Hoppa till sidans innehåll

INSTÄLLT!

17 MAR 2020 16:28

Den gångna Hammarbyveckan har förstås, liksom samhället som helhet, präglats av coronavirusets framfart. För idrottens del har det kommit att innebära att mycket av verksamheten skjutits fram eller ställts in.

  • Skapad: 17 MAR 2020 16:28

   Den gångna Hammarbyveckan har förstås, liksom samhället som helhet, präglats av coronavirusets framfart. För idrottens del har det kommit att innebära att mycket av verksamheten skjutits fram eller ställts in.

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 17 mars

Nästa nyhetsbrev: tisdag 24 mars

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Elitlicensen okejad

   Hammarby är en av fyra elitserieklubbar på herrsidan som varit under ytterligare granskning för att få elitlicens till säsongen 2020-21. Vid Licensnämndens sammanträde 11 mars beslöts att AIK, Hammarby, IFK Vänersborg och Västerås SK beviljas elitlicens.

Frillesås och Sirius klarade kvalet

   Det är nu klart vilka klubbar som kommer att spela i Elitserien på herrsidan kommande säsong. I kvalserien mötte Frillesås och Sirius från Elitserien tvåan och trean i Allsvenskan, dvs Falu BS och Lidköpings AIK. Falun var närmast att hota de etablerade lagen, endast målskillnad hindrade dem att ta en plats på Sirius bekostnad. Sedan tidigare var det klart att Åby/Tjureda åkt ur och att de ersätts av Tellus. I och med detta får vi följande sammansättning av Elitserien 2020-21: AIK, Bollnäs GIF, Broberg/Söderhamn, Edsbyns IF, Frillesås BK, Hammarby, IFK Motala, Sandvikens AIK, IK Sirius, IK Tellus, Vetlanda BK, Villa Lidköping BK, IFK Vänersborg, Västerås SK.

 

BASKET:

Säsongen avslutad

   I likhet med många andra idrottsorganisationer så har Svenska Basketbollförbundets styrelse tagit beslutet att avsluta all tävlingsverksamhet ​för säsongen 2019-2020. Man kommer inte att genomföra några slutspel utan utser befintliga serieledare till svenska ätare denna säsong. Hammarbys herrlag påverkas inte i någon stor utsträckning mer än att den avslutande seriematchen borta mot Wetterbygden ställdes in. Laget är mittenlaget i Basketettan och kommer att spela i denna serie även kommande säsong.

   Damlaget spelar i Div 2 Svealand som administreras av Stockholms Basketförbund. De slutar som sjua (sist) i den södra gruppen med 5 segrar och 13 förluster. Där har vi ingen info om vad som sker kring upp- och nedflyttning.

   Hammarby var också framme i de avslutande omgångarna i USM för åldrarna HU15 och HU19. Den tävlingen ställs in.

 

BOWLING:

Seriespelet ställs in

   Bowlingsserierna var inne i ett slutskede men nu är det klart att det inte blir någon fortsättning denna säsong. Svenska Bowlingförbundets styrelse har tagit beslutet att avsluta säsongen 2019/2020 för det nationella seriesystemet. Det blir inget slutspel och när serierna startar igen, kommer de att göra det med samma indelning av serierna som hösten 2019. Inget lag kommer alltså att gå upp, eller åka ur, oavsett nuvarande placering. För Hammarbys del innebär detta att damlaget blir kvar i Elitserien som man annars riskerade att åka ur och för herrarna gäller samma sits i Div 1 Södra Svealand.

 

BOXNING:

Chartoi och Nuha vann sina öppningsmatcher i OS-kvalet

   Hammarbys båda boxare i OS-kvalet i London, Liridon Nuha (81 kg) och Adam Chartoi (75 kg) vann sina öppningsmatcher. Tyvärr avbryts kvalet på grund av situationen med Coronaviruset. Dock kommer man att fortsätta där man slutade när det väl tas upp igen, vilket betyder att det båda Hammarbyboxarna är vidare från omgång 1. Matcherna i London:

15 mars Liridon Nuha-Peter Tallosi, Ungern 5-0.

