Hoppa till sidans innehåll

Grete Ahlberg till Junior-EM

13 JUN 2017 13:55
Hammarbys släggkastare Grete Ahlberg har inlett säsongen väldigt gediget med flera kast över 60 meter och blev – inte särskilt förvånande – en av de första att tas ut till årets JEM 19 som avgörs i Grosseto, Italien, 20-23 juli.
  • Skapad: 13 JUN 2017 13:55

Grete Ahlberg till Junior-EM

   Hammarbys släggkastare Grete Ahlberg har inlett säsongen väldigt gediget med flera kast över 60 meter och blev – inte särskilt förvånande – en av de första att tas ut till årets JEM 19 som avgörs i Grosseto, Italien, 20-23 juli. Friidrotten är över huvud taget ordentligt i gång just nu och vi konstaterar att många hammarbyare i olika åldersklasser under den gångna veckan gjorde SM-kvalificerande resultat. Från den oavbrutet pågående Hammarbyidrotten har vi också notiser om bandy, basket, bordtennis, boule, bowling, fotboll, handboll, ishockey och rugby.

Hey ho – let´s go! Följ Hammarbyidrotten genom att läsa nyhetsbrevet – publiceras tisdagar på denna plats.

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: 13 juni

Nästa nyhetsbrev: 20 juni

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Kalle Spjuth fortsätter i Bajen

   Anfallaren/mittfältaren Kalle Spjuth kom till Hammarby som ung spelare 2002 från Oxelösund. Efter några år i Hammarby har han hunnit med både Ryssland, ett par comebacker i Bajen och spel i Sirius. Förra säsongen var det Hammarby som gällde och nu har Kalle – numera 33 år – skrivit på för ytterligare en säsong på Zinkensdamm.

Damlaget börjar mot Villa 11 november

   Spelschemat för Elitserien Dam är nu fastställt. Serien innehåller i år åtta lag och pågår 11 november till 18 februari. Hammarby inleder hemma mot nykomlingen Villa Lidköping BK den 11 september och har i omgången därpå också hemmamatch, då mot Söråkers IF. Övriga lag i serien är: Kareby IS, IFK Nässjö, Sandvikens AIK, Skutskärs IF (nykomling) och Västerås SK. Hela spelschemat hittar du här: http://www.svenskbandy.se/globalassets/svenska-bandyforbundet/bilder/nyhetsbilder/2017/juni/elitserien-dam-20170610.pdf  

Herrlagets hela spelschema klart

   Förra veckan kunde vi berätta om herrlagets inledande matcher samt annandagens hemmamatch mot Tellus. Nu finns ett heltäckande spelschema tillgängligt hos Svenska Bandyförbundet. Hittas här: http://www.svenskbandy.se/globalassets/svenska-bandyforbundet/bilder/nyhetsbilder/2017/juni/elitserien-17-18-ver-1.10-29-maj.pdf. Det blir bra variation när det gäller veckodagar för hemmamatcherna, fredagar och lördagar dock vanligast.

 

BASKET:

Herrarna placerade i Basketettan Södra

   Seriesystemet på herrsidan har fått en permanent superettaserie vilket också har fått konsekvenser för de lag som spelade i Div 2 Svealand förra säsongen. Hammarby var ett av dessa och man gjorde det så pass bra att laget nu är ett av lagen i Basketettan. Detta är fortfarande tredjeserien, men i det spetsade seriesystemet är lagen färre på denna nivå. Hursomhelst, Hammarby tillhör de elva lagen i Basketettan Södra i höst.

   Där kommer man att få möta följande motståndare: Bankeryds Basket, Brahe Basket, Borås Basket, Eskilstuna Basket, Haga BG Dolphins (Norrköping), Helsingborg BBK, Huddinge BK, Lobas (Lomma), RIG Mark, Örebro BK.

…och damerna i Basketettan Norra

   Det blir en del långa resor för damlaget den kommande säsongen då laget placerats i Basketettan Dam Norra. I deras seriesystem är detta näst högsta divisionen. Majoriteten av lagen är baserade i Stockholmsområdet men både Luleå (två lag) och Östersund finns med i serien. De 12 lagen: AIK, Alvik Basket, KFUM Blackeberg, KFUM Central, KFUM Fryshuset, Hammarby, KFUM Lidingö, BG Luleå, Luleå Stars, Norrort, KFUM Uppsala, KFUM Östersund.

