Hoppa till sidans innehåll

Fotbollsdamerna fortsätter vinna

24 MAJ 2016 12:58
Medan herrfotbollslaget går kräftgång är damerna inne i en desto bättre period. I veckan vann man med klara siffror över Kungsbacka och har därmed fem segrar och en oavgjord efter sex spelade matcher. Dessutom fin målskillnad; 14-1. Framgångsrikt har det också varit i friidrotten. Där har släggkastaren Grete Ahlberg slagit nytt klubbrekord med ett kast som är över kvalgränsen till JVM. Även en ung häcklöpare, Victoria Almerén Hansson, har noterat en tid som kvalificerar henne till ett mästerskap, UEM i hennes fall. Hennes 13,71 på 100 m häck ska ta henne till UEM om inget oförutsett inträffar.

Mer i veckans brev: bandy, bowling. Boxning, handboll, ishockey, rodd, rugby och speedway. Välkommen till Hammarby IF:s nyhetsbrev – tisdagar på denna sida.
  • Uppdaterad: 26 MAJ 2016 13:32

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Nya påskrifter – och klart att några lämnar

   Än återstår mycket arbete med A-lagstruppen på herrsidan inför 2016-17 års spel i Elitserie, men några bitar har fallit på plats under den gångna veckan. Kalle Mårtensson, Stig Fischer, Kasper Milerud och Felix Nyman är klara för fortsättning liksom unge spelaren Fredrik Rubin som kommer från de egna leden. Ett par nyförvärv utifrån är U21-landslagsmannen och försvararen Joakim ”Kimmen” Johansson som kommer från IFK Vänersborg och finske landslagsmannen Rolf Larsson (mittfält/anfall) som ansluter från IFK Helsingfors.

   Klart är också att Ulf Einarsson och Johan Willes valt att avsluta sina karriärer. Två spelare från Hammarbys A-trupp förra säsongen som fortsätter i nyuppflyttade IK Tellus är Anders Persson och Jonas Enander. Målvakten Filip Berglönn blir inte kvar men har ännu inte gjort klart med ny klubb.

Årsmöte den 7 juni

   Hammarby IF Bandyförening håller årsmöte tisdagen den 7 juni kl 18. Plats är Hammarby IF:s klubbhus Gula villan vid Kanalplan. Till detta är alla medlemmar I HIF Bandyförening välkomna. En timme senare är det årsstämma I Hammarby Bandy AB, detta gäller dem som är aktieägare i bolaget.

Hammarbyspelare i landslagstrupper

   Förbundskaptenerna för P17-landslaget och damlandslaget har tagit ut observationstrupp respektive träningstrupp och i dessa hittar vi några Hammarbyspelare. I P17 har fk Magnus ”Kuben” Olsson fallit för Bajens Wille Ohlsson som en av 38 spelare som fått förtroendet. Och i damlandslaget träningsgrupp omfattande 30 spelare (ledd av Magnus Nordin) är målvakten Maria Thorén med tillsammans med Emelie Timan från Hammarby.

 

BOWLING:

Bajen tappar till AIK

   Herrlagets nedflyttning från näst högsta nivån till den tredje får konsekvenser. På bowlingförbundets hemsida hittar vi i en notis om övergångar inför säsongen 16-17 att Anton Gehlin går till AIK. Gnaget kämpade i botten av Elitserien men klarade sig kvar via kval. Nu hoppas man uppenbarligen på en bättre säsong med hjälp av grönvit kraft.

Årsmöte den 31 maj

   Hammarby IF Bowlingförening håller årsmöte tisdag 31 maj. Plats Brännkyrkahallen klockslag 19.00.

 

BOXNING:

Mycket Hammarby i Västerås

   I Västerås ordnas 29 maj Rapid klubbtävling. Många hammarbyare är anmälda, vi hittar dessa namn i startlistorna:

Senior A 60 kg: Yosufi Hassan Ali 

Senior C 81 kg: Idissa Kande

Junior B 69 kg: Ali Yousufi

Junior C 69 kg: Naseer Haidari

Junior C 75 kg: Adam Belalja

Diplom B 32 kg: Antonio Karlsson

Diplom C 57 kg: Elvin Belizaka

Bajen Rough House flyttad till september

   Hammarby Boxning har släppt den ursprungliga planen att arrangera galan Bajen Rough House i maj. Enligt de nya planerna ska galan hållas i Eriksdalshallen i september, och klubben utlovar att det blir en toppklubb i boxningsvärlden som motståndare. Info kommer att släppas på dessa sajter: www.bajenroughhouse.se och Facebook.com/bajenroughhouse.

