Hoppa till sidans innehåll

Basketdamerna lyckades i kvalet

03 MAJ 2016 13:31
Bajens damlag i basket hade kvalificerat sig för kval till Basketettan Dam och där gjorde man vad som behövdes. I helgen blev det seger mot Östersund – vilket säkrade spel i den högre serien – och därefter förlust mot Malbas vilket i det skedet spelade mindre roll. Hammarby finns därmed på näst högsta nivån i basket under den kommande säsongen.

I kvalet till Superettan i pingis tog det dock stopp för Bajens herrar och när det gäller damlaget i innebandy blev Hammarby erbjudet en plats i Superligan men styrelsen där tog beslutet att tacka nej då man inte ansåg sig ha resurser för spel på högsta nivån.

Mer om detta och all annan aktuell Hammarbysport i veckans nyhetsbrev. Förutom de nämnda grenarna har vi denna gång nytt och noterat om verksamheterna i bandy, boule, bowling, boxning, fotboll, handboll, ishockey, rugby och speedway.

Välkommen till Hammarby IF:s nyhetsbrev – tisdagar på denna plats.
  • Skapad: 03 MAJ 2016 13:31

   Bajens damlag i basket hade kvalificerat sig för kval till Basketettan Dam och där gjorde man vad som behövdes. I helgen blev det seger mot Östersund – vilket säkrade spel i den högre serien – och därefter förlust mot Malbas vilket i det skedet spelade mindre roll. Hammarby finns därmed på näst högsta nivån i basket under den kommande säsongen.

   I kvalet till Superettan i pingis tog det dock stopp för Bajens herrar och när det gäller damlaget i innebandy blev Hammarby erbjudet en plats i Superligan men styrelsen där tog beslutet att tacka nej då man inte ansåg sig ha resurser för spel på högsta nivån.

   Mer om detta och all annan aktuell Hammarbysport i veckans nyhetsbrev. Förutom de nämnda grenarna har vi denna gång nytt och noterat om verksamheterna i bandy, boule, bowling, boxning, fotboll, handboll, ishockey, rugby och speedway.

Välkommen till Hammarby IF:s nyhetsbrev – tisdagar på denna plats.

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Stockholmsderbyn i Elitserien!

   Efter att IFK Kungälv nekats elitlicens och därmed skickas ut ur herrarnas elitserie har det varit frågan vilket lag som skulle få den vakanta platsen. Frågan gick först till Stockholmsklubben IK Tellus, som under söndagskvällen (1 maj) beslöt sig för att tacka ja till chansen.

   Det innebär att de 14 lagen i Elitserien 2016-17 är klara: Bollnäs GIF, Broberg Söderhamns IF, Edsbyns IF, Gripen Trollhättan BK, Hammarby, Kalix BK, Sandvikens AIK, IK Sirius, Tillberga Bandy Västerås, IK Tellus, Vetlanda BK, Villa Lidköping BK, IFK Vänersborg och Västerås SK.

   Ett äkta Stockholmsderby i Elitserien väntar alltså. Man kan till och med kalla det Söderderby i och med att Tellus också har Zinken som hemmaplan och geografiskt hör hemma i Söderort (ursprung Midsommarkransen).

Ett steg närmare hall på Gubbängens IP

   Långbänken ”bandyhall i Stockholm” fortsätter. Senaste informationen från Stockholms stads idrottsnämnd (via deras publikation Idrottsnytt) är att det ska anläggas ny ispist på Gubbängens IP:s nuvarande konstgräsplan så snart som möjligt. Då ispisten tagits i drift kan bygget av träningshall börja där nuvarande bandybana är belägen.

Förlängt med Rutqvist

   Försvararen Carl-Johan Rutqvist har skrivit på ett nytt avtal med Hammarby Bandy omfattande två år med ett optionsår. Klubben meddelar också på hemsidan att fler nyheter om spelartruppen är på gång.

 

 BASKET:

Damernas huvudcoach lämnar

   Damlaget har haft samma huvudcoach – Per ”Totte” Danielsen – sedan säsongen 2012-13 (i Polisen Basket till 2015, därefter Hammarby). Han har nu bestämt si9g för att avsluta uppdraget efter fyra framgångsrika säsonger där avancemanget till Basketettan Dam är kronan på verket. Arbetet med att hitta ny headcoach är i gång.

