbladet Plus. Matchen spelas nu på torsdag (26 aug) med kickoff kl 19.00.

 

Allsvenska Hammarbymatcher på Discovery+ och i Kanal 5

   Discovery+, tidigare Dplay, fortsätter att sända Allsvenskan i fotboll (herrar). Vissa matcher sänds också i Kanal 5. De tre närmaste matcherna sänds enligt följande:

Söndag 29 aug kl 17.30: Hammarby-Malmö FF Discovery+

Söndag 12 sept kl 15.00: Djurgården-Hammarby Discovery+

Måndag 20 sept kl 19.00: Hammarby-Varbergs BoIS Discovery+

 

Damallsvenskan sänds av Sportbladet

   OBOS Damallsvenskan, som högsta fotbollsserien för damer officiellt heter, sänds av Sportbladet. Här finns info: https://www.sportbladetplay.se/. Kommande Hammarbymatcher:

Söndag 29 augusti kl 16.00: BK Häcken-Hammarby (Sänds även i SVT Play från kl 15.15)

Söndag 5 sept kl 14.00: Kristianstads DFF-Hammarby

Söndag 12 sept kl 14.00: Hammarby-Rosengård

 

Norrettan i SportExpressen Play

   För den som vill följa Hammarby Talang FF i Norrettan finns möjligheten via SportExpressen Play. Både i form av månadsabonnemang eller köp av enstaka matcher. Info finns här: https://www.sportexpressenplay.se/fotboll/ettan

 

Handbollens cupmatcher i Solidsport

   Nystartade Svenska cupen i handboll inleds med gruppspel och på herrsidan finns Hammarby med. En match är spelad (seger mot Anderstorp) och de återstående cupmatcherna kommer att visas i Solidsport enligt följande:

Ti 24/8 kl 19.00 Kristianstad–Hammarby: Solidsport

Lö 28/8 kl 17.00 Hammarby–Vinslöv: Solidsport

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info