Hoppa till sidans innehåll

Grete EM-femma

16 JUL 2019 21:03
En av Sveriges bästa mästerskapsplaceringar i kvinnlig slägga stod Hammarbys Grete Ahlberg för när hon blev femma i Junior-EM. Mer om hennes väg till placeringen hittar du i veckans nyhetsbrev.
  • Skapad: 16 JUL 2019 21:03

En av Sveriges bästa mästerskapsplaceringar i kvinnlig slägga stod Hammarbys Grete Ahlberg för när hon blev femma i Junior-EM. Mer om hennes väg till placeringen hittar du i veckans nyhetsbrev som också konstaterar att det varit en händelserik fotbollsvecka: nya spelare, förlängt med futsaltränaren, cupdatum satt, tre poäng i Sundsvall. Mer om detta och alla annan Hammarbysport i nyhetsbrevet.

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 16 juli

Nästa nyhetsbrev: tisdag 23 juli

 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:

Kansliet semesterstängt vecka 27-32

   Hammarby Idrottsförenings kansli – det vill säga alliansföreningen med placering i Gula villan vid Hammarby IP – håller semesterstängt veckorna 27-32. Ingen bemanning 2 juli-12 augusti alltså.

 

BANDY:

Damerna spelar i Allsvenskan Norra

   Allsvenskan Dam 2019-20 kommer att bestå av två grupper med sju lag i vardera. Hammarby är ett av lagen i den norra gruppen där det bland annat blir långa resor till Rättvik, Kalix och Härnösand.

Gruppen består av dessa klubbar: Grycksbo IF, Hammarby IF, Härnösands AIK, IFK Rättvik, Kalix Bandy, Spånga Bromsten BK och Uppsala BoIS.

   Allsvenskan Södra kommer att bestå av dessa lag: Mölndal Bandy, Skirö AIK U, Sunvära SK, Tranås BoIS, Västerås SK U, Västerstrands AIK, Villa Lidköping BK U.

   Vi återkommer med mer info om förutsättningar kring antal möten, regler för upp- och nedflyttning etc samt spelschema när det är klart.

Långsiktig satsning på utveckling av egna spelare

   Hammarby satsar nu hårdare på att få fram egna talanger som så småningom tar plats i elitserielaget. Som en del i detta har man anlitat Gustav Wallin som ny tränare för P17-laget. Wallin är 24 år, men har redan gedigen erfarenhet av bandyn, bland annat med Div 1-spel i Västerås och Eskilstuna. Som tränare har han gått Bandyförbundets elittränarutbildning för U18 och U20. Gustav utbildar sig just nu till idrottskonsulent på Bosön och kommer alltså att kombinera detta med Hammarbyuppdraget. Sedan ett par månader är det även klart att Ivan Lebedev kommer vara tränare i Hammarby Bandys ungdomsorganisation.

 

FOTBOLL:

Seger i slutminuter i Sundsvall

   Det allsvenska mötet GIF Sundsvall-Hammarby kunde sett till spelet ha slutat på annat sätt än med Hammarbyseger, men tre poäng till Bajen blev det sedan Mats Solheim nått fram med en passning till Vidar Örn Kjartansson i 90+2 vilket avgjorde matchen till 2-3. Det var för övrigt troligtvis islänningens sista match i Bajentröjan då lånekontraktet nu går ut. Ett värdigt avslut i så fall får man säga.

   Hammarby ledde både 1-0 och 2-1 men vid båda tillfällena kvitterade Giffarna och hade även chanser till fler mål. Svängigt alltså inför 6000 åskådare i Sundsvall. De tre poängen flyttade upp Bajen ett pinnhål i tabellen, man är nu sexa med fyra poäng upp till tredjeplatsen som ju skulle innebära europeiskt cupspel.

