Hoppa till sidans innehåll

Grete nordisk mästare

14 AUG 2018 21:06
Släggkastaren Grete Ahlberg fortsätter att övertyga. Denna säsong har hon varit jämnare än på länge och kunde säkert kasta hem guldet i Nordisk-Baltiska U23-mästerskapen. Friidrottsframgång även i andra änden av åldersstegen då veteran-SM avgjordes.
  • Skapad: 14 AUG 2018 21:06

   Släggkastaren Grete Ahlberg fortsätter att övertyga. Denna säsong har hon varit jämnare än på länge och kunde säkert kasta hem guldet i Nordisk-Baltiska U23-mästerskapen. Friddrottsframgångar även i andra änden av åldersstegen: hammarbyare kom hem med sammanlagt fyra SM-guld när Veteran-SM i friidrott avgjordes i helgen.

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 14 augusti

Nästa nyhetsbrev: tisdag 21 augusti

 

NYTT OCH NOTERAT!

ARMBRYTNING:

Flera medaljplaceringar i Brynäs Open Challenge

   En Hammarbytrupp omfattande sex manliga brytare var på plats i Gävletävlingen Brynäs Open Challenge den 4 augusti, och för tre av dem blev det topp-3-placeringar. I Klass 1 +95 kg vann Alexander Gärdsberg med högerkardan. I Klass 1 -95 kg tog Stefan Karlström andraplatsen med högernäven och tredje med vänstern. Och i Klass 1 -70 kg blev det silver med vänstern och brons med högern för Stefan Leion.

 

BANDY:

Försäsongens matchschema klart

   Herrlaget har nu fått sitt matchschema på försäsongen spikat. Man inleder träningsmatchandet den 22 augusti mot VSK i ABB Arena och avslutar med ett möte mot nyblivna allsvenska laget AIK som satsar ganska hårt för att så småningom nå Elitserien. Hela schemat här:

22/8 19.00 Västerås SK ABB-arena

31/8 17.00 Edsbyn IF Svenska Fönster arena

1/9 12.00 Bollnäs GIF Svenska Fönster arena

15/9 13.50 Falu BS Göransson arena

20/9 15.30 IK Sirius Relitahallen

28/9 13.45 Edsbyn IF Svenska Cupen Lidköping

28/9 19.45 Villa/Lidköping BK Svenska Cupen Lidköping

29/9 13.30 IFK Vänersborg Svenska Cupen Lidköping

30/9 Ev slutspel Svenska Cupen

4/10 13.30 Neftyanik Relitahallen

11/10-13/10 World cup Sandviken (lottning kommer inom kort)

21/10 14.00 AIK Zinkensdamm (om det inte finns is eventuellt någon annan arena)

 

BOULE:

Nedflyttning till fyran

   Sammandrag nr 2 i seriespelet tredje division (11-12 aug) blev inte lyckat för Hammarby. Laget förlorade först de båda återstående matcherna i grundserien (1-3 mot både Grönbrallan och Wasa Petanque) och slutade som sjua av åtta lag. Detta innebär att man tvingas kvala nedåt tillsammans med tre andra lag där man möter varandra två gånger. Detta spel gav fyra oavgjorda och två förluster och slutlig fjärdeplats – vilket innebär nedflyttning till Division 4. Resultaten i kvalserien: HIF-Rönninge Bouleklubb 2-2, 0-4, HIF-Bill och Boule 2-2, 0-4, HIF-Boules Hit Kulklubb 2-2, 2-2.

 

FOTBOLL:

0-0  i Norrköping

   Toppmötet mellan Allsvenskans fyra IFK Norrköping och tvåa Hammarby slutade mållöst efter en match som präglades av stark defensiv från båda lagen. För Norrköping var det första gången i år man gick från planen utan att ha gjort mål. Dock innebar resultatet att båda lagen tappade poäng gentemot ledande AIK som efter 17 omgångar har 39 poäng. Hammarby står på 36, Östersund har 33 och Norrköping 32.

13 augusti IFK Norrköping-Hammarby 0-0. Publik: 15 119 (Östgötaporten).

Vladimir Rodić klar för Hammarby

   Hammarby har förstärkt truppen inför den allsvenska hösten med den 24-årige serbiske mittfältaren Vladimir Rodić. Yttermittfältaren inledde sin professionella karriär i serbiska FC Rad och har därefter spelat i Malmö FF (2015), turkiska Karabükspor, danska Randers och nu senast i Silkeborg. Den nye mittfältaren blev klar inför måndagskvällens möte med Norrköping och fick göra ett inhopp i 0-0-matchen.

