Hoppa till sidans innehåll

ömsom vatten

09 MAJ 2017 11:46
Förluster för både dam- och herrlag lägger sordin på veckan men den grönvita rörelsen innehåller ju så mycket mer. I HIF:s färska nyhetsbrev läser du om bandy, basket, bowling, boule, boxning, friidrott, handboll, innebandy, ishockey och rugby.
  • Uppdaterad: 09 MAJ 2017 14:21

…ömsom vatten…

..men Hammarby är så mycket mer än fotboll. Förluster för både dam- och herrlag lägger förstås sordin på veckan men den grönvita rörelsen innehåller ju så mycket mer. I HIF:s färska nyhetsbrev läser du om bandy, basket, bowling, boule, boxning, friidrott, handboll, innebandy, ishockey och rugby.

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 9 maj

Nästa nyhetsbrev: tisdag 16 maj

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Christoffer Fagerström värvad från Chabarovsk

   Hammarby har gjort klart med ett riktigt starkt nyförvärv – mittfältaren/anfallaren Christoffer Fagerström. Fagerström, som blir 25 år gammal i september har skrivit på ett tvåårskontrakt med Hammarby. Han är bandyfostrad i Vänersborg men spelade senaste säsongen med Chabarovsk i ryska ligan och vann ligan med dem.

   Att värvningen kunnat genomföras beror på att externa finansiärer gått in med öronmärkta pengar för just detta.

Finalen flyttas tillbaka till Uppsala

   En nyhet som förhoppningsvis kommer att beröra Hammarbys bandy är att Svenska Bandyförbundet nu har beslutat flytta tillbaka bandyfinalerna till Uppsala efter fem år i Stockholmsområdet. 2013-14 spelades finalen på Friends i Solna, 2015-17 på Tele2/Nya Söderstadion. Vi hoppas så klart Hammarby någon gång den närmaste tiden åter ska spela final, antingen med dam- eller herrlaget (gärna båda) och då kommer alltså Uppsala och Studenternas att vara spelplatsen. Överenskommelsen mellan Svenska Bandyförbundet, Svensk Elitbandy och Uppsala kommun gäller de kommande tre åren med möjlighet till förlängning ytterligare två år.

   Den här nyheten berör också Hammarbyfotbollen som därmed inte kommer att drabbas av att Nya Söderstadion är belagd med is när fotbollslaget vill spela cup- eller träningsmatch.

Skutt i maratontabellen

   Efter genomförd säsong är det dags att datera upp maratontabellerna. På damsidan har Hammarby klättrat några placeringar. De 14 poängen gjorde att Bajen gick från 42 till 56 poäng. Därmed passerade man Ljusdal, BK Ume-Trixa och Stångebro och gick från placering 21 till 18. Närmast ovanför befinner sig IFK Kungälv (två poäng före) och eftersom de inte spelar i Elitserien finns goda möjligheter att komma upp ytterligare ett pinnhål efter 2017-18.

   Herrlaget står kvar som sjua efter säsongen. Där för Bajen en kamp med Bollnäs som var sex poäng före innan säsongen. Då Hälsingelaget tog hela 37 poäng och Hammarby fick nöja sig med 28 ökade gapet. Sexan Bollnäs har nu 1055 poäng, Hammarby har 1040 inför 2017-18. Neråt har Bajen hyfsad marginal till åttan Vetlanda som står på 1001 poäng.

 

FOTBOLL:

Jesper Jansson ny sportchef i Hammarby

   Hammarby Fotboll förra veckan den nye sportchefen, Jesper Jansson, som kommer att tillträda den 1 juni. Jesper har spelarbakgrund Öster, AIK, Djurgården Helsingborg samt några utländska klubbar. Uppdrag som sportchef har han haft i Helsingborgs IF, bland annat när de vann SM-guld 2011. Klubben meddelar också att man skapat en ny tjänst, teknisk direktör, där funktionen kommer att innehas av Ola Larsson (som redan finns i organisationen).