15 juli GIF Sundsvall-Hammarby 2-3 (1-2). Publik: 6 020 (NP3 Arena). Målen: 0-1 Darijan Bojanic (30), 1-1 Carlos Gracia (33), 1-2 Muamer Tanković (41), 2-2 Tobias Eriksson (59), 2-3 Vidar Örn Kjartansson (90+2)

Magyar tillbaka, Jóhannsson ansluter

   ”Sommarfönstret” innebär vanligtvis förändringar i de allsvenska trupperna. För Hammarbys del är det klart med två nya spelare. Dels får vi tillbaka backen Richard Magyar som ju spelade med Bajen för två år sedan och som därefter tillhört tyska Greuther Fürth i Bundesliga 2, dels kommer isländsk-amerikanske anfallaren Aron Jóhannsson – också han med spel i Tyskland som senaste merit. 28-årige Arons kontrakt med Werder Bremen har löpt ut och han väljer nu alltså Bajen för en nystart efter en skadedrabbad period. Båda spelarna har skrivit treårskontrakt med Hammarby.

… men Curci lämnar

   När det gäller italienske målvakten Gianluca Curci har Hammarby beslutat att inte förlänga det korttidskontrakt om ett halvår som skrevs inför denna säsong.

Blanco fortsätter som futsaltränare

   Daniel Blanco ledde Hammarby IF FF till en silvermedalj i Svenska Futsalligan senaste säsongen. Det är nu klart att han fortsätter i rollen som huvudtränare ytterligare ett år, enligt publikationen Futsalmagasinet som intervjuat honom. Artikeln finns att läsa här: https://www.futsalmagasinet.se/2019/07/08/huvudtranaren-klar-for-nytt-ar-med-bajen-en-sjalvklarhet/

Svenska cupen spelas 21 augusti

   Datum är nu fastställt för herrlagets match i Svenska cupen borta mot IFK Luleå. Mötet ska genomföras onsdagen den 21 augusti kl 18.30 på Skogsvallen i Luleå. IFK mobiliserar för storpublik och har sett till att det finns 1 000 extra sittplatser vid detta tillfälle. Biljetter börjar säljas av IFK Luleå den 17 juli.

Damallsvensk comeback för Olga Ekblom

   Damallsvenska klubben Piteå IF, där förre Hammarbyspelaren Leif Strandh är sportchef, har meddelat att de knutit till sig förra Hammarbyspelaren Olga Ekblom för återstående delen av säsongen. Olga har ju närmast ikonstatus i Bajen, men beslöt inför detta år att trappa ner. Hon har spelat på tredje nivån under året, men uppenbarligen tillräckligt bra för att bli intressant för den regerande svenska mästarklubben.

Hammarby störst i stan

   Hammarby Fotboll har under flera års tid låtit undersökningsföretaget Novus mäta stockholmarnas klubbsympatier när det gäller fotbollslag. Den senaste undersökningen visar att Hammarby är störst i flera avseenden. När det gäller hela Stockholm är det jämnt mellan Hammarby, Djurgården och AIK men med liten övervikt för Bajen som har 17 procent av sympatierna jämfört med Djurgården och AIK som har 15 procent vardera. Undersökningen visar också att Hammarby är klart störst i Söderort och att Bajen är det lag som anses ha bäst stämning på matcherna. Läs mer om undersökningen här: https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/undersokning-visar-hammarby-storst-i-stan/

 

FRIIDROTT:

Grete Ahlberg EM-femma

   Hammarby hade en deltagare med i JEM som avgjordes i Gävle 11-14 juli, Grete Ahlberg i slägga. Grete hade inga problem att ta sig till final, hennes första kast mätte 65,27 vilket var klart över gränsen 64 meter som innebar direktkvalificering till final. Väl där blev det lite svajigare med ett inledande övertramp och därefter misslyckade 56.22 m i andra. Tredje kastet nådde 62.90 och gjorde att hon fick fortsätta med ytterligare tre kast. 65.88 i fjärde kastet gav Grete sedan en slutlig femteplats i tävlingen, vilket är näst bästa svenska släggresultat genom tiderna i ett mästerskap för seniorer eller juniorer på damsidan.

Silver till Legér i franska mästerskapen

   Hammarbys fransk-svenske ungdomssprinter Sidney Legér sprang i franska ungdomsmästerskapen 5-7 juli i sin åldersklass P17 och tog sig till final på både 100 och 200 m. På den kortare distansen blev han femma med tiden 10,95. Under mästerskapets tredje dag sprang han hem ett silver på 200 m, tid 21,58 (för mycket medvind för att rekordnotera).

