Hoppa till sidans innehåll

SM-slutspel i sjumannarugby

05 JUN 2018 17:14
Rugby finns numera på OS-programmet och det är varianten med sjumannalag som gäller. Hammarby har i år gjort en satsning på sjumannaspel och är efter helgens semifinalspel klara för SM-slutspelt 6-7 juli. Alltid mycket på gång i Hammarby IF!
  • Skapad: 05 JUN 2018 17:14

   Rugby finns numera på OS-programmet och det är varianten med sjumannalag som gäller. Hammarby har i år gjort en satsning på sjumannaspel och är efter helgens semifinalspel klara för SM-slutspelt 6-7 juli. I veckans nyhetsbrev också bandy, basket, bordtennis, boule, boxning, fotboll, friidrott, handboll, ishockey och rodd. Alltid mycket på gång i Hammarby IF!

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 5 juni

Nästa nyhetsbrev: tisdag 12 juni

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Villa i premiären 26 oktober

   Det fullständiga programmet i årets elitserie på herrsidan beräknas offentliggöras den 8 juni. Så här långt är premiäromgången samt annandagsmatcherna spikade. För Hammarbys del handlar det om hemmamatch i premiären den 26 oktober, Villa Lidköping BK står för motståndet. Toppmatch direkt alltså. När det gäller annandagsbandyn är det bortamatch denna gång, Bajen möter IK Tellus i ett äkta Stockholmsderby.

Årsmöten för både föreningen och bolaget

   Hammarby IF Bandyförening kommer hålla årsmöte tisdagen den 19 juni kl 18.00 i konferensrummet en trappa upp på Zinkensdamms IP. En och en halv timme senare kommer Hammarby Bandy AB:s årsstämma att starta.

Nysatsning på juniorverksamheten

   Hammarby Bandy gör en nysatsning på juniorbandyn och kommer denna säsong att delta både i Pojkelitserien och Juniorelitserien. Ny verksamhetsansvarig för juniorelit i Hammarby Bandy blir Kristian Marosi, som återvänder till Hammarby efter en säsong i UNIK.

 

BASKET:

Två spelare i landslaget HU15

   Landslagscoacherna har tagit ut trupper till landslagssamlingar för HU15. Två Hammarbyspelare finns med, Marcus Takamgno som kommer att delta i en landslagssamling kommande vecka och Meron Bairu som kommer att delta i landslagets andra samling i augusti.

 

BORDTENNIS:

SM- och VM-medaljer i racketlon

   Racketsporternas mångkamp kallas racketlon och består av bordtennis, badminton, squash och tennis och är en egen sport. De flesta utövare tränar dock med olika klubbar som är specialiserade på sin gren. Så är det med Anna-Klara Ahlmer, som nyligen vann SM individuellt och i mixdubbel. I racketlon tävlar hon för Enskede Racketlonklubb men när det gäller pingisen tränar hon med Hammarby Bordtennis.

   Anna-Klara har även haft VM-framgångar, där blev det senast silver i dubbel och brons i mixdubbel. En intervju med Anna-Klara om bland annat träningen med Hammarby bordtennis finns här: https://www.hammarbybordtennis.se/Nyheter/Nyheter/smochvm-medaljerforhammarbysracketlonstjarnaanna-klara/

 

BOULE:

Jumboplats i boulederbyt

   Traditionsenligt spelade Hammarby mot AIK och Djurgården ett boulederby på Slottsbacken i Gamla Stan i slutet av maj. Årets uppgörelse genomfördes den 26 maj. Tyvärr blev det tredjeplats för Hammarby denna gång i matchen som vanns av AIK före Djurgården.

 

BOXNING:

Ali och Adam boxas i Presidents Cup

   Sverige har skickat sex boxare till Presidents Cup i Kazakstan som genomförs 4-11 juni. Två av de uttagna är Hammarbyboxare, Ali Yusefi i 60 kg och Adam Chartoi i 75 kg.

 

FOTBOLL:

Ann-Helén Grahm väljer att lämna Hammarby

   Huvudtränaren Ann-Helén Grahm, som anslöt till Hammarbys damlag sent inför årets säsong, lämnar sitt uppdrag. Orsaken är att hon känner att förtroendet för henne bland spelarna inte är tillräckligt starkt. Tills vidare kommer den assisterande tränaren Jackie Bachteler ansvara för träningen tillsammans med övriga ledare i teamet.

Gershon Koffie lämnar

   Hammarby har kommit överens med mittfältaren Gershon Koffie om att bryta kontraktet. 26-årige Koffie hoppas hitta ny klubb under sommaren.