Gershon Koffie återvänder till MLS

   Mittfältaren Gershon Koffie kom till Hammarby inför denna säsong från New England Revolution i nordamerikanska ligan MLS. Han har dock inte fått särskilt mycket speltid och nu lånas ut till sin gamla klubb under resterande delen av säsongen. Lånet gäller hela 2017, tanken är att han ska återvända till Hammarby försäsongen 2018.

Hammarby mot Älvsjö i SM-kval

   Hammarbys F16-lag deltar i kval till SM och har lottats att möta Älvsjö AIK i första omgången. Speldatum är den 16 maj, starttid 20.00 på Hammarbyhöjdens BP. Vinnande lag får möta Sollentuna FK i kommande omgång.

Karlberg i JDM

   Hammarby kliver in JDM-spelet för pojkar den 20 maj efter att ha fått wo i 16-delsfinal. Nu blir det alltså åttondel och Bajen har lottats att möta Karlbergs BK. Matchen spelas på Stadshagen lördag 20 maj kl 14.00. Vinst och det blir kvartsfinal mot IFK Österåker.

Futsalsatsningen fortsätter

   Hammarby kommer att ha fler lag i futsalserierna den kommande säsongen. Förutom herrlaget som kvalificerat sig till högsta serien SFL blir det ett U-lag i herrseriens Div 2 samt ett lag i damernas seriespel. På ungdomssidan har man anmält lag i P12, P14, P16, F12, F14 och F16.

Bajen Fans ordnar resa till Halmstad

   På söndag spelar Hammarbys herrlag borta mot Halmstad BK i Allsvenskan. Supporterföreningen ordnar resa till denna match liksom till alla andra bortamatcher. Är du intresserad av att åka med – kolla länken här som ger alla förutsättningar: https://forening.foreningshuset.se/bajen_fans/evenemang/visa/10167-halmstad-borta

 

FRIIDROTT:

Stafett-DM 16 maj

   Stafett-DM kommer att avgöras vid två tillfällen under säsongen som samarrangemang mellan flera 08-föreningar. Den 16 maj är första tillfället, då tävlas det på Sätra IP i dessa klasser: P/F 15, P/F 17 och M/K i disciplinerna 4x80 m och 4x100 m. Den 13 september genomförs övriga distanser på Källbrinks IP.

Flera ungdomar i mångkamps-DM

   Hammarby har inga startande på seniornivå i mångkamps-DM detta år, som avgörs på Sätra IP 13-14 maj och arrangeras av IFK Tumba. I flera av ungdomsklasserna ser det bättre ut. I 15-klasserna och nedåt hittar vi många från Hammarby. Här finns de fullständiga startlistorna: https://www.ifktumba.se/Arrangemang-Tavlingar/ovrigaarrangemang/2017mangkampsdm/StartlistaUte2017/

 

HANDBOLL:

Bajen i norra poolen

   Serieindelningen för kommande säsong börjar nu ta form. För herrlaget i Handbollsligan har motståndarna varit klara sedan kvalet avslutades men nu har även poolindelningen kommit. I Handbollsligan möter de 14 lagen varandra hemma och borta (sammanlagt 26 matcher). Därutöver möter man de sju lagen i sin geografiska pool ytterligare en gång (sex matcher). Seriespelet innehåller därmed totalt 32 matcher. Poolindelningen ser ut på följande sätt:

Norra poolen: Alingsås HK, Eskilstuna Guif, Hammarby IF, IFK Skövde HK, IK Sävehof, Redbergslids IK, Ricoh HK.

Södra poolen: HIF Karlskrona, HK Aranäs, HK Malmö, IFK Kristianstad, LUGI HF, OV Helsingborg HK, Ystads IF.

 

ISHOCKEY:

Nyförvärv från Vallentuna och Nacka

   Herrlaget har gjort klart med ytterligare två nya spelare – Jacob Lager och Charlie Granath. Jacob Lager är 23 år, forward, och kommer närmast från Vallentuna där han spelat de tre senaste säsongerna. Tidigare har han spelat juniorhockey i AIK och Huddinge.

