Hoppa till sidans innehåll

Derbyseger! SM-silver! Klubbrekord!

06 JUN 2017 23:59
Det har varit en minst sagt rolig Bajenvecka. Vi berättar om allt det fina som hänt inom fotbollen, bowlingen och friidrotten. Dessutom: bandy, basket, handboll, ishockey, rodd och rugby.
  • Skapad: 06 JUN 2017 23:59

   Det har varit en minst sagt rolig Bajenvecka. Vi berättar om allt det fina som hänt inom fotbollen, bowlingen och friidrotten. Dessutom: bandy, basket, handboll, ishockey, rodd och rugby.

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 6 juni

 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:

Hammarby IF vill ha din e-postadress!

   Du som är medlem i någon av Hammarby IF:s idrottsföreningar uppmanas att lämna din e-postadress till kansliet. Genom nya funktioner i medlemsregistret finns möjligheten för alla föreningar att skicka information till sina medlemmar via e-post. Hammarby IF avser också skicka inbetalningskort gällande medlemsavgift och annan info via e-post (till dem som har e-postadress). Insparade portopengar kan därmed användas till annan verksamhet. I högerspalten på denna sajt hittar du en länk där du kan registrera din e-postadress.

 

BANDY:

Albin Rönnqvist i P21-truppen

   Förbundskaptenen för P21-landslaget, Michael Carlsson, har tagit ut 32 spelare i en observationstrupp. Närmaste samling för P21-landslaget bli under landslagsveckan i september. Under första halvan av december planeras ett VM, spelort och exakt datum är ännu ej fastställt. I den 32 man stark truppen hittar vi en Hammarbyspelare; Albin Rönnqvist.

Annandagsbandy mot Tellus

   Som väntat blir det ”returmöte” i annandagsbandyn för Hammarbys del (herrlaget). Förra säsongen fick ju nykomlingen Tellus förmånen att arrangera hemmamöte mot Bajen i den alltid publikdragande annandagsmatchen. Nu är det Hammarbys tur att vara hemmalag. Förutom annandagsmatcherna är de två första omgångarna spikade. Hammarby börjar borta mot Villa den 27 okt och har hemmapremiär mot SAIK 1 nov. Fullständigt serieprogram planeras bli officiellt måndag 12 juni.

 

BASKET:

Andreas ”Anden” Hedman blir ny headcoach för damerna

   Tidigare assisterande tränare Andreas ”Anden” Hedman tar över ansvaret som headcoach för Hammarby Baskets damlag som spelar i Baskettan Dam 2017-18. 32-årige Andreas har 13 års erfarenhet av tränarskap och varit både herr- och damcoach i Basketettan.

Cooks tackar för sig

   Thomas Cooks har varit headcoach för Hammarbys herrlag men lämnar nu uppdraget för att satsa helhjärtat på nya jobbet på nystartade Basketbollgymnasiet i Huddinge. Dock lämnar Thomas med fullföljt uppdrag – att etablera Hammarbys herrar i Basketettan. Arbetet med att hitta Cooks ersättare pågår.

 

BOWLING:

Elitseriespelet inleds 9 september

   Ett preliminärt schema finns nu för damernas elitserie. Enligt detta inleder Bajen hemma lördagen den 9 september mot BK Merci hemma i Brännkyrka. Hela det preliminära schemat hittar du här: http://bits.swebowl.se/Matches/MatchScheme.aspx

 

FOTBOLL:

Höstmatcherna fastställda

   Spelprogrammet i Allsvenskan på herrsidan har varit fastslaget fram till omgång 21. Nu har även omgång 22 och framåt fått speldatum och klockslag (utom näst sista omgången). Detta gäller för Hammarby:

22: Hammarby – AIK. Söndagen 10 september 15.00.

23: Malmö FF – Hammarby. Söndagen 17 september 17.30.

24: Hammarby – IFK Göteborg. Onsdagen 20 september 19.00.

25: Djurgården – Hammarby. Söndagen 24 september 15.00.

26: Hammarby – Norrköping. Söndagen 1 oktober 17.30.

27: Kalmar FF – Hammarby. Måndagen 16 oktober 19.00.

28: Hammarby – Sirius. Måndagen 23 oktober 19.00.

29: GIF Sundsvall – Hammarby. Datum ej fastställt. Beslutas av tv-rättighetsinnehavare senast åtta veckor innan match.

30: Hammarby – Halmstad. Söndagen 5 november 15.00.

Magyar lämnar

   Richard Magyars kontrakt med Hammarby går ut nu i sommar och den 26-årige backen har beslutat att lämna klubben för att prova spel i tyska andraligan. Ny klubbadress blir SpVgg Greuther Fürth, ett grönvitt lag som blev åtta i den nyligen avslutade ligan.

