Hoppa till sidans innehåll

Rekord igen av Grete

20 JUN 2017 10:51
Släggkastaren Grete Ahlberg pressade i veckan sitt personbästa ytterligare, bådar gott inför Junior-EM i juli! Även andra grönvita friidrottare gör bra ifrån sig just nu och vi har tre uttagna i landslaget som deltar i lag-EM 23-25 juni.


  • Uppdaterad: 20 JUN 2017 10:55

   Släggkastaren Grete Ahlberg pressade i veckan sitt personbästa ytterligare och är just nu Europafemma i sin åldersklass, bådar gott inför Junior-EM i juli! Även andra grönvita friidrottare gör bra ifrån sig just nu och vi har tre uttagna i det landslag som deltar i lag-EM 23-25 juni: längdhopparen Michel Tornéus, trestegshopparen Erik Ehrlin och sprintern Tony Darkwah som ingår i det svenska laget på 4x100 m.

Förutom friidrott bjuder nyhetsbrevet denna gång på bandy, boule, boxning, fotboll (aldrig ett nyhetsbrev utan fotboll!), handboll, innebandy, rodd och rugby.

Välkommen till Hammarby IF:s nyhetsbrev – tisdagar på denna plats

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdagen den 20 juni

Nästa nyhetsbrev: tisdagen den 27 juni

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Herrlagets träningsmatcher

   Träningsmatcherna inför säsongen är lagda (med reservation för ändringar). Dessutom är det klart att Hammarbys herrlag deltar i Svenska cupen och World Cup. Försäsongsprogrammet i sin helhet:

19/8 15.00 ABB-Arena: Hammarby-Tellus

27/8 15.00 ABB-Arena: Västerås SK-Hammarby

5/9 17.00 ABB-Arena: Hammarby-Jenisej

16/9 Göranssons Arena: Sandviken-Hammarby

23/9 16.20 Göransson Arena: Hammarby-Bollnäs

29/9-1/10 Sparbanken Arena Lidköping: Svenska Cupen

9/10 Relitahallen: Bajkal Energy-Hammarby

12/10-15/10 Göransson Arena Sandviken: World Cup

21/10 15.00 ABB-Arena: Hammarby-IFK Vänersborg

Nya serieförutsättningar

   Herrbandyn har en pågående process vad gäller seriesystemet vilket gör förutsättningarna lite annorlunda för elitserielagen 2017-18. Förhoppningsvis är detta något som inte kommer att röra Hammarby i någon större grad då förändringarna främst handlar om nyordning vad gäller nedflyttning. 2017-18 spelas näst högsta serien (Allsvenskan) i en serie med 16 lag. Vinnarna går upp direkt medan tvåan och trean får kvala mot lag nr 12 och 13 i Elitserien. Jumbon i Elitserien åker ur direkt. För Hammarby (och alla andra lag som vill undvika nedflyttning) gäller alltså att hålla sig borta från placeringarna 12-14.

Bussresa till premiären

   Fredagen den 27 oktober är det seriepremiär för herrlaget, man möter Villa Lidköping borta. Redan nu planeras det för bussresa till denna match från Hammarby Bandys sida – du som vill vara med från början säsongen 2017-18 kommer alltså att få chansen att åka på match med Hammarby Bandy.

Bandyns dag

   Årliga arrangemanget ”Bandyns dag” med fritt inträde (finansierat av sponsorer) till en herrelitseriematch på Zinken hålls denna säsong 21 januari. Motståndare i matchen är Edsbyns IF.

Årsmöte tisdag 27 juni

   Hammarby IF Bandyförening håller årsmöte tisdag 27 juni kl 19.30, platsen är Gula villan vid Kanalplan (Södermannagatan 61). En och en halv timme innan kommer Hammarby Bandy AB:s årsstämma att starta.