   Charlie Granath är en 20-årig back som haft större delen av sin karriär i Nacka men även hunnit med ett par säsonger på andra sidan Atlanten, och ett år i Södertälje.

Billigt säsongskort fram till midsommar

   Hammarby Hockey rabatterar säsongskortet för herrlagets seriespel 2017-18 fram till och med midsommar. För vuxna kostar säsongsbiljetten normalt 1 000 kr – just nu gäller 800 kr. Pris för pensionärer och ungdomar 12-17 år är 500 kr, för yngre än 12 år gäller gratis entré. Säsongskortet betalas via bg 315-7500. Skriv namn, personnummer, adress, telefonnummer och epost-adress. Kortet skickas till angiven adress. Vid frågor, kontakta This is a mailto link

 

ÖVRIGT BAJEN:

Bajen Fans startar fotbollslag i Colombia tillsammans med Sebastian Bojassen

   Förre Hammarbyspelaren (och hjälten i Ängelholm 2011!) Sebastian Bojassen bor numera i Andalucia i Colombia där han är med och driver insamlingsstiftelsen Saturnus vars syfte är att ge utsatta och fattiga barn en framtidstro. Nu har man startat ett fotbollsprojekt kallat ”Livbojan” med ambitionen att skapa ett fotbollslag, ”Bajen Fans Colombia”. Partner i detta projekt är supporterföreningen Bajen Fans som går in och stöttar uppstarten. Den som vill hjälpa BF att stötta Livbojan kan göra det genom att swisha till nummer 123 615 65 82 (märk inbetalningen Colombia). Du kan även ge en enskild gåva till Bankgironr 837-5313, märk även då din inbetalning med Colombia.

   Den som ansvarar för BF:s engagemang i sociala frågor (paraplynamn Grow Söderort) är Christoffer Abrahamsson. Om du har frågor kring Colombiaprojektet svarar Christoffer på mejl This is a mailto link eller på Twitter (@c_abrahamsson).

 

DETTA HAR HÄNT:

BASKET:

Förlust i Stockholmsfinalen för P15

   Hammarbys lag i Pojkar U15-klassen tog sig ända till finalen av Spalding Basketshop Cup som är namnet på Stockholmsfinalen. Matchen spelades under söndagen i Fryshuset, tyvärr blev det förlust för de grönvita mot AIK Basket. 54-76 till Solnaiterna.

 

BOWLING:

Björn Ejderling vann Seniortouren

   Hammarbybowlaren Björn Ejderling vann årets upplaga av Seniortouren, tävlingen spelare över 50 år. Efter en säsongs spel på olika banor gjorde de 40 främsta upp i ett slutspel i Nyköping den 1 maj. Tävlingen har genomförts de senaste 21 åren och det var första gången som en Hammarbyspelare fick sitt namn inristat i pokalen.

 

BOXNING:

Två boxades i Botkyrka

   Galan Vår fight avgjordes i Botkyrka under lördagen (6 maj). Totalt blev det 14 matcher i galan och i två av dessa förekom Hammarbyboxare. Det blev förlust för Klara Richardsson medan Ali Yousufi vann sin match. Den sistnämnde blev också utsedd till galans bäste boxare tillsammans med Damian Bieskierski från arrangörsklubben Botkyrka BK. Matcherna:

SC64kg Klara Rickardsson, Hammarby IF – Katrine Steingrimsen, Djurgårdens IF RSC2 (Katrine vinnare)

JA69kg Alexander Isaksson, BK Rapid – Ali  Yousufi, Hammarby IF 1-2

 

FOTBOLL:

Snöpligt i Östersund

   Utan att ha gjort någon riktigt bra match hade det allsvenska herrlaget läge att ta tre överraskande poäng borta mot Östersund. Via ett riktigt pangmål av Junior var laget i ledningen men tappade tyvärr koncentrationen mot slutet av matchen. Hemmalaget kunde både kvittera och avgöra i 90+4, detta trots att man fått en spelare utvisad vid ställningen 1-1. En straffsituation precis före sista avblåsningen hade kunnat hjälpa Bajen till oavgjort men domaren lät handsen passera och större delen av publiken på Jämtkraft Arena kunde gå hem glada.

