Hoppa till sidans innehåll

Fyra SM-guld i friidrott!

07 AUG 2018 10:03
USM och JSM i friidrott har genomförts och för Hammarby blev det ganska bra utdelning med fyra guld, två silver och två brons. Gulden vanns av släggkastaren Grete Ahlberg, sprintern Sidney Léger och Klara Rådbo som var bäst i både höjd och spjut.
  • Skapad: 07 AUG 2018 10:03

   USM och JSM i friidrott har genomförts och för Hammarby blev det ganska bra utdelning med fyra guld, två silver och två brons. Gulden vanns av släggkastaren Grete Ahlberg, sprintern Sidney Léger och Klara Rådbo som var bäst i både höjd och spjut.

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 7 augusti

Nästa nyhetsbrev: tisdag 14 augusti

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Lagen klara för World Cup

   Årets World Cup blir den tionde turneringen i Sandviken och kommer att spelas torsdag till söndag den 11-14 oktober 2018. 16 av de bästa lagen i världen deltar. Från Sverige är de åtta slutspelslagen automatiskt inbjudna, detta år är tio lag klara bland annat beroende på att norska mästarna har tackat nej.

   De som sagt ja till deltagande är följande: Bollnäs, Broberg/Söderhamn, Edsbyn, Hammarby, SAIK Bandy, Sirius, Vetlanda, Villa Lidköping, Vänersborg och Västerås samt Akilles och Veiterä från Finland. Från Ryssland kommer Baikal Energy, Jenisej, Neftyanik och Start.

 

BOWLING:

Premiärer mot Gävle KK och AIK

   Spelschemat för säsongen 2018-19 är nu fastställt. För Hammarbys herrlag i Div 1 Norra Svealand innebär det att säsongen börjar med hemmamatch den 15 september kl 11.00. Damlaget, i Norra Allsvenskan, startar seriespelet med en sammandragning i Eskilstuna Bowlinghall. Där möter man den 23 september först AIK kl 12.00 och därefter Sollentuna BWK kl 15.00.

 

BOXNING:

Lennart Nymans pris 2018 till boxningens Peter Ljungqvist

   Styrelsen för Hammarby IF Alliansförening tilldelade Peter Ljungqvist, Hammarby IF Boxning, Lennart Nymans pris 2018. Priset är på 15 000 kr och tilldelas en ledare som gjort betydande insatser i någon av Hammarbys 20 medlemsföreningar. Ljungqvist mottog utmärkelsen i halvtidspausen vid herrmatchen i fotboll mot Trelleborgs FF.

Motiveringen lyder som följer:

Peter ville efter avslutad tränarkarriär, som han själv säger, betala tillbaka till Hammarby Boxning för allt vad föreningen har kommit att betyda för honom. Peter deltar i ett arbete inom boxningen där han tar ett stort helhetsansvar för sporten, bland annat som föreningens sekreterare. Peter har också initierat och deltagit i arbetet med att renovera boxningens lokaler, såväl ringen som övriga lokaler.

   Dessutom har Peter startat en motionsverksamhet för alla, från barn till seniora damer och herrar.

 

FOTBOLL:

Dubbla allsvenska segrar under söndagen

   Både dam- och herrlag mötte under söndagen (5 aug) bottenlag från respektive serie. Ett bra tillfälle att se båda lagen då dammatchen tidigarelagts för att ge alla möjlighet att se båda dammatcherna. Nu kom ändå ingen jättepublik till damernas match mot IFK Kalmar på Kanalplan, vilket var synd för dem som missade mötet. De gick miste om en gediget genomförd match där Bajen visade upp ett bra spel och vann med 2-0 mot seriens jumbo.

  Tolv omgångar är spelade i Damallsvenskan, Hammarby har tabellraden 6-0-6 och är sexa i tabellen.

   Herrlaget hade det lite svårare mot nästjumbon Trelleborgs FF. Även här var Bajen det klart bättre laget, men hade svårt att omsätta speldominansen till mål och fick nöja sig med att vinna med 1-0. Tabelläget är fortsatt högintressant, Hammarby är tvåa på samma poäng som ledande AIK när lika många matcher spelats.

5 augusti Hammarby-IFK Kalmar 2-0 (1-0). Publik: 920 (Kanalplan/Hammarby IP). Målen: 1-0 Olga Ekblom (33), 2-0 Astrid Larsson (57)

5 augusti Hammarby-Trelleborgs FF 1-0 (0-0). Publik: 21 834 (Nya Söderstadion/Tele 2 Arena). Målet: 1-0 Muamer Tanković (60).

