Hoppa till sidans innehåll

Fyra SM-guld och skön derbyseger

14 APR 2015 10:05
Det har varit en av de bättre Hammarbyveckorna får man säga. Fotbollen har bjudit både på skön derbyseger mot Djurgården (herrlaget) och premiärseger som nykomling i Damallsvenskan. Dessutom har armbrytarna kommit hem från SM med fyra seniorguld.
  • Skapad: 14 APR 2015 10:05

   Det har varit e av de bättre Hammarbyveckorna får man säga. Den sport som mrest engagerar i Bajenland, fotbollen, har bjudit både på skön derbyseger mot Djurgården (herrlaget) och premiärseger som nykomling i Damallsvenskan. Vi kan dessutom rapportera om nya SM-guld. Armbrytningen har genomfört sitt SM uppe i Vilhelmina och Hammarby km därifrån med fyra guld i seniorklasserna, samt ytterligare tre i andra klasser. Dessutom fortsätter handbollsherrarna att göra bra ifrån i slutspelet och i bowling har både damlaget och herrlaget tagit sig till elitseriekval. Forza Bajen!

 

Välkommen till HIF Alliansförenings nyhetsbrev!

 

 

NYHETER:

(aktuellt om Hammarbys omfattande verksamhet)

 

ALLIANSEN OCH ALLMÄNT:

Tre Bajenlag över tusenstrecket

   SVT tar varje år fram en publikliga gällande svenska klubbar inom de olika lagidrotterna. Med på listan finns de lag som haft minst 1 000 åskådade i snitt – under 2014 var det 112 stycken. Hammarby Fotboll toppar listan med snittet 20 451. Två andra lag finns också med – herrbandylaget med 2 571 i snitt vilket ger 50:e plats och herrhandbollslaget som hade 1 359, 84:e plats. Nog finns potential för ytterligare Hammarbylag att ta sig in? Damlaget i fotboll kanske är det som ligger närmast till hands.

 

BANDY:

Johan Östblom återvänder

   Landslagsmittfältaren Johan Östblom kommer de närmaste två åren spela i Hammarby. Johan spelade i Bajen 2008-12 men har de två senaste säsonger vart Rysslandsproffs i SKA Neftyanik. Johan representerade Sverige under VM i Chabarovsk där det blev silvermedalj för det svenska laget.

 

…liksom Felix Nyman och Stig Fischer

   Två lovande nyförvärv är klara till truppen 2015-16. Det handlar om 22-årige Felix Nyman som återvänder till Stockholm och Hammarby efter tre säsonger i Kalix och Stig Fischer (19 år och U-landslagsspelare) som kommer hem efter tre års studier på bandygymnasiet i Edsbyn. Båda har skrivit på kontrakt gällande 1+1 år.

 

…men försvarsspelaren Fredrik Johansson slutar

   Fredrik Johansson kom till Hammarby från Västerås SK inför säsongen 2013-14 och har i Stockholm gått KTH samtidigt med elitbandyspelandet. Nu har han bestämt sig för att avsluta bandyn och satsa helt på den civila karriären.

 

BOWLING:

Preliminär kvalplanering

   Både damlaget och herrlaget har tagit sig till kvalet som kan sluta med avancemang till Elitserien. Preliminärt gäller att damlaget inleder kvalet 25-26 april mot Trolle BK. Herrarna har inte någon utsedd motståndare men ska inleda spelet 9-10 maj. Även dessa uppgifter är preliminära. Vi återkommer med tydligare info kring dessa matcher när vi har fastställda uppgifter.

 

BOXNING:

Fyra på rankingen

   Svenska Boxningsförbundet har presenterat aktuella rankinglistor och vi hittar fyra Hammarbyboxare i förteckningen, alla på herrsidan. I 56 kg är Felix Weilid fjärderankad och Samer Tabal på femte plats. I 75 kg toppar Hammarbys Leon Chartoi och i 81 kg har vi Robin Safar på andraplatsen. Rankingen ligger till grund för SM i Tidaholm 8-10 maj.

