Hoppa till sidans innehåll

Säsongspremiärer och annat

23 JUN 2015 04:12
I veckans nyhetsbrev blickar vi framåt och listar säsongspremiärer i bowling, handboll och ishockey. Som vanligt också den vanliga kompotten med nyheter och uppföljning av resultat. I och med det tar vi sommarpaus och kommer tillbaka 28 juli.
  • Uppdaterad: 23 JUN 2015 21:23

I veckans nyhetsbrev blickar vi framåt och listar säsongspremiärer i bowling, handboll och ishockey. Som vanligt också den vanliga Hammarbykompotten med nyheter och uppföljning av resultat. I och med det tar vi sommarpaus och kommer tillbaka 28 juli med ett fullmatat brev.

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Hammarby ett av tio lag i Juniorelitserien

   Tio lag kommer att delta i årets juniorelitserie, där det blir dubbelmatcher och alltså sammanlagt 18 matcher för vart och ett av lagen. Dessa klubbar gör upp 2015-16: Villa Lidköping BK, Hammarby IF, IFK Motala, IK Sirius, Västerås SK, Nässjö IF, Vetlanda BK, Edsbyns IF, Sandvikens AIK, IFK Vänersborg.

 

BOWLING:

Elitseriepremiär mot BK Högland

   Ett preliminärt schema finns för damernas elitserie dit ju Hammarby kvalificerat sig efter några år i näst högsta serien. Enligt denna planering inleder Bajen med hemmamatch den 12 september mot BK Högland. I omgången därpå möter man BK Skrufscha från Vänersborg på bortaplan (19 september).

   Även herrlaget i Mellanallsvenskan börjar seriespelet (preliminärt) den 12 september. De inleder hemma mot IK Pärlan. Mellanallsvenskan består denna säsong av 16 lag indelade i två grupper (tidigare var det 18 lag i tre grupper).

 

BOXNING:

Sommarcamp 24 juni-15 augusti

   Hammarby Boxning ordnar sommarcamp med träning fyra dagar i veckan under hela sommaren. Den är öppen för alla – nybörjare, motionärer och elitboxare och sammanlagt blir det 30 träningspass för den som deltar i alla. Tränare är bland annat några av Hammarbys meriterade elitboxare. Passen kommer hållas på Kocksgatan 24 (Hammarby IF Boxning) och utomhus. Preliminära tider: måndag, onsdag och torsdag 18:30 – 19:45 samt lördagar: 10:00-11:15. Priset är 600 kr (medlemmar inom Hammarbys idrottsföreningar och Bajen Fans 500:-, ungdomar och barn 6-17 år betalar 250:-). Det finns även en möjlighet att betala enstaka pass för 100:-. Anmälan görs i kontaktformuläret: This is a mailto link. vid frågor kontakta Joel Grandell (0739- 963538).

Hur slutade egentligen derbyt?

   Vi har tidigare rapporterat om resultaten från Bajen Rough House, galan som i år bestod av en derbymatch mellan Hammarby och Djurgården. Sju matcher genomfördes varav fyra vanns av Hammarbyboxare. Vi hade dock uppgifter om att DIF i två av matcherna hade inlånade boxare och att det i de ”rena” klubbmatcherna blev 3-2 till Djurgården. Hammarby Boxning påtalar dock nu att även de fick använda sig av inlånade boxare och att resultatet borde skrivas 2-1 till Hammarby, alternativt 4-3 till Hammarby om samtliga boxare räknas in.

Nyhetsbrevet nöjer sig med att konstatera att den stora publiken, 1021 åskådare, fick se sju bra matcher och att galan tog ett kliv framåt jämfört med premiäråret.

 

FRIIDROTT:

Hammarbyare i många av grenarna i Sollentuna GP

   Sollentuna GP, första deltävlingen i årets Folksam GP-serie, arrangeras 25 juni på Sollentunavallen. Tävlingen samlar många elitaktiva både från Sverige och internationellt. Hammarby har följande anmälda:

M 100 m: Jacob Ewertzh, Markus Ögren, Rodi Kay, Sunday Ojuri

M 200 m: Jacob Ewertzh, Rodi Kay, Sunday Ojuri

M 400 m: Andreas Almlöf, Markus Ögren

M 800 m: Abdi Yusuf, Christoffer Ahl, Fredrik Orrsveden, Selman Özkan

M 1500 m: Niklas Jonsson

M Diskus: Matthew Brown

K 200 m: Yasmin Jelassi   

K 400 m häck: Frida Persson, Lynette Morgan

K tresteg: Jasmin Sabir

Final i Kraftmätningen

   Kraftmätningen är friidrottsförbundets lagtävling för pojkar och flickor 15 år och efter avslutad kvalperiod har 24 klubbar kvalificerat sig för finalen i Täby 12.13 september (stafettlöpningen avgörs på Stockholms Stadion i samband med Finnkampen). Hammarby är ett av de kvalificerade lagen och har placerats i gul pool vilket betyder att man är ett av de fem främsta lagen under kvalperioden. Den gula poolen består av följande klubbar: Hammarby IF, Örgryte IS, IFK Växjö, Täby IS och Malmö AI.