 

FOTBOLL DAM:

Landslagsspelare till A-laget

   Hammarby har nu kontrakterat två spelare med riktigt fina meriter, Julia Ekholm och Therése Boström. Julia är mittback som var med och vann EM-guld med F19-landslaget i somras och har även EM-silver med F17. Inför den här säsongen flyttade hon till USA för spel och studier vid University of Central Florida. Nu är Julia hemma för sommarlov och tillåts spela som amatör med Hammarby under tiden.

   Therése är född 1993 och har spelat i Damallsvenskan för både Umeå och AIK. Hon har också ett EM-guld som F19-spelare, från 2012. Therése har pluggat i Umeå men återvänder nu till Stockholm och väljer då alltså Hammarby för den fortsatta satsningen.

 

FOTBOLL HERR:

Futsalsatsning med profiler

   Hammarby hade förra säsongen ett juniorlag i Stockholms futsalserie men gör nu en större satsning när ett nationellt seriesystem börjar ta form. Säsongen 2016-17 kommer det att bli ett mer ordentligt seriespel uppdelat i tre divisioner. Hammarby har sökt och fått ett wild card till näst högsta nivån och håller på att trumma ihop ett intressant lag. Hasse Eskilsson blir spelande sportchef och laget kommer att bygga kring några etablerade futsalspelare kryddat med ett stort antal spelarprofiler som tidigare spelat i Hammarbys A-lag. Många har anmält intresse, till exempel Lasse Asp, Suleyman Sleyman, Lasse Eriksson, Jens Gustafson, Max von Schlebrügge med flera.

   Laget kommer att spela i Div 1 Södra Svealand och troligtvis ha Sjöstadshallen som hemmaplan. Motståndarna heter IK Hephata, Stockholm Futsal Club, IFK Mariefred, IFK Nyköping och Åbackarna BK. Siktet är inställt mot högsta serien!

Isac och Dusan i landslagstrupp

   P18-landslaget kommer att spela en trenationsturnering i Gästrikland i slutet av maj-början av juni och i truppen hittar vi Hammarbyspelarna Dusan Jajic och Isac Lidberg. Dessutom är ex-hammarbyaren Viktor Johansson (numera Aston Villa FC) uttagen som en av två målvakter.

Sveriges matcher: 31 maj Sverige-Ungern (Skutskärs IP) och 4 juni Sverige-Irland (Stålringen Hofors).

 

FRIIDROTT:

Bra uppslutning i ungdomsklasserna vid stafett-SM

   Årets stafett-SM avgörs 28-29 maj på Stockholms stadion och det blir många Hammarbylag som är med och fajtas om medaljerna. Framför kommer Bajen vara synligt i ungdomsklasserna, på seniorsidan är det denna gång svagare representation. Hammarby har lag i seniorklasserna M4x100 m (två lag) och i M4x800 m, i övrigt handlar det om junior- och ungdomslag. Samtliga anmälda Hammarbylag:

M: 4x100 m (två lag), 4x800 m

M22: 4x100 m

P19: 4x100 m (två lag), 3x800 m, stafett 1000 m (två lag)

P17: 4x100 m, stafett 1000 m

P15: 4x80 m, 3x800 m

K22: 4x100 m, 3x800 m

F19: 4x100 m, 3x800 m

F17: 4x100 m, 3x800 m, stafett 1000 m

F15: 4x80 m, 3x800 m

 

HANDBOLL:

Martin Dolk klar för ännu ett år

   Hammarby Handboll har nu kommit överens med Martin Dolk om fortsättning. ”Dolken” vann skytteligan och blev sedan professionell i danska Kolding säsongen 2014-15. I vintras återvände dock till Hammarby efter en skadedrabbad period.

   När det gäller truppbygget i herrlaget är det sedan tidigare klart att Alexander Morsten, Jonatan Wenell, Johan Nilsson, Anders Wik-Rydberg, Gunnar Pettersson och Nils Pettersson fortsätter ytterligare en säsong. Robin Hallberg och Örn Bjarkason har gällande kontrakt även över nästa säsong. Rasmus Andén, Lucas Pellas och Hannes Nyström lämnar klubben.