 

FOTBOLL:

Två träningsmatcher under uppehållet

   Bajens allsvenska lag på herrsidan kommer att spela två träningsmatcher under uppehållet för U21-EM. Vi berättade i förra nyhetsbrevet om en match i Norrtälje mot Östersund. Man kommer även att möta GIF Sundsvall innan återstarten i juli. Info om de bokade matcherna:

Onsdag 21 juni klockan 15: Hammarby – GIF Sundsvall, Grimsta IP

Måndag 26 juni klockan 15: Hammarby – Östersunds FK, Norrtälje IP

Nu startar flickornas akademi

   Hammarby akademiverksamhet – där lagen leds av professionella tränare – har blivit en viktig del av ungdomsutbildningen på pojksidan. 2016 kom flickfotbollen in i Hammarby IF FF:s paraply och nu är det dags för nästa steg; att starta upp en akademi för flickor som på sikt ska försörja A-truppen med egna produkter.

   Hammarby Fotbolls föreningschef Peter Kleve berättar på hemsidan att man börjar med att starta upp en flickakademi från 13 års ålder. Det kommer då att bli nya lag ålderskategorierna F05, F04 och F03, samt ett damjuniorlag för flickor mellan 16 och 19 år som kommer att spela i Flickallsvenskan (F19-serien).

   Nyordningen med akademilag på flicksidan kommer att tajma med ombyggnationen av Kanalplan som beräknas vara färdig sent i höst.

Derbyn mot Djurgården även i futsal

   Det har nyligen varit fotbollsderbyn mot Djurgården på både dam- och herrsidan. I vinter blir det även matcher i futsal. Båda Hammarby och Djurgården är nykomlingar i Svenska Futsalligan (herrar) och de har placerats i norrgruppen (enligt Futsalmagasinet, SvFF har ännu inte börjat informera om höstens spel). Åtta lag finns med i respektive geografisk grupp och för Bajen handlar det om matcher mot Djurgården, Falcao FC, KFUM Linköping, Nacka Juniors FC, Norrköping FK, Örebro FCoch Örebro SK.

Dusan i P19-truppen

   18 spelare har tagits ut till P19-EM som avgörs i Georgien 2-15 juli. Det blir en Hammarbyspelare denna gång, Dusan Jajic. Både Marcus Degerlund och Leo Bengtsson hade varit aktuella men där gjorde Hammarby Fotboll bedömningen att de behövdes på hemmaplan i det allsvenska spelet. Ytterligare två namn med Hammarbyanknytning finns dock i truppen, Isac Lidberg som ju i våras gick till Åtvidabergs FF och målvakten Viktor Johansson som har bakgrund i Bajen men numera är ungdomsproffs i Aston Villa FC.

 

FRIIDROTT:

Tre uttagna till lag-EM First League

    Sverige tävlar i lag-EM First League, som är andra divisionen i det europeiska nationstävlingssystemet, 23-25 juni i finska Vaasa. De tolv deltagande nationerna är förutom Sverige:  Finland, Danmark, Norge, Bulgarien, Estland, Turkiet, Irland, Schweiz, Belgien, Rumänien och Portugal. Var nation har en tävlande i varje gren och i Sveriges trupp har tre hammarbyare tagits ut: Michel Tornéus i M längd, Erik Ehrlin i M tresteg och Tony Darkwah i M 4x100 m. Målet för Sveriges del är att ta sig upp till högsta divisionen Super League.

Mycket Hammarby i Sollentuna GP

   Folksam GP-serien inleds den 29 juni med tävling på Sollentunavallen. Det här är en tävling som samlar bra nationella startfält och även har internationella inslag. Hammarby kommer till start i Sollentuna med deltagare i flera av grenarna:

M 100 m: Daniel Persson, Rodi Kay, Tony Darkwah

M 200 m: Amadou Sussoho, Rodi Kay

M 800 m: Abdullahi Adan, Akile Mehari, Joakim Pihlstrand-Trulp, Martin Jacobson, Samiel Berhe

M 1500 m: Bienvenue Musore, Elias Dahl

M 5000 m: Elias Dahl

M 400 m häck: Kristian Efremov

K 800 m: Filippa Ramberg

 

HANDBOLL:

Redbergslid i första omgången

   Första omgången i 2017-18 års upplaga av Handbollsligan är fastställd. Hammarby inleder med bortamatch, mot Redbergslids IK den 10 september. Hela omgången ser ut på följande sätt:

9 sept Ystads IF HF - IFK Kristianstad (sändning I TV12)

Resterande matcher i första omgången spelas den 10 september.