 

HANDBOLL:

Pujol i All Star Team

   Efter att Elitserien färdigspelats togs det ut ett All Star Team, som detta år byggde helt på de poäng respektive spelare samlat ihop enligt MEP-systemet (där insatserna i alla matcher poängsätts enligt det fastställda systemet). Allra bäst snittpäng hade för mittnior hade Hammarbys Josef Pujol. Hela All Star Team fick följande utseende med snittpoängen per match angivna:

MV Richard Frisk, Alingsås 42% (räddningsprocent)

V6 Charlie Sjöstrand, Redbergslid 3,07

V9 Lukas Nilsson, Ystad   3,5

M9 Josef Pujol, Hammarby, 3,32

H9 Pontus Zetterman, Drott 2,95

H6 Kristian Björnsen, Kristianstad 3,02

M6 Atli Ævar Ingólfsson, Eskilstuna GUIF 2,84

 

Tioprocentig publikhöjning

   Hammarby har haft ett bra publikår i herrarnas elitserie. Laget drog denna säsong i snitt 1 369 åskådare, en förbättring med drygt tio procent gentemot säsongen innan då snittet blev 1 238. Bajen är i och med det Elitseriens femte bästa publiklag. Det totala snittet i serien ligger på 1 485 – det dras upp rejält av IFK Kristianstad som i stort sett fyller sin arena med närmare 5 000 åskådare varje match.

 

RUGBY:

Turnering på Åland till helgen

   Hammarbys A-lag (herrar) förbereder sig för årets seriespel genom att åka till Åland 17-19 april för ett tränings- och matchläger. De klubbar som deltar förutom Hammarby är Turku Eagles RFC, Turku Rugby Swans, Åland Stags Rugby Club and Åland Hinds Rugby Club.

 

Linköping drog sig ur serien

   Hammarbys seriespel i Div 1 Öst (näst högsta serien) kommer att bli lite torftigare än vad som ursprungligen var tänkt. Serien har decimerats från fem lag till fyra sedan Linköping hoppat av för att i stället satsa på sjumannaserien. Kvar är förutom Hammarby: Attila RG, Stockholm Exiles RFC och Uppsala RFC. För Hammarbys del börjar seriespelet den 2 maj med bortamatch mot Exiles.

 

RUNT OMKRING HAMMARBY:

Söderstadion, Hammarby, Södermalm - Foto och konstutställning utan trams

   Björn Qvarfordt ägnade framför allt 2012 – sista hela året på Söderstadion – åt att dokumentera hammarbyismen fotografiskt. Många av bilderna finns publicerade i boken ”Jag hör till de få som kan leva” som Björn gav ut tillsammans med Katarina Kuick 2013. Men mycket är också opublicerat och nu ställer Björn ut utvalda bilder med Söderstadionmotiv under tre dagar. I utställningen deltar också Bajenkonst (måleri av Robert Emanuel), Bajensmycken (Marie Hjort) och Cecilia Broryd Lönnegren som målar Södermotiv. Det blir även bok- och filmförsäljning på temat Hammarby. En kulturhelg av, med och för Bajen helt enkelt. Platsen för utställningen är Södermalms Konsthall i Skrapan (2 tr ned) och tillställningen börjar med vernissage 24 april kl 15-20. Utställningen är även öppen under lördag-söndag 25-26 april.

 

DETTA HAR HÄNT

(genomgång av de senaste sporthändelserna)

 

ARMBRYTNING:

Sju guld vid SM

   Årets SM-tävling har avgjorts i Vilhelmina under helgen 10-12 april och Hammarby hade framgångar i flera klasser. Sammanlagt blev det en niondeplacering för Hammarby av 28 klubbar som erövrade poäng. Den sammanlagda medaljskörden för Bajens del blev sju guld, tre silver och ett brons. I seniorklasserna blev Bajen fjärde bästa klubb och hade medaljutdelningen 4-1-0.

   Seniorgulden vanns av Maria Lundkvist (WOMEN LEFT 55 kg och RIGHT 55 kg) och Agnes Åkerlund (WOMEN LEFT 80 kg och RIGHT 80 kg), Silvret erövrades av Miguel Fernandez i MEN LEFT 90 kg.

