Hoppa till sidans innehåll

Speedwaylaget toppar ettan

06 JUN 2016 23:52


Hammarby kör i år speedway ihop med Nyköpingslaget Griparna i Division 1. Hittills har man gjort bra ifrån sig och efter hemmamatchen i lördags där man besegrade värsta konkurrenten Team Finland toppar konstellationen Hammarby/Griparna serien med viss marginal. HIF Speedwayförening hoppas att årets säsong ska ge förutsättningar att ta steget upp till allsvensk nivå. Rent sportsligt ser det onekligen lovande ut, men det gäller också att man lyckas skapa den ekonomi som krävs.

Nyhetsbrevet följer speedwayens fortsatta framfart precis som all annan Hammarbyidrott. I veckans nyhetsbrev förutom rapporten från ovalen i Gubbängen: bandy, basket, boxning, bowling, fotboll, friidrott, handboll, ishockey, rodd och rugby. Välkommen till Hammarby IF:s nyhetsbrev – tisdagar på denna plats.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 12:16

 

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Hammarby spelar Svenska cupen 30 september

   Svenska cupen för herrlag fortsätter att vara en stark försäsongsturnering där Hammarby ofta har gjort bra ifrån sig. Årets turnering är den tolfte i följd och i likhet med de fem senaste åren spelas den i Sparbanken Lidköping Arena. Samtliga kvartsfinallag kommer att delta – det innebär hög klass på årets upplaga. Turneringen spelas 30 sept-2 okt.

Fyra Hammarbyspelare i bruttotruppen

   Förbundskapten Svenne Olsson har nu tagit ut en bruttotrupp om 29 spelare med sikte mot säsongens första herrlandskamper som är dubbelmötet mot Finland den 9:e och 10:e september i Vetlanda. Fyra Hammarbyspelare har fått plats i denna första landslagstrupp; målvakten Patrik Hedberg samt utespelarna Adam Gilljam, Jesper Jonsson och David Pizzoni Elfving.

Bandyfinalen flyttad till helgen 24-25 mars

   SM-finalen i bandy brukar traditionellt avgöras tredje helgen i mars men nästa final är flyttad i tiden till fjärde helgen i samma månad. Matcherna, juniorfinal, damfinal och herrfinal, spelas därmed 24-25 mars på Tele2 Arena. Förhoppningen är givetvis att Hammarby är ett av lagen i final, men ändringen påverkar på ett annat sätt också då ju Hammarby Fotboll använder arenan och kan ha cupspel att tänka på vid den här tiden.

 

BASKET:

Södra Basketettan för Hammarby

   Damlaget flyttades upp till Basketettan Dam inför säsongen 2016-17 och nu har serieindelningen fastställts. Nivån är indelad i en södergrupp och en för norrlag, Hammarby har placerats i den södra.

Lagen: Högsbo Basket, Wetterbygden Sparks, Lobas, Västerås Basket, Helsingborg BBK, SBBK Utveckling, Brahe Basket, RIG Mark, Huddinge BBK, Malbas, Hammarby Basket och Nässjö Basket.

…och herrarna spelar i Div 2 Södra Svealand

   Tolv lag gör upp i Div 2 Södra Svealand som är en serie där hälften av lagen är från Stockholmsområdet samt med några utflykter söderöver och till Uppsala.

Lagen: KFUM Lidingö Basket, Akropol BBK, Norrköping Dolphins, Haga BG Dolphins, KFUM Linköping, Hammarby IF, KFUM Uppsala Basket, KFUM Les Boys, KFUM Fryshuset Basket, KFUM Katrineholms IF, Spånga Basket, Tureberg Basket.

 

BOWLING:

Ny styrelse vald

   HIF Bowlingförening höll årsmöte den 31 maj och medlemmarna valde då denna styrelse: ordförande Christer Hörngren, sekreterare Susanne Olsson, kassör Ann-Ki Larsson Carlsson, vice ordförande Ingemar Brännmo. Från årsmötet kan vi också rapportera att HIF Bowling avser att starta upp en ny hemsida som kommer att ligga på plattformen idrottonline.

 

FOTBOLL DAM:

F16 SM-kvalar mot AIK

   Hammarby är ett av 14 lag som kommer att delta i Stockholmskvalet till SM för F16-lag. Lottningen är gjord och Bajen ställs mot AIK i första omgången. AIK har hemmaplan och matchen spelas 7 juni kl 18.30 på Skytteholms IP. Vinnande låg för möta Salems DFF eller FC Djursholm i kvartsfinal.

