Hoppa till sidans innehåll

Fyra SM-silver i friidrott

03 SEP 2019 10:47
Stora SM är en av höjdpunkterna under friidrottsåret och Hammarby visade åter igen att man har idrottare i den nationella eliten. Fyra SM-silver denna gång och flera placeringar nära pallplats. Mycket friidrott och fotboll i detta nyhetsbrev.
  • Skapad: 03 SEP 2019 10:47

   Stora SM är en av höjdpunkterna under friidrottsåret och Hammarby visade åter igen att man har idrottare i den nationella eliten. Fyra SM-silver denna gång och flera placeringar nära pallplats. Mycket friidrott och fotboll i detta nyhetsbrev, men också bandy, basket, bordtennis, boxning, handboll, innebandy, ishockey och rugby.

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 3 september

Nästa nyhetsbrev: tisdag 10 september

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Bajenmålvakt i P21-landslaget

   15-16 september samlas P21-landslaget för ett läger i Relitahallen, Uppsala. 20 utespelare och tre målvakter har kallats och en av de senare är Hammarbys Filip Mörkdal. Lägret är en förberedelse inför VM i Archangelsk 20-22 december dit man kommer att skicka en trupp på 14 utespelare och två målvakter.

Storförlust för damlaget

   Hammarbys damlag spelade säsongens första träningsmatch den 31 aug i Sparbanken Lidköping Arena mot hemmalaget Villa. Inför 43 åskådare öste Villa på och vann med 12-0 (7-0).

 

BASKET:

Åke Bärlin blir headcoach för både dam- och herrlag

   Seriespelet närmar sig för Hammarbys båda representationslag och det är klart att båda lagen kommer att ha samma headcoach, Åke Bärlin. Herrlaget kommer att spela i Basketettan Södra medan damerna bygger ett nytt lag från grunden och spelar i Div 2 Svealand. Herrlaget inleder seriespelet 12 oktober mot BK Högland hemma i Farstahallen. Damerna är betydligt tidigare ute med sitt seriespel, de har premiär den 14 september mot Skuru IK. Farstahallen för dem också i Första matchen.

Förlust mot Ockelbo i träningsmatch

   Herrlaget mötte Ockelbo Basket, ett lag som i likhet med Hammarby spelar i Basketettan, i en träningsmatch den 31 aug. Gästrikarna var starkare än Bajen det över hela matchen och vann med 77-60 (28-37).

 

BORDTENNIS:

Årsmöte 30 september

   Hammarby IF Bordtennisförening håller årsmöte den 30 september. Kallelse med info om tid och plats är ännu inte utskickad.

                                                                                                                                                      

BOXNING:

Hammarbyduo på träningsläger inför VM

   Sveriges VM-trupp till herr-VM i Ekaterinburg 6-21 september består till hälften av Hammarbyboxare. Fyra boxare är uttagna, två av dem har Hammarby som tillhörighet och samtliga befinner sig på träningsläget i Kazakstan inför VM. De uttagna bajarna är Adam Chartoi i 75 kg och Liridon Nuha i 81 kg.

SM genomförs i Köping

   SM-ort och arrangör gällande 2019 är klar, Svenska Boxningsförbundet har bestämt att BK Köping kommer att vara medarrangör till tävlingarna som arrangeras i Köping (Ullvihallen). Tävlingarna genomförs under fyra dagar, 5-8 december och gäller USM-JSM och senior-SM. Vi räknar med att Hammarby kommer att ha flera medaljkandidater när startlistorna börjar klarna.

 

FOTBOLL:

Förlust och utvisning i Norrköping

   Den långa fina sviten av obesegrade matcher bröts när Bajen ställdes mot IFK Norrköping i Allsvenskans 22:a omgång. Hemmalaget vann med 2-0 (1-0) på Östgötaporten (fd Idrottsparken) i en match där Hammarby drabbades av ett par skadeavbräck. Både Alexander Kačaniklić (22.a minuten) och David Fällman i backlinjen (62) tvingades utgå. Bland det negativa också att Nikola Djurdjic drog på sig ett andra gult kort när Norrköping just gjort 2-0 och matchen i princip var över. Avstängning en match för hans del med andra ord.