 

BOWLING:

Allt gick Hammarbys väg i avslutningen

   Det blev Hammarby IF och Sigma BK som tog de första platserna i Mellanallsvenskans grupp C (herrar) och de är därmed klara för kvalet till Elitserien. För Bajens del var slutomgången väldigt dramatisk, laget låg fyra i C-gruppen innan match mot IKW Köping men tack vare seger och gynnsamma resultat i övriga matcher klev man upp tre pinnhål till förstaplatsen. Matchen i Brännkyrka slutade 13-7 (11 april) sedan Bajen genomgående haft höga poängsiffror – samtliga spelare noterade över 800. Laget är inne i en bra trend och har fem raka segrar, en av orsakerna är damlagets Katrin Fahlström gått in i startuppställningen och gjort bra ifrån sig. Nu var hon näst bästa bajare med 880 poäng. Allra bäst ifrån sig gjorde Allan Sennevall, 929 poäng. Nu väntar alltså elitseriekval.

 

 

Överlägset mot SAIK

   Damlaget avslutade seriespelet i Norra Allsvenskan med match mot Sandvikens AIK hemma i Brännkyrka under lördagen (11 april). Serietvåan Hammarby var helt överlägsna och vann med 18-2. Poängbäst var Susanne Olsson med 815 poäng men laget som helhet behövde inte förta sig denna gång, totalpoängen blev 5811 för Bajen mot 4125 för Sandviken.

   Hammarby slutar tvåa i serien och går nu mot kval till Elitserien tillsammans med seriesegrande Team Vasa BC och trean Bollnäs BC.

 

BOXNING:

Samer Tabal vann men Sverige förlorade i Rumänien

   Det svenska ungdoms/juniorlandslaget mötte Rumänien i en landskamp i Timisoara den 9 april. Hemmalaget var det starkare och vann med 5-3. Dock gjorde Hammarbys representant, Samer Tabal, sitt för att försvara de svenska färgerna. Samer besegrade sin motståndare med 3-0 och var alltså en av tre svenska matchvinnare.

U57 kg Samer Tabal, SWE - David Vintan, ROM  3-0

 

FOTBOLL herr:

1-1  i Borås och 2-1 i derbyt

   Efter den sköna hemmapremiären mot Häcken som ju slutade 2-0 var det dags för ännu en värdemätare för allsvenska nykomlingen Hammarby. Och åter visade man att laget har kapacitet för en bra säsong i den högre serien. Onsdagskvällens möte (8 april) på Borås Arena med Elfsborg slutade 1-1, sedan Bajen överraskande tagit ledning i första halvleken då Linus Hallenius säkert förvaltade en retur efter Nahir Besaras luriga skott. Hemmalaget Elfsborg kvitterade sedan tidigt i den andra halvleken och låg närmast segern. Bajen uppvisade dock säkert försvarsspel och höll emot inför den relativt stora publiken (11 264, varav ca 950 Hammarbyanhängare).

  Inte nog med att vi fick uppleva en bra insats på Borås Arena – Bajen visade verkligen att man är tillbaka i Allsvenskan på måndagskvällen (13 april) när man besegrade Djurgården i det första derbyt lagen emellan på Tele2 Arena. Det blev en mycket fin grönvit derbykväll inför 27 597 åskådare (där Djurgårdsdelen på södra kortsidan hördes väl så bra). Bajen började bäst men hamnade i under läge 0-1 efter 26 minuter och tappade då greppet om matchen. Efter halvtidspausen kom dock Hammarby åter ut med självförtroende och kunde replikera med två delikatessmål inom fem minuter. Kennedy knorrade in 1-1 från ett läge strax utanför straffområdets yttre hörn i den 55:e matchminuten. I den 60:e var det sedan Nahir Besaras tur att bjuda på ett klassiskt mål. Utan någon direkt övervakning i straffområdet fick han en boll i felvänt läge, och valde då att på chans klacka bollen förbi den förvånade Djurgårdsmålvakten. 2-1 stod sig sedan även om det bjöds chanser åt båda håll även i fortsättningen.

