Hoppa till sidans innehåll

Slutspel i handboll och allsvensk fotbollsstart

14 APR 2015 10:02
Många av Hammarbys vintersporter har avslutat sin säsong samtidigt som flera sommarsporter inte riktigt kommit i gång, men det innebär inte att det saknas evenemang av högsta intresse.
  • Skapad: 14 APR 2015 10:02

   Många av Hammarbys vintersporter har avslutat sin säsong samtidigt som flera sommarsporter inte riktigt kommit i gång, men det innebär inte att det saknas evenemang av högsta intresse. Seriepremiär i fotboll är givetvis något som berör nästan alla i Bajenland – herrlaget var först ut och till helgen är det damerna som gör allsvensk comeback. Samtidigt pågår kvartsfinalspelet för handbollsherrarna och alla som varit i Eriksdalshallen vet vilken dramatik som bjuds där. I veckans nyhetsbrev har vi dessutom nyheter och notiser från verksamheterna i armbrytning, bandy, bowling, boxning och speedway.

 

Välkommen till HIF Alliansförenings nyhetsbrev!

 

 

NYHETER:

(aktuellt om Hammarbys omfattande verksamhet)

 

ALLIANSEN OCH ALLMÄNT:

Kennedy blev årets främste idrottare i Stockholm

   Stockholms Idrottsförbund och Sportjournalisternas Klubb Stockholm har utsett Kennedy Bakircioglu i Hammarby IF till Årets främste idrottare 2014 i Stockholmsdistriktet. Det här är ett pris som delats ut sedan 1976 och mestadels tillfallit individuella idrottare – Kennedy är den första fotbollsspelaren över huvud taget som får utmärkelsen. Motiveringen lyder:

"Med ödmjukhet, uthållighet och spelintelligens var han med om att göra en riktig arbetsseger 2014. Som välkänd idrottsprofil bidrog han till att stärka det egna lagets men också fotbollens varumärke. Han är en stark individ, men som också har förmåga att se till hela lagets behov. Framgången är en injektion för fotbollens ställning i hela Stockholmsregionen".

   Själva priset utgörs av en summa på 10 000 kronor som ska användas till föreningens barn- och ungdomsverksamhet.

 

ARMBRYTNING:

250 deltar i SM

   Hammarby åker till SM i Vilhelmina 9-11 april med en bra trupp men det blir riktigt stor konkurrens denna gång. Hela 250 brytare är anmälda till detta SM. Startlistorna är inte helt färdigställda när detta publiceras men vi har i alla fall koll på att dessa Hammarbybrytare kommer att tävla: Mari Thysell, Anders Axklo, Pia Nevalainen, Klara Bohlin Thysell, Miguel Fernandez, Thomas Eriksson, Agnes Åkerlund och Niclas Snucke.

 

BANDY:

Hallbygget inleds 2015

   Det långdragna ärendet om byggnation av en bandyhall vid Tallkrogen ser nu ut att komma i gång. Enligt Stockholms stad påbörjas bygget efter sommaren 2015 och beräknas vara klart innan årsskiftet 2016-17. Det kommer att bli en hall med ungefär 500 åskådarplatser, för Bajen kommer det alltså främst att handla om en träningshall – men det är ju också det man främst är i behov av. Länk till Stockholms stads Tallkrogenprojekt finns här: http://bygg.stockholm.se/tallkrogensskridskohall

 

BOXNING:

Landslagsboxning för Samer och Adam

   Sveriges herrjuniorer är i Rumänien 5-11 april för träningsläger och landskamp. Det är ett kombinerat ungdoms- och juniorlandslag som har blivit inbjudna till träningsläger och två matcher, en landskamp och en stadsmatch i Timisoara. I den svenska truppen är Samer Tabal uttagen i 57 kg Ungdom och Adam Chartoi i 69 kg Junior. Med på lägret är även Hammarbys seniorer Leon Chartoi och Robin Safar.

 

Robin Safar SM-boxas

   Sedan tidigare var nyblivne nordiske mästaren Leon Chartoi anmäld till senior-SM som avgörs 8-10 maj i Tidaholm. Nu har Hammarby ytterligare en fajter anmäld – Robin Safar som går i 81 kg-klassen.