16 mars Adam Chartoi-Sorin-Mihai Caliniuc, Rumänien 5-0.

SM skjuts upp

   Årets SM skulle genomförts i Gävle 17-19 april med BK Falken som arrangör. Med tanke på den osäkra utvecklingen kring coronavirusets spridning så har Svenska Boxningsförbundet i samråd med arrangören beslutat att ställa in. Planen nu är att SM för seniorer i stället ska avgöras i Gävle kvartal 4.

 

FOTBOLL:

Vidare i futsalslutspelet

   En av få idrotter som är i gång just nu är futsal, som spelar utan publik men som ändå genomför matcher. Hammarby mötte Örebro FC under måndagen i Svenska Futsalligans kvartsfinal nr 2. Första mötet i Örebro slutade 3-3, hemma i ett tomt Eriksdalshallen kunde Hammarby ganska bekvämt gå vidare genom vinna med 5-0. När detta publiceras är det ännu inte klart vilket lag Hammarby får möta i semifinal.

16 mars SFL Kvartsfinal 2 Hammarby-Örebro Futsal Club 5-0 (1-0). Publik: 0 (Eriksdalshallen). Mål HIF: Mosaddiq Zekria, Liridon Makolli, Fredrik Notice, Sebastian Holmquist, Josef Rakez.

Cupkvarten sköts upp

   Mötet Hammarby-IFK Göteborg i Svenska cupens kvartsfinal skulle spelats söndag 15 mars. Biljettförsäljningen var i gång och över 10 000 hade köpt när ett beslut kom att spela utan publik. Ett par dagar senare stod det klart att matchen inte skulle spelas alls vid detta tillfälle. Svenska Fotbollförbundet har efter dialog med klubbarna som deltar i Svenska Cupens kvartsfinaler tagit beslutet att skjuta upp kvartsfinalerna, givetvis på grund av rädsla för smittspridning. Nya datum är inte fastställda i nuläget.

Tidigarelagd bortamatch i Allsvenskan

   Ett beslut har tagits om att flytta mötet Malmö FF-Hammarby i Allsvenskan på herrsidan på grund av kommande europeiskt cupspel. Mötet i omgång 16 är enligt den nya planeringen förlagd till 14 maj i stället för i augusti. Dock är frågan om seriefotbollen över huvud taget är i gång vid detta datum. Räkna med nya besked.

Inställd träningsmatch

   Damlagets tänkta träningsmatch på bortaplan mot Kvarnsvedens IK ställdes in (skulle spelats lördag 14 mars).

Stängda träningar

   Hammarby Fotboll har med anledning av rådande läge gällande coronavirusets spridning stängt träningarna för både dam- och herrlag, inga supportrar eller journalister kommer att tillåtas vara på plats. Och i klubbhuset på Årsta IP tillåts i dagsläget inga besök från utomstående, därmed är det endast spelare, ledare samt anställd personal som får vistas i byggnaden, samt spelare och ledare från Hammarby akademi.

…och paus i ungdomsverksamheten

   Corona, corona, corona. Effekterna av viruset och oron för spridning syns på många håll inom idrotten just nu. I HIF FF har man bestämt att pausa ungdomsverksamheten tills vidare. Stoppet omfattar samtliga akademi- och ungdomslag, och gäller såväl träningar och matcher som cuper och läger.

Uppskjutna biljettsläpp

   Biljettsläppen till seriepremiärerna skjuts upp. I veckan skulle biljetterna till både herrlagets premiär i Allsvenskan och damernas i Ellitettan ha skett. På grund av rådande osäkerhet kring kommande seriespel har båda dessa biljettsläpp nu skjutits upp.