   Veckans resultat innebär att Bajen efter tre omgångar hittas på delad tredje plats i tabellen med tabellraden 2-1-0 och 5-2 i målskillnad.

8 april IF Elfsborg-Hammarby 1-1 (0-1). Publik: 11 264 (Borås Arena). 0-1 Linus Hallenius (42), 1-1 Simon Hedlund (53).

13 april Hammarby-Djurgårdens IF 2-1 (0-1). Publik 27 597 (Tele2 Arena). 0-1 Sam Johnson (26), 1-1 Kennedy Bakircioglu (55), 2-1 Nahir Besara (60).

 

FOTBOLL dam:

Premiärseger!

   Nykomlingarna Hammarby och Mallbacken fick äran att öppna årets damallsvenska och matchen spelades på Tele2 Arena under lördagen (11 april). Hammarby kommer att använda Zinkensdamm som hemmaplan denna säsong men premiären förlades ändå till ”Nya Söderstadion” på grund av en vinterskada på Zinkens konstgräs.

   Om det var den större arenan eller det faktum att Bajen är tillbaka i högsta serien är osäkert – men öppningsmatchen lockade 1 619 åskådare, en mycket bra siffra för Hammarby och Damallsvenskan. Och de fick se ett Hammarby som övertygade. Båda Bajen och Mallbacken skapade chanser men det var otvivelaktigt så att Hammarby förtjänade de tre poängen, som man också fick. Mötet slutade 3-1 (3-1) efter Hammarbymål av Elina Johansson, Olga Ekblom och Katrin Schmidt.

   I nästa omgång möts FC Rosengård och Hammarby, seriens etta och tvåa efter en omgång.

 

Emma och Sverige till EM

   Sveriges landslag för F19/96 har genomfört Elite Round som är sista kvalet inför EM-slutspelet. Matcherna spelades 4-9 april i Serbien och Sverige lyckades vinna gruppen och är därmed kvalificerat för EM-slutspelet i Israel senare i år. Hammarby representerades av Emma Jansson och hon spelade i samtliga matcher och nätade vid ett tillfälle. Matcherna:

4 april Sverige-Österrike 0-0. Emma Jansson inbytt i 76:e minuten.

6 april Sverige-Serbien 4-2. Emma Jansson från start, målskytt till 4-1 i 83:e och utbytt i samma minut.

9 april Italien-Sverige 1-2. Emma startspelare, utbytt i 57:e vid ställningen 1-0 till Italien.

 

HANDBOLL:

Hemmaseger i slutspelet

   Uppenbarligen kan Hammarby rucka seriesegrande IFK Kristianstad i slutspelet. Programenligt vann skåningarna första matchen hemma, men i Eriksdal är Bajen omvittnat starka. I kvartsfinal 2 vände man underläge till fin seger med 30-26. Därefter förlorade man än en gång nere i Skåne och ställningen efter tre matcher är därmed 1-2 sett med Hammarbyögon.

7 april kvartsfinal II: Hammarby-IFK Kristianstad 30-26 (12-13). Publik: 1 575 (Eriksdalshallen). Målskyttar HIF: Nils Pettersson 8 (2 str), Josef Pujol 6 (3 str), Joakim Bååk 6, Johan Nilsson 4, Alexander Morsten 2, Andreas Halvarsson 2, Gunnar Pettersson 1, Jonatan Wenell 1.

11 april kvartsfinal III: IFK Kristianstad-Hammarby 35-25 (18-10). Publik: 4 948 (Kristianstad Arena). Mål Hammarby: Nils Pettersson 7 (3 str), Josef Pujol 3, Johan Szybanow 3, Johan Nilsson 3, Jonatan Wenell 2, Alexander Morsten 2, Joakim Bååk 2, Johan Nilsson 2, Simen Kroken 2, Hannes Nyström 1.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang. En mer fullständig förteckning finns i hemsidans kalendarium)

 

Fjärde kvarten i handboll på onsdag

   Hammarby pressar liksom förra året IFK Kristianstad i kvartsfinalspelet. Nu är det dags för kvartsfinal nr 4, sedan lagen vunnit sina hemmamatcher. Ställningen i matcher är alltså 1-2 ur Hammarbyperspektiv. Ännu en seger hemma gör att vi får en direkt avgörande match nere i Skåne.