Trygga siffror 2016

   Svenska Fotbollförbundets analys av de allsvenska klubbarnas ekonomi 2016 (herrfotbollen) har publicerats på hemsidan. Ett omfattande dokument (28 sidor) som kan läsas i sin helhet via länken: http://d01.fogis.se/svenskfotboll.se/ImageVault/Images/id_154750/scope_0/ImageVaultHandler.aspx170517155558-uq

   Ett axplock av siffrorna visar att Hammarby tillhör de klubbar som har god ordning på ekonomin. 14 av de 16 klubbarna gjorde ekonomiskt överskott 2016 och Bajen var en av dem. Några har rejäla plussiffror, det är de som gjort lyckade spelarförsäljningar, men i den kategorin finns inte Hammarby. Kanske då än mer stabilt att nå goda siffror på den ”vanliga” verksamheten. När det gäller resultatet 2016 gjorde Hammarby ett plus på 2,6 miljoner (åttonde klubb i förteckningen) och intäkterna var 96,9 miljoner (åttondeplats även där). Siffrorna gällande det egna kapitalet var +15,7 miljoner 2016 och totalt ligger man på +29,2 miljoner. Soliditeten är 54% vilket är en hög siffra.

 

FRIIDROTT:

Tornéus klar för Bauhausgalan 18 juni

   Bauhausgalan i Stockholm ingår i Diamond League och är alltså en riktigt högklassig tävling. Nu är det klart att Hammarby längdhoppare Michel Tornéus kommer att delta, och att han får intressant motstånd. Han ställs mot bland andra världsettan Luvo Manyonga och regerande världsmästaren Greg Rutherford. DL-galan genomförs på Stockholms Stadion och sänds i SVT.

Sandra och Erik i Folksam Challenge

   Säsongens första Folksam Challenge-tävling hålls i Göteborg den 10 juni. Hammarby har två startande, Sandra Knezevic i K 400 m och Erik Ehrlin i M tresteg (som avgörs dagen efter).

 

HANDBOLL:

Hammarbyspelare i U17-landslaget

   Det svenska U17-landslaget kommer att spela landskamper mot Färöarna, Estland och Slovakien 3-7 juli i Lisebergshallen. I den 16-mannatrupp som tagits ut hittar vi linjespelaren Adam Blanche från Hammarby.

Morsten blev årets Bajenspelare

  Hammarbys handbollsvänner har röstat fram Årets spelare (i herrlaget) via hemsidan. Spelaren får sitt namn på en vandringspokal vid lagets avslutningsmiddag och denna gång gick utmärkelsen till mittsexan Alexander Morsten som fick 39 procent av rösterna. En fin avslutning i klubben för ”Lilleman” som i höst spelar för danska Randers.

Patrik Lindblad går till Ricoh

   Efter fyra år i klubben lämnar linjespelaren Patrik Lindblad Hammarby – för spel i konkurrenten Ricoh. Patrik anser själv att han inte riktigt utvecklats som hoppats de två senaste säsongerna och vill göra ett försök med miljöombyte.

Mats Norrstad föreslås på nytt

   Hammarby IF Handbollsförenings valberedning är nu färdig med sitt förslag till styrelse, som det ska röstas om på årsmötet 13 juni. Valberedningen förordar att ordföranden Mats Norrstad ges nytt förtroende. Hela förslaget kan du läsa här: http://hammarbyhandboll.se/?p=7492

 

ISHOCKEY:

Simon Nilsson lämnar

   Simon Nilsson, som spelade i Hammarby den senaste säsongen, har fått jobb på annan ort och lämnar därför Hammarby. Under sin (hittills) enda säsong i Bajen blev det 21 matcher och 7 poäng.

 

DETTA HAR HÄNT:

BOWLING:

Peter Sainio SM-tvåsa

   Hammarby hade några spelare kvalificerade till individuella SM som avgjordes i Västerås 2-4 juni. Mest prestigefyllt är förstås Elit-SM som avgörs senare i sommar – detta SM gäller olika ålderskategorier. Bäst av Hammarbyspelarna var Peter Sainio tävlade i Herrar A 51-64 år och blev tvåa. Susanne Olsson tävlade i motsvarande klass på damsidan och blev femma. Övriga Hammarbyinsatser: Damer A 22-30 Frida Johansson 7:a, Damer A 65+ Ewalena Altenfors  8:a.

 

FOTBOLL:

Magiskt på Nya Söderstadion

   Det kraftigt decimerade Hammarby – fyra startspelare borta på grund av avstängningar och skador – visade ännu en gång vilka som regerar på Nya Söderstadion/Tele2 Arena. Söndagens derby i herrarnas allsvenska mellan Hammarby och Djurgården bjöd på en liknande utveckling vi sett tidigare. DIF tog ledning och såg ut att vara det starkare laget, men Hammarby kom tillbaka och vann. I höstas gick man från 0-2 till 4-2, denna gång blev 0-1 till 3-1 men liksom då var Rômulo en stor vinnare. Tre mål då, två denna gång.