 

HANDBOLL:

Hemmapremiär mot Alingsås 23 september

   Hela spelschemat för herrarnas elitserie är nu släppt. Sedan tidigare var det klart att Hammarby skulle inleda borta mot Redbergslid. Den matchen spelas måndag 14 september med första avkast kl 19.16. Hemmapremiären sker onsdagen den 23 september mot Alingsås HK, klockslag 19.00. Första derbyt (alltså mot Ricoh HK) spelas 4 oktober kl 16 hemma i Eriksdalshallen. Hela spelschemat för Elitserien hittar du här: https://www.svenskhandboll.se/Handbollinfo/Tavling/SerierResultat/?Season=2015&District=2100&Series=1500101

Herrlaget spelar i Åhus Beachhandboll Festival

   Hammarby är ett av de tio lagen i herrarnas elitklass i Åhus Beachhandball Festival som pågår 10-18 juli. Lagen som deltar är SG Flensburg-Handewitt, MT Melsungen, A1 Bregenz, IFK Kristianstad, Ystads IF, Hammarby IF, Rimbo HK Roslagen, Ålborg Håndbold,
LUGI Handboll, HIF Karlskrona. Elitklassen avgörs 16-18 juli och Flensburg-Handewitt är regerande mästare. Hammarby har vunnit turneringen en gång, 2007.

Lottat i USM

   USM-lottningen gällande steg 1 är klar och för Hammarbys lag i tävlingen har det gett följande utslag:

Herrjuniorerna har hamnat i grupp 2 tillsammans med Norrköpings HK (arrangör), Alingsås HK, HK Halmstad och OV Helsingborg HK.

Pojkar A spelar i grupp 7, som arrangeras av Hammarby. Övriga lag i gruppen är Vadstena HF, Vallentuna HK, Brännans HF 1 och HK Guldkroken Hjo.

Pojkar B i grupp 4 med arrangerande Strands IF, Örebro SK HK 1, Gimonäs Umeå IF och Skogås HK.

INNEBANDY:

Truppen börjar formas

   Damlagets trupp i Division 1 börjar nu ta form och daminnelagets egen hemsida kommer vartefter att berätta om förändringarna. Till att börja med presenterar man ett nyförvärv – backen Moa Andersson med ursprung i Kungsängens IF. Hon har därefter spelat i Djurgårdens DJ-lag och Huddinge IBS. Förra säsongen tränade hon med Djurgårdens superligalag men väljer alltså att fortsätta satsningen i Hammarby. Bästa sättet att följa truppbygget är att regelbundet kolla damlagets hemsida: http://www.laget.se/HAMMARBYIFIBFDAM/

 

ISHOCKEY:

Seriestart mot Sollentuna 20 september

   Programmet för Östra Hockeyettan är spikat. Serien inleds 20 september och för Hammarby blir det premiär på hemmaplan mot Sollentuna HC. I omgången därpå vankas stormatch borta mot Södertälje SK som föll ur Allsvenskan i våras. Hela spelprogrammet hittar du här: http://stats.swehockey.se/ScheduleAndResults/Schedule/6109

Ung back ansluter från Piteå

   Hammarby Hockey har gjort klart med den 19-årige backen Mathias Huppunen. Mathias kommer närmast från Piteå, där han spelat i juniorlagen under de senaste tre säsongerna och även gjort en match för A-laget. På midsommarafton kunde Bajen presentera ännu en påskrift av ytterligare en back då 24-årige Oscar Björkander från Division 1-laget Grästorps IK blev klar. Klubben har dessutom förlängt med backen Oliver Forsberg som spelade nästan alla matcher förra säsongen. De tre kontrakten innebär att 17 spelare är klara för den kommande säsongen.

 

RUGBY:

Placeringsmatcher 15 och 22 augusti

   Hammarby kommer att spela inledande placeringsmatcher mot tvåan i Div 1 Väst 15 och 22 augusti. Vilket lag det blir är inte klart i nuläget då några matcher återstår i den serien.