 

BOULE:

För trettonde gången: Bajen Cup på nationaldagen

   Hammarby Boule arrangerar Bajen Cup den 6 juni i Björns trädgård. Tävlingen startar 11.00 och är öppen för alla. Läs mer om Bajen Cup här:

https://www.hammarbyboule.se/ImageVaultFiles/id_628513/cf_57129/Inbjudan_BajenCup_2016.PDF

 

BOWLING:

Nio SM-kvalar

   Kvalspelet till individuella SM pågår mellan 26 mars-15 maj och från Hammarby kommer nio spelare att försöka ta sig vidare. Några har redan spelat, andra kliver in snart. Vi kommer att följa upp med uppgifter om vika som tagit sig vidare. De anmälda Hammarbyspelarna är dessa:

Altti Mattila Herrar A 51-64

Ann-Ki Larsson Carlsson Damer A 51-64

Anton Gehlin Herrar A 17-21

Caroline Innergård Damer A 51-64

Jonathan Hallberg Herrar -16

Katrin Fahlström Elitklass Dam

Oskar Almroth Elitklass Herr

Susanne Olsson Damer A 51-64

Tobias Hallberg Herrar A 41-50

 

BOXNING:

Leon Chartoi har lämnat återbud till SM

   Hammarbyboxaren Leon Chartoi skulle ha försvarat titeln i 75 kg-klassen vid SM i Malmö 13-15 maj men har lämnat återbud. Det öppnar dock för hans bror Adam Chartoi som därmed får en plats i SM-tävlingen. Det är också klart Hammarbys Viktor Tolancev är klar för SM utan kval, då det även i hans klass (81 kg) blivit återbud.

 

FOTBOLL DAM:

Åter till Kanalplan!

   Hammarby IP – Kanalplan – öppnas tillfälligt för Elitettanspel. Eftersom ombyggnaden ännu inte kommit i gång har Hammarby Damfotboll sökt, och fått, dispens för att spela ett par matcher under våren på Kanalplan som ju är det naturliga hemvistet för laget.

I första hand handlar det om matcherna mot Kungsbacka (onsdagen den 18 maj kl 17) och Älta (tisdagen den 24 maj kl.19:30).

 

FOTBOLL HERR:

Pablo blir ”players manager”

   För en tid sedan meddelade Pablo Piñones-Arce att han avslutar sin karriär som spelare. Nu är det dock klart att han fortsätter jobba inom fotbollen, och det i en administrativ roll i Hammarbys ledarstab. Pablo blir så kallad players manager med ansvar för frågor som går utöver spelarnas fotbollsmässiga sysslor.

 

HANDBOLL:

Kvalet klart

   Det är nu klart vilka 14 lag som kommer att spela i herrarnas elitserie den kommande säsongen. Kvalet mellan Elitseriens lag 11-13 och 2-4 från Allsvenskan är färdigspelat och alla tre elitlagen lyckades bibehålla elitseriestatusen. HIF Karlskrona slog OV Helsingborg med 3-2 i matcher, HK Aranäs vann över VästeråsIrsta HF med 3-0 och IFK Skövde besegrade LIF Lindesberg med 3-1. Sedan tidigare var det klart att HK Drott åkt ur och IFK Ystad gått upp.

Därmed har vi en elitserie säsongen 2016-17 som består av följande lag: Alingsås HK, HK Aranäs, IF Guif Eskilstuna, Hammarby IF, HIF Karlskrona, IFK Kristianstad, Lugi HF, HK Malmö, Redbergslids IK, Ricoh HK, IFK Skövde, IK Sävehof, Ystads IF, IFK Ystad.

Morsten blir tränare för pojkar A

   A-lagets mittsexa Alexander ”Lilleman” Morsten kommer att kombinera spelet i Elitserien med ett tränaruppdrag för pojkar A den kommande säsongen.

Årsmöte 23 augusti

   Hammarby IF Handbollsförening håller årsmöte i Eriksdalshallen den 23 aug kl 18.00. Före det formella mötet kan de närvarande kolla in när herrlaget tränar. Under mötet tränarna för herr- och damlagen att berätta om hur och varför ungdomslagen växer.