   Detta var sista omgången innan ett långt uppehåll för U21-EM, och Bajen kan gå till vila med en bra känsla. De 12 spelade matcherna har gett fyra segrar, sex oavgjorda och endast två förluster. Laget är sjua i tabellen och har tre poäng upp till trean Östersund. Nu väntar skaderehabilitering och ett öppet transferfönster som kan innebära en hel del förändringar.

4 juni Hammarby-Djurgården 3-1 (0-1). Publik: 29 374 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 0-1 Gustav Engvall (32), 1-1 Rômulo (58), 2-1 Rômulo (83), 3-1 Pa Dibba (90+3).

Fantastisk upphämtning i Göteborg

   Matchen mot Kopparbergs/Göteborg i Damallsvenskan såg ut att vara förlorad för Hammarbys del efter att hemmalaget tagit ledningen med 3-0 efter 32 minuter, vilket också blev halvtidsresultatet. Bajen hade dock inte gett upp utan kom tillbaka enormt i andra och hämtade upp till 3-3. En viktig pinne på bortaplan i bottenstriden. Härnäst väntar derby mot Djurgården på hemmaplan (18 juni).

4 juni Kopparbergs/Göteborg 3-3 (3-0). Publik: 325 (Valhalla). Mål HIF: Filippa Angeldal, Elena Sadiku, Julia Zigiotti Olme.

Klar förlust för U23:orna

   Hammarby hade flera spelare med i det U23-landslag som mötte England i Sunne under tisdagen (6 juni). Tyvärr var varken hammarbyarna eller landslaget som helhet på topp – engelskorna kunde vinna ganska komfortabelt. Siffrorna blev 0-4 (0-2) inför 2 185 åskådare. Hammarbys målvakt Emma Holmgren stod hela matchen. Julia Zigiotti Olme startade och byttes ut i 62:a minuten. Anna Oskarsson byttes in i minut 47.Turneringen fortsätter med matcher mot Norge (9 juni) och USA (12 juni).

 

FRIIDROTT:

Etta och tvåa i Stockholmskampen

   Stockholmskampen är en match i klasserna FP12 och FP13 mellan sex olika klubbar i Stockholmsområdet som avgörs via fyra deltävlingar. Den andra av dessa genomfördes på Hässelby IP i onsdags (31 maj). Hammarby vann FP13 på 59 poäng, klart före tvåan Turebergs FK som fick ihop 48,5 poäng. I FP12 blev Hammarby tvåa med 52 poäng, knappt distanserade av Huddinge AIS som fick ihop 53 poäng. Förutom de nämnda klubbarna deltar Hässelby SK, Täby IS och IFK Lidingö.

Ehrlin femma i Grekland

   Trestegshopparen Erik Ehrlin deltog under lördagen (3 juni) i en tävling i Chania, Grekland. Han hoppade 15,24 m, omkring metern från den egna personbästanoteringen, och blev femma i tävlingen.

Även femteplats för Tornéus i Innsbruck

   Michel Tornéus deltog i en torgtävling i österrikiska Innsbruck under fredagen (2 juni) och blev femma, bästa hopp 778 cm.

Tvåa i Kraftmätningskvalet

   Kraftmätningen är en klubbtävling för ungdomar födda 2002-2003 med kvaltävlingar och så småningom nationell final. Hammarby kvalade under lördagen (3 juni) i Nyköping och blev tvåa med 24 731 poäng – vilket förhoppningsvis räcker till final.

Placering 101 och 221 i maran

   Stockholm Marathon som avgjordes i lördags (3 juni) gäller också SM på distansen. Bajen hade dock inte med några löpare i SM-klass denna gång men fick ändå några hyfsat framskjutna placeringar, i kategorin ”elitmotionärer”. I herrarnas avdelning blev Christoffer Björnqvist 101:a på tiden 2.49,01 och i damklassen sprang Annika Engwall till sig 221:a plats, tid 3.32,55.

Efremov delad etta i Sätra

   Under lördagen (4 juni) genomfördes tävlingen ”Lång häckkväll”på Sätra IP. Från Hammarbys sida deltog Kristian Efremov som delade förstaplatsen med tiden 5,79, vilket är 25 hundradelar från personbästanoteringen.

Personbästan och klubbrekord i Lidingö Rask GP

   Flera av Hammarbys sprintrar deltog i tävlingen Lidingö Rask GP i lördags (4 juni). Fort gick det i denna tävling där man anpassar 100-metersloppen för att få så bra vind som möjligt. Att nämna bland Hammarbyinsatserna: Desmond Rogo satte nytt personbästa med 10,59 och klubbrekord i M22-klassen. Douglas Hellbratt slog även han pers med tiden 10,61. Kidus Getahun satte nytt personbästa på 11,16.