Åke Bärlin blir headcoch för herrlaget

   Hammarby Basket har knutit till sig ett riktigt starkt namn som headcoach för herrlaget efter avgående Thomas Cooks. Ny på posten blir Åke Bärlin som har gedigen bakgrund i Basketsverige. Han har bland annat varit headcoach i Svenska damligan i tre år, headcoach i Svenska herrligan i två år samt gjort fyra år som headcoach i Norges högstaliga på herrsidan. Lägg till åtta år som coach i Basketettan och tre år som coach för svenska ungdomslandslag. Det senaste uppdraget har varit som assisterande coach i Alvik Basket.

Kvartett i HU15-truppen

   Nu har landslagscoacherna för U15 landslagen presenterat sin första U15-trupp och Hammarby Basket har hela fyra spelare med i HU15 landslaget, vilket är flest av alla klubblag i Sverige. De som tagits ut är Jordan Samuelsson, Montasser Omer, Mabou Touray och Kenny Pohto.

 

BORDTENNIS:

Bajen blev näst bästa ungdomsklubb

   Stockholms bordtennisförbund har årlig tävling gällande ”Bästa ungdomsklubb” i distriktet. Ett poängsystem rankar klubbarna och 2016-17 års tävling är nu avslutad. Bästa klubb blev Ängby SK med 107 poäng. Hammarby blev tvåa på 72 och Spårvägen trea med 71 poäng. Totalt erhöll 27 klubbar poäng i rankingen.

                                                                                                                                                      

BOWLING:

Herrarna inleder mot BK Rättvik

   I förra veckans nyhetsbrev berättade vi att elitseriedamerna inleder seriespelet hemma den 9 sept mot BK Merci. Nu kan vi lägga till att även herrlaget startar sitt seriespel i Div 1 Norra Svealand denna dag enligt det preliminära spelschemat. Herrarna inleder hemma mot BK Rättvik.

 

FOTBOLL:

Träningsmatch mot Östersund i Norrtälje?

   Norrtelje Tidning uppger att Norrtälje IP får fint besök i form av allsvenska lagen Hammarby och Östersunds FK den 26 juni. Seriens trea (ÖFK) möter då sjuan (Bajen) på Norrtälje IP i en träningsmatch. OBS! Dessa uppgifter kommer som sagt från Norrtelje Tidning. Vi har ännu inte sett de bekräftade på hammarbyfotboll.se. Vänta alltså något innan du bokar hotellrum i Roslagen.

Dusan, Leo och Marcus togs ut till EM-förberedande läger

   Förbundskaptenen för P19-landslaget, Claes Eriksson, tog ut 25 spelare till ett förberedande läger den 5-8 juni (Bosön). Ur detta ska sedan den slutliga 18-mannatruppen tas ut till EM-slutspelet i Georgien (start 2 juli). Flera av spelarna tackade dock nej, då de prioriterar spel med det egna klubblaget. Till dem hör två av de uttagna Hammarbyspelarna, Leo Bengtsson och Marcus Degerlund. När det gäller Dusan Jajic är det ännu inte klart om han är EM-aktuell eller inte, han står fortfarande med i lägertruppen. Dessutom har vi ytterligare Bajenanknytning genom att ex-spelarna Isac Lidberg (numera Åtvidabergs FF) och målvakten Viktor Johansson (Aston Villa) var med på Bosölägret.

 

FRIIDROTT:

Grete uttagen till JEM

   Grete Ahlberg är en av de första att tas ut till JEM19 som avgörs i italienska Grosseto 20-23 juli. Hammarbys släggkastningsstjärna har överskridit kvalgränsen 57,50 m vid samtliga sina tävlingstillfällen under vårens och försommarens tävlingar.

 

ISHOCKEY:

Seriestart 17 september mot Visby

   Spelschemat för herrlaget är nu fastställt. Laget tillhör liksom förra säsongen HockeyEttan Östra som innehåller 12 lag och pågår 17 september till 13 december. Därefter blir det antingen spel i Allettan eller i fortsättningsserien. I serien stöter Bajen på följande lag: Gripen HC Nyköping, Haninge Anchors HC, Hanvikens SK, Huddinge IK, Hudiksvalls HC, Sollentuna HC, Valbo HC, IF Vallentuna BK, Visby/Roma HK, Väsby IK, Wings HC Arlanda.

