Hoppa till sidans innehåll

Fotbollsglädje!

09 JUL 2019 21:33
En bra vecka för Hammarbyfotbollen: storseger i Allsvenskan, betydelsefull bortapoäng i Elitettan och ex-hammarbyare som gjort bra ifrån sig i VM.
  • Skapad: 09 JUL 2019 21:33

Fotbollsglädje!

    En bra vecka för Hammarbyfotbollen: storseger i Allsvenskan, betydelsefull bortapoäng i Elitettan och ex-hammarbyare som gjort bra ifrån sig i VM. I veckans nyhetsbrev bjuds också bandy, friidrott, handboll, innebandy, ishockey och rugby och så berättar vi om initiativet Hammarby Golfklubb vars ambition är att söka medlemskap i Hammarby IF:s alliansförening.

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 9 juli

Nästa nyhetsbrev: tisdag 16 juli

 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:

Kansliet semesterstängt vecka 27-32

   Hammarby Idrottsförenings kansli – det vill säga alliansföreningen med placering i Gula villan vid Hammarby IP – håller semesterstängt veckorna 27-32. Ingen bemanning 2 juli-12 augusti alltså.

Ny Hammarbyförening på gång!

   Ett initiativ har tagits för att åter få in golf under Hammarbyparaplyet. Under 2019 har det startats ett arbete med att bilda föreningen Hammarby Golfklubb. Avsikten är att till 2020 fått i gång verksamheten så pass att man kan söka medlemskap i Hammarby IF:s alliansförening. Läs mer om Hammarby Golf på hemsidan: http://hammarbygolf.se/

 

BANDY:

Robin Sundin klar för ny säsong

   En av de verkliga trotjänarna i Hammarbys A-lag på herrsidan, Robin Sundin, är klar för ännu en säsong. Robin har spelat i klubben sedan 2006 (dock några ryska utflykter) och har nu tecknat kontrakt gällande 1+1 år. 36-årige mittfältaren Robin blir en viktig kugge under den kommande säsongen.

…liksom Pizzoni Elfving

   33-årige landslagsmannen David Pizzoni Elfving fortsätter också i Hammarby under den kommande säsongen. I likhet med Robin Sundin har han skrivit ett kontrakt gällande 1+1 år. 2019-20 blir därmed Davids trettonde raka säsong i Hammarbytröjan.

Femma i Elitseriens maratontabell

   Wikipedia har publicerat en maratontabell gällande de tolv säsonger som Elitserien för herrar varit en rak serie utan geografisk indelning, det vill säga från 2007-08 och framåt. Under denna har tio klubbar varit med samtliga år och Hammarby är en av dessa. Maratontabellen toppas av Sandvikens AIK med 476 poäng, Hammarby är femma med 418. Totalt har 23 klubbar någon gång spelat i Elitserien under denna tid. Hela wikipedias maratontabell hittar du här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Maratontabell_f%C3%B6r_elitserien_i_bandy

 

FOTBOLL:

Hattric och storseger

   Det lossnade ordentligtför Alexander Kačaniklić och hela Hammarby när Falkenbergs FF kom på besök. Hela 6-2 slutade det allsvenska mötet men det hade också kunnat bli än fler mål framåt för Hammarby som bjöd på sprudlande fotbollsspel. En välkommen islossning efter den tråkiga återstarten efter sommaruppehållet då ju Bajen förlorade borta mot Häcken. Efter trepoängaren mot Falkenberg är man fortsatt sjua i tabellen men med goda möjligheter att avancera den närmaste tiden då motståndet kommer från tabellens nedre halva. Närmast blir det bortamatch mot GIF Sundsvall.

7 juli Hammarby-Falkenbergs FF 6-2 (3-0). Publik: 18 475 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 1-0 Alexander Kačaniklić (8), 2-0 Vidar Örn Kjartansson (13), 3-0 Nikola Djurdjić (18), 4-0 Alexander Kačaniklić (56), 5-0 Alexander Kačaniklić (57), 6-0 Nikola Djurdjić (73, str), 6-1 Tibor Brink Joza (78), 6-2 Robin Östlind (89)

Stark insats i Umeå gav en pinne

   Hammarby har gått på en hel del minor i bortaspelet i Elitettan men när man mötte toppkonkurrenten Umeå blev det skärpning och värdefull poäng. 1-1 i matchen gör tätstriden fortsatt intrikat. UIK toppar med 35 poäng, AIK har 34 och Bajen 32 inför sommaruppehållet, den 3 augusti spelar Hammarby nästa gång. Även då är det bortamatch, mot Sundsvalls DFF som blivit något av en slagpåse i serien.