 

INNEBANDY:

Hammarby tackade nej till Superligan

   Efter att Huddinge IK bestämt sig för att dra sig ur damernas Superliga 2016-17 fick Hammarby en förfrågan om man ville ta den vakanta platsen. Föreningen har dock bestämt sig för att tacka nej beroende på att man i det här skedet inte anser sig ha resurser att spela på högsta nivån. Klubbledningen förklarar dock att det långsiktiga målet är spel i högsta serien både på dam- och herrsidan.

   Damlaget spelar för närvarande i Div 1 (byter namn till Allsvenskan i höst) och nådde kvalspel till Superligan i våras. Där blev det förlust mot Tyresö Trollbäcken.

 

ISHOCKEY:

Lagkapten Oliver Forsberg fortsätter liksom Viktor Mickelsson

   22-årige backen Oliver Forsberg har spelat i Hammarby de två senaste säsongerna och är nu klar för ytterligare en. Trots viss skadeproblematik (en höft) som gjorde att Forsberg bara spelade 20 matcher den senaste säsongen var han kapten i laget.

   Det är också klart att 24-årige forwarden Viktor Mickelsson fortsätter. Han kom till laget från Värmdö förra säsongen och har nu alltså bestämt sig för att satsa vidare i Bajen.

Innebandy mot Bamsingarna

   Traditionsenligt möter A-laget supporterföreningen Bamsingarna i en innebandymatch efter avslutad säsong. Årets match spelas lördag 21 maj kl 12.00. Supporterföreningen välkomnar de som vill ställa upp i laget och för dem som nöjer sig med att titta på matchen är det fri entré. Matchen spelas i Sjöstadshallen.

Utredning om Sätra ishall

   Vi citerar från Stockholms idrottsnämnds publikation Idrottsnytt som har vaga nyheter kring Sätra ishall (även kallad MB-hallen eller LW-hallen) där ju Hammarby Hockey spelar sina hemmamatcher för närvarande. Så här skriver man i Idrottsnytt:

Fastighetskontoret har fått i uppdrag av idrottsförvaltningen att ta fram en utredning avseende möjligheterna och förutsättningarna att rusta upp och modernisera den befintliga ishallen i Sätra alternativt uppföra en ny ishall med publikläktare. I de utredningar som tidigare har gjorts konstateras att den befintliga ishallen är i mycket dåligt skick och mycket kostsam att renovera. Huvudinriktningen för det fortsatta arbetet är därför att den befintliga ishallen ersätts med en ny ishallsbyggnad. Därutöver ska en enkel volymstudie utföras för att utreda om det är möjligt att uppföra ytterligare en träningshall i anslutning till ishallen, där utomhuspisten idag är belägen. Efter upprustning och renovering eller nybyggnation ska ishallen klara kraven för matcher i hockeyns division 1, vilket bland annat innebär minst 1 000 publikplatser, det vill säga en fördubbling mot nuvarande 500 publikplatser.

 

RUGBY:

Seriespel för P16-ungdomar

   Hammarby kommer inte att kunna ställa med ett eget lag i Stockholmsdistriktets seriespel för P16 men ska bidra till Uppsalas lag. Matcherna kommer att vara i 15-mannaformatet. Fyra lag ska möta varandra hemma och borta – sammanlagt sex matcher. De anmälda lagen är: Enköping, Erikslund, Exiles och Uppsala (förstärkta av Hammarby, Ljungby och Trojan).

 

DETTA HAR HÄNT:

BASKET:

Damlaget till Basketettan!

   Hammarbys damer gjorde vad som behövdes i kvalet till Baskettan Dam. Efter första kvalomgången stod laget på en seger och en förlust – i Nässjö i helgen (30 april-1 maj) skulle det räcka med en seger i en av matcherna för att säkra spel i den högre serien. Och det grejade man direkt, klar seger mot Östersund på Valborg. Dagen efter förlorade man mot Malbas men denna match var betydelselös för båda lagen som då var klara för BED.

30 april, Nässjö: Hammarby Basket - Östersund 88-37 (18-3, 28-20, 18-7, 24-7). Publik: 20.
Poäng: Anna Österman 27, Robira Skogberg 14, Emelie Hessler 10, Sara Brodén 8, Martina Krsek 8, Klara Brander 6, Karin Lidman 5, Moa Brodén 4, Rebecka Gustsfsson 4 och Milena Samson 2

1 maj, Nässjö: Hammarby-Malbas 48-84 (15-15, 11-24, 8-21, 14-24). Publik: 37. Inga uppgifter om poänggörare tyvärr.