Träningsmatch mot Sirius under VM-uppehållet

   Sedan tidigare var det klart att Hammarby möter FC Gute i Visby under VM-uppehållet. Denna match spelas den 3 juli. Nu är ytterligare en träningsmatch bokad, torsdagen den 28 juni kl 13 då Laget möter Sirius på Studenternas IP.

14 lag ska bli 12 i SFL

   Hammarby är ett av 14 lag i högsta serien i futsal på herrsidan den kommande säsongen. Det är första året som SFL (Svenska Futsalligan) består av en serie utan geografisk uppdelning men redan planeras för förändring. De 14 lagen kommer att skäras ner till 12 och därför blir det nedflyttning för de tre sista lagen efter säsongen 2018-19 (uppgifterna är hämtade från https://www.futsalmagasinet.se/)  

…och Rodrigo Garcia förstärker ledarstaben

   Förberedelserna för Hammarbys andra säsong i Svenska Futsalligan är i gång och nu har man knutit till sig den assisterande tränaren Rodrigo ”Rodde” Garcia. Tidigare har föreningen presenterat Jocke Eriksson som ny sportchef Daniel Blanco ges fortsatt förtroende som tränare. Även Alli Darwich fortsätter som tränare med särskilt ansvar för målvakterna.

Mittfältare gästar Hammarby

   Den 21-årige ghananske innermittfältaren Reuben Acqua är just nu på besök hos Hammarby. Ghananen hade senast slovakiska Dunajska Streda som klubbadress, och kommer att träna med Bajentruppen veckan ut.

 

FRIIDROTT:

Klara Rådbo till NM

   JNM-UNM i mångkamp avgörs 9-10 juni i norska Jessheim och Sveriges landslagsledare för mångkamp, Ulrik Mattisson, har tagit ut en trupp. I klassen F17 är Hammarbys Klara Rådbo en av dem som fått förtroendet.

Sjunde bästa klubb i stafett-SM

   Friidrottsförbundet har i år infört tävlingen SM-pokalen där klubbarna får poäng efter sina insatser i de olika SM-tävlingarna. Högre poäng för seniorplaceringar och lägre efter en skala baserad på de olika åldersklasserna. Nu har man daterat upp listan efter det senaste mästerskapet, stafett-SM. Där blev Hammarby sjunde bästa klubb enligt poängsystemet. Så här fördelade sig poängen på stafett-SM: 1) Ullevi 57; 2) Täby 43.5; 3) Örgryte 39; 4) Spårvägen 37; 5) Mölndal 31; 6) Hässelby 30; 7) Hammarby 28; 8) Sävedalen 23; 9) Malmö 20; 10) Göteborgs KIK 18.

   I totaltabellen toppar MAI med 192,5 poäng och Hammarby är på tionde plats med 73,63 poäng.

Victoria SM-klar efter Mälaröspelen

   Victoria Almerén Hansson i klassen F19längdhoppblev SM-klar i samband med Mälaröspelen den 26 maj. Hennes 582 cm kvalificerar även för senior-SM. Träkvistakvällen på Ekerö bjöd denna kväll även på ett fint hopp i P12 längd zon där Elias Kapell noterade nytt klubbrekord, 518 cm.

Darkwah tvåa i Norge

   Hammarby hade ett par tävlande den 30 maj i Lambertseter, Norge. Tony Darkwah sprang 100 m och blev tvåa på tiden 10,64 – en bit från personbästa men med god marginal en tid socker för SM-deltagande. Tony ingick också i Sveriges vinnande lag på 4x100 m, där även hammarbyaren Douglas Hellbratt sprang en av sträckorna.

Bra resultat i Torremolinos

   Hammarby hade några deltagare vid tävlingar i Torremolinos (Spanien) den 30 maj och de gjorde bra o från sig. David Svensson blev trea i längdtävlingen med 711 cm i godkänd vind, ett hopp som kvalificerar honom till SM både i sin åldersklass M22 och på seniornivå. Långt hopp också av Victoria Almerén Hansson som för första gången nådde över sex meter (607 cm) och blev trea även hon. Tyvärr för stark vind för att rekordgodkännas men även hennes 572 cm i godkänd vind är bra. Jasmin Sabir hoppade 12,20 m i tresteget, strax under säsongsbästa för hennes del.

David Svensson tvåa i Malaga

   Trestegshopparen David Svensson var en av flera svenska som deltog i en tävling i Malaga (Spanien) den 2 juni. Hammarbyaren blev tvåa i tävlingen med 13,42 m i vindstilla som bästa hopp. Lite mer än en halv meter sämre än hans årsbästanotering, 14,05, som gjordes i medvind +1,5.