FOTBOLL HERR:

Höstens spelschema (nästan) klart

   Vi har fått vänja oss vid att spelschemat för den allsvenska fotbollen kommer i omgångar. Nu är i alla fall resterande delen av säsongens matcher fastställda, med undantag av seriens näst sista omgång. Så här ser det ut för Hammarbys del:

Omgång 13. 9 juli kl 16: BK Häcken – Hammarby, Bravida Arena

Omgång 14. 17 juli kl 17.30: Hammarby – Falkenbergs FF, Tele2 Arena

Omgång 15. 24 juli kl 15: Hammarby – AIK, Tele2 Arena

Omgång 16. 30 juli kl 16.00: Gefle IF FF – Hammarby, Gavlevallen

Omgång 17. 7 augusti kl 15.30: Hammarby – Kalmar FF, Tele2 Arena

Omgång 18. 15 augusti kl 19: GIF Sundsvall – Hammarby, Norrporten Arena

Omgång 19. 21 augusti kl 15: Hammarby – IFK Göteborg, Tele2 Aren

Omgång 20. 28 augusti kl 15: AIK – Hammarby, Friends Arena

Omgång 21. 12 september kl 19: Hammarby – Örebro SK, Tele2 Arena

Omgång 22. 16 september kl 19: Jönköpings Södra – Hammarby, Stadsparksvallen

Omgång 23. 22 september kl 19: Hammarby – BK Häcken, Tele2 Arena

Omgång 24. 26 september kl 19: Falkenbergs FF – Hammarby, Falkenbergs IP

Omgång 25. 30 september kl 19: Helsingborgs IF – Hammarby, Olympia

Omgång 26. 17 oktober kl 19: Hammarby – Djurgårdens IF, Tele2 Arena

Omgång 27. 23 oktober kl 17.30: Hammarby – IF Elfsborg, Tele2 Arena

Omgång 28. 26 oktober kl 19: Östersunds FK – Hammarby, Jämtkraft Arena

Omgång 29. Speldag och speltid meddelas senare. Hammarby – IFK Norrköping, Tele2 Arena

Omgång 30. 6 november kl 15: Malmö FF – Hammarby, Swedbank stadion

Fler konstgräsplaner i sommar

   Stockholms stads idrottsförvaltning meddelar att man kommer att inviga sex konstgräsplaner under sommaren. Det handlar alltså om bollplaner som uppgraderats till konstgräs. Fyra av dessa är definitivt i Hammarbys upptagningsområde. Ingen kommer att direkt utnyttjas av Hammarby i det här skedet – men de kommer ändå att gynna föreningens ungdomsverksamhet. I och med det blir nya planytor frigörs tid från anläggningar som i nuläget används av Hammarby och andra klubbar. De nya konstgräsplanerna i Söderort är Solberga bollplan, Bagarmossens bollplan, Sandåkra bollplan (i Sköndal) och Långholmens bollplan.

 

HANDBOLL:

Lottat i Eken Cup, damerna börjar mot AIK

   Hammarby kommer att ha en mängd lag med i årets Eken Cup på Gubbängsfältet (18-21 juni), inte mindre 22 stycken i olika åldersklasser. På seniorsidan blir det uppvisningsmatch för herrlaget (se nedan) och tävlingsspel för damlaget. Damerna har hamnat i grupp C tillsammans med finska Dicken, Rosa Skrot HK, Sannadals SK, BK Sol och AIK. Första match för Bajens del spelas lördag 18 juni kl 11.40, man inleder mot AIK.

Guldlaget från 2006 möter årets Bajen i Eken Cup

   Det kommer att spelas en riktigt spektakulär och intressant uppvisningsmatch i årets Eken Cup. Söndag den 19 juni möter Hammarbys guldlag från 2005-06 dagens uppställning. Initiativtagare är Tobias Ferngren (då Tobias Nilsson) från den tidens lag. 2006 var första gången Hammarby vann SM-guld i handboll och nu när det gått tio år tycker man det är ett bra tillfälle att uppmärksamma saken. Flera ur det dåvarande guldgänget är fortfarande aktiva så det kan bli en intressant match. Matchen spelas på konstgräsplan 35 på Gubbängsfältet söndag 19 juni kl 14.20.

Derby mot Ricoh i premiären

   Handbollförbundet har nu släppt schemat för premiäromgången av herrarnas elitserie. Matcherna spelas 13-15 september och Hammarby inleder borta mot Ricoh HK den 15 september. Ricoh spelar hemmamatcherna i Solnahallen men bli inte förvånade om man lägger denna match i Eriksdalshallen. Vi återkommer så snart som möjligt med mer om spelordningen 2016-17.

 

ISHOCKEY:

Hasse Malm omvald

   Som väntat blev Hans Malm omvald som ordförande när HIF Ishockeyförening höll årsmöte den 1 juni. I övrigt fick styrelsen följande utseende: vice ordförande Gisela Hellgren, sekreterare Michael Kender, kassör Lars Lindqvist, ledamöter Linn Asplund, Olle Emsjö, Victor Nyström och Henric Wauge.