 

Leon Chartoi blev månadens boxare

   Svenska Boxningsförbundet har utsett Hammarbys Leon Chartoi till månadens boxare i mars. Framför allt är det den fina insatsen i NM, som ju renderade i guld, som ligger till grund för juryns beslut.

 

FOTBOLL herr:

Ännu en norsk förstärkning

   Några timmar innan transferfönstret stängde den 31 mars gjorde Hammarby Fotboll klart med försvararen Mats Solheim, en 27-årig försvarare från Norge. Han ansluter från Kalmar tre år.

 

FOTBOLL dam:

Nya Söderstadion – Tele2 Arena i premiären

   Eftersom Kanalplan kommer att renoveras under detta spelår har Hammarby Damfotboll tillfälligt tvingats flytta sina matcher. Efter några turer har det blivit klart att Zinkensdamm kommer att gälla som hemmaplan för laget denna comebacksäsong i Damallsvenskan. Det gäller dock inte premiären mot Mallbacken den 11 april – denna match kommer att spelas på Tele2 Arena.

   Zinken är inte riktigt spelklar ännu efter vintersäsongen och Hammarby har därför kommit överens med Stockholms stads idrottsförvaltning och Stockholm Globe Arenas att matchen ska genomföras på storarenan som vanligtvis är hemmaplan för herrlaget. Det kan bli en riktigt rolig premiär om Hammarbyfansen sluter upp så bra som man ofta kan. Inträdespris kommer att vara 100 kr och till att börja med öppnas den östra långsidan på nedre etage. Koll på biljettsläpp och annan viktig information hittar du på Hammarby Damfotbolls sida https://www8.idrottonline.se/HammarbyIFDFF-Fotboll/

 

Spelartapp till Elitettan

   Två spelare i behov av mer speltid lämnar Hammarby för spel i Elitettan. Det handlar om utespelaren Therese Persson som skrivit på för Djurgården och målvakten Patricia Kaldoyo som lånas ut till Älta IF.

 

Samtliga matcher TV-sänds

   I år kommer man att kunna se samtliga matcher i Damallsvenskan via kanalen TV4 Play Premium. Det är dessutom sedan tidigare bestämt att vissa matcher plockas ut och sänds i TV4 Sport och TV12, bland annat kommer mötet Hammarby-KIF Örebro den 7 maj att sändas i TV 4 Sport.

 

HANDBOLL:

Kristianstad i kvarten

   Seriesegrande IFK Kristianstad valde Hammarby som motståndare i herrhandbollens kvartsfinalspel, precis som förra året. Då överraskade Bajen med att tvinga motståndarna till fem matcher – kan laget chocka Handbollssverige ännu mer i år?

Kvartsfinal 2: Tisdag 7 april kl 19.10, Eriksdalshallen.

Kvartsfinal 3: Lördag 11 april kl 18, Kristianstad Arena. Hammarbybiljetter bokas via Skånebajarna på telefon 0708 91 76 11 och kostar 170 kronor.

Eventuell kvartsfinal 4: 14-19 april, Eriksdalshallen.

Eventuell kvartsfinal 5: 21 april kl 19, Kristianstad Arena.

 

Kvalserien pågår

   Samtidigt som Hammarbys herrar spel slutspel görs det upp om vilka l<g som kvalificerar sig för nästa års elitserie. Klart sedan länge är ju att H43 Lund gått i konkurs och därmed lämnat Elitserien. Klart är också att HIF Karlskrona som vinnare av Allsvenskan tagit en plats i den högre serien. Kvalar om tre platser i 2015-16 års elitserie gör Ricoh HK, IFK Skövde och Önnereds HK från Elitserien tillsammans med VästeråsIrsta HF, Aranäs HK och OV Helsingborg HK från Allsvenskan. 11 maj är kvalserien färdigspelad.