…och ännu snabbare i Skararacet

   Istrums SK arrangerade Skararacet på Sparbanken Arena under nationaldagen (6 juni). Många Hammarbylöpare var på plats och det blev riktigt bra tider (några i för stark vind för att räknas som rekordnoteringar). Allra starkast ifrån sig gjorde Tony Darkwah på 10,38 i godkänd vind på 100 m-distansen och noterade därmed nytt klubbrekord. Några tog sig in på Hammarby genom-tiderna-lista över de tio främsta. In där tog sig Jean-Christian Zirignon (10,77) och Amadou Sussuho (10,79). Dessutom förbättrade Desmond Rogo sitt personbästa till 10,56 och stärkte sin position på listan liksom Douglas Hellbratt vars nya personbästa är 10,58.

I klassen K 100 m häck sprang Emma Tuvesson på 14,05 – nytt pers och Hammarbys näst bästa tid genom tiderna. Även Josefin Sandelius noterade ny personbästatid på distan, 14,96, och tog sin på Bajens tio-i-topp.

Kidus Getahun förbättrade sitt tre dagar gamla pers på 100 m till 11,14.

 

RUGBY:

Klar seger mot Troján

   Hammarby var som väntat det bättre laget i matchen mot NRK Troján under lördagen. Bajen ledde mot Norrköpingslaget ni halvtid med 24-0, och det var inget som trojanerna kunde komma tillbaka från. 45-12 till slut efter dubbla försök av både Ehsan Fadakar och Henning Ekstrand (2x10 poäng vardera) och fem lyckade målsparkar av Johan Gustavsson 5x2 p). Hammarby är nu trea i tabellen efter tre matcher och möter Enköping härnäst – som också har två poäng efter tre spelade.

3 juni Hammarby-NRK Troján 45-12 (24-0). Publik: 60 (Årstafältet). Poäng Hammarby: Ehsan Fadkar 10, Henning Ekstrand 10, Johan Gustavsson 10, Sebastian Pihlainen 5, Joel Flitton 5, Mikael Lundgren 5.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

SAYO fredag-söndag

   I helgen finns chansen att se många av Hammarbys friidrottare i aktion mot bra motstånd. Sollentuna Athletic Youth Open är en riktigt stor tävling i åldersklasser från de unga till seniorer. När det gäller seniorer har Hammarby löpare i samtliga slätlöpningar (100, 200, 400, 800, 1500, 3000) bland annat några av de formstarka sprintrarna. Kolla in startlistor och tider på SAYO:s hemsida: http://turebergfriidrott.se/arrangemang/sayo/

Roddmanifestation i Årstaviken

   ”Alla båtar ska med!” är en paroll som Hammarbyrodden använder sig av den 11 juni. Målet är att klubbens roddare ska kunna besätta så många lagbåtar som möjligt och ro i karavan runt Lilla Essingen. Ingen tävling, men alla gånger en mäktig upplevelse att se många Hammarbyroddare i vattnet på en och samma gång.

Söndag 11 juni kl 9.00, Roddhuset i Årstaviken: Alla båtar ska med! (manifestation av Hammarbyroddare)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Diamond League med Michel Tornéus

   Bauhausgalan på Stockholms Stadion 18 juni ingår i Diamond League och kommer att sändas i SVT1 med start 15.30. Hammarbyintresse i form av längdhopparen Michel Tornéus som här får matcha riktigt tufft motstånd.

 

Allsvenskan i fotboll

   C More håller i de allsvenska sändningarna 2017 och matcherna kan ses i deras streamingtjänst eller i någon av kanalerna. Hammarbys matcher fram till och med augusti:

Måndag 3 juli 19:00 BK Häcken – Hammarby, C More Sport

Måndag 17 juli 19:00 IF Elfsborg – Hammarby, C More Sport

Måndag 24 juli 19:00 Hammarby - IF Elfsborg, C More Sport

Måndag 21 aug 19:00 Örebro SK-Hammarby C More Sport

Lördag 26 aug 16:00 Athletic Eskilstuna – Hammarby, C More Sport

 

Sändningar från Damallsvenskan

   Sajten damallsvenskan.tv ska sända säsongens samtliga matcher från Damallsvenskan i fotboll. Länk: https://www.damallsvenskan.tv/damallsvenskan.

   Nu är det också klart att SVT kommer att sända åtta matcher från Damallsvenskan i höst, med start i september. Inriktningen blir på att bevaka kampen om SM-guldet. Där lär ju Bajen inte förekomma, men det kan ju hända att Hammarby ändå blir aktuellt eftersom man möter kvartetten Piteå, Eskilstuna, Linköping och Rosengård i slutet av säsongen.

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info