 

BORDTENNIS:

Ingen plats i Superettan för herrlaget

   Herrlaget spelade jämnt i Superettans kvalsteg 1 mot Spårvägen/Ängby (16 april) men förlorade en spännande tillställning. Där stod en direktplats på spel. I helgen (30 april) avgjordes steg 2 där Hammarby gavs en ny chans. Nu var man dock chanslösa mot arrangörsklubben Lyckeby och BTK Enig. Båda lagen kunde besegra Bajen med överlägsna 6-0. I matchen mellan Lyckeby och Enig blev det 5-5 och seger med setkvot för Enig som därmed tog sista Superettanplatsen.

 

BOULE:

DM-brons!

   Hammarbys lag i damtrippel, bestående av Melinda Oscarsson, Maja Ekström och Carina Ekström, vann brons vid DM som avgjordes 1 maj på Vårbergs IP.

 

FOTBOLL DAM:

Fortsatt obesegrade och derbyseger

   En helt okej vecka får man säga när det gäller A-lagets insatser i Elitettan. Man klarade av att vinna hemmapremiären som också innebar säsongens första derby, 1-0 mot AIK. Därefter var det match i Alingsås mot nyuppflyttade Holmalund, där gick det tyngre. Hammarby var inte riktigt på topp men klarade ändå 0-0. Tre matcher är spelade, Bajen hänger med i toppen med två segrar och en oavgjord. Närmast väntar match mot en annan nykomling, Växjö DFF som inlett med tabellraden 1-1-1.

26 april Hammarby-AIK 1-0 (1-0). Publik: 678 (Zinkensdamm). Mål: Julia Zigiotti Alme

30 april Holmalunds IF Alingsås-Hammarby 0-0. Publik: 220 (Alströmervallen)

 

FOTBOLL HERR:

I mittens rike

   Är Hammarby helt enkelt ett mittenlag? Efter veckans två matcher finns en del som tyder på det. Förlust borta mot svenska mästarna och oavgjort hemma mot ett GIF Sundsvall med toppkänning är ganska förväntade resultat om man nu är just ett mittenlag. Bajen har med dessa matcher inräknade tabellraden 2-3-2. I detta finns både positiva och negativa inslag att fundera över. Laget har till exempel gjort mål i samtliga matcher hittills (bra!) men också släppt in mål i alla (mindre bra). Man har tre 1-1-matcher på hemmaplan mot nykomlingarna Östersund och Jönköping samt mot Sundsvall. Där skulle man velat se någon seger för att känna trygghet. Å andra sidan – seger med 5-1 mot Helsingborg var ju bra. Bortaförluster mot Norrköping och Elfsborg är resultat som ett mittenlag får räkna med och i viss mån uppvägs av seger i derbyt mot Djurgården. Att endast ha förlorat två matcher är ju bra – å andra sidan har ju laget också bara vunnit två gånger.

26 april IFK Norrköping-Hammarby 3-1 (1-1). Publik: 15 030 (Östgötaporten). Målen: 1-0 Linus Wahlqvist (20), 1-1 Erik Israelsson (41), 2-1 Andreas Blomqvist (54), 3-1 Arnór Traustason (98 straff)

1 maj Hammarby-GIF Sundsvall 1-1 (0-0). Publik: 23 877 Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 1-0 Philip Haglund (52), 1-1 Rúnar Már Sigurjónsson (58).

Sverige – med Hammarbyinslag – nollat i Skåne

   Sveriges P16 Future Team spelade fyrlagsturnering i Skåne 19-22 april. I truppen ingick Hammarbyspelarna Jonathan Johnsson (mv) och Olle Edlund. Båda fick speltid, men tyvärr lyckades det svenska laget inte särskilt väl, det blev två förluster och en oavgjord i de tre matcherna. Inget mål framåt – fem insläppta. Matcherna:

19 april Sverige-Danmark 0-4. Publik: 209 (Olympiafältet). Jonathan Johnsson spelade hela matchen, Olle Edlund byttes in i 59:e minuten.

20 april Sverige-Tjeckien 0-0. Publik: 368 (Laröds IP). Olle Edlund spelade från start men blev utbytt i 64:e minuten. Varnad.

22 april Sverige-Belgien 0-1. Publik: ingen uppgift (Norrvalla IP). Både Johnsson och Edlund inbytta i 41:a minuten.