   Premiären spelas hemma mot Visby/Roma den 17 september kl 16.00 (SDC-hallen), därefter möter man Gripen i Nyköping onsdag 20 sept. Matcherna spelas företrädesvis på söndagar och onsdagar men även fredagar och lördagar förekommer. Hela spelschemat hittar du här: https://www.swehockey.se/globalassets/svenska-ishockeyforbundet/tavling/serier/hockeyettan-20172018/spelordning-hockeyettan-ostra-2017-2018-faststalld.pdf

Trio som lämnar

   Kenny Salander, Robert Sterling Berglund och målvakten Rasmus Eklöf kommer inte att spela för Hammarby under den kommande säsongen. Kenny kommer att spela i Värmdö, Robert går till Segeltorp. När det gäller Rasmus Eklöf har vi ingen uppgift om nästa klubb.

 

DETTA HAR HÄNT:

BORDTENNIS:

Tre finallag i S:t Erikscupen

  S:t Erikscupen är Stockholms stora lagtävling på ungdomssidan med slutspel 20-21 maj. Hammarby hade slutspelslag i flera av åldersklasserna och i tre av dem blev det finalspel. Laget i klassen 2003 nådde ända fram, de besegrade Spårvägens BTK med 5-0 i finalen. Silver blev det för 2002:orna (förlust mot Rotebro BTK 4-5) och 2005:orna som förlorade mot Boo KFUM med 2-5. Bronspeng erhöll laget födda 2006.

 

BOULE:

42 lag i årets Bajen Cup

   Hammarbyarrangemanget Bajen Cup på nationaldagen 6 juni håller ställningarna som en populär tävling. I årets upplaga deltog 42 lag på tävlingsbanorna i Björns trädgård. Vinnande lag blev Boo bestående av Ali Abdi Aden och Erik Lööf Ekström tillsammans med Jerker Malmsten från Maria. De mötte ett ”rent” Boo-lag i final och vann med 13-4.

 

FOTBOLL:

Birkir och Island besegrade Kroatien

   Islands herrlandslag fortsätter att göra imponerande insatser. Under söndagen (11 juni) besegrade man Kroatien hemma på Laugardalsvöllur i VM-kvalet. Det blev 1-0 sedan vänsterbacken Hörður Björgvin Magnússon avgjort i 90:e minuten. Hammarbyspelaren Birkir Már Sævarsson spelade hela matchen medan Bajenkollegan Ögmundur Kristinsson blev kvar på bänken.

Junior spelade hela matchen när Gabon kvalade

   Hammarbymittfältaren Serge-Junior Martinsson Ngouali spelade hela matchen när Gabon mötte Mali i kvalmatch till Afrikanska mästerskapen under lördagen (11 juni). Tyvärr för Junior och Gabon blev det förlust, trots tidning ledning. Mali lyckades vända och vinna med 2-1.

U23:orna vann en och förlorade två

   Damernas U23-landslag färdigspelade träningsturneringen i Värmland som inleddes förra veckan. Laget – med fyra Hammarbyspelare – hade denna vecka två matcher. Efter seger mot Norge blev det förlust mot USA och förra veckans match mot England slutade ju 0-4. Totalt 2-6 i målskillnad och tre poäng gav en tredjeplats i sammandraget.

9 juni Norge U23-Sverige U23 0-1 (0-0). Publik 1 208 (Tingvalla, Karlstad). Hammarbyarnas insatser: Filippa Angeldahl och Anna Oskarsson (lagkapten) spelade hela matchen. Julia Zigiotti Olme hoppade in 46:e minuten. Målvakten Emma Holmgren förblev på bänken hela matchen.

12 juni Sverige U23-USA U23 1-2 (0-2). Publik: 545 (Kolsvik, Sunne). Hammarbyarnas insatser: Emma Holmgren (mv) och Filippa Angeldahl spelade hela matchen. Anna Oskarsson kom in i 43:e minuten. Julia Zigiotti Olme förblev på bänken hela matchen.

 

FRIIDROTT:

Årsbästa av Michel i Hengelo

   Michel Tornéus slog till med årsbästa, 810 cm, i en internationell tävling i Hengelo, Nederländerna under söndagen (11 juni). Tornéus hopp i godkänd vind räckte till fjärde plats i tävlingen.

