Hoppa till sidans innehåll

EM-silver i armbrytning

16 JUN 2015 11:02
Armbrytarna i Bajen fortsätter att göra bra resultat. Vid senaste EM kom Mari Thysell hem med silver och brons i mastersklassen. I veckans nyhetsbrev berättar vi också om att HIF:s styrelse sagt ja till basket som ny sport i föreningen.
  • Skapad: 16 JUN 2015 11:02

 Armbrytarna i Bajen fortsätter att göra bra resultat. Vid senaste EM kom Mari Thysell hem med silver och brons i mastersklassen. I veckans nyhetsbrev berättar vi också om att HIF:s styrelse sagt ja till basket som ny sport i föreningen. Och givetvis en massa annan Hammarbysport.

 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:

Ja till basket

   Hammarby IF höll ett extra årsmöte under måndagen (15 juni) för att säga ja eller nej till Stockholms-Polisen Baskets förfrågan om inträde i Hammarby. Det extra årsmötet sa ja till detta och Hammarby kommer därmed att bli en ännu större förening. Det som återstår är Polisen Baskets eget årsmöte där de formellt tar beslutet om att bli förening inom Hammarby IF. HIF består när inträdet gått igenom av 20 medlemsföreningar. 19 av dessa är idrottsutövande, dessutom ingår Sällskapet Hammarby-veteranerna.

 

BANDY:

Två i damlandslagets observationstrupp

   28 spelare är uttagna till damlandslagets observationstrupp inför en säsong där VM i februari är huvudnumret. Två av spelarna kommer rån Hammarby – målvakten Maria Thorén och försvararen Emelie Timan. Damlandslagets schema:

23-25 oktober, läger (ort ej fastställd).

29-31 januari, läger/turnering i Västerås.

18-21 februari, VM i Minneapolis.

Nya styrelser valda

   Både Hammarby IF Bandyförening höll årsmöte och Hammarby Bandy AB hade bolagsstämma under tisdagen (9 juni). Hammarby Bandy IF bedriver ungdomsverksamhet med aktiva barn och ungdomar i åldrarna 6-18 år och idrottsaktiebolaget har hand om elitverksamheten. Till ny ordförande för HIF BF valdes Helene Lindstrand och i bolaget valdes Jens Göthberg till ordförande.

Nytt seriesystem på gång

   Svenska Bandyförbundet har beslutat om att införa ett nytt spetsat seriesystem på herrsidan. Elitserien förblir sig dock i stort sett lik och förhoppningsvis kommer nyheterna inte att beröra Hammarby i någon större grad. När det nya är genomfört till fullo 2017-18 ska serien under Elitserien, Allsvenskan, bestå av en enda grupp med 16 lag. Det blir också direktuppflyttning för ett lag. Elitserien kommer som nu att bestå av 14 lag men ett kommer alltså att flyttas ner direkt utan kval.

 

BOULE:

Stockholm Boule Cup arrangeras 1 augusti

   Hammarbys samarrangemang med AIK och Djurgården, Stockholm Boule Cup, hålls den 1 augusti i Humlegården. Mer information kommer förhoppningsvis upp på sajten https://stockholmboulecup.wordpress.com/ (just nu är det ouppdaterat).

 

BOWLING:

Susanne Olsson uttagen till senior-VM i Las Vegas

   Sverige skickar en trupp om fyra herrar och fyra damer till senior-VM i Las Vegas 25-30 augusti. Det handlar alltså om spelare som är födda 1965 eller tidigare. I truppen hittar vi Hammarbys Susanne Olsson som även deltog i förra VM.

 

BOXNING:

Leon Chartoi blev månadens boxare i april

   Sen omsider har Svenska Boxningförbundet offentliggjort vem som utsågs till ”månadens boxare” i april. Utmärkelsen gick till Hammarbys toppnamn i 75 kg, Leon Chartoi. På förbundets sida beskriver man Leons aprilmånad på följande sätt:

   Leon Chartoi är Månadens boxare i april efter guld i Belgrade Winner-turneringen i Serbien. Leon vann även en match i Rumänien när han var på träningsläger i Timisoara med sin klubb Hammarby IF. Vid hemkomsten till Stockholm hann han även ta revansch på finländaren Dimitri Tretjak för en tveksam förlust i GeeBee-turneringen. Den matchen ingick i stadskampen Stockholm-Tammerfors.