7 juli Umeå IK-Hammarby 1-1 (1-0). Publik: 1 048 (Umeå Energi Arena). Målen: 1-0 Lova Lundin (3), 1-1 Emma Jansson (67)

IFK Luleå i Svenska cupen

   Omgång 2 av Svenska cupen 2019-20 för herrlagen är lottad. 32 lag gör upp om 16 platser i det vårens gruppspelsfas. Hammarby får möta IFK Luleå på bortaplan, riktdatum är 21 eller 22 augusti. Det blir ganska mycket resande för spelare och de supportrar som vill se alla matcher, i Allsvenskan har man sedan Falkenberg borta den 26 augusti.

   IFK Luleå har långt tillbaka allsvenska meriter – 1971 gjorde man en säsong i högsta serien – men spelar för närvarande i Div 2 Norrland. Laget toppar serien, de 15 hittills spelade matcherna har gett 11-2-2 i tabellrad och målskillnaden 36-15. Hemma på Skogsvallen har man snittat 427 åskådare i seriespelet. Mot Bajen i cupen räknar man med betydligt fler.

Sander från Odd till Odense

   Forwarden Sander Svendsen har varit utlånad från Hammarby till norska Odd under våren. Nu är det klart att det inte blir någon återkomst till Hammarby efter låneperioden, i stället säljs Sander till danska Odense BK som tränas av Jakob Michelsen – tidigare i Hammarby. Sanders kontrakt med Odense gäller fyra år.

Bajenkopplingar i VM

   Efter den för svensk del och för damfotbollen i allmänhet lyckade VM-turneringen summerar vi med Hammarbyperspektiv. Det svenska laget som tog brons leddes ju av förre Hammarbyspelaren Peter Gerhardsson men det fanns också två spelare med Hammarbykoppling i laget. Julia Zigiotti spelade ju så sent som förra våren i Hammarby innan hon gick över till Göteborg. Och Magdalena Eriksson har Enskede IK som moderklubb men fick genombrottet i Hammarby där hon spelade 2009-11.

   Vidare blev ju Tony Gustavsson världsmästare i egenskap av assisterande förbundskapten för USA. Tony var i stort sett okänd som tränare när han blev Hammarbytränare 2006. En ex-hammarbyare i förbundskaptensroll var ju också Thomas Dennerby som ledde Nigerias landslag till åttondelsfinal. Till sist bör också Elise Kellond-Knight nämnas. Hon spelade i det australiensiska VM-laget och representerade förra säsongen Hammarby under en del av säsongen.

 

FRIIDROTT:

Sidney landslagsuttagen

   Den svenska landslagsledningen har tagit ut en trupp till European Youth Olympic Festival som är en tävling för idrottare födda 2002-03 (PF17). Max tolv får ingå i truppen och Sverige har utnyttjat maxnivån. En av de uttagna är Hammarbysprintern Sidney Legér som kommer att springa 200 m. Tävlingarna hålls i Baku (Azerbajdzjan) 23-28 juli.

Personbästa av Filippa Ramberg i Karlstad

   Några Hammarbyidrottare tävlade i Folksam GP Karlstad den 3 juli. Filippa Ramberg pressade sitt personbästa på 800 m ett litet snäpp till 2.19.20. Hon har kvalat in till SM i sin åldersklass K22 men har ännu en bit kvar till senior-SM-nivå.

Jasmin vinnare i Öresundsspelen

   Jasmin Sabir tävlade i sin huvudgren tresteg i Öresundsspelen den 6 juli. Det blev seger i tävlingen för Jasmin med ett bästahopp på 12,36 m – 22 cm från hennes årsbästa.