 

Natanael Blomberg uttagen till riksläger

   Svenska Handbollförbundet arrangerar riksläger för talangfulla spelare i årskullarna 99 och 00. Till lägret för pojkar 99 har Hammarbys niometersspelare Natanael Blomberg tagits ut. Rikslägret genomförs 30 juli-3 augusti i Katrineholm.

 

ISHOCKEY:

Träningsmatcher klara

   Några träningsmatcher för A-laget är inbokade, åtminstone preliminärt. Notera i era anteckningsböcker, men minns att det kan bli ändringar. Detta gäller i nuläget:

24 aug kl 19: Vallentuna BK-Hammarby (Vallentuna ishall)

30 aug kl 19: Hammarby-Huddinge IK (LW-hallen)

4 sept kl 15: Hammarby-Kumla IF (LW-hallen)

11 sept kl 16: Hammarby-Vallentuna BK (LW-hallen)

…och seriepremiären spelas på Gotland

   Ett preliminärt spelschema för HockeyEttan Östra är klart. Blir det inga förändringar kommer Bajen att premiärspela borta mot Visby/Roma HK den 16 september kl 19. Hemmapremiären äger rum två dagar senare, den 18 sept kl mot Nacka HK i LW-hallen.

Säsongskorten ute nu

   Säsongskort för A-lagets hemmamatcher i seriespelet 2016-17 finns ute nu. Årets priser är 1 000 kr för vuxna, 500 kr för pensionärer och ungdomar upp till 17 år (fri entré för barn upp till 11 år). Matcherna spelas liksom tidigare i LW-hallen. Läs mer på Hammarby Hockeys hemsida om hur du skaffar säsongsbiljetten 2016-17. http://www.hammarbyhockey.se/

 

RODD:

Massiv uppslutning i Ryrsjöregattan

   Årliga Ryrsjöregattan samlar stora startfält i många klasser. Den 28-29 augusti är det dags för årets upplaga och Hammarby kommer verkligen att synas, klubben har anmälda roddare i inte mindre än 23 klasser.

 

DETTA HAR HÄNT:

BOWLING:

Nära medalj i 2-manna

   SM-spelet individuellt och i tvåmanna har pågått under våren. När det gäller det individuella spelet utmynnar detta i slutspel medan tvåmanna avslutas sedan samtliga deltagares resultat har noterats. Hammarbyduon Katrin Fahlström/Susanne Olsson var mycket nära medalj – de blev fyra i sammandraget gällande damernas A-klass.

 

BOXNING:

Bajenkvartett i stadslaget förlustmatch mot Odessa

   En sen rapport från stadslagets match mot Odessa från Ukraina den 23 april. De båda stadslagen möttes denna dag på ”Slagskeppet” (Kungliga Tennishallen) och Hammarby hade flera representanter i stadslaget. Ingen av dem lyckades dock vinna sin match och hela matchen gick till Odessa med siffrorna 7-3.

Hammarbyboxarnas insatser:

DB32 kg Antonio Karlsson, HIF – Syrokhasa Hlib 0-3

Junior 64 kg Samer Tabal, HIF – Arhur Badalayan 3-0

Junior 69 kg Ali Yousofi, HIF - Vladimir Pereginyak 1-2

Senior 60 kg Ali Yusefi, HIF – Michail Odintsov 0-3

Priset till ”bäste tekniker” i stadsmatchen gick till Hammarbys Samer Tabal.

 

FOTBOLL DAM:

Seger och lyft i tabellen

   Efter att Elitettans sjätte omgång färdigspelats – där Hammarby tjuvstartade med match mot Kungsbacka redan under onsdagen (18 maj) – ser det bra ut i tabellen. Bajens 3-0 mot västkustlaget gav ett lyft i tabellen, man är nu tvåa på samma poäng som ledande Limhamn Bunkeflo. Övriga resultat i omgången gick Hammarbys väg, men framför allt är det laget självt som skaffat sig bra läge inför fortsättningen. De sex matcherna har gett 5-1-0 i tabellrad och fina målskillnaden 14-1. Närmast väntar hemmamatch mot Älta IF.

18 maj Hammarby-Kungsbacka DFF 3-0 (2-0). Publik: 226 (Kanalplan). Mål: 1-0 Olga Ekblom (11), 2-0 Frida Sjöberg (39), 3-0 Patricia Üre (77).

