Hoppa till sidans innehåll

Dags för Junior-EM med Grete

18 JUL 2017 19:01
Juli är friidrottstider och många hammarbyare syns i olika tävlingar. Vi har just avverkat ett junior-EM för tävlande upp till 22 år och strax är det dags för JEM19 där vi har förhoppningar om en bra insats av Grete Ahlberg i slägga.
  • Uppdaterad: 18 JUL 2017 19:04

  Juli är friidrottstider och många hammarbyare syns i olika tävlingar. Vi har just avverkat ett junior-EM för tävlande upp till 22 år och strax är det dags för JEM19. I förstnämnda tävlingen var Bajen representerat av sprintern Desmond Rogo och i kommande JEM ställs vårt hopp till Grete Ahlberg i slägga. I detta nyhetsbrev dessutom: silly season i fotboll och handboll, bandy och boule, Hammarby-Veteranerna och Bajen Fans.

   Välkommen till Hammarby IF:s nyhetsbrev – tisdagar på denna plats

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 18 juli

Nästa nyhetsbrev: tisdag 25 juli

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Olivia Dahlsten – en av 16 i Talanglandslaget

   Den 3-6 augusti samlas Talanglandslaget för andra gången säsongen 2017/18. Talanglandslaget är ett koncept där speciellt utvalda spelare från åldersgrupperna 17-21 år (båda könen) får en möjlighet till coaching, hjälp och stöd att utvecklas till en elitspelare med kapacitet att representera Sveriges bandylandslag. 16 spelare har tagits ut till träffen i Lidköping och en av dessa är Hammarbys Olivia Dahlsten.

 

BOULE:

Boule-SM denna vecka

   Boule-SM pågår denna vecka (16-22 juli) och Hammarby har deltagare i flera klasser. Vi återkommer i nästa nyhetsbrev med info om hur det gått för de grönvita.

 

FOTBOLL:

Målvaktsbyte i A-laget

   Andremålvakten Tim Markström lämnar Hammarby efter fyra och ett halvt år för att spela i Sandvikens IF. In kommer i stället förre Bajenmålvakten Benny Lekström som senast spelade i Sirius men stått utan kontrakt sista halvåret.

Anna Oscarsson till Linköping

   Talangfulla spelaren Anna Oscarsson går vidare efter två år i Hammarbytröjan. Hammarby och Linköpings FC har nu kommit överens om en övergång under sommarfönstret vilket innebär att Anna gjort sin sista match för Bajen denna gång. Hennens kontrakt med svenska mästarna LFC gäller två och ett halvt år.

Cuplottning 3 augusti

   Lagen från Superettan och Allsvenskan träder in i Svenska cupens omgång 2 (herrlagens cup) som preliminärt spelas 23 eller 24 augusti. Lottningen till denna omgång, där alltså Hammarby kommer att vara ett av lagen, sker den 3 augusti kl 13.00 i Fotbollskanalen.

Halvtid i ungdomsserierna

   Både U19- och U17-allsvenskorna har sommarpaus just nu och hälften av matcherna är spelade. I U19 Allsvenskan Norra är Hammarby tvåa, fyra poäng efter ledande BP och en poäng före trean Täby FK. Två lag går till slutspel, en spännande höst väntar. Återstart för Hammarby med hemmamatch på Kärrtorps IP mot Brommapojkarna 29 juli.

   I den jämna U17 Allsvenskan Norra är Hammarby fyra men den är så tajt att varje poäng/poängtapp kommer att göra skillnad. Ställning är som följer när alla lag spelat 13 matcher:

1 FC Djursholm 28 p

2 Djurgården 27 p

3 Täby FK 26 p

4 Hammarby 25 p

5 AIK 24 p

   Även i denna serie går det två främsta lagen till slutspel. Hammarby återstartar med match mot seriesjuan BP på Grimsta den 30 juli.

 

FRIIDROTT:

Stor uppslutning i Karlstad GP

   Startlistorna för Folksam GP i Karlstad 25 juli har nu kommit och det blir rejäl representation Hammarby, framför allt i manlig sprint där det unga gardet (födda 95-98) vill fajtas, samt på 800 meter. Tävlingen visas i SVT Play och i efterhandssändning i SVT (se TV-tablån längre ner). Här är de anmälda hammarbyarna:

M 100 m: Amadou Sussuho, Douglas Hellbratt, Jacob Ewertzh, KidusYohannes Getahun, Markus Ögren, Rodi Kay.

M 200 m: Amadou Sussuho, Douglas Hellbratt, Jacob Ewertzh, KidusYohannes Getahun, Markus Ögren, Rodi Kay.

M 800 m: Abdullahi Adan, Bienvenue Musore, Felix Davidsson-Berndtsson, fredrik Orrsveden, Henry Jacobson, Martin Jacobson, Samiel Berhe.