Ricoh HK - Alingsås HK

Eskilstuna Guif - IFK Skövde HK

Redbergslids IK - Hammarby IF HF

HK Aranäs - HK Malmö

OV Helsingborg HK - Lugi HF

(HIF Karlskrona och IK Sävehof står över första omgången av Handbollsligan som inleds med poolspel. Lottningen i sin helhet publiceras på SHF:s hemsida på Midsommarafton).

Fyra lag i USM

   Hammarby kommer att delta med lag i fyra av de sex åldersklasserna i årets USM som inleds i mitten av september. Hammarbys lag finns i samtliga tre pojkklasser (HJ, Pojkar A, Pojkar B) och i Flickor A.

 

INNEBANDY:

Preliminär serieindelning för herrlaget

   Stockholms Innebandyförbund har publicerat en preliminär serieindelning och för Hammarbys del handlar det om herrlagets spel 2017-18 (damerna spelar ju på förbundsserienivå). Bajen kommer att spela i Div 2 Stockholm och där få möta dessa lag: Runby IBK, Hammarbyhöjdens IBK, Västerhaninge IBK, Tyresö Trollbäcken IBK, Högalids IF, Råsunda IS, Täby FC Ungdom, Hässelby SK IBK, Tumba GOIF, IBF Offensiv Lidingö och Nacka Wallenstam IBK.

 

RODD:

Farstarodden arrangeras 5-6 augusti

   Östra Roddistriktsförbundet (ÖRDF) har beslutat att köra Farstarodden lördagen och söndagen den 5-6 augusti. Detta görs i stället för den inställda tävlingen i maj, då man inte fick dispens från länsstyrelsen att arrangera tävlingen. Tävlingen är en av de större regattorna under året och Hammarby kommer med all säkerhet att ha många båtar på plats.

 

DETTA HAR HÄNT:

BOULE:

Tvåa efter första sammandraget

   Första sammandraget av seriespelet i Div 3 genomfördes helgen 17-18 juni i Vårberg. Lagen spelade fem matcher vardera, Bajen vann två, fick oavgjort i två och förlorade en. Det räckte till en andraplacering i serien inför andra halvan som avgörs i augusti. Resultaten:

Hammarby-Tempête Club de Petanque 2-2

Hammarby-Boules Hit Kulklubb 2-2

Boulero SSK 2-Hammarby 3-1

Kajutan Boule Club-Hammarby 1-3

Sumpan Bouleklubb-Hammarby 1-3

 

BOXNING:

Adam Chartoi boxades för distriktslaget i Vitryssland

   Stockholmsdistriktet deltog med tre boxare i Ustov Memorial i Vitryssland 24-29 maj.En av de uttagna var Hammarbys 75 kg-boxare Adam Chartoi som direkt hamnade i semifinal, där han fick möta Aleksey Tokarchuk från Ukraina (tidigare bronsmedaljör i JVM). Det blev knapp förlust med siffrorna 2-3 och därmed ingen mer match för hans del.