Ordföranden omvald

   HIF FF:s årsmöte den 11 mars i Södra Teaterns lokaler samlade 165 personer. Flera motioner gav upphov till intressanta debatter där styrelsens yrkanden inte alltid godtogs av mötesdeltagarna. När det gällde val av styrelse gick mötet dock helt på valberedningens förslag, vilket bland annat innebär att sittande ordföranden Richard von Yxkull omvaldes. Hammarbyfotboll.se har några artiklar från årsmötet om du vill veta mer:

https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/valberedningens-forslag-rostades-igenom/

https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/magnus-hagstrom-och-thomas-dennerby-invalda-som-hedersmedlemmar/

Och på Fotbolldirekt finns en text som går igenom några av motionerna bland annat: https://fotbolldirekt.se/2020/03/11/bajens-nya-plusresultat-men-rostar-emot-host-var

 

FRIIDROTT:

Sjua i SM-poängtabellen

   Tävlingen SM-pokalen pågår under SM-säsongen och är en titel för att utse bästa klubb under året sett till poäng i de olika SM-tävlingarna. Nu är poängen för de två senaste inomhusmästerskapen på ungdomssidan tillagda. Hammarby är för närvarande sjua (110 klubbar har poängnotering) på 64,75 poäng, strax före Upsala IF som har 63,5. Upp till sexan Ullevi FK är det ett litet hopp, de har 81,5. Överlägsen ledare är Hässelby SK som hittills dragit in 181,75 poäng.

Omval av ordföranden vid årsmötet

   Hammarby IF Friidrottsförening hade årsmöte 10 mars och vid detta omvaldes den sittande ordföranden Lars Morgan, efter en votering där han fick en klar majoritet av årsmötets röster. Valberedningen hade inte föreslagit Lars för omval som ordförande men han blev föreslagen på mötet som ett alternativt förslag av en klubbmedlem och fick årsmötets och klubbens förtroende till att fortsätta på posten som ordförande.

   Vid årsmötet blev Ingvar Åström utsedd till Hedersordförande, vilket innebär att han är evig medlem och får möjlighet till att sitta med på styrelsens alla möten (dock utan rösträtt). Mer om årsmötet i helhet finns att läsa på https://www.hammarbyfriidrott.se/.

Lilla Hammarbyspelen ställdes in

   HIF Friidrottsförenings evenemang Lilla Hammarbyspelen 15 mars ställdes in efter ett stort antal avhopp både bland tävlande och funktionärer. Flera tävlingar i närtid med tänkt Hammarbydeltagande är också inställda, allt som en effekt av Coronavirusets spridning.

 

HANDBOLL:

Bajen blev tvåa i Herrallsvenskan

   Herrallsvenskan slutfördes i veckan under lite speciella omständigheter. Veckoomgången spelades som vanligt med publik, men sedan kom direktiv om åskådarfritt i sista omgången. Hammarby mötte AIK, och detta var en match som var tänkt att generera en hel del pengar genom stor publiktillströmning. Nu valde många Hammarbyfans som inte fick vara på plats att ändå stötta via en swishkampanj.

   Hursomhelst – sportsligt sett blev det förlust borta mot Amo HK och sedan seger mot AIK och en slutlig andraplats i tabellen. Hammarby och Aranäs HK hamnade på samma poäng i toppen men Kungsbackaklubben placerades före med bättre målskillnad. Vilket skulle betyda direktuppflyttning till Handbollsligan för Aranäs och kval för Bajen. Nu återstår att se vad som händer med resten av säsongen, Handbollsligan har till exempel ställt in sin sista omgång. Vi kan i alla fall konstatera att Hammarbys herrlag fick fullfölja seriespelet, att man blev tvåa med tabellraden 26-20-0-6 802-703. 40 poäng på 26 matcher, vilket får ses som en väldigt bra genomförd säsong med tanke på att klubben förra säsongen inte erhöll elitlicens och det kändes allmänt oroligt.