M 3000 m: Kalle Brunnstedt

K 100 m häck: Emma Tuvesson

Markus och Daniel deltar i Leksands Sparbanksspel

   Hammarby har några tävlande i Leksands Sparbanksspel 22-23 juli. Bland annat gör P19-killarna Markus Ögren och Daniel Persson försök att göra SM-kvalificerande tider på 100 meter.

Hammarby Friidrott – nu på instagram

   Hammarby Friidrott har startat ett officiellt Instagramkonto. Ytterligare en möjlighet att följa vad som händer i föreningen alltså. Du följer kontot genom: @Hammarbyfriidrott. 

 

HANDBOLL:

Hannes Nyström tillbaka och fransman i laget

   Hammarby Handboll har presenterat två nyheter i veckan gällande herrlagets A-trupp. Dels är det klart att mittsexan Hannes Nyström återvänder till klubben efter ett års frånvaro, dels har man kontrakterat den 25-årige fransmannen Bastien Genty.

   Hannes har spelat för Hammarby i tio år men den senaste säsongen provade han spel i Bolton och i Drott. Nu är suget tillbaka för spel på högsta elitnivå igen och det blir återkomst i den klubb där han haft sin handbollsuppväxt.

   Högersexan Bastien Genty är 25 år och från Normandie men har tidigare gjort en allsvensk säsong i HK Country. Senast spelade han med franska Saint Marcel Vernon och kombinerade handbollen med studier. Nu blir det en helhjärtad satsning på handbollen och han tycker då att Sverige – och Hammarby – är bästa miljön för en fortsatt utveckling.

   Förutom nyförvärven har flera av de befintliga spelarna i truppen förlängt sina kontrakt. På hemsidan listar man följande uppställning i nuläget:

Målvakter: Robin Hallberg, Anton Hellberg

Kantspelare: Axel Svansson, Nils Pettersson, Martin Dolk, Bastien Genty (ny)

Niometersspelare: Patrik Fahlgren (ny), Anders Wik-Rydberg, Rickard Lönn (ny), Viktor Ahlstrand, Gunnar Pettersson, Adam Norman, Simon Hjortenbo (uppflyttad från u-laget), Erik Borgenhäll (uppflyttad från u-laget), Jesper Johansson, Victor Bergklint

Linjespelare: Hannes Nyström (ny), Alexander Binderis

   När det gäller högernian Jonas Lökken som värvades från danska Nordsjælland förra säsongen så tycks han vara klar för AEK Aten. Uppgiften kommer från sajten Handbolskanalen och finns bekräftad på AEK:s hemsida, men Hammarby har ännu inte offentliggjort övergången.

Derby i premiären

   Ett schema finns nu fastställt för damernas spel i Div 2 Östsvenska Södra. Laget inleder seriespelet den 30 september med att möta Stockholmskollegan Sannadals SK, spelplats Eriksdalshallen. Det är även detta lag man avslutar mot den 24 mars i Västertorpshallen. Här finns en excelfil att ladda ned för dig som vill ha hela spelschemat: https://www.svenskhandboll.se/MellansvenskaHandbollforbundet/Tavling/Serier1718/Lottadeserier17-18/

DM lottat

   Hammarby ställer upp i Stockholms DM både på dam- och herrsidan. I damernas mästerskap deltar nio lag indelade i tre grupper där grupp A är seedad vilket innebär att alla tre lagen går vidare till slutspel. Hammarby spelar i grupp C tillsammans med Bollstanäs SK och HK Silwing/Troja. Från grupp B och C går fem av de sammanlagt sex lagen vidare till slutspel. Gruppspelet inleds 14 augusti, kvartsfinalerna spelas 11-14 september och slutspel för de fyra bästa genomförs 29 oktober.

   Herrarnas DM har tolv anmälda lag indelade i tre fyrlagsgrupper. Där är Hammarby placerade i grupp A som är seedad vilket innebär att alla fyra lagen går till kvartsfinal. Lagen i grupp A är Hammarby, HK Silwing/Troja, IK Bolton och Kungsängens HK. Tidigare har Hammarby ställt upp med ett ungdomslag i DM, vi skulle tro att så är fallet i år också.

   När det gäller speldatum är upplägget på herrsidan detsamma som i damernas tävling.

 

HAMMARBY-VETERANERNA:

Allsång på Mosebacke 7 augusti

   Traditionen med allsång på Mosebacke fortsätter. SHV arrangerar för 16:e året denna förnämliga tillställning där artister och publik sjunger om Södermalm och Hammarby. Trio me Bumba spelar, Åke Hellman är allsångsledare och gästartister denna gång är Anders Lindgren (synth), Marie Hagenfeldt (sång) och Kenneth Kvist (saxofon och tvärflöjt). Måndag 7 aug kl 16-18, fri entré.