1 sept IFK Norrköping-Hammarby 2-0 (1-0). Publik: 13 125 (Östgötaporten). Målen: 1-0 Filip Dagerstål (45+2), 2-0 Sead Haksabanovic (90+5).

Tankovic landslagsuttagen

   Muamer Tankovics fina säsong så här långt har nu gjort att han får den svenske förbundskaptenen Janne Anderssons förtroende inför stundande EM-kval. ”Mujo” är en av de 24 uttagna till matcherna mot Färöarna borta (5 sept) och Norge hemma (8 sept).

Landslagsspel för Lotta Ökvist

   När Lotta Ökvist blev uttagen till U23-landslagets fyrnationsturnering i Loughborough var hon Hammarbyspelare, men sedan dess har hon skrivit på för Manchester United. Vi betraktar henne dock som Hammarbyspelare i detta sammanhang och berättar om matcherna i nyhetsbrevet. Hammarbys Emma Jansson var ursprungligen också uttagen i truppen, men hon fick lämna återbud. Sveriges tabellrad blev 1-1-1 och laget blev slutlig tvåa i turneringen efter USA.

28 aug England-Sverige 0-5 (0-0). Loughborough University Stadium.Lotta Ökvist på bänken hela matchen.

30 aug Norge-Sverige 2-1 (1-0). Loughborough University Stadium.Lotta Ökvist lagkapten och spel hel hela matchen.

2 sept Sverige-USA 1-1 (1-0). Loughborough University Stadium.Lotta Ökvist inledde på bänken och byttes in i 46:e minuten.

Sebastian Holmqvist landslagsuttagen

   Hammarbys futsalspelare Sebastian Holmqvist har blivit uttagen till landslaget som står inför två träningsmatcher mot Tyskland i Karlskrona 23-24 september. Han är debutant i en trupp som annars domineras av spelare från IFK Uddevalla och IFK Göteborg Futsal. Av 13 spelare är tio från båda dessa klubbar.

Tankovic blev månadens spelare i augusti

   Intresseföreningen Svensk Elitfotboll (klubbarna i Allsvenskan och Superettan) utser ”månadens spelare” och när det gäller augusti belönades Hammarbys Muamer Tankovic som Allsvenskans främste. Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptener och utvalda sportjournalister.

Hanna Lundkvist målskytt för F18

   F18-landslaget har spelat trenationsturnering i Norrbotten. Från Hammarby var Hanna Lundkvist och Felicia Saving uttagna och båda fick speltid. Hanna gjorde ett av målen i 3-1-segern mot Island och stod för passningen som ledde till mål när Sverige förlorade mor Norge med 1-2.

28 aug Sverige-Island 3-1 (1-1). Björknäsvallen, Boden. Felicia Saving spel från start, utbytt i 69:e minuten. Hanna Lundkvist in i minut 46 målskytt till 3-1.

1 sept Sverige-Norge 1-2 (0-1). LF Arena, Piteå. Hanna Lundkvist spelade från start och passade till 1-1. Ingen uppgift om spel för Felicia Saving.

Seger och förlust för Roback i P16

   P16-landslaget genrepade inför kommande EM-kval med att möta Estland i två träningslandskamper. Hammarbys Emil Roback var med i truppen och spelade i båda matcherna, där det blev förlust inledningsvis och därefter seger.

27 aug Estland P16-Sverige P16 3-1 (2-1). EJL-stadion, Tallinn. Emil Roback med från start, utbytt i 71:a minuten.

29 aug Estland P16-Sverige P16 0-1 (0-0). EJL-stadion, Tallin. Emil Roback inbytt i 46.E minuten.

 

FRIIDROTT:

Fyra SM-silver!

   Fyra SM-silver blev medaljfacit efter årets stora SM för seniorer i Karlstad (30 aug-1 sept). Dessutom en hel del bra placeringar utanför topp-3. Totalt visade Hammarby att man är en klubb att räkna med – i standartävlingen där poäng räknas till de åtta främsta i varje gren blev Bajen åtta på herrsidan och delad nia i damtävlingen.

   Silvermedaljörer denna gång blev Grete Ahlberg i slägga, Erik Ehrlin i tresteg, Emmanuel Dawlson på 100 m och Sandra Knezevic på 400 m. Sandra gjorde ett verkligt bra SM och noterade personbästa på både 400 meter (54,68) och på 200 meter, där hon nådde semifinal.