11 mars Amo HK-Hammarby 32-27 (13-10). Publik: 384 (Amokabelhallen). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 7 (1 str), Topias Laine 5, Anders Wik-Rydberg 5, Ludvig Lindeberg 4, Simon Hjortenbo 2, Fred Olsson 2, Martin Dolk 2 (2 str).

15 mars Hammarby-AIK 31-27 (13-10). Publik: 0 (Eriksdalshallen). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 10 (1 str), Ludvig Lindeberg 9, Martin Dolk 5 (2 str), Fred Olsson 3, Simon Hjortenbo 2, Topias Laine 1, Johan Nilsson 1.

…och jumbo i damernas Div 2 Östsvenska Norra

   A-laget på damsidan fick även de spela klart seriespelet. De avslutade med att möta Borlänge HK borta, det blev ännu en förlust, och laget slutar med tabellraden 22  1-1-20  448-650 3p.

14 mars Borlänge HK-Hammarby 27-17 (17-7). Publik: 1 (Maserhallen). Mål HIF: Zarah Raboeai 7, Sanna Lindstrand 5, Amanda Ferm 3, Julia Thorberg 2.

Beslut gällande nationella seriesystemet på fredag

   Svenska Handbollförbundets Tävlingskommitté kommer att se över konsekvenserna och lämna förslag gällande vårens upp- och nedflyttningar i det nationella seriesystemet för damer och herrar samt övriga tävlingsrelaterade konsekvenser. Beslut presenteras fredagen den 20/3.

 

INNEBANDY:

Sista seriematchen ställdes in

   Damlaget i Allsvenskan Östra skulle ha mött Bele Barkarby i den avslutande serieomgången 15 mars. I likhet med den mesta övriga idrotten ställdes den in, serien har förklarats avslutad vilket gör att Hammarbys slutplacering blev tvåa. Tabellraden efter 21 matcher blev 13-2-6, målskillnad 110-77 och poängsumma 42 p. (14 p efter seriesegrande Falun, sex före tvåan Bele Barkarby). I poängligan var Hammarbyspelaren Moa Delshammar i topp med hela 56 poäng (tvåan hade 44).

Playoff tidigast helgen 28-29 mars

   Hammarby är kvalificerat för playoff till Svenska Superligan Dam. Man möter Thorengruppen IBK, blir det vinst där ställs man mot vinnande lag i mötet IBF Falun-Örnsköldsvik IBK om en plats i SSL. I nuläget har man beslutat att de inledande matcherna spelas tidigt helgen 28-29 mars.

Inställt i Stockholmstvåan

   Hammarbys match mot Nacka Wallenstam i Div 2 Stockholm (herrar) ställdes in och ett beslut har tagits att avbryta säsongen. Stockholms Innebandyförbund skriver så här om konsekvenserna för serierna: Exakt hur vi ska hantera de tävlingsmässiga konsekvenserna av beslutet ska vi reda ut så fort vi kan. Vi ber om förståelse för att detta är en helt ny situation för oss och vi gör det bästa vi kan.

 

ISHOCKEY:

Säsongen avblåst!

   Hammarby hann spela ytterligare en match i kvalserie Östra till Hockeyettan innan Svenska Ishockeyförbundet bestämde sig för att blåsa av hockeysäsongen helt och hållet. Beslutet som tagits är att de nationella serierna och slutspelen ej genomförs. Inga mästare kommer att utses och lagen förblir på den serienivå de var i under säsongen 2019-20. För Hammarby innebär det att laget kommer att spela i Hockeyettan Östra även 2020-21.

Till protokollet för vi ändå den sist spelade matchen i kvalserien:

11 mars Åker/Strängnäs HC 5-1 (1-0, 2-1, 2-0). Publik: 321 (Åkers Ishall). Mål HIF: Nestor Plarsmo.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Inget just nu…

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info