Flera klubbrekord i SAYO

   Sollentuna Athletic Youth Open genomfördes 1-3 juni med som vanligt stort deltagarantal och mycket Hammarby i startlistorna. Många grönvita kom därifrån med bra noteringar, bland annat fick vi åtta nya klubbrekord i yngre ålderskategorier. Dessutom många SM-kvalificerande resultat. Vi listar här de nya klubbrekorden:

F14 stav: Alannah Hellstadius 290 cm

F17 stav: Tilda Kapell 345 cm

P11 höjd: Anton Roslund 146 cm

P12 60 m: Elias Kapell 8,18

P12 60 m häck: Elias Kapell 9,73

P15 80 m häck: Markus Moberg 11,11

P15 diskus: Martin Sundberg 48,12 m

P15 slägga: Alexander Lindefalk 45,39

   Och så några grensegrar:

F11 höjd: Ebba Wennebjer 136 cm

F17 längd: Klara Rådbo 577 cm

F17 kula: Klara Rådbo 13,16 m

F17 spjut: Klara Rådbo 41,16 m

P11 60 m: Anton Roslund 8,83

P11 höjd: Anton Roslund 146 cm

P12 kula: Elias Kapell 9,40 m

P12 längd: Elias Kapell 509 cm

P14 diskus: Kalle Aldskogius 28,12 m

M 110 m hack: Amir Shaker 14,44

M diskus: Matt Brown 48,51 m

Första och femte plats i Stockholmskampen

   Stockholmkampen är en lagtävling som avgörs mellan Hammarby, Turebergs FK, IFK Lidingö, Hässelby SK, Täby IS och Huddinge AIS i åldrarna 12-13 år. Del 2 av tävlingen genomfördes den 30 maj på Hässelby IP och Hammarby var bäst i klassen PF12 med 64 poäng före Tureberg med 61 och Täby med 52. I PF 13 toppade Huddinge (59) före Lidingö (53) och Hässelby (52). I den ålderskategorin samlade Bajen ihop 46 poäng och blev femma.

Stor uppslutning i Skararacet

   Sprintertävlingen Skararacet den 6 juni lockar många Hammarbylöpare. Snabba banor utlovas och här bör det alltså finnas möjlighet till bra tider. Från Hammarby kommer vi att se dessa löpare:

M 100 m: Amadou Sussoho, Desmond Rogo, Douglas Hellbratt, Jacob Ewertzh, Jean-Christian Zirignon, KidusYohannes Getahun, Leon Johansson, Markus Ögren, Rodi Kay, Sebastian Landström, Sunday Ojuri, Tony Darkwah.

M 200 m: Douglas Hellbratt, Jacob Ewertzh, KidusYohannes Getahun, Leon Johansson, Markus Ögren

K 100 m: Charlotte Andersson, Greta Deltin

Intressanta starter i Mälarspelen

   Mälarspelen genomförs på Ekängen Friidrottsarena i Eskilstuna den 9 juni. Hammarby har deltagare både på ungdoms- och seniornivå. Flera seniorer med SM-ambitioner är ute efter bra resultat. Ur startlistorna:

M längd: David Svensson

K längd: Victoria Almerén Hansson

K tresteg: Jasmin Sabir

K slägga: Grete Ahlberg, Susanne Lindefalk

K spjut: Susanne Lindefalk

 

HANDBOLL:

Ettårskontrakt för Viktor Bergklint

   Den lovande niometersspelaren Viktor Bergklint (19 år) har haft en bra utveckling i Hammarbys utvecklingslag Cliff och erbjuds nu ettårskontrakt. Tanken är att han ska spela i Cliff och förhoppningsvis även göra inhopp i Handbollsligan för Hammarby.

Sportsgear, Rosa Skrot och Lidingö i Eken Cup

   Hammarby har ett lag på seniornivå med i årets Eken Cup, tävlingen i utomhushandboll på Gubbängsfältet. Det är föreningens damlag som satsar på utomhushandbollen. Lottningen är gjord och Hammarby spelar i grupp C enligt följande:

16 juni kl 14.20, konstgräs 38: Sportsgear DHK-Hammarby

16 juni kl 16.20, konstgräs 37: Hammarby-Rosa Skrot HK

16 juni kl 18.20, konstgräs 37: Lidingö SK-Hammarby

Slutspelsmatcher under söndagen (17 juni).