 

Damlaget matchar i Sommarserien

   Stockholms Handbollförbund arrangerar även i år en ”sommarserie” för de lag som vill förlänga säsongen. Intresset är störst på damsidan och där har man fått ihop två grupper, varav Hammarby deltar i de ena. Bajen har placerats i grupp A tillsammans med Westermalms IF, Gustavsbergs HF, Vallentuna HK och Skånela IF.

Hammarbys spelschema:

2015-04-29   19:45 Eriksdalshallen: Hammarby IF HF - Vallentuna HK

2015-05-05   18:45 Gustavsbergs Sporthall: Gustavsbergs IF HK - Hammarby IF HF

2015-05-19   20:00 Vikingahallen A: Skånela IF - Hammarby IF HF

2015-05-27   19:45 Eriksdalshallen: Hammarby IF HF - Westermalms IF HK

 

SPEEDWAY:

Två av hemmamatcherna flyttas

   Hammarby kör denna säsong i Div 1, där man använder sig av fyrlagsmatcher. Två av Hammarbys matcharrangemang på Gubbängen har nu flyttats. Det gäller mötet den 16 augusti i omgång 11 som nu flyttats till lördagen den 13 juni. Vid detta tillfälle matchar Bajen mot Vargarna, Nässjö och Västervik.

   Detsamma gäller matchen som skulle ha körts på Gubbängen söndag den 26 juli (omgång 9), den flyttas till fredag den 7 augusti. Vid detta tillfälle möter Hammarby Griparna, Team Finland och Team Rasta.

 

DETTA HAR HÄNT:

(genomgång av de senaste sporthändelserna)

 

BANDY:

Silver för Gilljam, fjärdeplats för Kumpuoja

   Det blev ingen riktigt lyckad turnering för någon av Hammarbys båda VM-uttagna spelare, Adam Gilljam i det svenska laget och Markus Kumpuoja i det finska. Adam och det svenska laget ledde i ett sent skede finalen mot Ryssland men förlorade med 3-5. Och finnarna fick se sig besegrade av Kazakstan i bronsmatchen.

Fakta från veckans matcher:

31 mars gruppspel: Finland-Kazakstan 3-3. Kumpuoja i startuppställningen.

31 mars gruppspel: Ryssland- Sverige 1-1. Gilljam på bänken vid start.

1 april kvartsfinal: Finland-Norge 13-5. Kumpuoja i startuppställningen.

1 april kvartsfinal: Sverige-Lettland 14-2. Gilljam startade och gjorde två mål.

2 april semifinal: Finland-Sverige 1-10. Både Kumpuoja och Gilljam inledde som avbytare. Gilljam gjorde två mål.

3 april bronsmatch: Finland-Kazakstan 6-8. Kumpuoja avbytare och ett målskytt (ett mål).

4 april final: Sverige-Ryssland 3-5. Gilljam på bänk vid start.

(Samtliga matcher spelades i Chabarovsk)

 

BOWLING:

Katrin Fahlström på 20:e plats i Elit-SM

   Finalspelet i Elit-SM avgjordes i Örebro 4-6 april och från Hammarbys sida var Katrin Fahlström kvalificerad i damklassen. Hon tog sig dock inte igenom den första slutspelsrundan där 24 spelare decimerades till 16. Katrin blev totalt nr 20 i tävlingen.

 

FOTBOLL herr:

Drömstart inför 30 000

   Hemmapremiären i fotboll har utvecklats till en väldigt speciell dag i Bajenland med stora folksamlingar långt innan match som samlas på Södermalm för att gemensamt gå till matchen. Det är en högtidsdag, där förhoppningen givetvis är att den ska krönas med seger i matchen. I och med att laget detta år gör comeback i Allsvenskan var osäkerheten stor huruvida laget skulle räcka till i premiärmatchen mot förra årets seriefemmor BK Häcken.

   Beskedet blev väldigt positivt – laget visade att man absolut kan matcha de allsvenska lagen. 2-0 och gediget spel var ett välkommet tecken på det ka bli en rolig återkomst. Många spelare imponerade och vi fick uppleva att ett nyförvärv blev målskytt i sin allsvenska debut för Hammarby. Måns Söderqvist var redan i tredje minuten fri med Häckens keeper men förvaltade den gången inte chansen – i stället tog han den i 39:e minuten då han snyggt placerade bollen till 2-0.