   Michel Tornéus gjorde sin allra sista tävling men blev utan medalj. Hans 772 cm i längdgropen räckte till en fjärdeplacering. Josefine Sandelius nådde fjärdeplatsen i 100 m häck, Tony Darkwah kom på femte plats på 100 m, Jasmin Sabir fick till ett årsbästa i tresteg (1274 cm) och blev femma och Desmond Rogo blev sexa på 100 m.

   Standartävlingen på herrsidan vanns av MAI på 82,5 poäng, Hammarby fick ihop 26 vilket som sagt räckte till åttondeplatsen. Damstandaret vanns av Spårvägens FK på 88 poäng, Hammarby kom upp i 23.  

Medaljregn i ungdoms-DM

   UDM för åldersklasserna 12-14 arrangerades av Tyresö FK på Trollbäckens IP 30 aug-1 sept. Hammarby hade ett stort antal deltagare och många fick kliva upp på prispallen, totalt blev det hela 56 medaljer! Vi nöjer oss här med att räkna upp gulden, den som vill ha koll på fulla resultatlistor kan kolla här: https://www.easyrecord.se/result?UU5OJJ

   Hammarbys DM-guld erövrades av dessa 12-14-åringar:

Olivia Grahn (F13 1500 m)

Esther Sahlqvist (F13 60 m häck)

Ellen Forsell (F13 slägga)

Tove Olsson (F13 spjut)

Ebba Wennebjer (F12 höjd)

Clara Aldskogius (F12 diskus)

Anna Bergin (F12 slägga)

Elias Kapell (P13 60 m häck + P13 20 m häck)

Vilmer Karlsson (P12 60 m + P12 600 m + P12 längd)

Adrian Kylington (P12 200 m + P12 diskus)

Anton Roslund (P12 höjd + P12 tresteg)

Quincy Hackett (P12 stav)

Snabba 100 meter av Darkwah i Skara

   Tony Darkwah och Desmond Rogo deltog 24 aug I Skarakampen på distansen 100 m. Tony vann tävlingens A-final med tiden 10,59 i godkänd vind, fem hundradelar från sitt årsbästa. Desmond Rogo sprang på 10,85 i försöket men stod sedan över finallöpningarna.

Hyggliga insatser i Viking Line-spelen

   Huddinge AIS arrangerade Viking Line-spelen 27 augusti och bland resultaten noterar vi några Hammarbyinsatser i närheten av säsongsbästa. Henry Jacobson var tvåa i ett stort startfält på 800 m. Tiden 1.56,84 var ett par sekunder från hans årsbästa. Filippa Ramberg sprang 800 m även hon och klockades för 2.20,91, cirka tre sekunder från årsbästa. Och i kula stötte Felicia Lindberg 12,21 m, 4 cm från hennes och Hammarbys årsbästa. Nytt årsbästa för hela Hammarby blev det i M 3000 m där Habtmarian Tadesse Lemma sprang på 8.53,29.

Mycket Hammarby i Svealandsmästerskapen

   Stockholms Friidrottsförbund har tagit ut distriktslaget som ska tävla i Svealandsmästerskapen för 13-14-åringar i Västerås 14-15 september. 20 klubbar har fått med minst idrottare, Hammarby är en av de klubbar som har flest. Hammarbys bidrag till Svealandsmästerskapen ser ut som följer:

P14
Erik Ilison, stav, kula, diskus, spjut
F14
Agnes Jansson, 80mh, tresteg, diskus
Linnea Blidborg Stenberg, 300mh, tresteg, spjut
Linnea Lindefalk, 80mh, stav, slägga
Ella Gustafsson, tresteg
P13
Alfred Berglind, stav, slägga
Elias Kapell, 60mh, 200mh, stav, kula
Filip Herre, 60mh, 200mh, längd
Neo Hall, 200m, 600m, höjd
William Freifeldt, 60m, höjd
F13
Ellen Forsell, längd, tresteg, kula slägga
Emmy Wolgast, 60m, stav,
Esther Sahlqvist, 60mh, 200mh, längd,
Lii Jabbour, 60mh, 200mh, längd, stav,
Linnea Lyttle Härdelin, slägga
Maja Simonsson, 200m, kula, diskus, slägga,
Olivia Grahn, 600, 1500m
Tove Olsson, höjd, stav, diskus, spjut
Wilma Rydström, 60mh, tresteg
Tyra Hedberg, tresteg,

 

HANDBOLL:

Handbollshelg i Tyresö

   Hammarby var ett av de deltagande lagen i Tyresö Open, en turnering med fyra lag som kommer att mötas igen under den allsvenska säsongen. Arrangerande Tyresö besegrade Hammarby inledningsvis, därefter kunde Bajen komma tillbaka och vinna klart mot Boden. Avslutningsvis blev det en jämn match mot LIF Lindesberg som vanns av närkingarna med tajta 27-26.