 

RODD:

Junior-NM för Ahmet Rapi och Erik Dättermark

   De båda Hammarbyroddarna Ahmet Rapi och Erik Dättermark har tagits ut det svenska laget till JNM i Mölndal 18-19 juni. Ahmet ror singel och fyrsculler, och Erik ror åtta.

 

RUGBY:

Bajen – ett av åtta lag som gör upp i sjumanna-SM

   Sjumannarugbyn avgörs som en del av SM-veckan i Norrköping. Hammarby är ett av åtta kvalificerade lag på herrsidan och man kommer att spela gruppspel den 9 juli och final 10 juli. Alla matcher spelas på Bollspelarens IP. Grupperna ser ut på detta sätt:

Grupp 1: Sthlm Exiles RFC, Vänersborgs RK, Hammarby IF, Göteborg RF.

Grupp 2: Pingvin RC, Södertälje RK, Spartacus RUFC, NRK Troján.

Hammarby spelar Stockholm Tens

   Den internationella turneringen i tiomannarugby ”Stockholm Tens” avgörs i år 30-31 juli och Hammarby finns med i herrklassen. Laget heter Hammarby Barbarians. Lottningen är ännu inte gjord men klart är att herrklassen ska innehålla 16 lag och att de hittills anmälda kommer från flera länder i Europa. Även ett par utomeuropeiska lag är anmälda; ett från Egypten och ett från Fiji.

 

DETTA HAR HÄNT:

BOXNING:

Fyra segrar i Rapids klubbtävling

   Västeråsklubben BK Rapid arrangerade en klubbtävling den 29 maj och fem Hammarbyboxare gick upp i ringen, fyra i regelrätta matcher och en sparring. Samtliga vann sina fajter.

Idissa Kande besegrade hemmaboxaren Kema Termiz med 3-0, Naser Haidary besegrade Rapids Pedram Anari via teknisk KO i andra ronden, Hammarbydebutanten Adam Belalia vann mot Vairik Homan från Eskilstuna BK med 3-0 och Ali Yusefi slog Biniam Tesfagbr, också EBK, med 3-0.

   I sparringmatchen mellan Hammarbys Ali Yousefi och Gabriel Hanna från BK Rapid fick hemmaboxaren ta tre nedräkningar innan sparringen avbröts.

 

FOTBOLL HERR:

Isac gjorde hälften av Sveriges mål i P18-turneringen

   Landslaget för P18 genomförde en trenationsturnering i veckan med matcher mot Ungern och Irland.  Den 31 maj spelade man 0-0 mot Ungern på Skutskärs IP. I denna match stod förre Bajenmålvakten Viktor Johansson (numera Aston Villa) hela matchen medan Hammarbys Isac Lidberg fick komma in i 63:e minuten och Dusan Jajic i den 80:e.

   Match nr 2 spelades mot Irland på Stålringen i Hofors 4 juni. I denna match spelade både Isac och Dusan från start och nu blev det betydligt bättre framåt. Sverige kunde vinna med 4-1 (3-0) efter mål av Isac i 10:e minuten (2-0) och i den 45:e (3-0). Isac byttes ut i 70:e minuten medan Dusan spelade matchen ut. Sverige vann turneringen på fyra poäng före Irland (tre poäng) och Ungern (ett poäng).

Melker tvingades lämna återbud

   Hammarbys lånespelare Melker Hallberg var uttagen till U21-landslagets EM-kvalmatch mot Georgien fredagen den 3 juni. Tyvärr för Melkers del tvingades han lämna återbud efter att ha fått en smäll på hälen i Allsvenskans våravslutning. Det gick dock bra för Sverige utan Melker, till slut. Sverige tog ett steg närmare EM-slutspelet genom att vinna med 3-2, avgörande målet inslaget av Jordan Larsson på plustid. Nästa match spelas borta mot Kroatien 1 september.

 

FRIIDROTT:

Årsbästa för Benn Harradine i Rom

   Hammarbys australiensiske diskuskastare Benn Harradine är en av dem som regelbundet deltar i Diamond League-galor. I Rom i torsdags (2 juni) kom han sjua i det tio man starka startfältet med 61.64 som bästa kast – nytt årsbästa för hans del.

…och ännu en förbättring tre dagar senare

   Formen håller uppenbarligen i sig för Benn Harradine. Tre dagar efter DL-galan i Rom var det åter Diamond League-tävling, denna gång i Birmingham (5 juni). Vi detta tillfälle blev Benn sexa av tio deltagare, på nya säsongsbästat 62.10 m.

