Hoppa till sidans innehåll

Nytt släggrekord av Grete Ahlberg

21 JUL 2020 05:49
Hammarbys stjärnkastare Grete Ahlberg tog ytterligare ett steg i sin utveckling i veckan då hon pressade sitt eget pers med 40 cm till 67,47 m. Hon är fortfarande junior men tävlar med de bästa seniorerna i en gren där Sverige är starkt.
  • Uppdaterad: 21 JUL 2020 05:49

               

   Hammarbys stjärnkastare Grete Ahlberg tog ytterligare ett steg i sin utveckling i veckan då hon pressade sitt eget pers med 40 cm till 67,47 m. Hon är fortfarande junior men tävlar med de bästa seniorerna i en gren där Sverige är starkt. Mer i veckans nyhetsbrev: fotboll, handboll, innebandy, rodd och rugby.

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 21 juli

Nästa nyhetsbrev: tisdag 28 juli

 

NYTT OCH NOTERAT!

FOTBOLL:

Äntligen seger i Kalmar!

   Det har varit en lång väntan för Hammarby att vinna en allsvensk match i Kalmar, senast det hände att herrlaget vann hette arena Fredriksskans och vi skrev 2004. Nu spelar man på Guldfågeln Arena och när lagen möttes under torsdagen (16 juli) såg till en början ut att bli som vanligt, Kalmar tog tidig ledning. Bajen ägde dock det denna match, och till slut gav det utdelning i form av kvittering och segermål. Tack för det, Paulinho och Gustav Ludwigson!

   Under rådande täta matchschema var ny fajt fyra dagar senare, nu mot IFK Göteborg hemma. Det såg ut att kunna bli en ny trepoängare när inhoppande Imad Khalili tog emot en drömpassning från Gustav Ludwigson snett inåt bakåt och säkert satte 1-0 i 69:e minuten – men en sjabblig situation gav Blåvitt en straffmöjlighet när klockan stod på 90+4, som laget förvaltade. Davor Blazevic, som gjort en stormatch, var på bollen men orkade inte hålla emot.

   De fyra poängen på två matcher ger Hammarby tabellraden 3-3-3 och 12 poäng. I den mycket jämna tabellen återfinns laget på 12:e plats och har fyra poäng upp till andraplatsen samt sex ner till nedflyttningsplats.

16 juli Kalmar FF-Hammarby 1-2 (1-1). Publik: 0 (Guldfågeln Arena). Målen: 1-0 Isak Magnusson (8), 1-1 Paulinho (45+1), 1-2 Gustav Ludwigson (73).

20 juli Hammarby-IFK Göteborg 1-1 (0-0). Publik: 0 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 1-0 Imad Khalili (69), 1-1 Hosam Aiesh (90+4, straff).

Mållöst i Borlänge

   Hammarby fick nöja sig med oavgjort mot Kvarnsveden i Elitettan under lördagen. Trots den uteblivna trepoängaren ryckte Bajen gentemot Jitex i striden kring uppflyttningsstrecket. Mölndalslaget förlorade överraskande mot Sandviken som ju Hammarby besegrade med 8-0 i omgången innan. Däremot vann konkurrenten Morön sin match och Bajen är nu trea på sämre målskillnad än norrländskorna.

18 juli Kvarnsvedens IK-Hammarby 0-0. Publik: 0 (Ljungbergsplanen).

 

FRIIDROTT:

Grete Ahlbergs toppresultat

   Grete Ahlberg visade åter att hon tillhör den absoluta Sverigeeliten i slägga vid Vårkastet i Bålsta 18 juli. Det blev nytt pers, och hennes bästa kast sedan augusti 2018 vilket förstås också är nytt klubbrekord. Hennes 67,57 m är 40 cm bättre än tidigare notering och ger henne en plats som Sverigetrea denna säsong. Grete är född 1998 och tävlar fortfarande i K22 men mäter sig alltså med de allra bästa seniorerna. I den egna åldersklassen är hon just nu sju meter före närmaste konkurrent.

   Även Matt Brown tävlade i Bålsta, i sin gren diskus. Han går numera i veteranklassen M40 där han satte nytt klubbrekord, 48,84 m.