   30 217 såg matchen, utsålt, och det är även lapp på luckan i den kommande hemmamatchen mot Djurgården.

4 april Hammarby-BK Häcken 2-0 (2-0). Publik: 30 217 (Nya Söderstadion). Mål HIF: 1-0 Kennedy Bakircioglu (12, straff), 2-0 Måns Söderqvist (39).

 

FOTBOLL dam:

Förlust mot P15-lag

   Under torsdagen (2 april) spelade Hammarby sista träningsmatchen innan seriespelet tar vid. Man mötte Djurgårdens P15-lag Kanalplan och förlorade med siffrorna 1-5. Katrin Schmidt var den som nätade för Hammarby.

 

HANDBOLL:

Tvåmålsförlust i första kvarten

   Serievinnande IFK Kristianstad valde ju Hammarby som motståndare i Elitseriens kvartsfinalspel och är självklart favoriter. Första matchen i Kristianstad visade dock att Bajen kan ge favoriten motstånd. Skillnaden var bara två mål i Kristianstad och på hemmaplan vet vi att Hammarby kan besegra vilket lag som helst.

4 april kvartsfinal I, IFK Kristianstad-Hammarby 24-22 (12-7). Publik: 4 892 (Kristianstad Arena). Mål HIF: Nils Pettersson 8 (3), Alexander Morsten 4, Josef Pujol 3, Joakim Bååk 3, Johan Nilsson 2, Anders Wik-Rydberg 1, Andreas Halvarsson 1.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang. En mer fullständig förteckning finns i hemsidans kalendarium)

 

Dags för kvartsfinal II i handboll

   Hammarby möter liksom förra året IFK Kristianstad i kvartsfinal. Då tvingade man favoriten till fem matcher – hur går det i år? Första matchen spelades i Kristianstad och slutade med tvåmålsseger för hemmalaget. Med publikens stöd i Eriksdalshallen kan vi få ett bättre resultat.

Tisdag 7 april kl 19.10, Eriksdalshallen: Hammarby-IFK Kristianstad (kvartsfinal II, handboll, herrar)

 

Damallsvensk premiär

   I likhet med herrlaget i fotboll är Bajens damer tillbaka i högsta serien och liksom dem inleder man hemma – på samma arena dessutom. Under detta år ska Hammarby Dam normalt spela på Zinkensdamm medan Kanalplan byggs om. Premiären har dock förlagts till Tele2 Arena på grund av en vinterskada på Zinkens konstgräs. Förhoppningsvis tar många chansen att se damlaget i den här miljön, det kan bli en riktigt bra publiksiffra och speciell inramning.

Lördag 11 april kl 15.00, Tele2 Arena: Hammarby-Mallbackens IF Sunne (Damallsvenskan, fotboll)

 

Spännande bowlingavslutning

   Både herr- och damlaget avslutar seriespelet med hemmamatcher och de spelas tätt på varandra. För herrarna ser det riktigt spännande ut, de möter IKW Köping och här är det dramatisk streckstrid. Laget kan få kvala till Elitserien, säkerställa spel på näst högsta nivån eller tvingas kvala neråt. Allt hänger på utgången av den egna matchen och övriga fajter i slutomgången.

   Damlaget är klart för kval till Elitserien. De blir som sämst tvåa i seriespelet men har även liten chans att ta hem seriesegern.

Lördag 11 april kl 14, Brännkyrka: Hammarby-IKW Köping (Mellanallsvenskan, bowling, herrar)

Lördag 11 april kl 16, Brännkyrka: Hammarby-Sandvikens AIK (Norra Allsvenskan, bowling, damer)

 

Äntligen allsvenskt derby!

   Efter den långa sejouren i Superettan är Hammarby är Hammarby äntligen tillbaka på en nivå där man möter sina Stockholmsrivaler. Först ut av fyra derbymatcher är hemmamötet med Djurgården. Matchen blev snabbt utsåld, men det kan alltid komma returer som säljs innan match, ha alltså koll på detta om du vill se matchen och inte hann skaffa biljett.