I Serbien besegrade Leon walesaren Daniel Barton, tjecken Vladimir Lengal och återigen finländaren Tretjak i finalen. Därmed blev Leon också klar för Europeiska Spelen i Baku 16-27 juni.

 

FOTBOLL DAM:

Semifinal i Victoria Cup 23 juni

   Speldag, tid och plats är nu fastställd för Hammarbys semifinal i Victoria Cup (motsvarande Stockholms DM). Hammarby möter IFK Lidingö FK borta på Lidingövallen den 23 juni, starttid 20.15. Lidingö får inleda med tre handikappstraffar.

Emma Jansson uttagen i EM-trupp

   EM-slutspelet i Israel närmar sig för Sveriges F19-landslag. Förbundskapten Calle Barrling har tagit ut 17 av de 18 spelare som ska ingå i truppen och en av dem är Hammarbys Emma Jansson. Sverige inleder mot värdnationen den 15 juli och möter sedan Danmark och Frankrike med tre dagars mellanrum.

 

FRIIDROTT:

Mehdi Alkhatib uttagen till lag-EM

   Förbundskaptenen Karin Torneklint har tagit ut laget till Lag-EM Super League i

Tjeboksary, Ryssland, 20-21 juni. I truppen finns två hammarbyare; Mehdi Alkhatib i manliga höjdhoppet och Abeba Aregawi på kvinnliga 1500 m.

Tornéus sommarplanering

   Hammarbys längdhopparstjärna Michel Tornéus gjorde säsongsdebut utomhus i Oslo under torsdagen. Hans återstående program för sommaren ser ut så här:

4 juli Diamond League Paris

22 juli Folksam GP Karlstad

24-25 juli Diamond League London

30 juli Diamond League Stockholm

7-9 augusti SM Söderhamn

24-25 augusti VM Beijing

3 september Diamond League Zürich

12-13 september Finnkampen Stockholm       

Hammarby arrangerar lag-USM

   Svenska Friidrottsförbundet och Hammarby står som arrangörer för lag-USM 2015. Tävlingen kommer att arrangeras Enskede IP kördag 29 augusti. Första start kl. 12.00 och avslut cirka 16.00.

 

HANDBOLL:

Redbergslid borta i första omgången

   Första omgången i herrarnas elitserie 2015-16 är nu fastställd. Den spelas 11-14 september och innehåller följande möten:

IFK Kristianstad - HK Drott Halmstad, Eskilstuna Guif - Alingsås HK, Redbergslids IK - Hammarby IF, IFK Skövde HK - IK Sävehof, HIF Karlskrona - HK Aranäs, Lugi HF - HK Malmö

Då Elitserien Herr inleds med sju stycken poolspelsomgångar så står ett lag i varje pool (norra respektive södra) över en omgång och i första omgången så står Ricoh HK och Ystads IF HF över.

 

Simen Kroken flyttar hem till Norge

   Det blev bara ett år i Hammarby för norske Simen Kroken. Han lyckades aldrig fullt ut i Bajen och väljer nu att flytta tillbaka till Norge. Ny klubb är Nötteröy som åkte ur högsta serien och nu tar sats för att återvända.

 

ISHOCKEY:

14 spelare klara

   Ytterligare fyra spelare har skrivit på sedan förra nyhetsbrevet och nu är totalt 14 klara. Senast att ansluta är Oliver Hofbauer, Mattias Wigley, Joakim Ramsten och Benjamin Blomberg. När det gäller Hofbauer och Wigley handlar det om förlängningar av kontrakt medan Ramsten och Blomberg är nya i laget. Hofbauer är 21 år och center, han kom under säsongen förra året och hann göra 22 matcher i Hammarby. Wigley var ny förra året och hade i år anbud från andra klubbar men valde att fortsätta i Bajen. Ramsten är en 23-årig forward som de två senaste åren spelat för Åkers/Strängnäs och dessförinnan två säsonger i Wings. På fyra säsonger i division 1 har han samlat ihop 106 poäng på 128 matcher.24-årige forwarden Blomberg har tidigare gjort flera säsonger i division 1 med Botkyrka och Åkers/Strängnäs, men de senaste två vintrarna har han spelat för SPAIF som gått från fyran till tvåan under Benjamins tid i klubben.