 

HAMMARBY-VETERANERNA:

Allsång på Mosebacke för 14:e året

   Traditionen med allsång på temat Södermalm och Hammarby lever vidare. För 14:e året i följd arrangerar Sällskapet Hammarby-Veteranerna allsång på Mosebacketerrassen i augusti. Årets evenemang äger rum måndagen den 17 augusti kl 16-18. Trio me Bumba håller takten tillsammans med allsångsledaren Åke Hellman och gästartister. Fri entré.

 

ÖVRIGT BAJEN:

Polisen bestämmer sig 25 juni

   Polisen Basket, som ansökt om föreningsmedlemskap i Hammarby IF och fått godkänt av Hammarbys styrelse, håller extra stämma den 25 juni där man formellt bestämmer sig för att låta genomföra anslutningen. Om inget oförutsett inträffar kommer Hammarby då att även få basket på programmet. Sporten fanns tidigare inom Hammarby IF säsongerna 1974-75 till 1984-85.

 

DETTA HAR HÄNT:

BOXNING:

Leon Chartoi utslagen i Baku

   Det blev bara en match för Hammarbys 75.kilosboxare Leon Chartoi vid Europeiska Spelen i Baku. Leon mötte ukrainaren Vladyslav Voitaliuk och förlorade med domarsiffrorna 0-3. Fakta:

Torsdag 18 juni 75 kg (24) 1/16-del Vladyslav Voitaliuk, UKR - Leon Chartoi, SWE 3-0 (30-27, 30-27, 30-27)

 

FRIIDROTT:

Mehdi Alkhatibs bästa på fyra år

   Hammarby hade en deltagare i det svenska landslag som tävlade i lag-EM Super League i ryska Tjeboksary 20-21 juni. Bajen var representerat i det manliga höjdhoppet genom Mehdi Alkhatib och han gjorde bra ifrån sig. Det blev 218 cm till slut vilket är hans bästa tävlingsinsats utomhus på fyra år. Höjden räckte till nionde plats i grenen och några viktiga poäng för Sverige i lagtävlingen. För Sverige var målsättningen främst att ha tre lag efter sig av de 12 som var kvalificerade – de nio främsta får tävla i Super League även nästa år. Detta gick dock inte vägen, Sverige hamnade på tionde plats till slut, 30 poäng efter Vitryssland. Det innebär att Sverige tillsammans med Finland och Norge degraderas till First League. Segrare i årets Super League blev Ryssland, 20 poäng före Tyskland.

Sjätte bästa genom tiderna av Kristian Efremov

   Hammarbys 400.meterslöpare Kristian Efremov tävlade för Makedonien i lag-EM:s tredjedivision den 21 juni- Han gjorde ett riktigt bra lopp och noterade tiden 48,94 vilket är sjätte bästa genom tiderna i Hammarbys egen rekordlista.

 

ORIENTERING:

532:a plats i Jukola

   Som vanligt hade Hammarby ett lag med i den stora Jukolastafetten (13-14 juni). 1 746 lag deltog och Bajen sprang in på 532:a plats. I laget sprang Mikael Wilhelmsson, Joakim Tingstorp, Johan Björklund, Mats Alneus, Lukas Granlund, Tobias Späng och Tom Svensson.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang. En mer fullständig förteckning finns i kalendariet)

Semifinal i Victoria Cup

   Damallsvenskan har uppehåll för VM i Kanada men på tisdag finns ändå chansen att se laget i en tävlingsmatch. Då spelas semifinalen i Victoria Cup, IFK Lidingö tar emot Bajen på Lidingövallen. Hemmalaget börjar med tre handikappstraffar. Segrande lag möter vinnande lag av Brommapojkarna och Täby FK i final.

Tisdag 23 juni kl 20.15, Lidingövallen: IFK Lidingö FK - Hammarby IF (Victoria Cup, fotboll, damer)

Serieavslutning mot Attila

   Seriespelet i Herr Div 1 Öst avslutas på lördag med matchen Attila-Hammarby. Bajen blir tvåa i serien oavsett utgång men vill förstås ta en dubbel mot Attila. Sist blev det 72-0 till Hammarby.

Lördag 27 juni kl 15.00, Bromma (kolla spelplan, knapphändiga uppgifter): Attila IF-Hammarby (Div 1 Öst, rugby, herrar)

Vänskapsmatch mot Åtvid på lördag

   Hammarbys herrlag i fotboll är igång med förberedelserna inför återstarten av serien, och i dem ingår en träningsmatch mot Åtvidabergs FF. Vänskapsmötet spelas på Grimsta IP nu på lördag den 27 juni, med avspark 15.00. Frivillig entré.