Måndag 13 april kl 19, Tele2 Arena: Hammarby-Djurgårdens IF (Allsvenskan, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

 

C More bevakar Allsvenskan i fotboll

   Planeringen för TV-sändningar av herrarnas högsta serie är giord fram till den 7 juni. Det är C More som sänder i någon av sina kanaler. För Hammarby ser det ut så här:

C More Sport Ons 8 april kl 19.05: IF Elfsborg-Hammarby

C More Sport Månd 13 april kl 19.05: Hammarby-Djurgårdens IF

C More Sport Månd 20 april kl 19.05: Malmö FF-Hammarby

C More Fotboll Lörd 25 april kl 16.00: Hammarby-Åtvidabergs FF

C More Sport Torsd 30 april kl 19.05: Örebro SK-Hammarby

C More Sport Månd 4 maj kl 19.05: AIK-Hammarby

C More Live 2 Månd 11 maj kl 19.00: Hammarby GIF Sundsvall

C More Live 2 Onsd 20 maj kl 19.00: IFK Norrköping-Hammarby

C More Live 2 Månd 25 maj kl 19.00: Helsingborgs IF-Hammarby

C More Fotboll Lörd 30 maj kl 16.00: Hammarby-Halmstads BK

C More Sport Torsd 4 juni kl 19.05: Kalmar FF-Hammarby

C More Sport Sönd 7 juni kl 15.00: Hammarby-IFK Göteborg

 

TV4 Sport sänder dammatchen mot Örebro

   I och med att Hammarbys damlag i fotboll är tillbaka i Allsvenskan får vi också chansen att se laget i TV. Klart är att TV4 Sport kommer att sända hemmamatchen mot KIF Örebro den 7 maj kl 19.20.

 

 

INTRESSANTA LÄNKAR:

Här hittar du tips på länkar till sidor som kan intressera den som vill hänga med i Bajenland. Tipsen under denna rubrik kommer att byggas på efterhand.

 

HIFhistoria:

http://www.hifhistoria.se/

Historiesajten som ständigt fylls på med statistik och bilder. Rekommenderas varmt till alla som har minsta intresse för Hammarby IF:s historia.

 

HIFhockeyhistoria:

http://www.hifhockeyhistoria.se/

Systersajt till HIFhistoria. Här finns en omfattande historieskrivning av hockeyn i vår förening, från starten 7 mars 1921 till konkursen 2008. Dessutom fyller man på med Bajen Fans Ishockeyförenings historik från 2008-09 och framåt.

 

Midnattsloppet

http://www.midnattsloppet.com/

   Hammarbyarrangemanget Midnattsloppet som startade 1982 har blivit en klassiker som samlar uppemot 30 000 löpare och har fått avläggare i både Göteborg, Malmö och Helsingfors. Loppet bedrivs numera under eget bolag och Hammarbykopplingen har tonats ned, men fortfarande är tävlingen en viktig sponsor till Hammarby Friidrott.

 

Börje Dorch

http://www.borjedorch.se/

   Karikatyrtecknaren Börje Dorch (1929-2004) var ett tag något av ”hovtecknare” åt Hammarby IF. Förutom de många roliga karikatyrerna, som i vissa fall förevigats i form av souvenirer, skapade den mångsidige tecknaren den nuvarande varianten av HIF:s klubbmärke. Hyllningssajten har skapats av sonen Peter. Mycket teckningar och en omfattande livshistorik.

 

Hammarby Supporterklubb

http://www.hammarbysupporterklubb.se/

   ”Soppen” bildades 1953 och är den supporterförening som stått närmast organisationen Hammarby IF, till exempel fick supporterklubbens medlemmar Hammarby IF:s medlemstidning när den fanns i tryckt variant. Numera är det huvudsakliga syftet med denna supporterförening att stödja idrottande HIF-ungdomar.

 

Bajen Fans

http://www.bajenfans.se/  

   Den från Hammarby IF oberoende supporterföreningen bildades 1981, främst för att ta tillvara intresset hos den mer ”klackbetonade” delen av publiken. Föreningens roll har växlat i betydelse, för närvarande är det stor tillströmning av medlemmar. Från och med 2011 har man ändrat organisationsstruktur och uppmuntrar bildandet av lokalföreningar.