Hammarbytränare uttagen till Young Coach Workshop i Polen

   Young Coach Workshop är en utbildning arrangerad av European Handball Federation där 14 talangfulla unga tränare från olika delar av världen ges chansen till kvalificerad vidareutbildning. Till den aktuella utbildningen som genomförs i polska Szczyrk har Hammarbys Emelie Lundin tagits ut. Hon är i Hammarby huvudtränare för pojkar A.

 

ISHOCKEY:

Christian Olsson lämnar Bajen

   Hammarby Hockey och Christian Olsson har kommit överens om att bryta kontraktet. Forwarden kommer att flytta till Gotland och spela för Visby/Roma den kommande säsongen.

 

RODD:

Klassvinster i Ryrsjöregattan

   Ryrsjöregattan 26-27 juni är en av de större tävlingarna under året och Hammarby var på plats med båtar i flera klasser. Några gjorde riktigt bra resultat och vann sina finaler. Ahmet Rapi var som vanligt stark och tog hem 1x Herr Senior 2000 m. I 2x Herr Senior 2000 m blev det också förstaplats, genom William Tassel och Michael Helmer. Och damfyran (4x Dam Senior 2000 m) håller fortsatt hög nivå och tog hem sitt lopp. Båten innehöll denna gång Ellen Gunnars, Saioa Ibarrola Barandika, Valeria Pestana Gianvittorio och Rebecca Larson.

   Närmaste stora uppgift för Hammarbyroddarna är hemmatävlingen Farstarodden 16-17 juni. Årets SM avgörs 17-19 augusti på Rådasjön.

 

RUGBY:

Bajen vidare i sjumanna-SM

   Efter semifinalspelet på Brunnsängs IP (Södertälje) den 2 juni står det klart att Hammarby är ett av åtta lag som kvalificerat till slutspelet i sjumanna på herrsidan. Bajen ingick i den norra semifinalgruppen där fem lag gjorde upp om fyra platser i slutspelet som avgörs i Helsingborg 6-7 juli (under SM-veckan). Det blev två segrar och två förluster i de fyra matcherna och en slutlig tredjeplacering.

   Matcherna i semifinalens norra grupp:

Hammarby-Södertälje RK 5-14 (5-0)

Linköpings RK-Hammarby 10-24 (10-0)

Enköping RK-Hammarby 0-29 (0-0)

Hammarby-Erikslunds Rugby 15-28 (15-0)

   Lagen som är kvalificerade till SM-slutspelet: Södertälje RK, Erikslunds Rugby, Hammarby, Enköping RK, Göteborg RF, Vänersborgs RK, Wexiö RK, Helsingborg RC Gripen.

Hammarby anmält till Stockholm Tens

   Den internationella turneringen i tiomannarugby, Stockholm Tens, flyttar liksom övrig Stockholmsrugby ut till Skarpnäcksfältet. Årets turnering genomförs 4-5 augusti och Hammarby är en av de tidigt anmälda klubbarna.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Bajen Cup på nationaldagen

   Den 6 juni arrangerar Hammarby Boule (som vanligt) Bajen Cup i Björns trädgård. Det här är en öppen tävling som alltså inte enbart riktar sig till licensierade spelare. Anmälan på plats (100 kr i startavgift) kl 10.00-10.50. Tävlingsstart 11.00.

Onsdag 6 juni kl 11.00, Björns trädgård: Bajen Cup (öppen bouleturnering)

 

Hammarby arrangerar ”Bajen 5000 m” den 7 juni

   Ett tillfälle för både bredd och elit att springa 5000 m på bana ges den 7 juni då Hammarby Friidrott arrangerar ”Bajen 5000 m”. Gemensam masstart, nummerlappar och eltid samt bra stämning med musik och speaker. Ambitionen från klubbens sida är ”många deltagare”.

Torsdag 7 juni kl 19.00, Enskede IP: Bajen 5000 m (friidrott)

 

Samling vid Nackastatyn!

   I år är det 60 år sedan VM i fotboll (herrar) avgjordes i Sverige. Invigningsmatchen spelades mellan Sverige och Mexiko på dåvarande Råsunda Stadion söndagen den 8 juni 1958 med avspark kl. 14.00. Detta kommer att uppmärksammas av Sällskapet Hammarby-Veteranerna (SHV) tillsammans med Sveriges Fotbollsstatistiker (SFS) och föreningen ”Nackas vänner”. Man kommer att ha en jubileumsträff just den 8 juni med start just kl 14.00 vid Nackastatyn vid Katarina Bangata.