Lördag 27 juni kl 15.00, Grimsta IP: Hammarby-Åtvidabergs FF (vänskapsmatch, fotboll, herrar)

Fotboll och annat i juli

   Nyhetsbrevet gör uppehåll till den 28 juli och under en hel månad händer det mycket. Några tips:

Herrfotbollen kommer i gång med allsvenskt spel igen efter uppehållet för U21-EM. Under månaden möter man Gefle borta (6 juli), Falkenberg hemma (13 juli), Häcken borta (20 juli) och Norrköping hemma (20 juli).

Damfotbollen återstartar också efter långt VM-uppehåll. De har tre matcher i juli: Vittsjö hemma (11 juli), Kristianstad hemma (20 juli) och Eskilstuna borta (27 juli).

För friidrotten är juli en viktig tävlingsmånad internationellt med JEM 22 i Tallin 9-12 juli, UVM 17 15-19 juli i Cali (Colombia), JEM 19 i Eskilstuna 16-19 juli och många Diamond League-galor bland annat. På det nationella planet ser vi fram emot lag-SM 1 juli i Sundsvall och Folksam GP i Karlstad 25 juli.

I rodd blir det sprint-SM i Falkenberg 18-19 juli.

Boulesporten kör sitt SM 12-18 juli i Uppsala och Hammarby kommer att ha deltagare med.

Handbollsherrarna deltar i Åhus Beach Handball Festival 10-18 juli (se notis högre upp i nyhetsbrevet).

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

C More bevakar Allsvenskan i fotboll

   Planeringen för TV-sändningar av herrarnas högsta serie är inte giord för matcherna efter uppehållet för U21-EM.

Hammarby-Eskilstuna i Damallsvenskan

   Fredag 11 september kl 19.30 möts Hammarby och Eskilstuna United DFF i Damallsvenskan. Denna kommer att sändas i TV4 Sport.

Friidrott med hammarbyare

   Det blir alltid mycket TV-sänd friidrott under sommaren och i en hel del av tävlingarna förekommer hammarbyare. Vi listar vartefter som vi konstaterar grönvit representation.

Diamond League

Här deltar hammarbyarna Abeba Aregawi och Michel Tornéus i vissa av tävlingarna. Hela det återstående programmet med TV-tiderna ser ut så här (men anger alltså inte specifikt i vilka av tävlingarna det är grönvit representation):

4 juli Saint Denis SVT 20.00-22.00

9 juli Lausanne SVT 20.00-22.00

17 juli Monaco SVT 20.00-22.00

24 juli London TV12 21.00-23.00

25 juli London TV4 16.00-18.00

30 juli Stockholm SVT     

3 sept Zürich TV12 20.00-22.00

11 sept Brussel SVT 20.00-22.00

Folksam Grand Prix

   Svenska tävlingsserien Folksam Grand Prix som avgörs i tre deltävlingar brukar innehålla en hel del Hammarbydeltagande. Samtliga tävlingar TV-sänds enligt följande:

25 juni Sollentuna GP SVTPlay 19.00-21.00

25 juli Karlstad GP SVT (ännu inga tider)

5 september Göteborg GP SVT (dito)  

Lag-SM i Sundsvall

   Lag-SM är i år en del av SM-veckan som avgörs i Sundsvall. Hammarby är kvalificerat på herrsidan där man gör upp om medaljer och positioner tillsammans med fem andra klubbar.

1 juli Lag-SM SVT (ännu inga tider)

Junior-EM i SVT

   Junior-EM 19 arrangeras denna gång i Eskilstuna och sänds av SVT. Oklart om vi får med några hammarbyare och ännu inte heller några TV-tider. Tävlingarna hålls 16-19 juli.

Stora SM i Söderhamn

   Årets Stora SM, där ett antal individuella seniormedaljer delas ut arrangeras 7-9 augusti i Söderhamn och här kan vi räkna med en bra trupp från Hammarby med goda chanser till pallplatser. SVT sänder, men tiderna är inte spikade.

VM i Beijing

   VM genomförs 22-30 augusti och sänds i SVT. Ännu inga tider och inga uttagna men även här gäller förstås att de båda hammarbyarna Tornéus och Aregawi är på plats.

Finnkampen sänds i SVT

   Finnkampen avgörs i år på Stockholms stadion och sänds i SVT. Med tre deltagare i varje disciplin räknar vi med flera hammarbyare i truppen. Datum är 12-13 september.

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info