   I det jämna mittskiktet av tabellen betyder varje poäng/poängtapp stora förändringar och den senaste omgångens resultat gjorde att Hammarby halkade från fjärde till tionde plats.

7 maj Östersunds FK-Hammarby 2-1 (0-0). Publik: 6 027 (Jämtkraft Arena). Målen: 0-1 Serge-Junior Martinsson Ngouali (62), 1-1 Alhaji Gero (72), 2-1 Jamie Hopcutt (90+4).

Hemmaförlust mot Piteå

   Laget i Damallsvenskan fortsätter att göra habila insatser mot seriens förmodade topplag. Under söndagen mötte man Piteå IF hemma på Zinken. Nykomlingen Hammarby höll spelet uppe rätt bra men räckte inte hela vägen och förlorade med 0-1. Härnäst väntar ytterligare ett topplag, Rosengård, men därefter är det ett lindrigare program och då gäller att laget börjar ta poäng. I nuläget, efter fyra omgångar, är Hammarby tabelljumbo efter en oavgjord och tre förluster.

7 maj Hammarby-Piteå IF 0-1 (0-1). Publik: 561 (Zinkensdamms IP).

 

FRIIDROTT:

Åtta klassegrar i Hellaskastet

   Hammarby hade rejäla framgångar i tävlingen Hellaskastet som avgjordes på Sätra IP under lördagen (6 maj). Det blev seger i hela åtta av klasserna, varav fyra genom Norah Lind i F12. Hon vann i alla fyra disciplinerna; kula, diskus, slägga och spjut. I tre av grenarna (kula, diskus, slägga) noterade hon nytt klubbrekord för åldersklassen.

   Förstaplatser också för Olivia Riddle (F14 diskus), Sabiti Nahimana (P17 kula), Teodor Borgius (P14 spjut) och Matt Brown (M diskus, 4812 cm). Ett bra spjutresultat noterades också av Jacob Palmerstedt i P17 vars 4874 cm är personbästa med tre meter och en längd som kvalificerar honom till SM.

F17 och F11 vann i Turebergsstafetten

   Hammarby hade flera lag med i Turebergsstafetten under lördagen (6 maj). Framgångarna kom främst på ungdomssidan där både F17-laget och F11 vann sina klasser. Bland seniorerna hade Hammarby på herrsidan ett lag på fjärde plats (åtta deltagande lag) och i Kvinnor Seniorer var man femma av sex lag.

   Sammanlagt deltog 16 klubbar och i klubbtävlingen var Hammarby trea efter IFK Lidingö och Turebergs FK.

 

HANDBOLL:

Seger för ligalandslaget med Morsten och Pujol

   Satsningen ”Ligalandslaget” för spelare som ännu inte räcker till riktigt för A-landslagsspel på herrsidan mötte Ricoh HK under tisdagen (2 maj). Matchen i Rosershallen (Rosersberg) inför 149 åskådare slutade 30-28 till landslaget. Mötet var uppdelat i tre perioder som fick resultatsiffrorna 9-8, 11-11, 10-9. I ligalandslaget spelade Hammarbys Alexander Morsten som gjorde två av målen samt tidigare Bajenspelaren Josef Pujol (numera Elverum) som stod för fem baljor.

 

INNEBANDY:

Seger i Kvarnen Cup gav 10 000 kr

   Hammarbys herrlag deltog i Kvarnen Cup i Huddinge/Skogås den 5-6 maj. Turneringen är öppen för lag från division 3-5. Bajen inledde med förlust i gruppspelet men vann sedan resterande matcher, inklusive finalen. Därmed gick det fina penningpriset, 10 000 kr, till Hammarby. En bra skjuts inför kommande säsong.

Resultaten: Kvarnbergsplan-Hammarby 3-2, Hammarby-Farsta 6-1, Sundbyberg-Hammarby 2-4.

Kvartsfinal: Hammarby-BC Nytorget 5-3.