Ännu en amerikanska till damlaget

   22-åriga mittfältaren Lauren Kaskie har anslutit till Hammarby från Chicago Red Stars i proffsligan NWSL. Bajen fortsätter alltså att satsa framåt på damsidan genom att knyta till sig spelare med fina meriter. Lauren Kaskie har erfarenheter från de amerikanska ungdomslandslagen, upp till U20, med bland annat fem landskamper för USA:s U17-landslag.

Degerlund lånas ut till IFK Göteborg

   Hammarby och IFK Göteborg har kommit överens om ett låneavtal gällande Hammarbybacken Marcus Degerlund. Den 20-årige mittbacken ansluter till Göteborg omgående, och utlåningsperioden sträcker sig säsongen ut. För Hammarby är detta ett sätt att se till att en av de lovande spelarna får speltid, och man räknar med att återse honom i laget nästa säsong. Dock har IFK Göteborg en option om köp i lånekontraktet.

…och Rebin Asaad till Frej  

   Det blir spel i Hammarbys samarbetsklubb IK Frej Täby den närmaste tiden för mittfältaren Rebin Asaad. En överenskommelse har gjorts där Frej lånar Rebin säsongen ut, detta för att han ska få mer speltid.

Klara Folkesson lånas ut

   Hammarbys 18-åriga mittfältare Klara Folkesson lånas ut till Kungsbacka DFF resten av säsongen. Samtidigt förlänger man avtalet med Klara så att det gäller även 2019. Det här är alltså en spelare man tror på, men som också behöver speltid på hög nivå – vilket hon förhoppningsvis får i Kungsbacka som tillhör toppen av Elitettan.

Landslagsuppdrag för Bajentrio

   Emma Holmgren, Sejde Abrahamsson och Emma Jansson har tagits ut till en fyrnationsturnering i Norge för U23-landslag som spelas 29 augusti-3 september. Deltagande länder förutom Sverige är Norge, England och USA.

Blandade insatser för Fosuhene Asare och Sverige i Nordiska Pojk

   Nordiska Pojklandslagsturneringen för P16/02-lag spelades på Färöarna 5-11 augusti. Hammarby hade en spelare i truppen, Kofi Fosuhene Asare. Turneringen blev varken succé eller fiasko för Sverige med sammanlagt två segrar och två förluster.

Matcherna:

5 aug Sverige-Nordirland 2-0. Kofi ej i startelvan och inte inbytt.

7 aug Sverige-Finland 1-4. Kofi startade, utbytt i 57:e vid ställningen 0-4.

9 aug Sverige-Danmark 1-2. Kofi ej i startelvan och inte inbytt.

11 aug match om femte plats Färöarna-Sverige 0-3. Kofi i startelvan, utbytt i 52:a minuten vid ställningen 0-2.

 

FRIIDROTT:

Tornéus finalsjua i EM

   Michel Tornéus har haft en säsong där han kämpat sig tillbaka från skada och därmed tävlat sparsamt. Han visade dock god klass vid EM i Berlin (6-12 aug) och inledde kvalet med att göra säsongens bästa hopp (791 cm) vilket säkrade en finalplats. Väl där nådde han 786 cm var därmed en av åtta hoppare som fick fortsätta med tre nya försök. Dock blev det inte något längre hopp och Tornéus slutade sjua. Han var själv inte nöjd efter tävlingen, men insatsen måste ändå ses som godkänd.

   För Hammarbys andre deltagare, Tony Darkwah som ingick i stafettlaget 4x100 m, blev EM en antiklimax. Sverige misslyckades med växling nr 2 och diskvalificerades, Tony fick därmed aldrig chansen att göra sina 100 meter.

Grete vinnare i Nordisk-Baltiska U23-mästerskapen

   Bajens släggkastare Grete Ahlberg slog till direkt i första kastet med 65,40 m och blev med detta vinnare Nordisk-Baltiska U23-mästerskapen som genomfördes i Gävle 11-12 augusti. Noteringen är 15 cm från det egna personbästat och var del i en kastserie med flera fina resultat. Ännu en gedigen insats av Grete som blir alltmer stabil i tävlingarna.

