Hoppa till sidans innehåll

Nu rullar fotbollen i gång

02 JUN 2020 14:16
Den stora nyheten under veckan var förstås att elitfotbollen tillåts starta igen, med början 14 juni. Men ur ett rent Hammarbyperspektiv kanske det ändå är en större nyhet att en ny förening valts in. Vi välkomnar Hammarby Golf som ny HIF-förening.
  • Skapad: 02 JUN 2020 14:16

   Den stora nyheten under veckan var förstås att elitfotbollen tillåts starta igen, med början 14 juni. Men ur ett rent Hammarbyperspektiv kanske det ändå är en större nyhet att en ny förening valts in i Hammarby IF. Vi välkomnar Hammarby Golfklubb som officiell HIF-förening. Från alliansföreningens årsmöte rapporterar vi också att det blivit ett ordförandebyte. Lasse Strandberg avgick efter sex år på posten och ersätts av Henrik Appelqvist. I nyhetsbrevet också bandy, bowling, friidrott, handboll, ishockey, rodd och rugby. Samt ett antal tips om hur du kan hjälpa din förening i coronatider.

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 2 juni

Nästa nyhetsbrev: tisdag 9 juni

 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:

Henrik Appelqvist ny ordförande i Hammarby IF

   Hammarby IF (alliansföreningen) har haft årsmöte och vid detta tackades Lasse Strandberg av som ordförande efter sex år på posten. I ställdes valdes Henrik Appelqvist som tidigare varit ledamot av styrelsen. Som ny i styrelsen valdes Benjamin Thorén som bland annat driver sajten hifhistoria.se.

   Vid årsmötet valdes också Hammarby Golfklubb in som ny förening inom Hammarby IF (se separat notis under rubriken GOLF).

 

BANDY:

Hammarby ett av åtta lag i Svenska cupen 25-27 september

  Svenska cupen för herrlag arrangeras i Sparbanken Lidköping Arena 25-27 september. Det blir den 16:e upplagan totalt och tionde i Lidköping. De åtta främsta lagen från föregående säsongs seriespel är kvalificerade, vilket i detta fall skulle innebära att Bajen som serietia ställts utanför. Nu har dock Bollnäs och Broberg Söderhamn hoppat av vilket öppnar för IFK Motala och Hammarby. Deltagande lag blir därmed AIK, Edsbyn, Hammarby, IFK Motala, Sandvikens AIK, Vetlanda BK, Villa Lidköping BK och Västerås SK. Gruppindelning och spelprogram fastställs av tävlingskommittén i juni.

Årsmöte utomhus den 11 juni

   Hammarby IF Bandyförening kommer att hålla årsmöte på Zinkensdamms huvudläktare den 11 juni kl 19.00. Medlemmar som vill gå på mötet ombeds anmäla sig i förväg. Till mötet har valberedningen tagit fram ett styrelseförslag med ny ordförande, den som föreslås till ordförandeposten är Anders Löfgren. Här finns mer info inför årsmötet: https://hammarbybandy.se/kallelse-till-arsmote-for-hammarby-if-bandy/

 

BOWLING:

Tävlingen Pro-Am från 4 juni

   I Brännkyrkahallen blir det tävlingar där amatörer och ”proffs” bildar lag (licensierade och olicensierade spelare). Tävlingstillfällen är 4-5 juni, 11-12 juni och finalspel 27 juni. Läs mer om Brännkyrka Pro-Am här: https://www.hammarbybowling.se/hammarbybowling/nyheter/1494586/pro-am

 

FOTBOLL:

Allsvensk start mot Östersund

   Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav i veckan klartecken till att starta elitfotbollen från 14 juni. Ett schema gällande de tre första omgångarna i Allsvenskan har tagits fram. Hammarby allsvenska herrlag spelar enligt följande (preliminära datum, håll koll då många intressenter ska säga sitt innan det blir helt fastslaget):

Omgång 1: Hammarby-Östersunds FK, söndag 14 juni

Omgång 2: IF Elfsborg-Hammarby, torsdag 18 juni

Omgång 3: Hammarby-AIK, söndag 21 juni

Vi ses snart igen!