Ehrlin vinnare i Göteborg

   Trestegshopparen Erik Ehrlin noterade eget och svenskt årsbästa samt vann Folksam Challenge som avgjordes i Göteborg under lördagen (10 juni). 15,73 m är det nya årsbästaresultatet. Även Sandra Knezevic deltog i Göteborg. Hon sprang 400 m på 56,38 vilket är årsbästa för henne och över huvud taget i Hammarby samt en tid som räcker för SM-kvalifikation.

Flera SM-klara efter SAYO

   Sollentuna Youth Athletic Open samlade som vanligt stora startfält och det blev en hel del bra resultat, inte minst från Hammarbydeltagarna. Vi fick flera SM-klara efter tävlingarna på Sollentunavallen 9-11 juni. De med SM-kvalificerande resultat är dessa:

Akile Mehari (M 800 m), Matthew Brown (M diskus), Amadou Sussuho (M22 200 m), Rodi Kay (P19 100 m), Abdullahi Adan (P19 800 m + P19 1500 m), Jacob Palmerstedt (P17 stav), Yasmin Jelassi (K22 100 m), Filippa Ramberg (K22 1500 m), Hanna Lindé (F16 400 m), Mikaela Jungelin (F16 1500 m), Molly Freeman (F15 80 m).

 

HANDBOLL:

Andraplats i Gjensidige Cup

   Sverige, med exhammarbyarna Alexander Morsten och Josef Pujol i laget, blev tvåa i träningsturneringen Gjensidige Cup i Norge. I öppningsmatchen mot Polen vann Sverige klart. Därefter har det blivit en uddamålsförlust mot arrangörsnationen och oavgjort mot Island. Och i tabellen en slutlig andraplats.

8 juni Polen-Sverige 27-33 (10-16). Ex-hammarbyarnas insatser: Morsten 2 mål, Pujol 2.

9 juni Norge-Sverige 22-21 (10-11). Ex-hammarbyarnas insatser: Morsten 2 mål, Pujol 2.

10 juni Sverige-Island 23-23 (13-12). Ex-hammarbyarnas insatser: Pujol 4 mål, Morsten 2.

 

RUGBY:

Bakslag i Enköping

   Allsvenska mötet Enköping-Hammarby slutade 42-24 till hemmalaget – något som måste betraktas som ett bakslag för Bajen. Nykomlingen ERK ska förvisso inte underskattas men nog hade vi räknat med seger i den här matchen. Nu står Hammarby på en seger och tre förluster efter fyra matcher och är fyra i tabellen. Fyra matcher återstår och främst gäller att hålla NRK Troján bakom sig för att nå slutspel, men det vore förstås också bra med segrar mot lagen framför för att få en bra känsla inför (eventuellt) slutspel.

10 juni Enköping RK-Hammarby 42-24 (23-12). Publik: ingen uppgift (Korsängen IP). Poäng HIF: Tore Österlund 10 (två försök), Johan Gustavsson 5 (försök), David Thorarinsson 5 (försök), Philip Axelsson 2 (målspark), Linus Skoglund 2 (målspark).

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Boule i Vårberg

   Seriespelet i boule avgörs i sammandrag och det första spelas nu i helgen. Hammarby återfinns i Div 3 och möter Boulero 2, Kajutan BC, Sumpan BK, Tempéte Club de Pétanque och Boules Hit Kulklubb. Ettan flyttas upp, tvåan och trean kvalar.

Lördag 17 juni kl 9.30, Vårbergs IP: sammandrag Div 3 (boule)

Söndag 18 juni kl 9.30, Vårbergs IP: sammandrag Div 3 (boule)

Handbollsdamerna i Eken Cup

   Hammarby har inte mindre än 22 lag med i årets Eken Cup, den årliga utomhusturneringen i handboll på Gubbängsfältet. De flesta lagen finns i yngre åldersklasser, på seniornivå representeras Bajen av ett damlag. De spelar enligt följande:

Lörd 17/6 kl 9.00, konstgräs 36: Huddinge HK-Hammarby  

Lörd 17/6 kl 11.00, konstgräs 35: Hammarby-Rosa Skrot HK

Lörd 17/6 kl 13.40, konstgräs 35: BK Sol-Hammarby

(Slutspelet inleds under söndagen).