 

ÖVRIGT BAJEN:

Bajen Fans Cup spelas 2 september

   Den årliga fotbollsturneringen för Hammarbys supportergrupperingar – Bajen Fans Cup – avgörs i år lördagen den 2 september och spelplatsen är liksom tidigare Gubbängsfältet. Det blir spel från morgon till sen eftermiddag och servering av mat och dryck. Mer info finns här: http://www.bajenfans.se/blog/2017/07/16/bajen-fans-cup-2017/

 

DETTA HAR HÄNT:

FOTBOLL:

Klar förlust på Borås Arena

   Strax över tusen hammarbyare var på plats för att se sitt lag möta formstarka Elfsborg på Borås Arena under måndagen (17 juli). De fick uppleva en riktig mardrömstart med baklängesmål redan i fjärde minuten. Dessutom bjöd hemmalaget på ett (ur deras synvinkel sett) riktigt drömmål åtta minuter senare – en mycket snygg fullträff signerad mittbacken Joakim Nilsson. Bajen var sedan möjligen på väg in i matchen men när även tredje målet gick till hemmalaget var det ganska kört. De grönvita var i andra halvlek aldrig nära att vända 0-3-underläget. Värt att notera: i Hammarbys debuterade Mads Fenger (spelade från start på mittbackspositionen) och Jeppe Andersen (kom in efter halvtid som ersättare för Jiloan Hamad).

17 juli IF Elfsborg-Hammarby 3-0 (3-0). Publik: 11 092 (Borås Arena). Mål: 1-0 Simon Lundevall (4), 2-0 Joakim Nilsson (12), 3-0 Simon Lundevall (37).

 

FRIIDROTT:

Oflyt för Desmond Rogo i JEM 22

   Hammarbys Desmond Rogo fick en besvärlig tävlingsdag (13 juli) på grund av en arrangörsmiss vid Junior-EM 22 år i polska Bydgoszcz. Han deltog på 100 m och informerades om att han skulle springa i fjärde försöksheatet när det i själva verket var tredje han skulle springa i. Desmond fick till slut springa i sista försöksheatet och fällde sig sedan på 10.76, två tiondelar fån sitt årsbästa. För final krävdes 10.63.

Musore och Tuvesson sprang i Göteborgs GP

   Folksam GP-serien genomförde andra deltävlingen (av tre) i Göteborg den 11 juli. Hammarby hade två deltagare i tävlingen. Dels Bienvenue Musore på den sällan använda distansen 1000 m, dels Emma Tuvesson på 100 m häck. Musore blev fyra med tiden 2.29,44, ungefär två sekunder efter vinnaren. Tuvesson var långt ifrån sin kapacitet denna gång och kom på åttonde och sista plats med tiden 14,11.

Hyggliga tider av Ojuri i Trondheim

   Sunday Ojuri deltog i en tävling i Trondheim den 9 juli där han sprang både 100 m och 200 m. Bästa tid på 100 m blev 10,96 och på 200 m 22,24. Hammarbysprintern har i år gjort bättre tider på båda distanserna.

Veteranrekord av Benn Harradine

   Bajens australiensiske diskuskastare Benn Harradine fick till ett bra kast i tävlingen ”Bara Kast 1” på Enskede IP den 6 juli. Noteringen 63,93 m är hans årsbästa och dessutom klubbrekord i klassen M35.

Klubbrekord i ”Bara Kast 2”

   Några hammarbyare tävlade i hemmatävlingen ”bara Kast 2” på Enskede IP den 13 juli. Bland resultaten noterar vi ett nytt klubbrekord i F12 diskus. Ny notering är 29,32 m av Norah Lind.

Fler klara för SM

   Det blev en hel del intressanta resultat sett med Hammarbyögon i Gavlehovspelen i Gävle 13-15 juli. Några noteringar:

Sunday Ojuri vann M 100 m på tiden 10,86 vilket är en förbättring med en hundradel gentemot hans tidigare årsbästa.

Victoria Almerén Hansson fick till hela 553 cm i K längdhopp vilket gör henne SM-klar i sin åldersklass.

Akile Mehari pressade sitt årsbästa på 800 m. Ny bästatid är 1.53,13 vilket är en förbättring med 46 hundradelar. Han är sedan tidigare SM-klar i klassen.

Samiel Berhe sprang P19 800 m på tiden 2.01,34 – nästan sex tiondelar bättre än tidigare årsbästa.

Gabriel Larsson Stewart sprang P17 100 m på 11,82 vilket är förbättring av årsbästat med nio hundradelar och tolv hundradelar från SM-kvalificering.

Sabiti Nahimana sprang bra i P17 200 m. Hans nya årsbästa 23,55 räcker till SM-deltagande.

