Hoppa till sidans innehåll

Fritsch vann NM-guld i rodd

02 JUL 2019 14:30
Ursprungsidrotten rodd har varit på gång ett tag både sett till antal utövare och vad gäller resultat. I helgen deltog flera Bajenroddare i NM och junioren kom Theodor Fritsch kom hem med guld i singelsculler.
  • Uppdaterad: 02 JUL 2019 14:30

Fritsch blev nordisk juniormästare i rodd

   Ursprungsidrotten rodd har varit på gång ett tag både sett till antal utövare och vad gäller resultat. I helgen deltog flera Bajenroddare i NM och junioren kom Theodor Fritsch kom hem med guld i singelsculler. Även på seniorsidan blev det singelmedalj genom Ahmet Rapi i lättvikt. Mer om rodden och annan Hammarbyidrott får du i veckans nyhetsbrev.

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 2 juli

Nästa nyhetsbrev: tisdag 9 juli

 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:

Kansliet semesterstängt vecka 27-32

   Hammarby Idrottsförenings kansli – det vill säga alliansföreningen med placering i Gula villan vid Hammarby IP – håller semesterstängt veckorna 27-32. Ingen bemanning 2 juli-12 augusti alltså.

 

BOULE:

Sjua av nio lag efter första seriesammandraget

   Hammarby spelar numera i Div 4 i seriespelet och har spelat säsongens första sammandrag 15-16 juni på Vårbergs IP. De fem matcherna gav tabellraden 1-2-2 och en sjundeplats. Andra och avslutande sammandraget spelas 17-18 augusti, också på Vårbergs IP. Hammarbys matcher i första sammandraget: Sibirien Club Petanque 3 2-2, Rimbo Bouleförening 1-3, Bill och Boule 1-3, Djurgården 2-2, Boulero SSK 3 3-1.

17 deltagare i SM

   Årets i SM avgörs i Linköping 14-20 juli och Hammarby kommer med en rejäl trupp. Fördelade i olika klasser har vi följande Bajenlirare i anmälningslistan: Hans Andersson, Carl Båve, Joachim Eriksson, Anette Franzén, Peter Friberg, Hasse Hagberg, Niklas Holmström, Johan Hullberg, Bertil Härstedt, Viktor Johansson, Anders Norderman, Melinda Oscarsson, Ove Sandberg, Per Silverstav, Johan Tikkanen, Saga Wahlberg och Jan Åkesson.

 

BOXNING:

Stopp i kvartsfinalen för Adam Chartoi

   Hammarbys Adam Chartoi vann sina båda inledande matcher i 75 kg-klassen i EM i Minsk (vi berättade om dessa i förra veckas nyhetsbrev). På tisdagen (25 juni) tog det sedan stopp. Adam mötte Salvatore Cavallaro i kvartsfinal och förlorade med siffrorna 4-1.

 

FOTBOLL:

Sjundeplats efter förlust i Göteborg

   Mycket var motigt för Hammarby när laget återstartade efter juniuppehållet med allsvenskt möte mot Häcken på Bravida Arena. Hemmamål när Bajen ville ha frispark, frilägesutvisning på Mads Fenger i 44:e minuten, bortdömt Bajenmål som ansågs ha föregåtts av ruff. Förlust blev det med 2-0 och därmed förpassades Hammarby till sjunde plats i Allsvenskans tabell. Nu gäller att får bra utdelning under resterande delen av juli då laget möter Falkenberg, Sundsvall, Elfsborg och AFC. Borde rimligen kunna bli bra utdelning.

1 juli BK Häcken-Hammarby 2-0 (1-0). Publik: 4 897 (Bravida Arena). Målen: 1-0 Nasiru Mohammed (42), 2-0 Alexander Jeremejeff (81).

Storseger igen på Kanalplan

   Hammarby fortsätter att övertyga i hemmaspelet i Elitettan och radar upp klara segrar. I lördags tog man rejäl revansch på Lidköpings FK efter den försmädliga 0-1-förlusten borta. Hemma, inför 1 007 åskådare, blev det hela 6-0 – trots 0-0 i halvtid. I andra halvlek gav Hammarbys stora spelövertag äntligen utdelning, har man 25-4 i avslut och 13-0 i avslut på mål så bör det ju bli seger. Det börjar bli uppslutning kring laget dessutom, över tusen åskådare är väldigt bra för fotboll i Elitettan.