Seger och toppresultat av Ehrlin i Trestegsraketen

   Trestegsraketen genomfördes i Norrköping den 19 juli med Hammarbys Erik Ehrlin i stark form. Erik hoppade 15,88 m och är i med det klar Sverige-etta. Fin insats också av P17-killen David Thid som hoppade 13,95 m och i och med är det är trea genom tiderna i Hammarbys tiobästalista i åldersklassen.

Fin tid av Sandra Knezevic i Julichansen

   Sandra Knezevic sprang – och vann – 200 m när Julichansen genomfördes i Eskilstuna den 16 juli. Tiden, 24,73, är hundradelen sämre än tidigare årsbästat för hennes del.

38 cm förbättring av Gemmel

   Varken Teodor Borgius eller Tilda Kapell hade någon bra dag när Stavhoppstouren 4 avgjordes i Täby 18 juli. Teo fick nöja sig med 430 cm, klart under hans nivå, medan Tilda rev ut sig och inte fick någon notering. I stället fick vi ett väldigt starkt Hammarbyresultat av Harald Gemmel (P19) som förbättrades sitt årsbästa med 38 cm till 443 cm, vilket är näst bästa notering på klubben tiobästalista för åldersklassen.

Även Tilda Kapell!

   I förra nyhetsbrevet skrev vi om Teo Borgius rejäla putsning av klubbrekordet i stav under tävlingen Stavhoppstouren 3 i Karlskrona (12 juli). Vi missade att uppmärksamma Tilda Kapells fina förbättring av klubbrekordet i klassen F19. Utan att notera personbästa förbättrade hon åldersklassens klubbrekord till 353 cm, 40 cm bättre än tidigare rekord. Intressant situation är nu att klubbrekordet i både F17 och F18, som innehas av Tilda, är bättre än det för F19.

Långt av David Svensson i Tumba

   Hammarbys längdhoppare David Svensson tävlade i Rödstu Hage, Tumba, den 18 juli. David fick till säsongens hittills längsta Hammarbyhopp, men i alltför starka vindar. De fyra godkända hoppen mätte mellan 671 cm och 695 cm, men samtliga hopp gjordes i medvind över 2,0 m/sek och godkänns alltså inte som rekordnoteringar.

Återbud till lag-SM

   Hammarby var ett av sex kvalificerade lag på herrsidan till lag-SM, som först sköts upp men sedan fick fastställt datum till 6 aug, arrangör Örgryte IS. Bajen har dock lämnat återbud och tävlingen kommer därmed att bestå av fem lag i stället för sex. En titt i säsongsbästalistorna visar att Hammarby saknar seniorresultat i många av grenarna.

 

HANDBOLL:

Herrallsvenskans spelschema spikat

   Sedan tidigare var det klart att Hammarby inleder spelet i Herrallsvenskan med hemmamatch mot LIF Lindesberg. Nu finns ett schema gällande hela säsongen. Hammarby öppnar alltså mot Lindesberg lördag 12 sept kl 17 och möter sedan Karlskrona den 19 sept, också det på hemmaplan. Mötena med AIK spelas 25 sept (borta) och 24 feb (hemma). Hela schemat hittar du här: http://ta.svenskhandboll.se/serieandmatchresult/review?seasonId=2020&divisionId=2000102&showAllDivisionMatches=true

 

INNEBANDY:

Sajt med koll på Hammarbys innebandy

   Innebandysthlm heter en blogg med väldigt bra genomgång av Stockholms innebandy, med betong på Allsvenskan och Div 1 – som ju är serierna där Hammarby hör hemma. Kolla in silly- och laggenomgången och du får bra grepp om situationen inför kommande säsong. Klicka: https://innebandysthlm.com/

 

RODD:

SM/JSM flyttas till september

   SM/JSM kommer att hållas på Ryrsjön, men har fått nytt datum. I stället för tävlingar i augusti blir det nu svenska mästerskap 11-13 september. Man har också beslutat att ställa in årets JNM (i samband med Farstarodden) pga Coronaviruset och osäkerheten med rådande reserestriktioner och begränsningen på folksamlingar.