Bajendagen på Hammarby IP 25 augusti

   Hammarby Fotbolls traditionella familjedag brukar locka tusentals intresserade som får chansen att träffa spelare och ledare från klubbens A-lag (både dam och herr). Årets tillställning genomförs på Hammarby IP lördagen den 25 augusti kl 12-15. Skriv in i kalendern! Mer info när det närmar sig.

Avslutande seger för Kellond-Knight i Tournament of Nations

   Hammarbys australiensiska landslagsspelare Elise Kellond-Knight bar lagkaptensbindeln genom hela träningsturneringen Tournament of Nations som spelades i USA. I den avslutande matchen vann Australien med 2-0 och blev totaltvåa i turneringen efter värdnationen USA, på sämre målskillnad. Båda lagen besegrade Brasilien och Japan och spelade 1-1 i mötet med varandra.

Zengin klar för turkisk klubb

   Erkan Zengin kom till Hammarby under våren för att spela sig i form med det uttalade målet att återvända till turkisk fotboll. Han blev ju tyvärr skadad och gjorde därmed inte så många framträdanden i Hammarbytröjan. Nu är det klart att den Hammarbyfostrade spelaren fortsätter karriären i turkiska tredjeligan. Den nya klubben heter Fatih Karagümrük SK och är från Istanbul.

 

FRIIDROTT:

Fyra guld och sammanlagt åtta medaljer i JSM-USM

   Hammarby stod som arrangörer för årets USM 15-16 som genomfördes på Enskede IP. Parallellt pågick JSM-USM 17 på Källbrinks IP med Huddinge AIS som arrangör. Hammarby hade förstår en hel del tävlande i båda mästerskapen och flera hamnade på pallplats. På Enskede IP blev det guldmedalj för Sidney Léger i P16 200 m, tid 22,02, och silver för densamme i P16 100 m (10,82). Vidare tog Martin Sundberg brons i P15 diskus (48,63 – nytt klubbrekord i åldersklassen) och Noah Bucht Wesslén brons i P15 300 m på tiden 37.95.

   På Källbrinks IP var det dessa som kom hem med medaljer: Klara Rådbo (i tre grenar!) och Grete Ahlberg i K22 slägga som gjorde en jämn serie och vann på 64,75 m – med god marginal till tvåan. Klara Rådbo tog guld i F17 höjd på nya klubbrekordet 174 cm (förbättring av personbästa med två cm) och i F17 spjut med ett kast på 42,38 m (även det nytt klubbrekord). I F17 längd blev Klara tvåa med 569 cm.

   Vi kompletterar med att nämna några nya klubbrekord noterade i USM-JSM-tävlingarna. Förutom nämnda rekord av Klara Rådbo fick vi se följande förbättringar: F18 800 m Vilma Hultström 2.18,72, F17 kula Klara Rådbo 12,93 m, P15 slägga Alexander Lindefalk 47,89 m, P16 100 m Sidney Léger 10,96 och P15 diskus Martin Sundberg 48,63 m.

   Läs även Hammarbys egen artikel om USM-JSM som också listar alla poängplatser. http://www.hammarbyfriidrott.se/Arkiv/Nyhetsarkiv/Nyheter2018/44medaljerpajsmochusm/

Tornéus till final

  EM i friidrott inleddes under måndagskvällen (6 aug) och Hammarbys längdhoppare Miche Tornéus var en av dem som kvalade för final. Det gick bra för Michel, han hoppade årsbästa 791 i sitt första hopp vilket räckte till final. Den genomförs på onsdag (8 aug).

Sommarspelen med Hammarby i samtliga grenar

   Studenternas FK arrangerar Sommarspelen på Stadion den 7 augusti med följande grenar på programmet: 100 m, 400 m, 1500 m, 5000 m och tresteg. (Se även ”På gång” längre ned i nyhetsbrevet). Det finns hammarbyare anmälda i samtliga grenar. Dessa bajare har vi hittat i startlistorna:

100 m: Amadou Sussuho, Douglas Hellbratt, Rodi Kay, Sebastian Landström

400 m: Iyuel Ayele, Daniel Tegbrant, Kristian Efremov

1500 m: Felix Davidsson-Berndtsson, Joakim Pihlstrand-Trulp, Elias Dahl

5000 m: Mikkel Knif

Tresteg: Jasmin Sabir

 

HANDBOLL:

Ytterligare en träningsmatch bokad

   I förra veckans nyhetsbrev publicerade vi en lista över herrlagets träningsmatcher. Sedan dess har ytterligare en fajt tillkommit, mot Guif – som också blir säsongens första (om inte ytterligare någon läggs in). Så här ser programmet ut just nu:

Lö 11/8 kl 14.00 Eskilstuna Guif-Hammarby, Thomashallen (Strängnäs)

Må 13/8 kl 18.45 Hammarby-Skånela, Eriksdalshallen

On 15/8 kl 19.00 Hammarby-AIK, Eriksdalshallen

Lö 18/8 kl 14.30 Hammarby-VästeråsIrsta, Nyköping

To 23/8 kl 18.45 Tyresö-Hammarby, Tyresöhallen

Fr 31/8-sön 2/9: Tallinn Cup

Damerna får utökad tränarstab

   Damlaget gjorde senast en bra säsong i Div 2 och satsar nu vidare. Hammarby kommer denna säsong att komplettera tränarstaben med två namn som ska driva laget tillsammans med Peter Malmén som är kvar sedan tidigare. De båda nya tränarna är Dennis Davoust och Jonas Rosenquist som har uppdraget att stärka laget i alla delar, tillsammans med Malmén.

   Dennis bor i Tumba med familj och har tränat lag i Allsvenskan, ansvarat för distriktslag i Stockholm samt vunnit USM-guld på ungdomsnivå. Jonas är en skåning som bor i Rimbo och arbetar som lärare. Han har tidigare haft ett nära samarbete med Dennis och har de senaste tio åren tränat damlag på Div 1-nivå.

   Matchandet inleds med DM-spel och Hammarby öppnar den 15 augusti mot Lidingö SK i Eriksdalshallen, klockslag ännu ej fastställt (även herrarnas träningsmatch mot AIK är inbokad i Eriksdalshallen denna dag, reservation för ändringar med andra ord).

Sjukdom hindrade Adam Blanche

   Hammarbys Adam Blanche var uttagen till U18-turneringen Scand-Iberico Tournament den 2-5 augusti men insjuknade tyvärr. Hoppet finns dock att Adam ska kunna vara med i kommande EM-turnering för U18-landslag i Kroatien 9-19 augusti.

 

INNEBANDY:

Damlaget möter Jönköping från Superligan

   Än så länge är det ganska knapphändig info kring innebandytjejernas säsong i Allsvenskan Östra. En planerad träningsmatch har vi dock hittat – den 1 september kl 16.45 ska Bajen möta superligalaget Jönköping på bortaplan.  Hammarbys seriespel börjar 29 september med bortamatch mot FBI Tullinge.

 

ISHOCKEY:

Licensen kirrad

   Det är första året som prövningen gällande Hockeyettans klubbar gjorts med de nya licensreglerna som antogs vid Svenska hockeyförbundets förbundsmöte i juni 2017. Licensreglerna innehåller krav på ekonomi, organisation, arena och ungdomsverksamhet för föreningar som sportsligt kvalificerar sig till seniorserierna på nationell nivå.

   Samtliga klubbar från Hockeyettan har erhållit licens, men 14 föreningar redovisar ett eget kapital som understiger gällande kapitalkrav, 100 tkr. Dessa har beviljats dispens den kommande säsongen. Från östra serien, som Hammarby tillhör, gäller detta Hudiksvalls HC och Nyköpings HF Ungdom. Hammarby har alltså godkänts utan krav på specifik uppföljning.

 

RODD:

VM-debut för Ahmet Rapi

   Hammarbyroddaren Ahmet Rapi var en av två uttagna svenska till U23-VM som avgjordes i polska Poznan 25-29 juli. Efter kvarts- och semifinal placerades i Ahmet i finalheat D där han blev sjätte och siste man, tre sekunder från tredjeplatsen.

 

RUGBY:

Fler förluster än vinster i Stockholm Tens

   Hammarby deltog i internationella tiomannaturneringen Stockholm Tens på Skarpnäcksfältet med ett lag i herrklassen (4-5 aug). Man inledde mot brittiska Akuma Beavers och förlorade där med 0-21. Sedan blev det seger mot litauiska Vairas-Kalvis, 28-22. Avslutande gruppspelsmatchen mot Stockholm Exiles slutade 0-31.

   Under söndagen fortsatte turneringen med ny match mot Exiles där Hammarby blev diskvalificerat efter att ha använt otillåten spelare. Därefter avstod man sista matchen mot Vairas-Kalvis.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Friidrott på Stadion

   Studenternas FK arrangerar Sommarspelen den 7 augusti, en lite mindre seniortävling med fyra löpgrenar och tresteg på programmet. Hammarbyare finns anmälda i samtliga grenar, se lista längre upp i nyhetsbrevet.