29 juni Hammarby-Lidköpings FK 6-0 (0-0). Publik: 1 007 (Hammarby IP). Målen: 1-0 Emma Jansson (55), 2-0 Emilia Larsson (70), 3-0 Fanny Johansson (73), 4-0 Emilia Larsson (81), 5-0 Filippa Graneld (87), 6-0 Emma Jansson (89).

Höstsäsongskort lanserade

   Hammarby Fotboll kommer från och med onsdag att sälja höstsäsongskort både till herrlagets matcher på Tele2 Arena och till damernas fajter på Hammarby IP. Korten gäller de fem sista hemmamatcherna i respektive serie. Här kan du läsa mer om Hammarby Fotbolls erbjudande: https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/onsdag-10-00-slapp-av-hostsasongskort-till-allsvenskan-och-elitettan/

Halvtid för HTFF

   Nysatsningen på Hammarby Talang FF, som startade i våras med spel i Div 5 Mellersta, är nu halvvägs igenom den första säsongen. HTFF har efter tolv matcher tabellraden 5-3-4, målskillnad 28-21, och hittas på sjätte plats i tabellen. Någon direktuppflyttning till Div 4 ser det inte ut att bli.

 

FRIIDROTT:

Ihåligt i Lag-SM

   Hammarby hade kvalat in till årets lag-SM i manliga klassen som avgjordes på Malmö stadion 26 juni. Sex klubbar fajtades om titeln, Ullevi FK lyckades försvara titeln från året innan. Hammarby hade ett ganska ojämnt lag med några toppar men flera grenar där man var för svaga. Det blev en slutlig jumboplats men eftersom lag-SM nästa år utökas till åtta klubbar kommer Bajen att få en plats då också. Två grensegrar blev det; Emmanuel Dawlson på 100 m och årsdebuterande Michel Tornéus i längd. I lagtävlingen är placeringarna det viktiga och inte resultaten och även idrottare längre ned i fälten kan bidra genom att placera sig bättre än förväntat. Sådana insatser stod Henry Jacobson och Markus Moberg för. Henry gjorde årsbästa på 800 m och blev fyra. Samma sak med Markus som var klart yngst i fältet, nytt pers på 400 m häck och en fjärdeplats.

Slutlig poängställning:

1 Ullevi FK 75

2 Hässelby SK 74

3 Spårvägens FK 70

4 Örgryte IS 63

5 IFK Växjö 51

6 Hammarby 45

Många fina resultat i Världsungdomsspelen

   Världsungdomsspelen är en jättetävling på Slottsskogsvallen i Göteborg som i år arrangerades 28-30 juni. Hammarby hade en stor trupp på plats och det blev många bra noteringar. Vi återkommer i nästa nyhetsbrev med mer info när vi sorterat ut det mest värdefulla.

Sju hammarbyare i Karlstad GP

   Några hammarbyare finns i startlistorna i internationella Karlstad GP den 3 juli. Leon Johansson finns anmäld både på i M 100 m och 200 m. I det stora startfältet gällande M 800 m har vi i grönvit representation i form av Felix Davidsson-Berntsson, Fredrik Govenius och Henry Jacobson. P 110 m häck tävlar Amir Shaker och i K 800 m Filippa Ramberg. Även i kvinnornas korta häck hittar vi Bajendeltagande – Josefine Sandelius står med i deltagarlistan på K 100 m häck.

Tangerat klubbrekord på 200 m

   Sidney Léger tangerade sitt eget personbästa och klubbrekord i åldersklassen P17 när han sprang 200 m i schweiziska La-Chaux-de Fonds den 30 juni. Tiden, som Sidney alltså uppnått två gånger, är 21,62.

 Fortsatt elfteplacering i SM-pokalen

   SM-pokalen är Svenska Friidrottsförbundets klubbsammanräkning där poäng delas ut i samtliga SM-grenar och alla åldersklasser. Senaste SM-tävling är lag-SM och tabellen är därmed uppdaterad. Bajen är kvar på elfteplatsen, klubben har 60,75 p och ligger efter Täby IS som har 72. I toppen blev det skifte efter lag-SM, Hässelby SK passerade MAI genom att uppnå 181,38 medan MAI ligger kvar på 180,5. Totalt har 113 klubbar erhållit SM-poäng.

Jasmin hoppar i Helsingborg

   IFK Helsingborg arrangerar Öresundsspelen 5-7 juli. I startlistan hittar vi Hammarbys trestegshoppare Jasmin Sabir som får möta både svenskt och danskt motstånd i ett ganska stort startfält.