   I veckan blev det också klart att Arto Parkkali fortsätter som assisterande tränare. Arto kom tillsammans med Benny Rönnelöw till klubben i november förra året. Han har även representerat både Hammarby och Bajen Fans som spelare.

 

ÖVRIGT BAJEN:

”Grow Söderort” fick årets Stockholmsalliansen-pris

   Grow Söderort är ett supporterprojekt där pengar samlas in för att bekosta säsongskort för unga i socioekonomiskt utanförskap. 198 säsongsplåtar har hittills delats ut av Bajen Fans i samråd med Hammarby Fotboll, och nu har initiativtagaren Christoffer Abrahamsson tilldelats årets Stockholmsalliansen-pris för sitt arbete med projektet. Inom Stockholmsalliansen samarbetar AIK, Djurgården och Hammarby för att stötta en positiv läktarkultur.

 

DETTA HAR HÄNT:

ARMBRYTNING:

Silver och brons i EM

   Europamästerskapet i armbrytning, EuroArm 2015, arrangerades i bulgariska Sofia 2-5 juni. Hammarby hade tre deltagare. I seniorklasserna representerades HIF Armbrytning av Lisa Skoglund i W 65 kg och Maria Lundkvist i 55 kg. Lisa blev sjua med vänster hand och sexa med högern. Maria kom på tionde plats med vänsterhanden och sexa med höger hand.

   I mastersklassen blev det silver och brons för Mari Thysell. Hon gick upp en viktklass till 70 kg vilket alltså inte hindrade henne från att komma hem med två medaljer.

 

BOULE:

Två oavgjorda och tre förluster i seriespelet

   Första sammandraget i seriespelet i Div 3 spelades i helgen på Vårbergs IP (13-14 juni). För Hammarbys del började det dåligt med förluster mot Djurgården (1-3), Sibirien Club Petanque (0-4) och Fagersjö PS (1-3). Något bättre blev det sedan i det två nästföljande matcherna, 2-2 mot AIK 2 och samma siffror mot Boulero SSK. Den andra sammandragningen spelas 15-16 augusti.

 

BOXNING:

Mer om Bajen Rough House

   Förra nyhetsbrevets notis om Bajen Rough House (som avgjordes 29 maj) var lite knapphändig. Vi har här lite mer info kring tävlingen och matcherna. Tävlingen i Eriksdalshallen drog 1021 åskådare (850 året innan) och var utformad som ett derby mellan Hammarby och Djurgården med två extra inlagda matcher där Bajen mötte finskt motstånd. Själva derbyt vanns av DIF med 3-2. I de två kompletterande matcherna blev det Hammarbysegrar. Resultaten med Hammarbyboxarna först:

1. Lättvikt (60 kg) Samer Tabal (Svensk mästare) vs. Hamza Nadiri (SM-3:a) 3-0 

2. Lättvikt (60 kg) Felix Weilid (Sverige 2:a) vs. Tomi Pitkänen (Finsk 3:a) - 3-0

3. Lätt tungvikt (81 kg) Stefan Saleem vs. Erik Mendoza - 0-3

4. Weltervikt (69 kg) Anni Viante (Nordisk 2:a) vs. Erika Edblom (Nybörjarmästare) - 3-0

5. Weltervikt (69 kg) Adam Chartoi (Sverige 2:a) vs. Santeri Laine (Finsk 2:a) - 3-0

6. Weltervikt (69 kg) Ahmad Eljammal vs. Bashir Hassan (Mesta Svenska Mästaren) 0-3

7. Mellanvikt (75 kg) Ibragim Israilov (Svensk mästare 2012) vs. Shady Gamhour (Sverige-3:a) - 0-3

 

FOTBOLL HERR:

Birkir spelade hela EM-kvalmatchen mot Tjeckien

   Hammarbys back Birkir Már Sævarsson och hans isländska landslag fortsätter att göra succé i EM-kvalet. I den senaste matchen, hemma mot Tjeckien (12 juni), spelade Birkir hela matchen och var därmed en av dem som såg till att Island lyckades med ännu en skräll. Laget vann med 2-1 mot tjeckerna och leder nu grupp A.