 

RUGBY:

Dampremiär 1 augusti

   Rugbylaget på damsidan kommer att spela sin allra första tävlingsmatch den 1 augusti. Då inleds årets SM i rugby 7s med gruppspel. Hammarby kommer att kvala i Uppsala i den norra gruppen tillsammans med fem andra föreningar, indelade i två avdelningar inledningsvis. Bajen möter först Enköping, därefter Berserkers. I den andra avdelningen återfinns Uppsala, Norrköping och Södertälje.  

 

ÖVRIGT BAJEN:

Kampen går vidare

   Vi fortsätter att tipsa om de många Hammarbyföreningar som på olika sätt kampanjar kring sin verksamhet under en svår period då coronaviruset hindrar den vanliga verksamheten. Du som läst denna genomgång tidigare – kolla gärna ändå. Notiserna uppdateras varje vecka om det finns något nytt att tillägga.

   För de som har möjlighet att bidra till att hålla våra grönvita glädjeämnen flytande följer här tipsen:

Bajen Fans: När det gäller Bajen Fans är föreningen rent allmänt ett stort stöd för Hammarbys olika verksamheter och ett medlemskap är en bra sak. Läs mer om medlemskapet här: https://www.bajenfans.se/om-bajen-fans/medlem/.

   Nytt är att föreningen startat en webbshop med en hel del rolig merch. Den kan du läsa om här: https://www.bajenfans.se/nyheter/vi-har-blivit-med-webshop/.

   Sedan tidigare driver man också projektet ”Bajen Fans Colombia” tillsammans med förre Hammarbyspelaren Sebastian Bojassén. Håll koll via Bajen Fans hemsida: https://www.bajenfans.se/

Hammarby Bandy är i gång med försäljningen av säsongskort gällande 2020-21. Här hittar du info om priser och hur du går tillväga: https://hammarbybandy.propublik.se/sasongskort2020. Under länken finns också aktuellt om medlemskap, stöttning av ungdomsbandyn och den nya Zinken-halsduken.

   Bandyn kampanjar också under vinjetten ”1000 ger 1000” riktat till dem som vill och har möjlighet att satsa lite extra på bandyföreningen. Här läser du mer: https://hammarbybandy.se/bli-1000-ger-1000-medlem-for-20-21/.

Hammarby Fotboll fortsätter kampanjen med tema ”Jag står kvar” där låten ”Vi ses snart igen” är ett bärande inslag. Lyssna och gläds! Tanken kring ”Jag står kvar” är att så många om möjligt ska avstå från att begära tillbaka pengarna de betalat för sin säsongsbiljett, detta trots att de inte kommer att få möjlighet att se ett antal matcher live. När detta publiceras har 12225 av 16430 säsongskortinnehavare skrivit under. Kampanjsidan: https://www.visessnartigen.se /

   Klubben ger också fansen chansen att köpa ”stödplåtar” till en fiktiv match för 50 kr per biljett. Vi den senaste noteringen var över 49 000 bokade och även biljetter till de enstaka matcherna.

   Tillsammans med Intersport har klubben också tagit fram speciell merch kring situationen med temat ”Just i dag är jag stark”. Kolla här: https://www.intersport.se/supporterklubbar/hammarby-fotboll

Hammarby Friidrott vädjar även de till hjälp att bedriva den fortsatta verksamheten och anger swish-numret 123-519 05 66 för den som har möjlighet att göra en överföring.

Midnattsloppet är en viktig intäktskälla för Hammarby Friidrott men på grund av rådande pandemi kan man inte arrangera på vanligt sätt i år. I stället hoppas man på stor uppslutning kring ett lopp där var och en springer på en plats hen väljer själv men under en bestämd tidsperiod, som är 15 aug-23 aug. Distanserna är 5 och 10 km och startavgiften 275 kr. Läs mer här om upplägget: https://midnattsloppet.com/sverige/midnattsloppet-sverige/.

Hammarby Hockey ger supportrar möjlighet att köpa säsongsbiljett till kommande spelår. Här finns info: http://www.hammarbyhockey.se/skort2021/. Där finns också information om ett speciellt VIP-kort för den som vill stötta extra. Föreningen försöker också få upp medlemsantalet i kampanjen ”Kan vi bli tusen”: http://www.hammarbyhockey.se/kan-vi-bli-tusen/ .