   Gäster på jubileumsdagen blir bland andra Bengt Ågren, som var med i VM:s organisationskommitté 1958, spelaren Owe Ohlsson, som var med i den svenska 22-mannatruppen, förhoppningsvis också TV-journalisten Bosse Hansson, som arbetade på Idrottsbladet 1958, samt författaren Arne Norlin, som skrivit boken ”När folkhemmet fick fotbolls-VM”. Det blir också musik – mexikansk sådan av Las Mamitas samt dragspelaren Åke Hellman och den svensk-italienske trubaduren Eddie Oliva.

Fredag 8 juni kl 14.00, Nackastatyn: Jubileumsträff gällande första matchen i fotbolls-VM 1958 (Sverige-Mexiko).

 

Säsongens första hemmamatch i rugby

   Efter två bortamöten är det äntligen dags för hemmapremiär i rugby på nya spelplatsen Skarpnäcks sportfält. Bajen har vunnit de två första matcherna och möter nu Kalmar Södra vunnit en match och förlorat en – mot just Hammarby på hemmaplan i senaste omgången.

Söndag 10 juni kl 14.00, Skarpnäcks sportfält: Hammarby-Kalmar Södra Rugby (Division 1, rugby, herrar)

 

Hammarby i Bauhaus-galan

   Diamond League-galan på Stockholms stadion den 10 juni har en hel del Hammarby-inslag även om vi inte kommer att synas i speciella DL-grenarna. Dels är Hammarby som en av de 14 Stadionklubbarna medarrangör, dels har vi deltagare i förtävlingarna samt ungdomstafetterna. I de nationella förtävlingarna finns dessa Hammarbynamn i startlistorna: Sebastian Landström, Amadou Sussuho, Jacob Ewertzh, Jean-Christian Zirignon (alla i M 100 m), Ayele Iyuel, Daniel Tegbrant (M 800 m), Henry Jacobson (M 1500 m) och Filippa Ramberg (K 800 m). Förtävlingarna genom kl 13-15 på Stadion. I ungdomstafetterna 4 x200 m, vars finaler äger rum alldeles i inledningen av själva DL-galan, har Hammarby sju lag i åldersklassen PF 10-12 år och tre lag i PF13-14.

Söndag 10 juni kl 15.00, Stockholms stadion (förtävlingar kl 13-15): Bauhaus-galan ingående i Diamond League, friidrott

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

U23-landskamp sänds live på svenskfotboll.se

   U23-mötet i fotboll Sverige-England den 9 juni kl 15.00 på Sävstaås i Bollnäs kommer att sändas live på www.svenskfotboll.se. Tre Hammarbyspelare ingår i laget; målvakten Emma Holmgren, Julia Zigiotti Olme och Emma Jansson.

 

Allsvenska tv-sändningar i C More

   C More är även i år huvudkanal för den allsvenska fotbollen på herrsidan Programmet är fastställt fram till slutet av augusti och när det gäller Hammarby ser det ut på följande sätt:

Måndag 9/7 19:00 Hammarby-Östersunds FK C More Fotboll, Sportkanalen

Måndag 16/7 19:00 IF Elfsborg-Hammarby C More Fotboll, Sportkanalen

Måndag 23/7 19:00 Hammarby-Dalkurd C More Sport

Måndag 30/7 19:00 Trelleborgs FF-Hammarby C More Fotboll, Sportkanalen

Söndag 5/8 15:00 Hammarby-Trelleborgs FF C More Fotboll

Måndag 13/8 19:00 IFK Norrköping-Hammarby C More Fotboll, Sportkanalen

Måndag 20/8 19:00 Hammarby-Örebro SK C More Sport

Måndag 27/8 19.00 Dalkurd-Hammarby C More Sport

 

Damallsvenskan i SVT och på webben

   SVT har gjort klart med direktsändning av ett antal matcher i Damallsvenskan (fotboll) under våren. Två Hammarbymatcher har sänts, ingen ytterligare är inplanerad just nu, men samtliga matcher kan köpas och ses på webben. Här finns info om dessa sändningar: https://www.damallsvenskan.tv/damallsvenskan/home

 

SVT sänder Folksam GP

   Folksam GP är en serie bestående av tre tävlingar där många av de bästa svenska friidrottarna deltar och där det också brukar bjudas internationellt motstånd. Vanligtvis deltar en och annan Hammarbyidrottare. SVT sänder från tävlingarna, tider är ännu inte fastställda men det handlar om dessa tävlingar: 28 juni Sollentuna, 25 juli Karlstad, 18 augusti Göteborg.  

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info