Duktiga 03:or ansluter

   Hammarby har i åldersgruppen födda 2003 fått fin förstärkning i form av en kvartett från Tyresö Friidrott. De har redan gjort starka tävlingsdebuter för Hammarby på Världsungdomsspelen och har förutsättningar att göra riktigt bra ifrån sig framöver. De nya bajarna tävlar alla i sprint och hopp. Kolla dessa namn i resultatlistorna framöver: Viktor Wall (även kula), Niklas Wall, Arvid Wändesjö och Hugo Holmlund.

Huddinge och Hammarby arrangerar tävlingar

   För att fylla tävlingskalendern i juli kommer Huddinge AIS och Hammarby att arrangera några tävlingar framöver. På Källbrinks IP blir det tre tävlingar och på Enskede IP två, enligt detta upplägg:

Söndag 21 juli, Källbrinks IP: K/M 100m, 400m, 800m, 110/100mh, tresteg, diskus, kula, spjut. F/P15 80mh.

Onsdag 24 juli, Källbrinks IP: K/M 200m, 400mh, höjd, diskus, kula, slägga, spjut. F/P17 300mh.

Söndag 28 juli, Källbrinks IP: K/M 100m, 110/100mh, längd, stav, diskus, kula, slägga. F/P15 80mh.

Tisdag 30 juli, Enskede IP: K/M längd, kast, ev. löpning.

Onsdag 31 juli, Enskede IP: K/M Stav

Hyggliga SM-trupper

   USM och JSM arrangeras 9-11 augusti, alltså om en månad och än finns många chanser att kvalificera sig. Klubben sätter själv en nomineringsgräns att uppnå för de som vill delta och hittills har 22 unga idrottare kvalat in till USM 15-16 och 15 stycken till USM 17-JSM. Måndag 29 juli är sista chansen att nomineras.

 

HANDBOLL:

Gustav och Sverige trea i Scandinavian Open

   Sveriges U21-landslag på herrsidan har spelat Scandinavian Open Championship i Helsingborg 3-5 juli. I truppen fanns Hammarbys nyförvärv Gustav Davidsson. Det började bra för svensk del med seger över Egypten, därefter blev det förlust mot både Danmark och Norge och en slutlig tredjeplacering. Gustav Davidsson stod för många av de svenska målen och framhölls av den assisterande förbundskaptenen Lasse Olsson.

Resultaten:

3 juli: Sverige–Egypten 37–28. Gustav Davidsson 3 mål

4 juli: Sverige–Danmark 28–31. Gustav Davidsson 5 mål

5 juli: Norge–Sverige 33–29. Gustav Davidsson 5 mål

Damlaget tappar

   Svenska Handbollförbundets hemsida listar aktuella övergångar mellan klubbarna och vi konstaterar att juni inneburit ett rejält tapp för damlaget. Flera av de ordinarie spelarna lämnar. Det handlar om en trio som går till Årsta AIK; Sandra Kettler, Anna Palmqvist Ullholm och Sandra Norlund samt Julia Welander som skrivit på för Spårvägens HF och Emma Welander som ska spela för Karlskrona Handboll (formellt Kungliga Flottans IF) den kommande säsongen.

   Mer positivt när det gäller herrlaget på ungdomssidan då juni inneburit ett rejält inflöde av spelare. Ett stort gäng födda 2003 lämnar IFK Tumba för att spela med Hammarby. De nya är Liam Löfquist, Adam Fabricus-Hansen, Viktor Malmberg, Filip Högdahl, Simon Lindberg och Svante Forsén. Dessutom har Robin Sanderhem (född 2002) från Tyresö Handboll skrivit på.

Nu startar Bajenfonden

   Bajenfonden är en ny ideell förening som vill främja Hammarby Handbolls barn och ungdomars möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid. Målet är att fler ska få chans att vara aktiva i idrottslivet och inte behöva avstå för att det inte finns pengar. Läs mer om det nya initiativet på hemsidan: http://bajenfonden.se/ eller i artikeln på Hammarby Handbolls hemsida: http://hammarbyhandboll.se/?p=10684#more-10684

 

INNEBANDY:

Derbyn mot AIK i Allsvenskan Östra

   I ett sent skede står det klart att Hammarby får möta AIK i Allsvenskan Östra den kommande säsongen. Gävlelaget Strömsbro IF drog sig ur, och då fick AIK erbjudande om att ta platsen vilket man accepterade. Serien kommer därmed att innehålla dessa lag: AIK, Alunda IBF, Bele Barkarby IF IBF, Hammarby IF IBF, IBF Falun, Storvreta IBK, Åkersberga IBF och Älvsjö AIK IBF.