 

HANDBOLL:

Målvaktsduo och tränare kontrakterade

   A-laget på herrsidan har efter nedflyttningen från Handbollsligan tappat båda sina målvakter men nu är det klart med ersättare. De som kommer är Alexander Holmberg från Skånela IF och Linus Bergh från Täby HBK. 23-årige Alexander har spelat allsvensk handboll i Skånela sedan 2012. 18-årige Linus Bergh har vaktat kassen för Täby i Division 1 och är uttagen till kommande U19-VM.

   Dessutom är det klart med ny målvaktstränare. Den som ska hålla i detta under den kommande säsongen är Martin Norrbom, senast i Täby HBK. Tidigare har Martin tränat Skurus och Spårvägens damlag och som spelare har han bland annat spelat i tyska Bundesliga på 1990-talet.

Estnisk landslagsspelare klar

   Herrlaget har byggts på med ett intressant namn; den estniske landslagsspelaren Hendrik Varul. Den 23-årige mittsexan kommer från estniskt ligaspel med Pölva Serviti som slutade tvåa senaste säsongen.

 

ISHOCKEY:

Elitlicensen kirrad

   Licensnämnden för HockeyEttan har inför säsongen 2019/2020 konstaterat att Hammarby IF Ishockey redovisar positivt eget kapital i föreningens undertecknade och reviderade årsredovisning samt uppfyller övriga reglementet i angivna villkor. Det innebär att Hammarby beviljas licens för spel i Hockeyettan säsongen 2019/2020.

Herrlaget börjar på Gotland

   Spelschemat för Hockeyettan Östra är nu släppt. Hammarby inleder den 13 sept med bortamatch i Visby och möter sedan även Huddinge på bortaplan. Första hemmamatchen spelas sedan onsdag 19 sept mot Segeltorp. Generellt är det onsdagar och söndagar som är speldagar i denna serie, några fredagsmatcher blir det också. Seriespelet pågår fram till 11 december, sedan blir det uppehåll innan fortsättningen – antingen i Allettan eller i fortsättningsserien.

Hammarbys spelschema:

Fredag 13/9 19:00 Visby/Roma – Hammarby Hockey, Visby Ishall

Söndag 15/9 16:00 Huddinge – Hammarby Hockey, Björkängshallen

Onsdag 18/9 19:00 Hammarby Hockey – Segeltorp, Sätra IP

Söndag 22/9 16:00 Hudiksvall – Hammarby Hockey, Glysishallen

Onsdag 25/9 19:00 Hammarby Hockey – Strömsbro, Sätra IP

Söndag 29/9 16:00 Hanviken – Hammarby Hockey, Tyresö Ishall

Onsdag 2/10 19:00 Hammarby Hockey – Wings HC, Sätra IP

Onsdag 9/10 19:00 Sollentuna – Hammarby Hockey, SVEAB Arena

Söndag 13/10 16:00 Hammarby Hockey – Vallentuna, Sätra IP

Onsdag 16/10 19:00 Väsby – Hammarby Hockey, Vilundaparkens ishall

Söndag 27/10 16:00 Hammarby Hockey – Enköping, Sätra IP

Söndag 3/11 16:00 Hammarby Hockey – Huddinge, Sätra IP

Onsdag 6/11 19:00 Segeltorp – Hammarby Hockey, Segeltorpshallen

Söndag 10/11 16:00 Hammarby Hockey – Hudiksvall, Sätra IP

Onsdag 13/11 19:00 Strömsbro – Hammarby Hockey, Testebo Arena

Söndag 17/11 16:00 Hammarby Hockey – Hanviken, Sätra IP

Onsdag 20/11 19:00 Wings HC – Hammarby Hockey, Pinnbackshallen

Onsdag 27/11 19:00 Hammarby Hockey – Sollentuna, Sätra IP

Söndag 1/12 16:00 Vallentuna – Hammarby Hockey, Vallentuna Ishall

Onsdag 4/12 19:00 Hammarby Hockey – Väsby, Sätra IP

Fredag 6/12 19:00 Enköping – Hammarby Hockey, Bahcohallen

Onsdag 11/12 19:00 Hammarby Hockey – Visby/Roma, Sätra IP

 

RODD:

NM-titel till Theodor Fritsch!