   Hammarby Fotboll har fått hjälp av engagerade supportrar att driva kampanjen ”Vi ses snart igen” där grunden är en låt skriven och framförd av musikerna/sångarna Magnus Carlson och David Ritschard. Dessutom har fans med kunskaper inom film och marknadsföring bidragit till kampanjen vars syfte är att säsongskortinnehavare ska avstå från att begära tillbaka pengarna de lagt ut, trots att de nu kommer att bli publikfria matcher. Läs mer om kampanjen här https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/over-7000-sasongare-har-skrivit-under-pa-visessnartigen-se/ och i text längre ner i nyhetsbrevet.

Fem byten tillåts denna säsong

   Med tanke på att det kommer att bli ett väldigt tätt spelschema i de högsta serierna för att kunna slutföra denna säsong så har SvFF:s förbundsstyrelse tagit beslut om att tillåta fem byten i matcherna. Fortfarande gäller att byten får ske vid tre tillfällen. De serier som kommer att spelas med denna tävlingsbestämmelse är Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan samt återstående matcher i Svenska cupen och kvalspel till nämnda serier. Regeln gäller säsongen 2020. Förbundsstyrelsen har också fattat beslut om ett extra transferfönster, 31 maj till 13 juni.

Enkelserie för HTFF

    Stockholms Fotbollförbund har tagit beslutet att de serier som förbundet administrerar ska genomföras som enkelserier. För Hammarbys del är detta specifikt intressant gällande Hammarby Talang FF som är ett av lagen i Div 4 Södra. Om vi läser schemat rätt innebär det att HTFF inleder seriespelet borta mot Fittja IF den 10 augusti.

 

 

FRIIDROTT:

Klubbrekord i diskus

    Ett par ungdomstävlingar har ordnats på Enskede IP 27 och 31 maj. Grenarna har varit diskus, stav och höjd. Ett nytt klubbrekord noterar vi från dessa tävlingar. Den 31 maj slog Linnéa Blidborg Stenberg till med 34,58 m i F15 diskus – vilket alltså är nytt klubbrekord.

Ungdomstävlingar på Enskede IP i juni

   På grund av många inställda evenemang är tävlingsutbudet begränsat denna säsong. Hammarby kommer därför själva att arrangera ett antal mindre tävlingar för ungdomar. Två är redan avklarade den 29 och 31 maj. Dessa återstår:

Lördag 6 juni-Enskede IP. Födda: 2002-2007
Grenar: 60m/80m/100m, 60mh/80mh/100mh/110mh, längd, slägga

Lördag 13 juni-Enskede IP. Födda: 2002-2007
Grenar: 60m/80m/100m, 200mh, 300mh, stav, längd, kula

Tisdag 16 juni-Enskede IP. Födda: 2002-2007
Grenar: 60m/80m/100m, 200m, 400m, längd, tresteg, spjut

Lördag och söndag 27-28 juni-Enskede IP. Födda: 2002-2008
Grenar: 60m/80m/100m, 60mh/80mh/100mh/110mh, 300mh, längd, höjd, stav, slägga, diskus, mångkamp (2005-2008)

GOLF:

Golfen invald!

   I fortsättningen blir det även golfnyheter i nyhetsbrevet. Vid Hammarby IF:s årsmöte den 26 maj (alliansföreningen) beslöts att godkänna Hammarby Golfklubbs ansökan om inträde i Hammarby IF. Det innebär att det nu är 19 idrottsutövande medlemsföreningar med Hammarbyemblemet som klubbmärke. För dig som vill följa golfen specifikt rekommenderas att ha koll på deras hemsida: http://hammarbygolf.se/ eller via facebook: https://www.facebook.com/hammarbygolfklubb/

 

HANDBOLL:

Wik-Rydberg fortsätter

   Ännu en viktig kugge i lagbygget 2020-21 på herrsidan blev klar i veckan då Anders Wik-Rydberg skrev på nytt kontrakt. Den 28-årige niometersspelaren har spelat i Hammarby sedan 2009. De två senaste säsongerna har han varit skadedrabbad (långvarig knäskada med efterföljande komplikationer) och det har inneburit ett klart avbräck för laget. I våras var han tillbaka i spel och ser nu fram emot att göra en bra säsong med Hammarby i Allsvenskans toppskikt.