Blandade landskampsinsatser av Greta och Iyuel

   Hammarby hade två löpare med i den Nordiska 19-årskampen som genomfördes i Hvidovre, Danmark, 11-12 augusti. Greta Deltin sprang 100 m och blev sexa av åtta löpare på tiden 12,07 – en bra tid för henne men i lite för stark vind för att räknas i rekordsammanhang. I den manliga kampen var Iyuel Ayele åttonde och sista man på 800 m. Tiden, 1,57,56, är fyra sekunder från personbästa.

   I sammandraget var Sverige trea i både den kvinnliga och manliga landskampen.

Flera nya årsbästanoteringar i Sommarspelen

   Sju av Hammarbys idrottare gjorde sina hittills bästa insatser denna säsong vid Studenternas FK:s tävling Sommarspelen på Stadion den 7 augusti. Vi listar årsbästanoteringarna: i M400 m blev det årsbästa både för Kristian Efremov (49,37) och Iyuel Ayele (51,12). På distansen 1500 m gjorde både Felix Davidsson-Berndtsson (4.34,11) och Filippa Ramberg (4.53,64) sina hittills bästa lopp. På 5000 m sprang veteranlöparen Mikkel Knif på 16.05,27 och i tresteg fick vi nya årsbästanoteringar från Ritchie Moba (1381 cm) och Jasmin Sabir (1281 cm).

Fyra guld i veteran-SM

   Årets VSM avgjordes i småländska Högby 10-12 augusti och Hammarby hade flera deltagare och vissa framgångar – så pass att man i föreningstävlingen blev nia av sammanlagt 147 deltagande föreningar. Det varierar ganska mycket hur många som deltar i de olika grenarna och åldersklasserna, men ett guld är alltid ett guld och vi listar här de som kom hem med SM-titlar:

M40 3000 m hinder: Joakim Pihlstrand-Trulp 10,31,89

M75 400 m: Jan Förberg 1.26,29

M35 4x400 m: Joakim Pihlstrand-Trulp, Christian Lindström, Memo Abbeholm, Mikkel Knif 4.19,89 (mästerskapsrekord, svenskt rekord klubblag)

M40 Svensk stafett: Memo Abbeholm, Jan Förberg, Lars Holmgren, Joakim Pihlstrand-Trulp 2.41,92 (mästerskapsrekord, svenskt rekord klubblag)

Trio tar chansen i Viking Line-spelen

    Huddinge AIS arrangerar seniortävlingen Viking Line-spelen den 16 augusti och Hammarby finns med i deltagarförteckningen i fyra av grenarna. Kristian Efremov är anmäld i både M 100 m och M 200 m, Christian Lindström i M 3000 m och Felix Prins i M längd.

Hammarby en av tio föreningar i lag-USM

   Lag-USM för åldersklasserna F17 och P17 arrangeras i Malmö den 19 augusti. 10 föreningar har anmält sig, Hammarby är en av dem. De som gör upp om lag-USM-titeln är följande: Turebergs FK, IFK Lidingö, Hässelby SK, Mölndals AIK, IFK Växjö, Upsala IF, Hammarby IF, Malmö AI, IF Göta och Huddinge AIS.

   Det här alltså föreningar som har stor bredd bland sina utövare och har representanter i hela spektrat av friidrottsdiscipliner.

 

HANDBOLL:

Lovande start i träningsmatcherna

   Bajen gjorde en bra insats det oavgjorda mötet med Guif i säsongens första träningsmatch på herrsidan och följde upp med seger mot allsvenska Skånela.

11 aug Eskilstuna Guif-Hammarby 28-28 (15-12). Thomashallen i Strängnäs. Målskyttar HIF: Adam Norman 7, Gunnar Pettersson 4 (1 str), Topias Laine 3 (1 str), Ludvig Lindberg 3, Simon Hjortenbo 2, Johan Nilsson 2, Anders Wik-Rydberg 2, Erik Borgenhäll 2, Viktor Ahlstrand 1, Patrik Fahlgren 1, Andreas Halvarsson 1, Viktor Bergklint 1.

13 aug Hammarby-Skånela IF 27-23 (15-12). Eriksdalshallen. Målskyttar HIF: Viktor Ahlstrand 6, Erik Borgenhäll 6, Simon Hjortenbo 4, Gunnar Pettersson 3, Topias Laine 3, Rickard Lönn 2, Andreas Halvarsson 2, Victor Bergklint 1.

Lovande målvakten Fabian Norsten ansluter från Tyresö

   18-årige målvakten Fabian Norsten, som förra säsongen stod i målet för Tyresö i Allsvenskan, har skrivit ett tvåårskontrakt med Hammarby.