30 aug Tyresö Handboll-Hammarby 37-34 (20-16). Målskyttar Hammarby:Martin Dolk 8 (2 str), Gustav Davidsson 7, Topias Laine 5, Johan Nilsson 4, Rickard Lönn 2, Anders Wik-Rydberg 2, Kevin Johansson Eggan 2, Gunnar Pettersson 2, Hendrik Varul 1, Ludvig Lindeberg 1.

31 aug Hammarby-Bodens BK 36-26 (18-16). Målskyttar Hammarby:Gustav Davidsson 6, Ludvig Lindeberg 6, Martin Dolk 4, Johan Nilsson 4, Hendrik Varul 3, Gunnar Pettersson 3, Topias Laine 3, Kevin Johansson Eggan 3, Robin Sanderhem 2 (1), Anders Wik-Rydberg 1, Simon Hjortenbo 1.

1 sept LIF Lindesberg-Hammarby 27-26 (16-14). Målskyttar
Hammarby: Gustav Davidsson 9 (2 str), Ludvig Lindeberg 5, Martin Dolk 3, Anders Wik-Rydberg 2, Gunnar Pettersson 2, Hendrik Varul 1, Kevin Johansson Eggan 1, Topias Laine 1, Rickard Lönn 1.

Spelartapp i augusti

   Svenska Handbollförbundets förteckning över genomförda spelarövergångar i augusti innehåller fyra Hammarbynamn. Från herrlaget handlar det om ett par övergångar som tidigare nämnts i nyhetsbrevet; Anton Hellberg försvinner till HK Malmö och Victor Bergklint till seriekonkurrenten AIK. Damlaget tappar två spelare till IK Bolton – Louise Runström Mandell och Emelie Nybom.

 

INNEBANDY:

Hammarby B vidare i DM

   Damernas andralag, som spelar i Div 2, tog sig vidare från det inledande gruppspelet i DM 31 aug-1 sept och är nu kvalificerat för åttondelsfinal. De kommer att få möta Bele Barkarby i åttondelsfinal. Hammarbys förstalag (som spelar i Allsvenskan), är direktkvalificerat för åttondelen och möter där Div 1-laget Vendelsö IK.

…och mer DM-spel 7-8 september

   DM-gruppspelet i Sjöstadshallen fortsätter även kommande helg, 7-8 september. Hammarbys herrlag är vidare till detta gruppspel 2 och möter Tungelsta IF (div 3), Sörskogens IF (div 2) och Tyresö Trollbäcken IBK (Div 1)

   Hammarby har även DJ- och HJ-lag som tävlar denna helg i Sjöstadshallen. Herrjuniorerna ställs mot Högdalen AIS, Rotebro IS IBK och Tyresö Trollbäcken IBK. Damjuniorerna möter Grimsta AIK, Huddinge IBS, Hässelby SK och Högdalen AIS.

 

ISHOCKEY:

Förlust mot Köping, seger mot Forshaga

   Herrlaget har hunnit med två träningsmatcher sen sist. Mot Köping HC på bortais 28 augusti blev det storförlust, 0-6. Bättre då mot Forshaga IF 30 augusti. Också det en bortamatch där det blev seger med 5-4 efter straffar.