Årsmöte via zoom

   Hammarby IF Handbollförening håller årsmöte den 17 juni kl 18.30 via den digitala tjänsten zoom. Alla medlemmar är välkomna att delta. Läs mer här handbollens årsmöte: https://www.hammarbyhandboll.se/hifhandboll/nyheter/1493560/kallelse-hif-if-hf-arsmote-den-17-juni

Spelare från Spånga ansluter

   Svenska Handbollförbundet har registrerat flera övergångar med Hammarbyspelare inblandade i maj månad. Ett flertal pojkspelare födda 2003 och 2004 ansluter från Spånga HK. De nya namnen är: Jakob Magnusson (03), William Evans (03), Alfred Fallman (03), Edvin Kukacka (04), Lazaros Triantafilidis (04), Nikolaos Triantifilidis (04) och William Sjöberg (03). Dessutom kommer Oliver Sikén (också 03) från HK Cliff.

Inget DM 2020-21

   Stockholms Handbollförbund har beslutat att ställa in DM 2020-21 på grund av alltför få anmälda lag.

 

ISHOCKEY:

Flera påskrifter till damlaget

   Hammarby Hockey räknar med att ha ett slagkraftigt damlag även 2020-21, som liksom tidigare är med och fajtas i toppen om en kvalplats till Svenska Damhockeyligan. Många av de tongivande spelarna har redan förlängt sina kontrakt. I veckan blev även dessa spelare klara för fortsättning: Veronica Gifting, Susanne Stålkrona, Nanna Hamell, Linnea Holterud Olsson och Malin Törnblom.

  För 39-åriga Veronica ”Vonkan” Gifting blir det tredje säsongen. Hon spelade tidigare innebandy men satsar numera på hockeyn och stod förra säsongen för 15 poäng på 27 matcher i Hammarbytröjan.

   I samma åldersspann har vi Susanne ”Stålis” Stålkrona. 38-åringen har även hon bakgrund som innebandyspelare även om också spelat hockey redan innan hon var åtta år fyllda. För ”Stålis” blir det andra säsongen i Bajen.

   Något yngre är Nanna Hamell, 32-åringen som kom till Hammarby förra säsongen. Nanna har en gedigen meritlista med både landslagsspel och SM-guld med AIK. Efter några år i Tumba pausade hon hockeyn men gjorde comeback i Bajen förra säsongen.

   Målvakten Linnea Holterud är en verklig nyckelspelare i Hammarby, som nu är klar för fortsättning. 23-åringen är den internationellt mest meriterade i laget i och med att hon är ordinarie keeper i Norges A-landslag. I Hammarby har hon varit med sedan starten 2016 då hon anslöt från SDE:s lag i SDHL.

   Klart också med fortsättning för centern Malin Törnblom. Malin är 28 år och spelade mycket hockey i ungdomsåren, då med Leksand där hon bland annat var med och vann Stålbucklan. Efter en paus från hockeyn tog hon upp den igen förra säsongen i Hammarby och nu blir det alltså ytterligare en säsong med Bajen.

Casper Siösteen ansluter från Örebro

   Hammarby Hockey har gjort klart med 20-årige Casper Siösteen från Örebro. Casper kommer ursprungligen från norrortsklubben SDE men har spela flera år för Örebro Hockey. Förra säsongen fick han debutera i SHL för Örebroklubben och var dessutom utlånad till Hockeyettan-laget Lindlöven. Som junior har han spelat i J18 Elit, J18 Allsvenskan och i SuperElit och vunnit bronsmedalj i J20-SM. Nu väljer den unge forwarden alltså att återvända till Stockholmstrakten och spela för Hammarby.

Årsmötet flyttat till 17 juni

   HIF Ishockeyförening skulle hållit årsmöte en 10 juni. Detta har nu skjutits upp till den 17 juni, med anledning av att covid-19 hindrat revisorerna att få ordning på dokumenten i tid. Mötet kommer nu att hållas den 17 juni kl 19.00 i Gula Villan på Kanalplan.

 

RODD:

SM tidigareläggs

   Svenska Roddförbundet har tillsammans med årets arrangör av SM/JSM, Regatta 84, beslutat att tidigarelägga tävlingarna för att få bättre spridning på höstens tävlingar. Aktuella datum nu är 21-23 augusti.