Träningsmatchen mot AIK sänds i webbradio

   Träningsmatchen den 15 augusti kl 19 i Eriksdalshallen mot AIK (tidigare Ricoh HK) kommer att sändas i webbradio, i ett samarbete med sajten Bara Bajen. Kommenteras av Calle Lindberg som tidigare skrivit för hammarbyhandboll.se och med Martin Dolk som expertkommentator. Länk till sändningen publiceras på hammarbyhandboll.se under matchdagen.

Inledande förlust i DM

   I DM på herrsidan, där Hammarby inte spelar med seniorlaget, inledde laget med att möta Kungsängens SK i Eriksdalshallen under måndagen (13 aug). Det blev förlust i denna match med 22-27. Nästa gruppspelsmatch spelas borta mot Spånga måndag 20 augusti.

 

INNEBANDY:

Dam- och herrlag spelar Kallsta Open

   Bajen deltar på både dam- och herrsidan i den kvalificerade försäsongsturneringen Kallsta Open i Karlstad 31 aug-2 sept. Endast 12 lag gör upp i respektive klass. På damsidan har vi dessa anmälda: Hammarby, IBK Göteborg, Jönköping IK, Karlstads IBF, Lindås Waves IBK, Linköping IBK, Skattkärrs IK, Skoghalls IBK, Tyresö Trollbäcken IBK, Täby FC, Västerås IB, Västra Mälardalens IB.

   I herrturneringen har vi följande 12 lag: Hammarby, Arvika IBF, Farsta IBK, FBI Tullinge, GS 86 AIF, Hagfors IBS, IBK Runsten, KAIS Mora IF, Karlstads IBF, Nykvarn IBF, Täby FC och WSK Lindesberg.

 

ISHOCKEY:

Hockeyettan bjuder på träningsgenomgång

   Serieföreningen Hockeyettan har på sin sajt gjort en genomgång gällande klubbarna i Hockeyettan Östras inför säsongen. Man har intervjuat respektive tränare om hur det ser ut inför det kommande seriespelet. Texten hittas här: https://www.hockeyettan.se/2018/08/07/tranarkollen-ostra/

 

RODD:

18 båtar i SM

   Hammarby kommer med stark besättning till årets SM som avgörs på Råda sjö 17-19 augusti, arrangerat av Mölndals RK. HIF Roddförening har elva anmälda i singelklasserna och deltar dessutom i sju klasser med fler roddare i båten. De individuella deltagarna är i Ahmet Rapi (1x Herr Sen lättvikt), Theodor Fritsch (1x Herr Jun A och 1x Herr Jun B), Felix Broberg (1x Herr Jun A och 1x Herr Jun B), Gabriel Hoffsten (1x Herr Jun A), Ruben Rapi (1x Herr Jun A och 1x Herr Jun B), Ellen Gunnars (1x Dam Sen), Emma Tuma (1x Dam Jun C) och Agnes Jämttjärn (1x Dam Jun C).

   Dessutom har Hammarby lag i dessa klasser: 2x Herr Jun B, 2x Herr Sen, 2x Dam Jun C, 4x Herr sen (två båtar), 4x Dam Sen, 8+ Dam Sen, 8+ Herr Sen.

Fritsch och Rapi tävlade i JVM

   Junior-VM har genomförts i tjeckiska Racice (8-12 augusti) och Hammarby har bidragit med två roddare: Ruben Rapi som tävlat i dubbelsculler tillsammans med Johan Källström från Mölndals RK och Theodor Fritsch som ingått i en scullerfyra tillsammans med Isak Birkeholm, Sollerö RK, Moritz Lücke, Falkenbergs RK och Markus Daniels, Brudpiga RK.

   Rapi och Källström kom fyra i det inledande heatet vilket bräckte till kvartsfinal där man blev femma. Därefter en sjätteplats i semifinal och kvalifikation till D-finalen, där duon vann. Scullerfyran var heatfyra och sedan trea i en semifinal vilket i deras fall betydde avancemang till C-finalen, där man blev fyra.