   För dig som är intresserad av samtliga Hammarbylag i Eken Cup finns turneringens hemsida med en egen avdelning för respektive förening. Hammarbylagen hittas här: http://results.ekencup.se/2017,sv/club/11143089

Rugby mot Pingvin

   Kan Bajen rucka på Pingvin? Trelleborgslaget har hittills gjort en stark säsong och vunnit samtliga fyra matcher (bland annat mot Bajen hemma). Medan Hammarby, med höga ambitioner innan seriestart, endast vunnit en match. Året allsvenska känns jämnare än vanligt med flera tajta matcher och några överraskande resultat. Vi kan troligen se fram emot en intressant uppgörelse på Årstafältet.

Lördag 17 juni kl 15.00, Årstafältet: Hammarby-Pingvin RC (Allsvenskan, rugby, herrar)

Derby mot DIF!

   Ett par veckor efter det magiska derbyt mot Djurgården i herrarnas fotbollsallsvenska är det dags för damlaget att ta sig an Stockholmsrivalen. Kan Bajen upprepa scenariot från Nya Söderstadion och ta en trepoängare även på Zinken? Hammarby borde komma stärkt efter bortamatchen i Göteborg där laget hämtade in 0-3 till 3-3.

   Matchen gäller mycket då båda lagen är indragna i ett gytter kring nedflyttningsstrecket. DIF just nu åtta i serien tre poäng före Hammarby på elfteplatsen.

Söndag 18 juni kl 17.00, Zinkensdamm: Hammarby-Djurgårdens IF (Damallsvenskan, fotboll)

DL och Folksam Challenge på Stadion

  Friidrott från morgon till kväll blir det på Stockholms stadion nu på söndag. Det är dags för internationella Bauhausgalan (ingående i Diamond League) och dessutom förtävlingar i ungdomsklasser (start 10.00) och Folksam Challenge som denna gång är en viktig uttagningstävling till lag-EM i finska Vasa under midsommarhelgen. Alla tävlingar innehåller en hel del Hammarbyidrottare. I Diamond League tävlar längdhopparen Michel Tornéus och i Folksam Challenge har vi ett stort uppbåd på M 100 m samt tävlande i M 400 m, M 1500 m, K 200 m och K 800 m.

Söndag 18 juni, Stockholms stadion: Bauhausgalan, Folksam, Challenge och förtävlingar (friidrott). Ungdomstävlingarna startar 10.00, Folksam Challenge 11.17 och Diamond League 15.00 (invigning)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Diamond League med Michel Tornéus

   Bauhausgalan på Stockholms Stadion 18 juni ingår i Diamond League och kommer att sändas i SVT1 med start 15.30. Hammarbyintresse i form av längdhopparen Michel Tornéus som här får matcha riktigt tufft motstånd.

 

Allsvenskan i fotboll

   C More håller i de allsvenska sändningarna 2017 och matcherna kan ses i deras streamingtjänst eller i någon av kanalerna. Hammarbys matcher fram till och med augusti:

Måndag 3 juli 19:00 BK Häcken – Hammarby, C More Sport

Lördag 8 juli 16:00 Hammarby – Örebro SK C More Sport

Måndag 17 juli 19:00 IF Elfsborg – Hammarby, C More Sport

Måndag 24 juli 19:00 Hammarby - IF Elfsborg, C More Sport

Måndag 21 aug 19:00 Örebro SK-Hammarby C More Sport

Lördag 26 aug 16:00 Athletic Eskilstuna – Hammarby, C More Sport

Söndag 10 sept 15:00 Hammarby - AIK C More Sport

Söndag 17 sept 17:30 Malmö FF - Hammarby C More Sport

Onsdag 20 sept 19:00 Hammarby - IFK Göteborg C More Fotboll

Söndag 24 sept 15:00 Djurgården-Hammarby C More Sport

Söndag 1 okt 17:30 Hammarby - IFK Norrköping FK C More Sport

Måndag 16 okt 19:00 Kalmar FF - Hammarby C More Fotboll

 

Sändningar från Damallsvenskan

   Sajten damallsvenskan.tv ska sända säsongens samtliga matcher från Damallsvenskan i fotboll. Länk: https://www.damallsvenskan.tv/damallsvenskan.

   Nu är det också klart att SVT kommer att sända åtta matcher från Damallsvenskan i höst, med start i september. Inriktningen blir på att bevaka kampen om SM-guldet. Där lär ju Bajen inte förekomma, men det kan ju hända att Hammarby ändå blir aktuellt eftersom man möter trion Eskilstuna, Linköping och Rosengård i slutet av säsongen.

 

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info