Årsmöte 16 juni

   Hammarby IF Roddförenings årsmöte kommer att hållas i båthuset, tisdagen den 16 juni kl 19:00. Det kommer också att vara möjligt att delta via länk. Här kan du läsa mer om mötesarrangemangen: https://www.hammarbyrodd.se/Nyheter/kallelsetillarsmote16juni/

   Valberedningen har lämnat ett förslag där Anders Joelsson föreslås till omval som ordförande. Hela valberedningsförslaget hittar du här: https://www.hammarbyrodd.se/Nyheter/valberedningensforslag6/

 

RUGBY:

Preliminära spelscheman

   Svenska Rugbyförbundet lanserade en plan för höstens seriespel den 27 maj, och med tanke på de lättnader som gjorts för elitidrotten borde det gå att genomföra dessa matcher. När det gäller damlaget inleder de med 7´s där omgång 1 spelas 1 aug (spelplats oklar) och omgång 2 den 8 aug (Norrköping). När det gäller seriespelet för 15-mannalag ser spelschemat ut så här för Hammarbys del:

22/8 14.00 Enköping RK – Hammarby IF Rugby Dam, Plats: Korsängen Enköping

29/8 14.00 Hammarby IF Rugby Dam – Exiles Ladies, Plats: Skarpnäck Sportfält

5/9 14.00 Uppsala RFC – Hammarby IF Rugby Dam, Plats: Uppsala

12/9 13.00 Hammarby IF Rugby Dam – Enköping RK, Plats: Skarpnäck Sportfält

26/9 13.00 Hammarby IF Rugby Dam – Uppsala RFU, Plats: Skarpnäcks Sportfält

10/3 14.00 Exiles Ladies – Hammarby IF Rugby Dam, Plats: Skarpnäck Sportfält

   Herrlaget inleder också med 7´s, för deras del spelas omgång 1 den 1 aug i Enköping och omgång 2 den 8 aug i Södertälje. Seriespelet i Allsvenskan för 15-mannalag (högsta serien) där Bajen är ett av lagen genomförs som enkelserie. Hammarbys matcher:

22/8 16.00 Hammarby IF – Pingvin RC, Plats: Skarpnäck Sportfält

29/8 15.00 Enköping RK – Hammarby IF, Plats: Korsängen Enköping

5/9 16.00 Hammarby IF – Stockholm Exiles RFC, Plats: Skarpnäck Sportfält

12/9 14.00 Norrköping Trojan – Hammarby IF, Plats: Norrköping

26/9 14.00 Göteborg RF – Hammarby IF, Plats: Göteborg

3/10 – Slutspelsdatum

10/10 Slutspelsdatum

17/10 Slutspelsdatum

24/10 Slutspelsdatum

 

ÖVRIGT:

Många väljer att stå kvar

   Vi fortsätter att tipsa om de många Hammarbyföreningar som på olika sätt kampanjar kring sin verksamhet under en svår period då coronaviruset hindrar den vanliga verksamheten. Du som läst denna genomgång tidigare – kolla gärna ändå. Notiserna uppdateras varje vecka om det finns något nytt att tillägga. Nytt denna vecka är fotbollens stora kampanj riktad mot de 16 000 som köpt säsongsbiljett, där man mad hjälp av musikvideon ”Vi ses snart igen” vädjar till alla att inte begära återköp nu när det står klart att det blir matcher utan publik.

   För de som har möjlighet att bidra för att hålla våra grönvita glädjeämnen flytande följer här tipsen:

Bajen Fans: När det gäller Bajen Fans är föreningen rent allmänt ett stort stöd för Hammarbys olika verksamheter och ett medlemskap är en bra sak. Just nu får de som blir medlemmar en påse klisterdekaler på köpet. Info om medlemskapet här: https://www.bajenfans.se/nyheter/klibbor-pa-kopet/. BF har också dragit i gång ett storslaget projekt där man avser att tillverka grönvita förkläden som ska skänkas till vården inom Stockholm. Här handlar det inte främst om pengar utan att göra en volontärarbetsinsats. Läs mer här om hur du kan vara med: https://www.bajenfans.se/nyheter/bajen-fans-startar-forkladesfabrik/

Hammarby Bandy har startat försäljningen av säsongskort gällande 2020-21. Här hittar du info om priser och hur du går tillväga: https://hammarbybandy.se/sasongskorten-for-2020-21-slappta/. Lägg märke till att det är extra bra priser på säsongskorten fram till 30 juni. Förra säsongen sålde man nästan 1 000 årskort, förhoppningen är att kunna överträffa det i år. Bandyn kampanjar också under vinjetten ”1000 ger 1000” riktat till dem som vill och har möjlighet att satsa lite extra på bandyn. Här läser du mer: https://hammarbybandy.se/bli-1000-ger-1000-medlem-for-20-21/. De som deltar får sitt namn listat och antalet överstiger hundra just nu.