Semifinal: Östermalm-Hammarby 5-6.

Final: Hammarby-Västerhaninge 4-2.

 

RUGBY:

Förlust för Hemmens och Sidgwick

   Hammarby hade två spelare med i landslagstruppen som ställdes mot Litauen i det europeiska tävlingsspelets Conference 1 North (tredje serienivån) under lördagen (6 maj). Bajenspelarna i 15-mannalandslaget var Christopher Sidgwick och Richard Hemmens. Matchen i Enköping slutade med förlust, 14-52 (7-38), och Sverige slutar därmed fyra i gruppen. Fem lag ingår, ett åker ur och Sverige behåller alltså sin divisionstillhörighet. Gällande matchen mot Litauen har vi inga uppgifter om individuella prestationer, ingen koll alltså på i vilken utsträckning Hammarbyspelarna deltog.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

Kvalderby mot AIK

   Damlaget i bowling tvingas till kval för att behålla platsen i Elitserien. Motståndare är AIK som spelat med framgång i Allsvenskan under säsongen. Men Hammarby kommer att ställa upp med ett starkt lag och ankaret Susanne Olsson visade dessutom god form nyligen i kvalspelet till individuella SM. Vi kan se fram emot en spännande match som avgörs på neutral plan.

Lördag 13 maj kl 10.00, Gullmarsplan: Hammarby-AIK (Kval till Elitserien, bowling, damer)

 

Boule mot AIK och Djurgården i Slottsbacken

   Det traditionella boulemötet med AIK och DIF i Slottsbacken äger rum på lördag.

Lördag 13 maj kl 11-15, Slottsbacken: Klubbmatch Hammarby-AIK-Djurgården (boule)

 

Rugbypremiär på lördag

   På lördag spelar Hammarbys herrlag i rugby säsongens första seriematch och man ställs direkt inför svårast möjliga prov. Motståndare är regerande mästarlaget Stockholm Exiles. Bortamatch – men det spelar mindre roll eftersom båda lagen har hemmaplan på Årstafältet. Bajen har i år fått tillskott av flera spelare från Södertälje RK eftersom den klubben dragit sig ur 15-mannaspelet och är ganska optimistiska inför säsongen. Förra säsongen blev Hammarby trea – i år talar man om att utmana om SM-titeln.

Lördag 13 maj kl 15.00, Årstafältet: Stockholm Exiles RFC-Hammarby (Allsvenskan, rugby, herrar)

 

Match mot Rosengård på Zinken

   Damlaget i fotboll möter i säsongens femte seriematch storlaget Rosengård. Malmölaget blev tvåa förra säsongen och nådde kvartsfinal i UEFA Women´s Champions League. En av svensk damfotbolls riktiga giganter kommer till Zinkensdamm. Kan Hammarby överraska?

Söndag 14 maj kl 14.00, Zinkensdamm: Hammarby-FC Rosengård (Damallsvenskan, fotboll).

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Hammarbys matcher fram till och med augusti:

Söndag 14 maj 15:00 Halmstad – Hammarby, C More Sport                           

Onsdag 17 maj 19:00 Hammarby – Malmö, C More Sport

Söndag 21 maj 15:00 Sirius – Hammarby, C More Sport

Söndag 28 maj 15:00 Hammarby IF – Jönköpings Södra IF, C More Sport

Söndag 4 juni 15:00 Hammarby IF – Djurgårdens IF, C More Sport

Måndag 3 juli 19:00 BK Häcken – Hammarby, C More Sport

Måndag 17 juli 19:00 IF Elfsborg – Hammarby, C More Sport

Måndag 24 juli 19:00 Hammarby - IF Elfsborg, C More Sport

Måndag 21 aug 19:00 Örebro SK-Hammarby C More Sport

Lördag 26 aug 16:00 Athletic Eskilstuna – Hammarby, C More Sport

 

Sändningar från Damallsvenskan

   Sajten damallsvenskan.tv ska sända säsongens samtliga matcher från Damallsvenskan i fotboll. Länk: https://www.damallsvenskan.tv/damallsvenskan

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info