När det gäller hockeyn pågår även en kampanj där Bamsingarna, Bajen Fans och Bara Bajare finansierar spelare. De tre supporterorganisationerna Hammarby Hockey Support KFIB-Bamsingarna, Bajen Fans och Bara Bajare gör gemensam sak i en kampanj för att finansiera tre profilspelare i herrlaget. En insamling pågår för att greja detta och sportchefen Robert Grääs kommer att vara med i scoutingen av de tilltänkta spelarna. Den första är redan klar och man har även kommit en bit på väg när det gäller nästa spelare. Enligt Hammarbyhockeyns sida på Svenska Fans är man uppe i en summa som gör att endast 9 000 kr fattas till spelare nr 2. Du kan bidra genom att skicka valfritt belopp på swish 123 583 17 06 eller bankgiro 837-5313. Märk betalningen med "Supportrarnas spelare". Alla bidrag på 500 kronor eller mer belönas med ett säsongskort för säsongen. Läs mer om kampanjen här: http://www.bamsingarna.se/news.php?extend.1791

Hammarby Handboll har öppnat en ny webbshop med nytt och bra urval av souvenirer. Kolla här: https://www.willshop.se/shop/hammarby-handboll. Sedan tidigare finns också 1939-klubben som en möjlighet för företag och privatpersoner att sponsra inför kommande säsong. Här läser du om denna: https://www.hammarbyhandboll.se/hifhandboll_herr/sida/70639/1939-klubben. Och säsongskort kan du boka här: https://hammarbyhandboll.ebiljett.nu/.

Gräsroten: Svenska Spel ger landets idrottsföreningar chansen att tjäna en slant genom att spelkunderna kopplar sina spelkort till en viss förening. För många av Hammarbyföreningarna innebär detta en välkommen kassaförstärkning i slutet av året. Läs mer om Gräsroten här: https://www.svenskaspel.se/grasroten. Observera att HIF Fotbollförening inte längre är möjlig att välja då Svensk Elitfotboll numera valt ett annat spelbolag som en av sina huvudsponsorer.

….och detta är Unibet. Även de har ett system för att spelkunderna ska kunna generera delar av sina spelinsatser till favoritklubben. Unibets variant kallas ”Hemmaklubben”, information om upplägget hittas här: https://www.unibet.se/betting/hemmaklubben

Hammarby Supporterklubb har existerat sen 1953 och delar varje år ut ett antal stipendier till idrottande ungdomar i Hammarbys olika idrottsföreningar. Läs mer här om klubben och hur du blir medlem: https://hammarbysupporterklubb.se/

Bara Bajares webbshop: Föreningen Bara Bajare bildades 1996 och ägnar tid och kraft åt att på olika sätt stötta Hammarbyverksamheter. Man saluför många artiklar i sin webbshop som du hittar här: https://www.tidywebshop.se/barabajare/

Hammarby Rugby har numera en webbshop i samarbete med en aktör inom Rugbysverige vars försäljning genererar intäkter till föreningen. Se notis längre upp i nyhetsbrevet. Direktlänk till shopen: http://www.nordicrugby.com/product-category/hammarby/

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Dplay sänder Allsvenskan

   De allsvenska matcherna i fotbollsallsvenskan på herrsidan kommer att sändas av dplay. Aktuellt med Hammarby:

Tors 23 juli 19.00: Malmö FF – Hammarby (även Kanal 9)

Månd 27 juli 19.00: Hammarby-Örebro SK

Sönd 2 aug kl 14.30: Helsingborg-Hammarby

 

Elitettan i SportExpressen Play

   Plattformen SportExpressen Play kommer att sända samtliga matcher i Elitettan, där Hammarby är ett av lagen, denna säsong. Här finns info: https://www.sportexpressenplay.se/.

Närmast handlar det om dessa matcher med Hammarby:

Lördag 25 juli kl 14.00: Hammarby-IF Brommapojkarna

Lördag 1 aug kl 14.00: Sandvikens IF-Hammarby

Lördag 8 aug kl 15.00: IFK Kalmar-Hammarby

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info