   Lagen i Allsvenskan Östra möts hemma och borta, dessutom blir det ett möte (antingen hemma eller borta) mot de åtta lagen från Allsvenskan Norra. Totalt 22 matcher i seriespelet.

 

ISHOCKEY:

Forwarden Gustav Eriksson skrev på

   21-årige forwarden Gustav Eriksson kommer att spela för Hammarby den kommande säsongen. Gustav är från Täby men spelade för IFK Arboga i Hockeyettan Västra den senaste säsongen.

 

RUGBY:

Knapp förlust mot Södertälje

   Herrlagets allsvenska möte med Södertälje RK blev en jämn match sedan Hammarby flera gånger rest sig från underlägen och närmat sig bortalaget, Med ett par minuter kvar att spela gjorde Bajen ett försök (5 p) och hade då 20-22. Hammarby hade i detta läge en straffspark som skulle gett tre poäng om den lyckats – men tyvärr blev det miss och resultatet stod sig.

   Hammarby är fortfarande fyra i tabellen trots förlusten. Laget har två poäng på fem matcher liksom Södertälje och Enköping, dock bättre poängskillnad än dem. Härnäst väntar svår match mot Stockholm Exiles.

6 juli Hammarby-Södertälje RK 20-22 (8-19), Publik: 32 (Skarpnäcks sportfält). Poäng HIF: Michael Brown 10 (två försök), Conor Cooney 5 (försök), Johan Gustavsson 5 (straffspark+målspark).

Rugbyn närmar sig ett damlag

   Ambitionen att få i gång ett damlag inom Hammarbyrugbyn har närmat sig verklighet. Totalt har 20 damer tränat under året, Målet är att bli 30 i en trupp och då komma i gång med seriespel.

 

ÖVRIGT BAJEN:

Bajen Fans håller extra årsmöte 11 juli

   Supporterföreningen Bajen Fans håller extra årsmöte för att göra ett fyllnadsval av sekreterare. Mötet äger rum i Gula Villan vid Kanalplan den 11 juli kl 19.00.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Rugbyderby på Skarpnäcks sportfält

   Mycket svår bortamatch väntar Hammarbys lag i Allsvenskan, Stockholm Exiles är tillsammans med Pingvin RC klart ledande i Sverige. Här gäller det nog att försökahålla förlustsiffrorna nere.

Lördag 13 juli kl 15.00, Skarpnäcks sportfält: Stockholm Exiles RFC-Hammarby (Allsvenskan, rugby, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Friidrott med Hammarby i SVT

   SVT sänder en hel del friidrott under året och ibland är det tävlingar med hammarbyare involverade. Närmast har vi U23-EM i Gävle med släggkastaren Grete Ahlberg som en av de startande. Detta EM pågår 11-14 juli och sänds i SVT och Eurosport. Vidare har vi Folksam GP Varberg den 15 juli som sänds i SVT.

Intressanta EM-tider ur Hammarbyperspektiv är torsdag 11 juli då Grete Ahlberg kvalar i slägga (10.05 eller 11.35) och fredag 12 juli kl 16.40 då det är finaldags för de kvinnliga släggkastarna. SVT och SVT Play sänder en hel del av tävlingarna. När det gäller U23-EM görs också en webbtevesatsning som du kan läsa om här: https://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=23503

 

TV-sändningar från Allsvenskan i fotboll

   När det gäller Allsvenskan på herrsidan kommer Hammarbys samtliga matcher kommer att sändas i någon form. I nuläget har vi info om dessa matcher:

Måndag 15 juli kl 19.00: GIF Sundsvall-Hammarby (C More Fotboll, C More STREAM)

Måndag 22 juli kl 19.00: Hammarby-IF Elfsborg (Sportkanalen, C More STREAM)

Lördag 27 juli kl 18.00: AFC Eskilstuna-Hammarby (C More Fotboll, C More STREAM)

Söndag 4 aug kl 15.00: Kalmar FF-Hammarby (C More Fotboll, C More STREAM)

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info