Tornéus ännu en bit från OS

   Förbättring av årsbästa – men ännu en bit från att kvalificera sig till OS. Det kan man konstatera efter Michel Tornéus tävling i Chania, Grekland, under lördagen. Hammarbys längdhoppare blev tvåa med 782 cm som bäst. För deltagande i EM i juli krävs 795 och för OS 815 cm (sistnämnda gräns kan dock komma att sänkas).

   I Chania tävlade också Erik Ehrlin i tresteg, han blev sexa på 1570 cm (14 cm från årsbästa), och Jasmin Sabir, även hon i tresteg. Jasmin hoppade 1255 som bäst, två cm från sitt årsbästa.

Klubbrekord i Stockholm Marathon

   Hammarby hade denna gång inga tävlande i SM-klass i Stockholm Marathon (4 juni). Det hindrade dock inte att det ändå blev ett nytt klubbrekord. Nicklas Malmborg sprang loppet på 3.21.41, vilket är nytt klubbrekord i veteranklassen M45.

…och flera klubbrekord i SAYO

   Turebergs FK:s tävling Sollentuna Youth Athltetics Open (SAYO) samlar stora startfält i många av klasserna och Hammarby är väl representerat. Årets tävling (3-5 juni) bjöd på flera klubbrekord bland de yngre. Framför allt Stina Gustavsson hade starka dagar med nya klubbrekord i F15 80 m (10,06), F15 300 m häck (44,41) och F15 diskus (32.24). Klubbrekord även Markus Moberg i P13 60 m häck (9,61) och Paul Förnestig in P15 80 m (9,69).

   Bland seniorerna blev det några förstaplaceringar och några säsongsbästa. Etta var Sunday Ojuri i M 100 m på 10,96, Amir Shaker i M 110 m häck på tiden 14,07 (säsongsbästa), Timothy Olsson i tresteg på 1402 cm och Matthew Brown i M diskus (5154 cm). Lägre placering men årsbästa noterar vi för Kristian Efremov i M 400 m. Hans 48,82 räckte till tredjeplatsen. Matthew Brown tävlade förutom i diskus också i kula. Han blev femma med 1226 cm, nytt säsongsbästa för hans del och klubbrekord i veteranklassen M35.

 

SPEEDWAY:

Hemmaseger mot toppkonkurrenten

   Hammarby/Griparna och Team Finland har hittills varit de bästa teamen i årets Div 1-speedway och mycket riktigt var det också dessa som kubbades bäst och mest vid fyrlagsmatchen på Gubbängen i lördags (4 juni). Inför 239 åskådare gick Bajen segrande ur striden, sex poäng före Finland. Vargarna och framför allt Kavaljererna var distanserade denna gång.

Resultat: Hammarby/Griparna 36, Team Finland 30, Vargarna 20, Kavaljererna 9. Poängplockare i HIF/Griparna: Freddie Eriksson 12 (full pott), John Lindman 11, Benny Johansson 7, Adrian Gheorghe 6.

Tabellen (olika antal matcher): Hammarby/Griparna 18, Team Finland 13, Nässjö 11, Västervik 10, Vargarna 7, Kavaljererna 5, Texoil Racers 4, Örnarna/Saxarna 0. 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang. En mer fullständig förteckning finns i kalendariet)

Rugbyfestival på lördag

   Ungdomsrugbyn i distriktet är organiserad på så sätt att det arrangeras rugbyfestivaler med många matcher i olika konstellationer. Klubbar som inte får ihop egna lag kan gå samman för att skapa ett tillfälligt lag vilket gör att det blir matcher för många som annars skulle ha svårt att hitta ett tävlingsmoment. Nu på lördag är det Hammarbys tur att stå som arrangör. Matcher, grillning och läsk.

Lördag 11 juni kl 10.00, Årstafältet: Ungdomsfestival rugby

Match mot Sirius i Uppsala

   Damlaget i fotboll är inne i en hård kamp om de två uppflyttningsplatserna i Elitettan. Än så länge håller man andraplatsen men flera klubbar jagar. Sirius är enb av dessa och på lördag möts lagen i Uppsala.

Lördag 11 juni kl 15.00, Lötens IP: IK Sirius-Hammarby (Elitettan, fotboll, damer)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenska fotbollssändningar fram till september

   Schemat för C Mores sändningar från herrarnas allsvenska i fotboll är fastställt fram till och med 28 augusti. För Hammarbys del ser det ut så här när det gäller sändningarna:

Söndag 24/7 15:00: Hammarby-AIK C More Sport

Lördag 30/7 16:00: Gefle-Hammarby C More Sport

Måndag 15/8 19:00: GIF Sundsvall-Hammarby C More Sport

Söndag 21/8 15:00: Hammarby-IFK Göteborg C More Sport

Söndag 28/8 15:00: AIK-Hammarby C More Sport

OBS! Fler matcher kommer att läggas till, detta är vad som fastställt i nuläget.

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info