Nio klubbrekord i Världsungdomsspelen

   Hammarby hade hela 283 starter i Världsungdomsspelen i Göteborg (Slottsskogsvallen) 28-30 juni och det finns givetvis väldigt många resultat att redovisa. Vi väljer att fokusera på några nya klubbrekord – det är ju resultat som innebär att Hammarby aldrig tidigare haft någon bättre utövare i just den grenen och åldersklassen. Här har vi de nya klubbrekorden:

F16 3000 m: Nora Lundin 10.26,35

P16 tresteg: David Thid 14,08 m

P16 längd: David Thid 670 cm

P16 300 m häck: Markus Moberg 37,60

F13 60 m häck: Esther Sahlqvist 9,50

P13 60 m häck: Elias Kapell 9,36

F12 600 m: Ella Johansson 1.43,66

F12 1500 m: Ella Johansson 5.07,06

P12 600n m: Vilmer Karlsson 1.38,71

Trio i Folksam GP Varberg

   Hammarby hade tre deltagare i Varbergs GP den 15 juli. Både Josefine Sandelius på 100 m häck och Emmanuel Dawlson på 100 m slätt gjorde helt anständiga insatser, inte så långt från sina årsbästa. Filippa Ramberg pressade sitt personbästa på 800 m ganska rejält, nästan två sekunder. Den nya noteringen är 2.17,23 vilket gör henne till Sverigetolva i åldersklassen K22 i nuläget.

 

HANDBOLL:

Nilsson och Halvarsson fortsätter

   Under den gångna veckan kom två viktiga besked gällande herrlagets truppbygge: det blir fortsättning i klubben både för högersexan Johan Nilsson och försvarsresen Andreas Halvarsson. Båda två har haft skador men rehabiliteringen går som planerat och händer inget oförutsett ska de vara tillbaka till premiären.

 

RUGBY:

Klar förlust mot Exiles

   Att Hammarby skulle förlora mot Stockholm Exiles i rugbyns allsvenska (herrar) var väntat, förhoppningarna var att hålla siffrorna nere och åstadkomma något framåt. Tyvärr blev det inga poäng offensivt och defensivt släppte man till 49 poäng. Kanske ändå ett fall framåt eftersom vårmötet slutade 7-85.

   Hammarby är nu femma i tabellen, alltså utanför semifinalspelet men fyra matcher återstår och i tre av dessa möter man konkurrenterna kring strecket.

13 juli Stockholm Exiles RFC-Hammarby 49-0 (28-0). Publik: ingen uppgift (Skarpnäcks sportfält)

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Målglatt Hammarby tar emot Elfsborg

   Utgör Hammarbys två senaste allsvenska matcher ett mönster – ja då kan vi vänta oss rätt mycket mål på måndag när Elfsborg kommer på besök. De grönvitas två senaste matcher har ju gett siffrorna 6-2 och 3-2, vi ser så klart gärna att Bajen fortsätter hålla upp målsiffrorna framåt och då bör det ju också innebära bärgad trepoängare. Men 1-0 är helt okej det också!

Måndag 22 juli kl 19.00, Nya Söderstadion/Tele2 Arena: Hammarby-IF Elfsborg (Allsvenskan, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

 

TV-sändningar från Allsvenskan i fotboll

   När det gäller Allsvenskan på herrsidan kommer Hammarbys samtliga matcher kommer att sändas i någon form. I nuläget har vi info om dessa matcher:

Måndag 22 juli kl 19.00: Hammarby-IF Elfsborg (Sportkanalen, C More STREAM)

Lördag 27 juli kl 18.00: AFC Eskilstuna-Hammarby (C More Fotboll, C More STREAM)

Söndag 4 aug kl 15.00: Kalmar FF-Hammarby (C More Fotboll, C More STREAM)

Söndag 11 aug kl 17.30: Hammarby-Helsingborgs IF (C More Live, C More Stream)

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info