Hoppa till sidans innehåll

Vi blickar framåt!

17 JUN 2016 13:37
Sommarsporterna är i gång och i vissa fall även hunnit pausa. I veckans nyhetsbrev berättar vi givetvis om insatser i friidrott, rugby, speedway och fotboll men tittar också framåt. För flera av sporterna med säsong höst-vår finns nyheter.
  • Uppdaterad: 17 JUN 2016 13:41

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

21-årig målvakt och 19-årigt löfte ansluter

   Hammarby har gjort klart med målvakten Gustav Holmgren inför kommande säsong. Gustav kommer från IK Sirius och har skrivit tvårskontrakt med Hammarby. Enligt den sportsligt ansvarige Misja Pasjkin kommer nyförvärvet att komma till klubben till nytta redan i vinter. Dessutom har man skrivit två-årsavtal med Albin Rönnqvist som kommer Edsbyn men började karriären i Hammarby. Albin spelade förra säsongen 15 elitseriematcher för ”Byn” och hade en framträdande roll det SM-finalvinnande P20-laget.

Lottat i Svenska cupen

   I förra veckobrevet berättade vi att Hammarby är ett av de åtta lagen i årets upplaga av Svenska cupen (Lidköping 30 sept-2 okt). Nu kan vi också redovisa lottningen och spelschemat. Hammarby spelar i grupp B tillsammans med Villa Lidköping, Edsbyn och Bollnäs. A-gruppen består av Västerås, Vetlanda, Sandviken och Vänersborg.

Hammarbys matcher i grundserien (2x30 min):

Fre 30 sept kl 15.30 Hammarby–Edsbyn

Lör 1 okt kl 11.45 Bollnäs–Hammarby

Lör 1 okt kl 19.00 Villa Lidköping–Hammarby

(semifinaler, bronsmatch och final under söndagen)

Samtliga matcher spelas i Sparbanken Lidköping Arena

Annandagsbandy på Zinken

   Det blir annandagsbandy på Zinkensdamms IP i herrarnas elitserie denna säsong, dock ej med Hammarby som hemmalag. Denna säsong har vi för första gången sedan 60-talet två Stockholmslag i högsta serien och den 26 december möts de med nykomlingen IK Tellus som hemmalag. Spelschemat är alltså fastställt och vi kan konstatera att det blir en hel del fredagsmatcher, något som många i Hammarbys publik önskat. Bajen inleder borta mot Sirius fredag 28 oktober och hemmapremiär blir 2 nov mot Broberg. Redan två dagar senare är det dags för ny hemmamatch, då mot Västerås SK. Vi får verkligen hoppas att vädret tillåter spel, så har det ju inte varit de senaste åren. Hela spelschemat hittar du här: http://www.svenskbandy.se/globalassets/svenska-bandyforbundet-bandy-info/dokument/elitserien-16-17-ver-1.8-30-maj.pdf

Hammarbyspelare fick Bo Thunbergs stipendium

   Stockholms Bandyförbund har beslutat att dela ut Bo Thunbergs stipendium till två Hammarbyspelare. Enligt statuterna ska stipendiet gå till unga, talangfulla spelare som både utmärkt sig sportsligt och som är förebilder på och utanför planen. Denna gång har man alltså funnit två sådana i Hammarby, 16-åriga Olivia Dahlsten och 15-åriga Arvid Holm.

   Olivia spelar i Hammarby Bandys damlag och har också representerat Stockholm United i F17-serien. Hon har dessutom spelat i F17-landslaget under säsongen. Arvid har spelat i GT76 men nyligen anslutit till Hammarbys U16-trupp. Han har under den gångna säsongen också deltagit i P15-VM.

   Stipendiet är på 5000 kr var och överlämnades av stipendiets grundare Bo Thunberg.

 

BASKET:

Landslagsspel för Julia Teimert

   Julia Teimert från Hammarbys F01-lag har tagits ut till U15-landslagets turnering i Danmark 17-19 juni. Det handlar om intensivt matchande dessa dagar, Sverige möter Skottland, Nederländerna, Finland och Norge och kommer dessutom att spela placeringsmatcher.

 

BOWLING:

Elitseriepremiär mot Örgryte

  Damlaget inleder seriespelet lördagen den 10 september hemma i Brännkyrka, motståndare är nykomlingen Örgryte IS. Matchstart 17.00. Hemmamatch även i omgången därpå, lördag 17 sept kl 15.40 mot Spader Dam. Därefter blir det bortahelg 15-16 oktober med matcher mot BK Cahoot och BK Högland. Hela spelschemat hittar du här: http://bits.swebowl.se/Matches/MatchScheme.aspx?DivisionId=36&SeasonId=2016&LeagueId=2&LevelId=1

Div 1 Södra Svealand för herrlaget

   Serieindelningen för 2016-17 är gjord, och dessutom ett preliminärt spelschema. Enligt detta börjar Hammarbys herrlag matchandet i Div 1 Södra Svealand mot Wåxnäs BC hemma den 10 september. Bajen är placerat i divisionens grupp B tillsammans med BK Amiki, Bålsta BC, Scania IF, Stureby BK F1 och Team Enköping BK.