 

RUGBY:

Landslagsförlust för Teodor Loxvi och Persson

   Sverige förlorade landskampen i European Nations Cup Div 1 B på bortaplan mot Ukraina på Valborgsmässoafton. Hemmalaget vann med klara 23-10 (10-3). Hammarbyspelare i truppen var Robert Persson och Marcus Teodor Loxvi. Den förstnämnde ingick i startuppställningen, den andre stod uppställd som avbytare.

   Sverige har inte varit tillräckligt bra i den här omgången av ENC Div 1 B och kommer att åka ur till Div 2.

 

SPEEDWAY:

Seger i Västervik

   Hammarby/Griparna körde säsongens andra fyrlagsmatch i Div 1 under söndagen (1 maj). Laget lyckades denna gång ta hem hela matchen, segermarginalen mot hemmalaget blev en poäng.

Resultat: Hammarby/Griparna 29 (Freddie Eriksson 11, Johan Lindman 9, Benny Johansson 9, Oskar Richardsson 0), Västervik 28, Texoil Racers 23, Kavaljererna 15.

Tabell: Team Finland 6, Hammarby/Griparna 5, Nässjö, Vargarna och Texoil Racers 3, Västervik 2, Kavaljererna och Örnarna/Saxarna 1.

 

 

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang. En mer fullständig förteckning finns i kalendariet)

Speedwaypremiär!

   Hammarby bildar i år lag tillsammans med Griparna från Nyköping. Hemmamatcherna kommer dock att köras i Stockholm. Två matcher är genomförda, nu är det dags för första fyrlagsmatchen hemma!

Lördag 7 maj kl 14, Gubbängens IP: Hammarby-Vargarna-Nässjö-Texoil Racers (Division 1, speedway)

Rugbypremiär!

   Det är optimistiskt i Hammarby Rugby inför återkomsten i Allsvenskan (högsta serien). Träningsmatcher och sjumannaspelet på försäsongen har dessutom skapat fog för optimismen. Premiären spelas dock mot svårast tänkbara motstånd, svenska mästarna Exiles. Förutom premiärmatch fixar Bajen Rugby grillfest före och efter bataljen.

7 maj kl 15.00, Årstafältet: Hammarby-Stockholm Exiles RFC (Allsvenskan, rugby, herrar).

Hemmamatch mot Växjö

   Damlaget i fotboll har inlett seriespelet målsnålt men med bra poängutdelning. Målskillnaden 2-0 har gett sammanlagt tre segrar och en oavgjord. På söndag möter man med Växjö DFF som har spelat betydligt målrikare matcher, de har 7-5 på sina tre fajter.

   Vi hoppas förstås på hemmaseger i första hand, oavsett antal mål. Men det vore ju också roligt om det lossnade lite mer framåt för Söderbönorna.

Söndag 8 maj kl 15.00, Zinkensdamm: Hammarby-Växjö DFF (Elitettan, fotboll, damer)

Resa till Örebro?

   Några resmil brukar inte hindra Hammarbys supportrar från att vilja se sitt lag. På måndag spelar herrlaget i fotboll mot Örebro SK, i Örebro. Det här är en av de bekvämare bortamatcherna i Allsvenskan med ett hanterbart resavstånd. För dig som vill åka med Bajen Fans bussarrangemang finns info via denna länk: http://www.bajenfans.se/resor/

Måndag 9 maj kl 19, Behrn Arena: Örebro SK-Hammarby (Allsvenskan, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenska fotbollssändningar under våren

   Schemat för C Mores sändningar från herrarnas allsvenska i fotboll är fastställt fram till och med 29 juni. För Hammarbys del ser det ut så här när det gäller sändningarna:

Måndag 9/5 19:00: Örebro SK-Hammarby C More Fotboll

Lördag 14/5 16:00: Kalmar FF-Hammarby C More Fotboll

Onsdag 18/5 18:30 Hammarby - Malmö FF C More Sport

Måndag 23/5 19:00 IFK Göteborg – Hammarby C More Sport

Söndag 29/5 15:00: Hammarby-Gefle IF C More Fotboll

 

TV-sändning från IFK Kalmar-Hammarby

   Lokaltidningen Barometern kommer att TV-sända IFK Kalmars hemmamatcher i Elitettan, precis som de gjorde förra året. Intressant för Hammarbys del är då förstås mötet IFK Kalmar-Hammarby som spelas 28 maj.

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info