 

Bara Bajen

http://www.barabajen.se/

   Seriös supportersida, främst inriktad på herrfotboll men som även behandlar annan Hammarbysport och andra Bajenföreteelser. Bland annat listar man ett stort antal Hammarbybloggare med direktlänkar till de senaste inläggen.

 

Supportersida om lagen på Kanalplan

   Samlingsplats för info om några av Hammarbylagen som mestadels spelar på Kanalplan, det vill säga damlag, juniorlag och pojklag. Statistik och egna kommentarer.

http://hammarby2012.wordpress.com/

 

Hammarby IF Anno 1889

   Hammarbyhistorisk forskning, främst kring åren innan Hammarby IF formellt bildades 7 mars 1897. Man tar alltså avstamp i Hammarby Roddförenings start 1889. Det är ganska tydligt att syftet med sajten är att argumentera i den debatt som uppstått kring vilket årtal som HIF bör räkna som startår. Men oavsett vad man tycker i den frågan har sajten ett värde för den historieintresserade hammarbyaren.

http://www.hif1889.se/

 

Bajen International

http://www.bajeninternational.se/a/

   Egentligen en intern sajt för ett gäng kompisar med Hammarby och internationell fotboll som gemensamt intresse men delar av innehållet gör den intressant även för utomstående. Framför allt har man en mycket rolig intervjuserie där Hammarbyprofiler av olika sorter intervjuas. Den som blivit intervjuad rekommenderar nästa intervjuperson. En stafett värd att följa.

 

Bajen Pins

   Den som intresserar sig för Hammarbymemorabilia ska absolut ta en titt här. Samlaren Stefan har på sajten lagt ut sin omfattande samling av nålar och badges med Hammarbymotiv. Det är offentliga nålar och supporterinitiativ, över 200 objekt från tidigt 1900-tal till nutid. http://bajenpins.wordpress.com/

 

Stiftelsen Pelle Lindberghs Minne

   Hockeymålvakten Pelle Lindbergh är legendar inom Hammarby och för att hedra hans minne har en stiftelse skapats i hans namn. Stiftelsen har till ändamål att stödja och uppmuntra personer och organisationer inom Hammarby IF. Den är dock fristående från Hammarby IF:s föreningar.

http://www.pellelindberghsminne.se/

 

Freddie Ferms Vänner

   Freddie Ferms Vänner är ett sponsringskollektiv med syfte att hjälpa HIF Ishockeyförening. Organisatoriskt fungerar det så att man kan gå med som medlem och/eller stötta på annat sätt. http://www.freddiefermsvanner.se/

 

Bra att veta om nyhetsbrevet:

Nyhetsbrevet är indelat i fyra avdelningar. Den första kallas NYHETER och ger aktuell information om de olika medlemsföreningarna i Hammarby IF.

Den andra avdelningen är DETTA HAR HÄNT. I den rapporteras den senaste tidens idrottshändelser där våra idrottsföreningar varit aktiva. Tredje avdelningen kallas PÅ GÅNG och är en titt framåt på några av den närmaste tidens evenemang som kan vara av särskilt intresse för hammarbyare. En mer komplett förteckning finns i kalendariet, det du får i nyhetsbrevet är lite utförligare information kring enstaka utvalda arrangemang.

Till sist finns avdelningen BAJEN I TV där vi försöker hålla läsarna underrättade om aktuella TV-sändningar med Hammarbyintresse. Avdelningen INTRESSANTA LÄNKAR fylls kontinuerligt på med tips om sajter som kan vara av intresse för Hammarby IF:s medlemmar och vänner.

 

NYHETSBREVETS REDAKTÖR:

Magnus Hagström

Kontakt:

This is a mailto link

0703-554177

 

Nyhetsbrevet publiceras normalt på tisdagar. Tipsa gärna!

 

 

 

 

 

 

Skribent: Magnus Hagström
E-post: This is a mailto link

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info