Onsdag 15 april kl 19.00, Eriksdalshallen: Hammarby-IFK Kristianstad (kvartsfinal IV, handboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

 

C More bevakar Allsvenskan i fotboll

   Planeringen för TV-sändningar av herrarnas högsta serie är giord fram till den 7 juni. Det är C More som sänder i någon av sina kanaler. För Hammarby ser det ut så här:

C More Sport Månd 20 april kl 19.05: Malmö FF-Hammarby

C More Fotboll Lörd 25 april kl 16.00: Hammarby-Åtvidabergs FF

C More Sport Torsd 30 april kl 19.05: Örebro SK-Hammarby

C More Sport Månd 4 maj kl 19.05: AIK-Hammarby

C More Live 2 Månd 11 maj kl 19.00: Hammarby GIF Sundsvall

C More Live 2 Onsd 20 maj kl 19.00: IFK Norrköping-Hammarby

C More Live 2 Månd 25 maj kl 19.00: Helsingborgs IF-Hammarby

C More Fotboll Lörd 30 maj kl 16.00: Hammarby-Halmstads BK

C More Sport Torsd 4 juni kl 19.05: Kalmar FF-Hammarby

C More Sport Sönd 7 juni kl 15.00: Hammarby-IFK Göteborg

 

TV4 Sport sänder dammatchen mot Örebro

   I och med att Hammarbys damlag i fotboll är tillbaka i Allsvenskan får vi också chansen att se laget i TV. Klart är att TV4 Sport kommer att sända hemmamatchen mot KIF Örebro den 7 maj kl 19.20.

 

 

INTRESSANTA LÄNKAR:

Här hittar du tips på länkar till sidor som kan intressera den som vill hänga med i Bajenland. Tipsen under denna rubrik kommer att byggas på efterhand.

 

HIFhistoria:

http://www.hifhistoria.se/

Historiesajten som ständigt fylls på med statistik och bilder. Rekommenderas varmt till alla som har minsta intresse för Hammarby IF:s historia.

 

HIFhockeyhistoria:

http://www.hifhockeyhistoria.se/

Systersajt till HIFhistoria. Här finns en omfattande historieskrivning av hockeyn i vår förening, från starten 7 mars 1921 till konkursen 2008. Dessutom fyller man på med Bajen Fans Ishockeyförenings historik från 2008-09 och framåt.

 

Midnattsloppet

http://www.midnattsloppet.com/

   Hammarbyarrangemanget Midnattsloppet som startade 1982 har blivit en klassiker som samlar uppemot 30 000 löpare och har fått avläggare i både Göteborg, Malmö och Helsingfors. Loppet bedrivs numera under eget bolag och Hammarbykopplingen har tonats ned, men fortfarande är tävlingen en viktig sponsor till Hammarby Friidrott.

 

Börje Dorch

http://www.borjedorch.se/

   Karikatyrtecknaren Börje Dorch (1929-2004) var ett tag något av ”hovtecknare” åt Hammarby IF. Förutom de många roliga karikatyrerna, som i vissa fall förevigats i form av souvenirer, skapade den mångsidige tecknaren den nuvarande varianten av HIF:s klubbmärke. Hyllningssajten har skapats av sonen Peter. Mycket teckningar och en omfattande livshistorik.

 

Hammarby Supporterklubb

http://www.hammarbysupporterklubb.se/

   ”Soppen” bildades 1953 och är den supporterförening som stått närmast organisationen Hammarby IF, till exempel fick supporterklubbens medlemmar Hammarby IF:s medlemstidning när den fanns i tryckt variant. Numera är det huvudsakliga syftet med denna supporterförening att stödja idrottande HIF-ungdomar.