Premiär i Damettan Östra 29 september

   Hammarby har ett delvis nytt lag på damsidan, bekant är däremot seriesammansättningen. Laget är placerat i Damettan Östra och vi känner igen motståndarlagen: AIK 2, Almtuna IS, Haninge Anchors HC, Huddinge IK, Kallhälls IF, SDE HF och Södertälje SK. Hammarby kommer att spela hemmamatcherna på Kärrtorps IP (tältlösning över rinken) men inleder med två bortamatcher. Premiär i Enebybergs ishall 29 sept mot SDE, därefter ny bortamatch i Kallhälls ishall mot Kallhälls IF 2 okt. Hemmapremiär 6 okt mot Huddinge IK. Hela spelschemat hittar du här: http://www.hammarbyhockey.se/a-lag-damer-spelschema-och-resultat-2018-2019-2/

20-åriga Emil Mäki från Kiruna skrev på

   En 20-årig center från Kiruna IF är den senaste att ansluta till Hammarbys herrtrupp 2019-20. Emil Mäki heter nyförvärvet och han har spelat för Kiruna IF sen tidig ålder men även gjort en säsong i Skellefteå AIK:s J18-lag.

Inställd träningsmatch

   Herrlaget skulle mött Köping HC i en träningsmatch onsdag 4 sept. Den har dock ställts in på grund av skador i Köpings trupp. Nästa träningsmatch spelas lördagen den 7 september då laget möter Mariestad i Mariehus Arena. Matchstart 15.00.

 

RUGBY:

U12 spelar SM

   Årets Ungdoms-SM arrangeras i Vänersborg 21-22 september och Hammarby kommer att finnas med. Klubben har ett anmält lag i klassen U12.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Division 1 av friidrottens lagtävling

   När det gäller friidrottens lagtävling ska Hammarbys damer försöka ta sig från Div 1 som är seriesystemets tredje nivå. Laget tävlar nu på söndag mot dessa klubbar: KFUM Örebro, Turebergs FK, Spårvägens FK lag 2, IFK Lidingö lag 2 och eventuellt ytterligare ett lag.

Söndag 8 september kl 11.15, Sollentunavallen: Svealandsserien Division 1 (friidrott, lag, damer)

 

Fotbollens familjedag på söndag

   Hammarby Fotboll bjuder in till familjedag på Hammarby IP. Spelare från herr- och damlaget på plats för att skriva autografer, liksom herrlaget i futsal som nyligen vann IFA World Cup i Hongkong. Dessutom andra aktiviteter runt planen.

Söndag 8 september kl 14-17, Hammarby IP: Fotbollens familjedag

 

Träningsmatch i Eriksdalshallen

   Herrlaget i handboll tar sig an Rimbo i en träningsmatch under måndagskvällen. En motståndare som också spelar i Handbollsallsvenskan.

Måndag 9 sept kl 19.45, Eriksdalshallen: Hammarby-Rimbo HK (träningsmatch, handboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

TV-sändningar från Allsvenskan i fotboll

   När det gäller Allsvenskan på herrsidan kommer Hammarbys samtliga matcher kommer att sändas i någon form. I nuläget har vi info om dessa matcher:

Söndag 15 sept kl 15.00: Hammarby-IFK Göteborg (C More Fotboll, C More Stream)

Söndag 22 sept kl 15.00: Hammarby-AIK (C More Fotboll, C More Stream)

Onsdag 25 sept kl 19.00: IK Sirius-Hammarby (C More Live 4, C More Stream)

Måndag 30 sept kl 19.00: Hammarby-Örebro SK (Sportkanalen, C More Stream)

 

Landslagsfotboll med Tankovic?

   Hammarbys Muamer Tankovic är ju uttagen till truppen som spelar EM-kval i fotboll mot Färöarna och Norge. Om det blir speltid eller ej återstår att se men matcherna sänds hursomhelst.

Torsdag 5 september kl 20.45: Färöarna-Sverige EM-kval (TV4, C More Fotboll, C More Stream)

Söndag 8 september kl 20.45: Sverige-Norge EM-kval (C More Fotboll, Sportkanalen, C More Stream)

 

P17-landslaget med Dovin och Svanberg på svenskfotboll.se och Sportkanalen

   Hammarbys Oliver Dovin och Ludvig Svanberg är uttagna i P17-landslagets trupp (fotboll) som möter Norge, Irland och Österrike i en fyrnationsturnering 5-9 september. Matcherna sänds enligt följande:

Torsdag 5 sept kl 17.30: Sverige P17-Norge P17 (Sportkanalen)

Lördag 7 sept kl 16.00: Sverige P17-Irland P17 (svenskfotboll.se)

Måndag 9 sept kl 17.30: Sverige P17-Österrike P17 (Sportkanalen)

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info