Bajarna grejade oavgjort i stadsmatchen

   Stockholm mötte Rotterdam i en stadsmatch 10 juni hos DIF Boxning. Sex matcher ingick och i tre av dem var Hammarbyboxare uttagna. De gjorde sitt och vann sina matcher vilket blev den totala utdelningen för Stockholms del, 3-3 alltså. Hammarbyboxarnas matcher:

64 kg Naseer Haidary-Joost Verselius 3-0

75 kg Adam Chartoi-Robert Vrodjak 3-0

81 kg Oskar Szostak-Daan Bankenmeyer 2-1

 

FOTBOLL:

Storpublik men förlust i damderbyt

   Hela 2 137 åskådare var på plats när Hammarby tog emot Djurgården i Damallsvenskan på Zinkensdamm under söndagen (18 juni). Tyvärr fick de inte se Bajen från sin bästa sida, Djurgården var bra på att utnyttja hemmalagets misstag samtidigt som Hammarby självt inte hade den riktiga udden framåt. Ett par ribbskott var visserligen bra chanser för Bajen men när slutsignalen gick var siffrorna ändå 0-2 – och man kan inte säga att resultatet var direkt orättvist. Hammarby är därmed fortfarande under nedflyttningsstrecket när nio matcher spelats, tre poäng efter serietian Göteborg. Nu väntar ett par viktiga matcher innan speluppehållet; Kvarnsveden borta (25/6) och Vittsjö GIK hemma (29/6).

18 juni Hammarby-Djurgården 0-2 (0-0). Publik: 2 137 (Zinkensdamm).

Ute ur JDM

   Hammarby var framme i kvartsfinal i Junior-DM på pojksidan och mötte där IFK Österåker i onsdags (14 juni). Matchen på Åkersberga IP slutade 2-1 (0-0) till hemmalaget inför 120 åskådare. Målgörare HIF: Farid Alizadeh. Bajen är därmed utslaget.

 

FRIIDROTT:

Grete slog nytt klubbrekord igen

   Grete Ahlbergs utveckling i släggkastningsringen fortsätter oavbrutet. I Uppsala i lördags (17 juni) förbättrade hon det klubbrekord hon redan slagit denna säsong. Hennes notering i Uppsalaspelen blev 61,53 m.

Veteranmedaljer vid SM 10 km

   SM i landsvägslöpning 10 km avgjordes i Stockholm 15 juni och Hammarby hade en del framgångar i veteranklasserna. Det blev totalt fyra medaljer i veteranklasserna, två silver och två brons. I M40 sprang Joakim Pihlstrand-Trulp hem ett brons med tiden 34.50. Hans insats räckte även till placering i huvudklassen (M seniorer) där han blev nr 26. I M45 blev det silver för Johan Danelius (tid 36.50) och i M75 kom Jan Förberg trea på tiden 51.18. I kvinnoklasserna sprang Susanna Neill till sig ett silver i K40, tid 42.53.

Långt hopp i Mälarspelen

   Trestegsspecialisten Erik Ehrlin valde att hoppa längd i Mälarspelen i Eskilstuna 17 juni – och fick till det ordentligt. Han vann tävlingen på 719 godkända cm, vilket för in honom på åttondeplatsen i Hammarbys genom-tiderna-lista. Dessutom hopade Ritchie Moba 690 cm vilket gör honom SM-klar. Även listan för P14 tresteg fick påfyllning då Martin Sundberg numera är tia efter att ha hoppat 1038 cm i Eskilstuna. Martin tävlade även i slägga och där han gjorde han ännu större avtryck. Med kastet 35,62 m är han näst bäste hammarbyare genom tiderna i sin åldersklass. In på tiobästalistorna också: Embla Wihk (F15 slägga, sexa med 26,51), Olivia Riddle (F14 slägga, fyra med 31,80), Alvah Lind (F12 stav, ny etta med 262 cm) och Norah Lind (F12 slägga, ny etta med 31,90). Och så fick vi i Mälarspelen Vilma Hultström SM-klar i F17-klassen, hon sprang på 2.25,82 vilket alltså räcker till SM-deltagande.

Stabilt av Tornéus på Stadion

   Michel Tornéus ingick i Diamond League-fältet vid Bauhausgalan på Stadion under söndagen (18 juni) och gjorde en stabil insats med 806 centimeter som bästa hopp vilket räckte till fjärdeplatsen. Längdhoppstävlingen vanns av Luvo Manyanga på 836 cm.