 

Bajen Fans

http://www.bajenfans.se/  

   Den från Hammarby IF oberoende supporterföreningen bildades 1981, främst för att ta tillvara intresset hos den mer ”klackbetonade” delen av publiken. Föreningens roll har växlat i betydelse, för närvarande är det stor tillströmning av medlemmar. Från och med 2011 har man ändrat organisationsstruktur och uppmuntrar bildandet av lokalföreningar.

 

Bara Bajen

http://www.barabajen.se/

   Seriös supportersida, främst inriktad på herrfotboll men som även behandlar annan Hammarbysport och andra Bajenföreteelser. Bland annat listar man ett stort antal Hammarbybloggare med direktlänkar till de senaste inläggen.

 

Supportersida om lagen på Kanalplan

   Samlingsplats för info om några av Hammarbylagen som mestadels spelar på Kanalplan, det vill säga damlag, juniorlag och pojklag. Statistik och egna kommentarer.

http://hammarby2012.wordpress.com/

 

Hammarby IF Anno 1889

   Hammarbyhistorisk forskning, främst kring åren innan Hammarby IF formellt bildades 7 mars 1897. Man tar alltså avstamp i Hammarby Roddförenings start 1889. Det är ganska tydligt att syftet med sajten är att argumentera i den debatt som uppstått kring vilket årtal som HIF bör räkna som startår. Men oavsett vad man tycker i den frågan har sajten ett värde för den historieintresserade hammarbyaren.

http://www.hif1889.se/

 

Bajen International

http://www.bajeninternational.se/a/

   Egentligen en intern sajt för ett gäng kompisar med Hammarby och internationell fotboll som gemensamt intresse men delar av innehållet gör den intressant även för utomstående. Framför allt har man en mycket rolig intervjuserie där Hammarbyprofiler av olika sorter intervjuas. Den som blivit intervjuad rekommenderar nästa intervjuperson. En stafett värd att följa.

 

Bajen Pins

   Den som intresserar sig för Hammarbymemorabilia ska absolut ta en titt här. Samlaren Stefan har på sajten lagt ut sin omfattande samling av nålar och badges med Hammarbymotiv. Det är offentliga nålar och supporterinitiativ, över 200 objekt från tidigt 1900-tal till nutid. http://bajenpins.wordpress.com/ 

 

Stiftelsen Pelle Lindberghs Minne

   Hockeymålvakten Pelle Lindbergh är legendar inom Hammarby och för att hedra hans minne har en stiftelse skapats i hans namn. Stiftelsen har till ändamål att stödja och uppmuntra personer och organisationer inom Hammarby IF. Den är dock fristående från Hammarby IF:s föreningar.

http://www.pellelindberghsminne.se/

 

Freddie Ferms Vänner

   Freddie Ferms Vänner är ett sponsringskollektiv med syfte att hjälpa HIF Ishockeyförening. Organisatoriskt fungerar det så att man kan gå med som medlem och/eller stötta på annat sätt. http://www.freddiefermsvanner.se/

 

Bra att veta om nyhetsbrevet:

Nyhetsbrevet är indelat i fyra avdelningar. Den första kallas NYHETER och ger aktuell information om de olika medlemsföreningarna i Hammarby IF.

Den andra avdelningen är DETTA HAR HÄNT. I den rapporteras den senaste tidens idrottshändelser där våra idrottsföreningar varit aktiva. Tredje avdelningen kallas PÅ GÅNG och är en titt framåt på några av den närmaste tidens evenemang som kan vara av särskilt intresse för hammarbyare. En mer komplett förteckning finns i kalendariet, det du får i nyhetsbrevet är lite utförligare information kring enstaka utvalda arrangemang.

Till sist finns avdelningen BAJEN I TV där vi försöker hålla läsarna underrättade om aktuella TV-sändningar med Hammarbyintresse. Avdelningen INTRESSANTA LÄNKAR fylls kontinuerligt på med tips om sajter som kan vara av intresse för Hammarby IF:s medlemmar och vänner.

 

NYHETSBREVETS REDAKTÖR:

Magnus Hagström

Kontakt:

This is a mailto link

0703-554177

 

Nyhetsbrevet publiceras normalt på tisdagar. Tipsa gärna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Magnus Hagström

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info