   I kvalet till afrikanska mästerskapen var Bajens Amadaiya Rennie uttagen i det liberianska landslag som mötte Togo på bortaplan. Liberia förlorade med siffrorna 1-2 och Rennie var utanför startelvan. Vi har inte hittat någon uppgift om huruvida det blev inhopp för Rennie eller inte.

 

FRIIDROTT:

Blek DL-start av Tornéus

   Hammarbys längdhoppare Michel Tornéus inledde tävlande utomhus med DL-galan i Oslo under onsdagskvällen (10 juni). Han fick inte alls till det i sina hopp och noterade 775 cm som bäst, vilket gav en slutlig sjundeplats. Även Hammarbys medeldistansare Abeba Aregawi deltog i Diamond League-galan. Hon blev fyra i tävlingen på tiden 4.03,07.

Frida Persson tvåa i Oslo på bra tid

   Hammarbys Frida Persson deltog i förtävlingen till Bislett Games (DL-gala) under onsdagen (10 juni). Hon tävlade denna gång på 200 m och blev tvåa i loppet på tiden 24,17, åtta hundradelar från sitt personbästa (som också är klubbrekord för Hammarby).

Guld i JDM

   Huddingespelen genomfördes 12-14 juni och i vissa grenar gällde tävlingen Junior-DM, bland annat i tresteg P19 där Manne Persson tog hem titeln efter att ha hoppat 1258 cm. I JDM på 100 m F19 blev det bronspeng för Sandra Hentschel, tid 13,52. Även en hel del seniorer tävlade i Huddinge. Bland dem fick vi en stark notering i manlig diskus. Matthew Brown förbättrade sitt personliga rekord med tre meter till 48.90 och klättrade upp till andraplatsen över på Hammarbys tiobästalista genom tiderna. Andra bra noteringar: Maja Lundmark hoppade 303 i stav, åtta centimeter från sitt personliga rekord. Jasmin Sabir vann längdhoppet på 584 cm, tre cm från personbästa. Amir Shaker vann 110 m häck på 14,16, vilket är 15 hundradelar från pers.

 

HANDBOLL:

Semifinal i Eken för damlaget

    Hammarby hade många lag i de yngsta åldersklasserna i årets Eken Cup (Gubbängsfältet 13-16 juni). På elitnivå representerades Hammarby av damlaget som i gruppspelet vann två matcher förlorade två matcher. Därefter besegrade man Bollstanäs i kvartsfinal för att till slut förlora semifinalen mot blivande vinnaren Tyresö. Resultat:

HIF- Westermalms IF 15-8, HIF-IK Bolton 11-15, HIF-Tungelsta IF 18-11, HIF-AIK 8-12. Kvartsfinal: HIF-Bollstanäs SK 12-6. Semifinal: HIF-Tyresö Handboll 11-38.

 

RUGBY:

Seger på Fyrisfjäderns IP

   Hammarby var favorit inför mötet med Uppsala RFC på bortaplan i lördags (13 juni) och kunde också leva upp till förväntningarna. 45-10 till Hammarby innebär att laget har säkrat andraplatsen i Herr Div 1 Öst. En match återstår, mot Attila 27 juni. Därefter väntar kval/placeringsmatcher.

 

SPEEDWAY:

Två andraplatser i helgen

   Hammarby hade två fyrlagsmatcher i helgen. Under lördagen (13 juni) var man arrangör av mötet Hammarby-Nässjö-Vargarna-Västervik. 203 åskådare kom till Gubbängen och de fick se en match som blev lite rumphuggen tack vare att två förare uteblev. Hammarby hade dock fullt lag och bärgade andraplatsen. Resultat: Västervik 46, Hammarby 33, Vargarna 27, Nässjö 10. Hammarbys förarpoäng: Rasmus Broberg 10, Freddy Godlund 9, Robin Norman 8, Adrian Gheorghe 6.