 

FOTBOLL HERR:

Uddamålsförluster och kriskänsla

   Den nedåtgående trenden för A-laget har fortsatt under veckan. Efter resultatmässigt knappa förluster mot Malmö hemma och Göteborg borta är laget nu definitivt indraget i nedflyttningsstriden. Med resultatraden 2-4-5 har man skrapat ihop tio poäng och ligger på kvalplats. Närmast väntar match mot nästjumbon Gefle – en uppgörelse som får karaktären av ”måste-match” för båda lagen. Vi kan räkna med en hel del läktarångest på söndag.

18 maj Hammarby-Malmö FF 2-3 (1-2). Publik: 23 617 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Mål: 1-0 Rômulo Cabral Pereira Pinto (3), 1-1 Viðar Örn Kjartansson (10), 1-2 Anders Christiansen (43), 1-3 Magnus Wolff Eikrem (73), 2-3 Erik Israelsson (75)

23 maj IFK Göteborg-Hammarby 2-1 (1-0). Publik: 13 209 (Gamla Ullevi). Mål: 1-0 Martin Smedberg Dalence (7), 2-0 Mikael Boman (67), 2-1 Birkir Már Saevarsson.

 

FRIIDROTT:

778 för Tornéus i säsongsdebuten

   Michel Tornéus har i år valt att inte delta i Diamond League-tävlingarna utan har ett annat säsongsupplägg för att förhoppningsvis kvalificera till OS i Rio och där göra bra ifrån sig. Under lördagen (21 maj) var det säsongsdebut utomhus. Michel deltog i en internationell tävling i tyska Bad Langensalza och blev där tvåa med 778 cm som bästa hopp.

Tre guld vid DM i stafett

   Stafett-DM gällande korta SM-distanser arrangerades på Enskede IP den 18 maj av Hammarby Friidrott. Det gick bra för arrangörsklubben, sammanlagt blev det tre guld, ett silver och ett brons. Medaljerna kom på följande distanser:

M 4x100 m: guld + silver

K 4x100 m: guld

F17 4x100 m: brons

F15 4x80 m: guld

För kvällens bästa insats stod F15-tjejerna som överlägset vann sin klass och slog nytt klubbrekord i 4x80m-stafetten med 38,72. I laget sprang Stina Gustavsson, Klara Rådbo, Siri Lindvall och Hanna Lindé.

Mästerskapsplatser, DM-medaljer och klubbrekord vid Huddingespelen

   Många Hammarbyidrottare deltog och gjorde bra ifrån sig vid Huddingespelen på Källbrinks IP 20-22 maj. Bland resultaten vaskar vi fram två namn som kvalat in till internationella mästerskap. Grete Ahlberg vann släggkastningen på nytt personligt rekord 57 m 68 cm – ett resultat som gör att hon också kvalar in till JVM. 57.68 är dessutom nytt klubbrekord på seniornivå. Victoria Almerén Hansson sprang på 13,71 på 100m häck vilket är nytt personligt rekord, klubbrekord, och klarad kvalgräns till UEM med 14 hundradelar.

   Vidare vann Stina Gustavsson F15 80m häck där hon noterade supertiden 11,36 – nytt personligt rekord, klubbrekord och nytt distriktsrekord för Stockholm. Tävlingen hade också status som UDM i vissa grenar och där blev det ett Hammarbyguld, genom Johan Ekberg. Han vann UDM P16 på distansen 1500 m.

 

RUGBY:

Storseger i premiären

   Efter den inställda matchen mot Exiles blev ett i stället allsvensk premiär för Hammarby lördagen den 21 maj. Och det började verkligen bra för nykomlingen Hammarby – rejäl seger med 53-0 (36-0) mot NRK Troján (från Norrköping) inför ca 100 åskådare på Årstafältets IP. Nio lyckade försök och fyra målsparkar gav poängen, dessa spelare låg bakom försöken: Armandas Kedys 15 p, Richie Hemmens 5 p, Jonathan Elamzon 5 p, Joel Flitton 5 p, Anton Häggbring, 5 p, Marcus Loxvi 5 p, Linus Skoglund 5 p. De fyra målsparkarna sattes av Robert Persson (8 p). Obs! Olika uppgifter om poänggörare på Hammarby Rugbys hemsida respektive facebooksida. Vi har här valt att använda hemsidans uppgifter.
   På lördag (28 maj) är det match borta mot Södertälje RK som inledde seriespelet med att ge Exiles rejält motstånd. Förutsättningarna finns för en intressant match.