Tisdag 7 augusti kl 18.00-22.00, Stockholms stadion: Sommarspelen (friidrott)

 

Allsång med Södermalms- och Hammarbytema

   Sällskapet Hammarby-Veteranernas fina allsångstradition fortsätter även denna sommar. Det blir 18:e gången arrangemanget genomförs på Mosebacketerrassen. Medverkande är Trio me Bumba med Åke Hellman som allsångsledare och gästartisterna Anders Lindgren på synth, Ulrika Goliat sång och Kenneth Kvist på saxofon och tvärflöjt. Fri entré!

Onsdagen den 8:e augusti kl. 16.00-18.00, Mosebacketerrassen: Allsång med Sällskapet Hammarby-Veteranerna

 

Boulesammandrag i helgen

   Seriespelet på Div 3-nivå i boule, som Hammarby tillhör, genomförs i två sammandragningar. I helgen, 11-12 augusti, genomförs den andra omgången. Tyvärr har vi inte hittat info om tid och plats. Hammarby är sexa av åtta lag efter de fem första matcherna men kan klättra i en jämn tabell.

 

Handbollen kör i gång

   Herrlaget i handboll inleder träningsmatchandet på hemmaplan den 13 augusti med att möta Skånela IF som förra året blev femma i Allsvenskan. Redan den 11:e spelar man dock också, mot Eskilstuna Guif, men då i Strängnäs. Efter A-lagets träningsmatch blir det DM-match också, formellt är detta en seniormatch men vi lär inte se samma uppställning som i den första matchen.

Måndag 13 augusti kl 18.45, Eriksdalshallen: Hammarby-Skånela IF (träningsmatch, handboll, herrar)

Måndag 13 augusti kl 20.45, Eriksdalshallen: Hammarby-Kungsängens SK (DM, handboll, herrar)

 

Stort intresse för Norrköping borta

   Den som vill följa Hammarby på plats under den intressanta fortsättningen av den allsvenska fotbollen och se laget i toppmötet mot Norrköping på Idrottsparken bör se till att köpa biljett. Biljetterna går åt snabbt nu. Själva resan kan göras i supporterföreningens Bajen Fans regi – här finns info om deras bussresor: http://www.bajenfans.se/resor/

Måndag 13 augusti kl 19.00, Idrottsparken: IFK Norrköping-Hammarby (Allsvenskan, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Friidrotts-EM i SVT

   Friidrotts-EM i Berlin är ur Hammarbysynvinkel främst intressant vad gäller manligt längdhopp där Michel Tornéus tävlar och stafettlaget 4x100 m (också män) Tony Darkwah är ingående i teamet. SVT sänder från hela EM som pågår 6-12 augusti. Tidpunkter för Hammarbyinslagen:

Onsdag 8 aug kl 19.45 Längdhopp final, förhoppningsvis med Tornéus

Söndag 12 aug kl 19.30 + 19.50 stafett 4x100 m försök

Söndag 12 aug kl 21.20 stafett 4x100 m final

 

Allsvenska tv-sändningar i C More

   C More är även i år huvudkanal för den allsvenska fotbollen på herrsidan Programmet är fastställt fram till slutet av augusti och när det gäller Hammarby ser det ut på följande sätt:

Måndag 13/8 19:00 IFK Norrköping-Hammarby C More Fotboll, Sportkanalen

Måndag 20/8 19:00 Hammarby-Örebro SK C More Fotboll, Sportkanalen

Måndag 27/8 19.00 Dalkurd-Hammarby C More Sport

 

Damallsvenskan i SVT och på webben

   SVT har haft direktsändning av ett antal matcher i Damallsvenskan (fotboll) under våren. Två Hammarbymatcher har sänts, ingen ytterligare är inplanerad just nu, men samtliga matcher kan köpas och ses på webben. Här finns info om dessa sändningar: https://www.damallsvenskan.tv/damallsvenskan/home

 

SVT sänder Folksam GP

   Folksam GP är en serie bestående av tre tävlingar där många av de bästa svenska friidrottarna deltar och där det också brukar bjudas internationellt motstånd. Vanligtvis deltar Hammarbyidrottare, i den nyligen genomförda tävlingen i Karlstad hoppade till exempel Bajens landslagsman Michel Tornéus. En tävling återstår, den 18 augusti i Göteborg. SVT sänder från tävlingarna.

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info