   Nordiska mästerskapet har avgjorts på Tunevattnet i Sarpsborg 29-30 juni och Hammarby har varit framgångsrikt på juniornivå. Junioren Theodor Fritsch gick hela vägen i juniorernas singelsculler och kunde ställa sig högst upp på pallen under lördagen, trots att han är B-junior och mötte en och två år äldre roddare. Nordisk juniormästare alltså! Theodors fina helg fortsatte under söndagen då det tävlades i Nordic Open – vinst där också. Nordiska mästerskapsmedaljer också till Ahmet Rapi som blev tvåa i seniorernas lättviktssingel och till Ruben Rapi som ingick i silverlaget i juniorernas dubbelsculler. Ytterligare ett silver till Ruben blev det i juniorernas scullerfyra. Fyra Hammarbymedaljer varav ett guld i NM alltså!

 

RUGBY:

Sjua i sjumanna

   SM-slutspelet i Rugby Sevens på herrsidan blev ingen succé för Hammarby. Man hade för visso tagit sig dit och var därmed en av de åtta främsta klubbarna men väl där blev det inledningsvis idel förluster. Först i match om placeringarna 7-8 blev det Bajenseger, då man på slutet kunde avgöra mot arrangörsklubben Malmö.

29 juni Wexiö RK-Hammarby 26-5 (19-0). Poäng HIF: Stuart Bowker 5.

29 juni Hammarby-Göteborg RF 5-12 (5-12). Poäng HIF: David Barett 5

29 juni Södertälje RK-Hammarby 26-15 (14-5). Poäng HIF: Isak Näslund 5, Pontus Westlund Spaak 5, Jishu Chowdhury 5.

30 juni placeringsmatch NRK Trojan-Hammarby 17-0 (5-0)

30 juni placeringsmatch Hammarby-Malmö RK 17-12 (12-0). Poäng HIF: Emil Marklund 12, Stuart Bowker 5.

 

HAMMARBY-VETERANERNA:

Allsången flyttad till Södra Bar

   Sällskapet Hammarby-Veteranernas traditionella allsångskväll hålls som tidigare vid Mosebacke, men nytt är att den flyttas från terrassen till Södra Bar. Mosebacke har inte längre lika många konserttillstånd för utomhusevenemang, därav flytten. Onsdagen den 7 augusti kl 16-18 leder Åke Hellman tillsammans med Trio me Bumba allsången. Gästartister är Anders Lindgren på synt, Ulrika Goliat sång, Anna Hellman sång och Kenneth Kvist på saxofon och tvärflöjt. Entré inklusive allsångshäfte kostar 20 kr.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Allsvensk rugby mot Södertälje

   Fyra omgångar av sammanlagt tio har spelats i rugbyns allsvenska på herrsidan (högsta serien). Hammarby är fyra av de sex lagen med en seger och fyra förluster, den aktuella motståndaren Södertälje är jumbo på noll poäng. Det här är en match som kommer att få betydelse för vilket lag som kommer att nå slutlig tredje- eller fjärdeplats och därmed få spela slutspel.

Lördag 6 juli kl 15.00, Skarpnäcks sportfält: Hammarby-Södertälje RK (Allsvenskan, rugby, herrar)

 

Match mot Falkenberg på Nya Söderstadion

   Ska Hammarby fajtas om Europaplatser i årets fotbollsallsvenska gäller att man vinner hemmamatcher mot bottenlagen. På söndag har vi en sådan match; Hammarby mot nykomlingen Falkenberg som hittills haft det svårt i den högre serien och hittas i bottenskiktet.

Söndag 7 juli kl 17.30, Nya Söderstadion/Tele2 Arena: Hammarby-Falkenbergs FF (Allsvenskan, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Friidrott med Hammarby i SVT

   SVT sänder en hel del friidrott under året och ibland är det tävlingar med hammarbyare involverade. Närmast har vi Folksam GP Karlstad i SVT 2 den 3 juli kl 21.45.

 

TV-sändningar från Allsvenskan i fotboll

   När det gäller Allsvenskan på herrsidan kommer Hammarbys samtliga matcher kommer att sändas i någon form. I nuläget har vi info om en förestående match:

Söndag 7 juli kl 17.30: Hammarby-Falkenbergs FF (C More Fotboll, C More STREAM)

Måndag 15 juli kl 19.00: GIF Sundsvall-Hammarby (C More Fotboll, C More STREAM)

Måndag 22 juli kl 19.00: Hammarby-IF Elfsborg (Sportkanalen, C More STREAM)

Lördag 27 juli kl 18.00: AFC Eskilstuna-Hammarby (C More Fotboll, C More STREAM)

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info