 

RUGBY:

Inget spel i Copenhagen Sevens

   Vi uppgav tidigare att Hammarby Rugby skulle delta i sjumannaturneringen Copenhagen Sevens. Det blev dock inte så att Hammarby deltog i denna tävling 11-12 augusti.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Handbollsderby mot Gnaget

   Hammarby vs AIK i handboll på högsta nivå är en för året ny företeelse. När Ricoh HK beslöt att uppgå i AIK blev det också ett faktum att Bajen och Gnaget kommer att möta varandra i Handbollsligan. På onsdag känner lagen på varandra i en träningsmatch i Eriksdalshallen.

   Senare på kvällen spelas i samma arena damlagets första match i DM-gruppspelet. De möter Lidingö SK och här finns alltså chansen att se både dam- och herrlag med kort paus emellan.

Onsdag 15 augusti kl 19.00, Eriksdalshallen: Hammarby-AIK (träningsmatch, handboll, herrar)

Onsdag 15 augusti kl 20.45, Eriksdalshallen: Hammarby-Lidingö SK (gruppspelsmatch DM, handboll, damer)

 

Första träningsmatchen i hockey

   Hammarbys herrlag i hockey inleder försäsongsmatchandet med fajt mot en av seriekonkurrenterna. Det är Vallentuna BK som kommer på besök till SDC-hallen.

Onsdag 15 augusti kl 19:00, SDC-hallen Sätra: Hammarby IF - IF Vallentuna BK (träningsmatch, ishockey, herrar)

 

Match mot nästjumbon i Damallsvenskan

   Hammarby fortsätter seriespelet i Damallsvenskan med att möta Eskilstuna United som de senaste åren fajtats i serietoppen men i år har en svag säsong. Sist blev det 2-0 mot jumbolaget IFK Kalmar – får vi se en ny trepoängare denna gång?

Lördag 18 augusti kl 15.00, Kanalplan/Hammarby IP: Hammarby-Eskilstuna United DFF (Damallsvenskan, fotboll)

 

Midnattsloppet på lördag

   På lördag är det dags för den årliga löpar- och publikfesten Midnattsloppet. Hammarbyarrangemanget har funnits sedan 1982 och är en institution på Söder. Till årets upplaga är 45 anmälda från olika Hammarbyföreningar, ett par återfinns i startgrupp 1A vilket signalerar elitklass. De som förhoppningsvis fajtas långt fram är Karl-Henrik Suhard och Julia Wangenheim. Maskeradklassen är alltid kul att kolla, och där återfinns exempelvis Hammarby Fotbolls medicinskt ansvarige Mikael Klotz.

Lördag 18 augusti kl 21.20 (första start), Zinkensdamm: Midnattsloppet (löpartävling 10 km)

 

Kampen går vidare

   Dramat om de allsvenska topplaceringarna i fotboll fortsätter på måndag kväll. Hammarby tar sig an Örebro SK. I samma omgång möter huvudkonkurrenten AIK BP på bortaplan. Östersund och Norrköping som jagar där bakom har bortamatcher mot IFK Göteborg respektive Elfsborg.

Måndag 20 augusti kl 19, Nya Söderstadion/Tele2 Arena: Hammarby-Örebro SK (Allsvenskan, fotboll, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

 

Allsvenska tv-sändningar i C More

   C More är även i år huvudkanal för den allsvenska fotbollen på herrsidan Programmet är fastställt fram till slutet av augusti och när det gäller Hammarby ser det ut på följande sätt:

Måndag 20/8 19:00 Hammarby-Örebro SK C More Fotboll, Sportkanalen

Måndag 27/8 19.00 Dalkurd-Hammarby C More Sport

 

Damallsvenskan i SVT och på webben

   SVT har haft direktsändning av ett antal matcher i Damallsvenskan (fotboll) under våren. Två Hammarbymatcher har sänts, ingen ytterligare är inplanerad just nu, men samtliga matcher kan köpas och ses på webben. Här finns info om dessa sändningar: https://www.damallsvenskan.tv/damallsvenskan/home

   Den 12 september möts Djurgården och Hammarby, och den matchen kommer att kunna ses via C More STREAM.

 

SVT sänder Folksam GP

   Folksam GP är en serie bestående av tre tävlingar där många av de bästa svenska friidrottarna deltar och där det också brukar bjudas internationellt motstånd. En tävling återstår, den 18 augusti i Göteborg och även där har Michel Tornéus i anmälningslistan för längdhoppet som ser ut att bli en bra tävling med starka utländska hoppare. Hammarby har även ett par löpare i de nationella klasserna, Iyuel Ayele i M 800 m och Filippa Ramberg i K 1500 m. SVT sänder från tävlingarna.

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info