   Helgens andra match kördes under söndagen (14 juni) i Norrköping och även där blev det andraplats för Bajen. I en jämn tävling vann till slut arrangerande Vargarna med en poäng före Hammarby. Resultat: Vargarna 39, Hammarby 38, Texoil Racers 25, Kavaljererna 18. Hammarbys poäng: Rasmus Broberg 14, Benny Johansson 10, Adrian Gheorghe 8, Martin Liljekvist 6.

   Hammarby är mittenlag i tabellen efter tre andraplatser och en fjärdeplacering i fyra genomförda fyrlagsmatcher i Division 1. Kommande matcher:

27 juni: Nässjö - Texoil Racers - Hammarby - Västervik                    

7 aug: Hammarby - Griparna - Team Rasta - Team Finland

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang. En mer fullständig förteckning finns i kalendariet)

Ovanlig vecka, väldigt lugnt. Passa på att vila upp nerverna inför kommande evenemang.

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

C More bevakar Allsvenskan i fotboll

   Planeringen för TV-sändningar av herrarnas högsta serie är inte giord för matcherna efter uppehållet för U21-EM.

Hammarby-Eskilstuna i Damallsvenskan

   Fredag 11 september kl 19.30 möts Hammarby och Eskilstuna United DFF i Damallsvenskan. Denna kommer att sändas i TV4 Sport.

Friidrott med hammarbyare

   Det blir alltid mycket TV-sänd friidrott under sommaren och i en hel del av tävlingarna förekommer hammarbyare. Vi listar vartefter som vi konstaterar grönvit representation.

Diamond League

Här deltar hammarbyarna Abeba Aregawi och Michel Tornéus i vissa av tävlingarna. Hela det återstående programmet med TV-tiderna ser ut så här (men anger alltså inte specifikt i vilka av tävlingarna det är grönvit representation):

4 juli Saint Denis SVT 20.00-22.00

9 juli Lausanne SVT 20.00-22.00

17 juli Monaco SVT 20.00-22.00

24 juli London TV12 21.00-23.00

25 juli London TV4 16.00-18.00

30 juli Stockholm SVT     

3 sept Zürich TV12 20.00-22.00

11 sept Brussel SVT 20.00-22.00

Lag-EM sänds i SVT och Eurosport

   Lag-EM för de 12 främsta nationerna (Super League) där Sverige är kvalificerat, avgörs i Ryssland 20-21 juni. Laget är ännu inte uttaget men givetvis finns goda chanser att se både Michel Tornéus och Abeba Aregawi i detta sammanhang. Tävlingarna kommer att sändas i SVT och Eurosport, tider är ännu inte fastställda.

Folksam Grand Prix

   Svenska tävlingsserien Folksam Grand Prix som avgörs i tre deltävlingar brukar innehålla en hel del Hammarbydeltagande. Samtliga tävlingar TV-sänds enligt följande:

25 juni Sollentuna GP SVTPlay 19.00-21.00

25 juli Karlstad GP SVT (ännu inga tider)

5 september Göteborg GP SVT (dito)  

Lag-SM i Sundsvall

   Lag-SM är i år en del av SM-veckan som avgörs i Sundsvall. Hammarby är kvalificerat på herrsidan där man gör upp om medaljer och positioner tillsammans med fem andra klubbar.

1 juli Lag-SM SVT (ännu inga tider)

Junior-EM i SVT

   Junior-EM arrangeras denna gång i Eskilstuna och sänds av SVT. Oklart om vi får med några hammarbyare och ännu inte heller några TV-tider. Tävlingarna hålls 16-19 juli.

Stora SM i Söderhamn

   Årets Stora SM, där ett antal individuella seniormedaljer delas ut arrangeras 7-9 augusti i Söderhamn och här kan vi räkna med en bra trupp från Hammarby med goda chanser till pallplatser. SVT sänder, men tiderna är inte spikade.

VM i Beijing

   VM genomförs 22-30 augusti och sänds i SVT. Ännu inga tider och inga uttagna men även här gäller förstås att de båda hammarbyarna Tornéus och Aregawi är på plats.

Finnkampen sänds i SVT

   Finnkampen avgörs i år på Stockholms stadion och sänds i SVT. Med tre deltagare i varje disciplin räknar vi med flera hammarbyare i truppen. Datum är 12-13 september.

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info