 

HANDBOLL:

Damerna gick till kvarten i Eken

   På seniorsidan deltog Hammarbys damlag i årets Eken Cup på Gubbängsfältet. De spelade sina matcher helgen 17-18 juni och vann samtliga i gruppspelet. Det blev även seger i åttondelsfinal men till slut respass i kvarten. Resultaten:

Gruppmatcher: Huddinge HK 16-12, Rosa Skrot HK 12-3, BK Sol 16-8.

Åttondelsfinal: Sannadals SK 14-6. Kvartsfinal: Sportsgear DHK 7-12.

 

RUGBY:

Förlust mot Pingvin

   Hammarby förlorade tidigare i år bortamötet mot Trelleborgslaget Pingvin i herrarnas allsvenska och hoppades naturligtvis på revansch hemma. Därav blev intet. Skåningarna, som vunnit samtliga matcher i årets serie, var för bra även denna gång. Nu blir det sommarpaus i seriespelet, nästa match för Bajens del spelas 19 aug mot Exiles. Första delen av säsongen har varit något av en missräkning, Hammarby har bara vunnit en av fem matcher. Vi hoppas på nya tag i höst och att laget då blivit mer samtrimmat.

17 juni Hammarby-Pingvin RC 13-31 (6-12). Publik: 75 (Årstafältet). Poäng HIF: Johan Gustavsson 8 (straffspark, två målsparkar), Dustin Jinka (försök).

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Utflykter till Grimsta och Norrtälje?

   A-laget på herrsidan spelar två träningsmatcher innan återstarten efter U21-EM. Båda inom SL-avstånd; på Grimsta IP respektive Norrtälje IP.

Onsdag 21 juni kl 15.00, Grimsta IP: Hammarby – GIF Sundsvall (träningsmatch, fotboll, herrar)

Måndag 26 juni kl 15.00, Norrtälje IP: Hammarby – Östersunds FK, (träningsmatch, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenskan i fotboll

   C More håller i de allsvenska sändningarna 2017 och matcherna kan ses i deras streamingtjänst eller i någon av kanalerna. Hammarbys matcher fram till och med augusti:

Måndag 3 juli 19:00 BK Häcken – Hammarby, C More Sport

Lördag 8 juli 16:00 Hammarby – Örebro SK C More Sport

Måndag 17 juli 19:00 IF Elfsborg – Hammarby, C More Sport

Måndag 24 juli 19:00 Hammarby - IF Elfsborg, C More Sport

Måndag 21 aug 19:00 Örebro SK-Hammarby C More Sport

Lördag 26 aug 16:00 Athletic Eskilstuna – Hammarby, C More Sport

Söndag 10 sept 15:00 Hammarby - AIK C More Sport

Söndag 17 sept 17:30 Malmö FF - Hammarby C More Sport

Onsdag 20 sept 19:00 Hammarby - IFK Göteborg C More Fotboll

Söndag 24 sept 15:00 Djurgården-Hammarby C More Sport

Söndag 1 okt 17:30 Hammarby - IFK Norrköping FK C More Sport

Måndag 16 okt 19:00 Kalmar FF - Hammarby C More Fotboll

 

Sändningar från Damallsvenskan

   Sajten damallsvenskan.tv ska sända säsongens samtliga matcher från Damallsvenskan i fotboll. Länk: https://www.damallsvenskan.tv/damallsvenskan.

   Nu är det också klart att SVT kommer att sända åtta matcher från Damallsvenskan i höst, med start i september. Inriktningen blir på att bevaka kampen om SM-guldet. Där lär ju Bajen inte förekomma, men det kan ju hända att Hammarby ändå blir aktuellt eftersom man möter trion Eskilstuna, Linköping och Rosengård i slutet av säsongen.

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info