 

SPEEDWAY:

Trea i Mariestad

   Söndagens match (22 maj) i speedwayens Div 1 fick ett sämre resultat för Hammarbys del än vad vi vant oss vid i de inledande omgångarna. Efter att ha vunnit tre fyrlagsmatcher och varit tvåa en gång kom laget nu trea på Canvac Arena i Mariestad inför 34 åskådare. Vinnare denna gång blev Nässjö på 36 poäng före Kavaljererna 24. Hammarby/Griparna stannade på 18 poäng, två bättre än arrangerande Örnarna/Saxarna. Individuellt handlade det om dessa förarpoäng i Hammarby/Griparna: Benny Johansson 6, Adrian Gheorghe 5, Marian Gheorghe 5, Oskar Rikardsson 2.

   Nästa match körs i Hagfors 28 maj mellan hemmalaget Kavaljerna, Nässjö, Hammarby och Team Finland.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang. En mer fullständig förteckning finns i kalendariet)

Hedra Pelle Lindberghs minne

   Supporterföreningen Bamsingarna ordnar för åttonde året i följd en minnesstund vid Hammarbys legendariska målvakt Pelle Lindberghs grav. Samling vid Skogskyrkogården tunnelbanestation för gemensam promenad till Pelle Lindberghs grav där man lägger en krans.

Tisdag 24 maj kl 18.00, Skogskyrkogården (samling 17.40 vid Skogskyrkogårdens T-bana): Pelledagen (Minnesstund för Pelle Lindbergh).

Derby i Elitettan

   Kampen för att ta sig tillbaka till Damallsvenskan fortsätter med derby på Kanalplan. Under tisdagskvällen välkomnar HIF Damfotboll Nackalaget Älta IF för match i Elitettan. Motståndarna har haft en tung start, men kanske lossnade det i senaste omgången när man hemmabesegrade Sundsvalls DFF. Bajen är obesegrat och ligger tvåa i tabellen.

Tisdag 24 maj kl 19.30, Kanalplan: Hammarby-Älta IF (Elitettan, fotboll, damer)

Stafett-SM på Stadion

   Det blir Hammarbylag i många klasser när stafett-SM avgörs på Stockholms stadion i helgen. Kolla notis längre upp i nyhetsbrevet, där listas vilka Bajenlag som är anmälda.

Lördag 28 maj kl 12.00-15.45, Stockholms stadion: Stafett-SM (friidrott)

Söndag 29 maj kl 10.00-15.10, Stockholms stadion: stafett-SM (friidrott)

Rugby i Södertälje OBS UPPSKJUTEN!

  Lördag 28 maj kl 15.00, Brunnsängs IP: Södertälje RK-Hammarby (Allsvenskan, rugby, herrar) ÄNDRAD TILL 8 JUNI


”Ödesmatch” mot Gefle

   Det är möjligen tidigt att tala om ödesmatcher när en tredjedel av serien spelats, men som utvecklingen har varit känns det onekligen som att mycket står på spel när Hammarby tar emot Gefle på söndag. Seriens nr 14 möter lag nr 15 – båda behöver få med sig en bra känsla inför EM-uppehållet.

Söndag 29 maj kl 15.00, Nya Söderstadion/Tele2 Arena: Hammarby-Gefle IF (Allsvenskan, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenska fotbollssändningar fram till september

   Schemat för C Mores sändningar från herrarnas allsvenska i fotboll är fastställt fram till och med 28 augusti. För Hammarbys del ser det ut så här när det gäller sändningarna:

Söndag 29/5 15:00: Hammarby-Gefle IF C More Fotboll

Söndag 24/7 15:00: Hammarby-AIK C More Sport

Lördag 30/7 16:00: Gefle-Hammarby C More Sport

Måndag 15/8 19:00: GIF Sundsvall-Hammarby C More Sport

Söndag 21/8 15:00: Hammarby-IFK Göteborg C More Sport

Söndag 28/8 15:00: AIK-Hammarby C More Sport

OBS! Fler matcher kommer att läggas till, detta är vad som fastställt i nuläget.

TV-sändning från IFK Kalmar-Hammarby

   Lokaltidningen Barometern kommer att TV-sända IFK Kalmars hemmamatcher i Elitettan, precis som de gjorde förra året. Intressant för Hammarbys del är då förstås mötet IFK Kalmar-Hammarby som spelas 28 maj.

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info