Prio för Hammarby Fotboll just nu är kampanjen med tema ”Jag står kvar” där låten ”Vi ses snart igen” är ett bärande inslag. Tanken kring ”Jag står kvar” är att så många om möjligt ska avstå från att begära tillbaka pengarna de betalat för sin säsongsbiljett, detta trots att de inte kommer att få möjlighet att se ett antal matcher live. När detta publiceras har över 7 000 säsongskortinnehavare skrivit under. Klubben ger också fansen chansen att köpa ”stödplåtar” till en fiktiv match för 50 kr per biljett. Vi den senaste noteringen var över 36 000 bokade. Fotbollen har också en samhällsorienterad kampanj där man kan hjälpa till med epidemibekämpningen genom att köpa matlådor till sjukvårdspersonal, som levereras av några av Hammarbys restaurangsponsorer. Matlådorna kostar 100 kr. Tillsammans med Intersport har klubben också tagit fram speciell merch kring situationen med temat ”Just i dag är jag stark”. Kolla här: https://www.intersport.se/supporterklubbar/hammarby-fotboll

Hammarby Friidrott vädjar även de till hjälp att bedriva den fortsatta verksamheten och anger swish-numret 123-519 05 66 för den som har möjlighet att göra en överföring. Man satsar också hårt på sommarens friidrottsskola för barn med utökat antal veckor och corona-anpassad verksamhet. Utmärkt för den som har barn som behöver sysselsättas denna sommar då möjligheten till att göra resor troligtvis är begränsad. Läs mer här: https://www.hammarbyfriidrott.se/arrangemang/friidrottsskolan/startsida-43930055

Hammarby Hockey ger supportrar möjlighet att köpa säsongsbiljett till kommande spelår.

Här finns info: http://www.hammarbyhockey.se/skort2021/. Där finns också information om ett speciellt VIP-kort för den som vill stötta extra. Föreningen försöker också få upp medlemsantalet i kampanjen ”Kan vi bli tusen”: http://www.hammarbyhockey.se/kan-vi-bli-tusen/ (just nu strax över 400 medlemmar). Dessutom finns ett par fonder med anknytning till hockeyn: Uffe Jernspets Ungdomsfond och Insamlingsstiftelsen The Braveheart by Ziegler. Förstnämnda är ett sätt att specifikt stötta Hammarbys ungdomshockey. Läs mer här http://www.hammarbyhockey.se/ulf-uffe-jernspets-ungdomsfond/ eller swisha direkt 123 614 2301. The Braveheart Award ges till en person, spelare eller ledare, i huvudsak aktiv inom Hammarby Hockeys ungdomsverksamhet. Syftet med priset är att främja framför allt lojalitet och kärlek till klubben samt närområdet redan i ungdomsleden. Länk: http://www.hammarbyhockey.se/braveheart-by-ziegler/

Hammarby Handboll har öppnat en ny webbshop med nytt och bra urval av souvenirer. Kolla här: https://www.willshop.se/shop/hammarby-handboll. Sedan tidigare finns också 1939-klubben som en möjlighet för företag och privatpersoner att sponsra inför kommande säsong. Här läser du nom denna: https://www.hammarbyhandboll.se/hifhandboll_herr/sida/70639/1939-klubben

Gräsroten: Svenska Spel ger landets idrottsföreningar chansen att tjäna en slant genom att spelkunderna kopplar sina spelkort till en viss förening. För många av Hammarbyföreningarna innebär detta en välkommen kassaförstärkning i slutet av året. Läs mer om Gräsroten här: https://www.svenskaspel.se/grasroten. Observera att HIF Fotbollförening inte längre är möjlig att välja då Svensk Elitfotboll numera valt ett annat spelbolag som en av sina huvudsponsorer.

….och detta är Unibet. Även de har ett system för att spelkunderna ska kunna generera delar av sina spelinsatser till favoritklubben. Unibets variant kallas ”Hemmaklubben”, information om upplägget hittas här: https://www.unibet.se/betting/hemmaklubben

Hammarby Supporterklubb har existerat sen 1953 och delar varje år ut ett antal stipendier till idrottande ungdomar i Hammarbys olika idrottsföreningar. Läs mer här om klubben och hur du blir medlem: https://hammarbysupporterklubb.se/

Bara Bajares webbshop: Föreningen Bara Bajare bildades 1996 och ägnar tid och kraft åt att på olika sätt stötta Hammarbyverksamheter. Man saluför många artiklar i sin webbshop som du hittar här: https://www.tidywebshop.se/barabajare/

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info