Christoffer Ahl sprang 400 m på 51,20 vilket räcker till SM i klassen P19.

Manne Persson hoppade 1333 cm i tresteget, en notering som tar honom till SM i klassen M22.

Nytt Hammarbyårsbästa i kula

   Hammarby hade flera tävlande i blåsiga Ölandsspelen 16 juli (Högby). En hel del bra resultat noterades i sprint och längd, tyvärr dock ej godkända för rekord och SM-kvalificering pga av alltför stark vind. Dock en notering in på Hammarbys egen säsongsbästalista som bästa resultat under säsongen: Teodor Borgius (P14) stötte fyrakiloskulan 10,88 m. För SM-deltagande i P15 krävs 12,00 meter så än är det en bit kvar.

Blek Tornéus i Rabat

   Michel Tornéus var en av åtta längdhoppare i Diamond League-galan i Rabat (Marocko) den 16 juli. Hammarbyhopparen hade dock ingen lyckad dag utan fick nöja sig 766 cm och en åttondeplacering.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Allsvensk hemmamatch på måndag

   Hälften av matcherna är spelade i herrfotbollens högsta serie och nu är det dags att ta sig an de lag man mött tidigare. För Hammarbys del handlar det om samma motståndare två matcher i följd. Vi får alltså chans till omedelbar revansch på Elfsborg efter den klara förlusten med 3-0 i Borås.

Måndag 24 juli kl 19.00, Nya Söderstadion/Tele2 Arena: Hammarby-IF Elfsborg (Allsvenskan, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Grete Ahlberg i Junior-EM 19 den 22 juli

   Sändningarna från friidrottens Junior-EM 19 i italienska Grosseto 20-23 juli är omfattande. TV-tiderna fördelas mellan TV12, C More Sport, TV4 Sport och Eurosport 1 och 2. Mest intressant är Hammarbysynvinkel är kvinnlig släggkastning där Grete Ahlberg finns med. Hon tävlar på lördagen (22 juli) med start 17.05 vilket går att följa i TV4 Sport. Hela sändningsschemat ser ut som följer:

20 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     TV12             09.00-13.00

20 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     TV12             15.30-17.30

20 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     C More Sport 20.00-22.00

21 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     TV12             09.00-12.00

21 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     TV12             15.30-20.30

21 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     Eurosport 2   (22.30-00.00)

22 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     TV12             09.00-12.00

22 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     TV4 Sport     15.00-20.00

22 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     Eurosport 1   (22.45-00.25)

23 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     TV4 Sport     15.15-20.30

23 juli             JEM19          Grosseto, ITA                     Eurosport 2   (22.00-23.30)

 

Karlstads GP i SVT

   Hammarby har ett stort antal löpare med i Folksam GP Karlstad den 25 juli (se notis ovan med utdrag ur startlistorna). Tävlingen sänds i SVT enligt följande:

SVT Play kl 19.00-21.00

SVT2 (efterhandssändning): 21.45-22.15

 

Allsvenskan i fotboll

   C More håller i de allsvenska sändningarna 2017 och matcherna kan ses i deras streamingtjänst eller i någon av kanalerna. Hammarbys matcher fram till och med augusti:

Måndag 24 juli 19:00 Hammarby - IF Elfsborg, C More Sport

Lördag 29 juli kl 16:00: Jönköpings Södra-Hammarby C More Fotboll

Söndag 6 aug kl 15:00: Hammarby-BK Häcken C More Fotboll

Söndag 13 aug kl 15:00: Hammarby-Östersunds FK C More Fotboll

Måndag 21 aug 19:00 Örebro SK-Hammarby C More Sport

Lördag 26 aug 16:00 Athletic Eskilstuna – Hammarby, C More Sport

Söndag 10 sept 15:00 Hammarby - AIK C More Sport

Söndag 17 sept 17:30 Malmö FF - Hammarby C More Sport

Onsdag 20 sept 19:00 Hammarby - IFK Göteborg C More Fotboll

Söndag 24 sept 15:00 Djurgården-Hammarby C More Sport

Söndag 1 okt 17:30 Hammarby - IFK Norrköping FK C More Sport

Måndag 16 okt 19:00 Kalmar FF - Hammarby C More Fotboll

 

Sändningar från Damallsvenskan

   Sajten damallsvenskan.tv ska sända säsongens samtliga matcher från Damallsvenskan i fotboll. Länk: https://www.damallsvenskan.tv/damallsvenskan.

   Nu är det också klart att SVT kommer att sända åtta matcher från Damallsvenskan i höst, med start i september. Inriktningen blir på att bevaka kampen om SM-guldet. Där lär ju Bajen inte förekomma, men det kan ju hända att Hammarby ändå blir aktuellt eftersom man möter trion Eskilstuna, Linköping och Rosengård i slutet av säsongen.

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info