   I grupp A spelar BK Force, BK Nobel, BK Stallis, BK Taifun, Vingåkers BK och Wåxnäs BC. C-gruppen består av BK Flax, BK Origo, Mini Arcus Club, Team Baltzar BK, Team Gamleby BC och Varta BK.

 

BOXNING:

Leon Chartoi kvar i Elitgruppen Senior

   Svenska Boxningsförbundet har uppdaterat sin förteckning över vilka som ingår i elitgrupperna på seniorsidan. I 75 kg på herrsidan finns Leon Chartoi kvar sen tidigare. Boxarna i Elitgruppen kommer närmast att kallas till sommarlägret på Bosön 27-31 juli.

 

FOTBOLL DAM:

Gamla Upsala i cupen

   Lottningen för omgång 2 i Svenska cupen är nu gjord. I denna omgång kliver lagen från Elitettan och Damallsvenskan in, vilket innebär att Hammarby gör entré. Bajen har lottats mot Gamla Upsala SK och det är bortamatch som gäller för elitlagen i denna omgång. I det här fallet betyder det att det blir match på Gamlis IP i Uppsala den 24 aug kl 17.45. Skriv in i kalendern!

Bajenspelare i Sveriges futsaltrupp

    Sverige kommer att spela en fyrnationsturnering i futsal för ungdomslandslag i Portugal 30 juni-3 juli. Motståndare är Portugal, Italien och Spanien och i den svenska truppen som omfattar 14 spelare återfinns en spelare från Bajen DFF, Glayol Parvardeh.

 

FOTBOLL HERR:

Träningsmatch mot estniska Levadia Tallinn

   Strax innan midsommar, den 22 juni, kommer A-laget att spela träningsmatch mot FC Levadia Tallinn. Matchen spelas på Tyresövallen och kickoff-tid är 16.00.

Ingen förlängning av Melkers låneavtal

   U21-landslagsmannen Melker Hallberg har varit i Hammarby på lån från Udinese under första halvåret 2016. Nu står det klart att detta låneavtal inte kommer att förlängas. Hammarby säger därmed tack och hej till en spelare som startat i samtliga allsvenska matcher innan EM-uppehållet.

Bajen avslutar samarbetet med Carlos Banda, Pablo tillträder

  Carlos Banda och Hammarby är överens om att avsluta samarbetet. Det betyder att Carlos lämnar posten som assisterande tränare, ett uppdrag han haft sedan sommaren 2012 då han tillträdde under tränaren Gregg Berhalter. Förutom uppdraget som assisterande tränare har Carlos tidigare verkat i Hammarbys organisation som ungdomstränare i sex år.

   Ny assisterande tränare blir Pablo Piñones-Arce, som nyligen tillträdde en tjänst som ”players manager” i Hammarby Fotboll.

Två till P99-lägret på Bosön

   Förbundskapten Tomas Turesson har kallat 69 spelare till ett läger på Bosön 10-15 juli. Två spelare från Hammarby är uttagna; Marcus Mitander och Abiel Sequar.

 

FRIIDROTT:

Fyra lag i ungdomsstafetten

   Att få tävla inför stor publik är en speciell upplevelse, särskilt när man är ung. Den chansen ges i Stockholm Bauhaus galan på Stadion den 16 juni för ett antal flickor och pojkar 10-12 år. I galan finns en stafett P/F 12, distans 4x200 m, där lagen ska bestå av två flickor och två pojkar. Kvalet genomförs kl 17 och finalen direkt efter invigningen inför förhoppningsvis välfyllda läktare. Hammarby har fyra lag anmälda, totalt finns 24 lag i startlistan.

…och några seniorer i förtävlingarna

   Stockholm Bauhaus-galan på Stadion invigs officiellt kl 19 den 16 juni men tävlingarna startat tidigare med några några grenar utan Diamond League-status. Och där har vi några hammarbyare med. Kl 16.00 tävlas det i K 400 m häck och bland de anmälda finns Bajens Frida Persson. 16.30 avgörs K 100 m häck med Emma Tuvesson som en av deltagarna. I M 100 m (C) kl 16.45 har vi Jacob Ewertzh att hoppas på och Mehdi Alkhatib tävlar i höjd kl 17.10. Dessutom tävlar Hammarbys australiensiske diskuskastare Benn Harradine med start kl 17.35.

Sjätte och femtonde plats i standartävlingen

   Fem av årets totalt elva SM-tävlingarna har genomförts, nästan halvtid alltså i förbundets ”standartävling” där det gäller att samla poäng i friidrottens olika svenska mästerskap. På den manliga sidan har Bajen samlat ihop 31 SM-poäng (poäng ges till de sex främsta) och är sjätte bästa klubb hittills. Man har plockat poäng i två av fem genomförda SM, inomhus-SM och stafett-SM. I kvinnornas tävling har Hammarby kommit upp i 8 poäng och är på delad 15:e-plats.

Harradine möter eliten i Umeå

   Folksam Challenge i Umeå 21 juni får ett väldigt bra startfält i diskus, och Hammarbys kastare Benn Harradine är en av de som gör upp om medaljerna. I anmälningslistan finns sju kastare, alla med personbästa över 60 meter. Förutom Benn handlar det om svenskarna Daniel Ståhl, Niklas Arrhenius, Leif Arrhenius och Simon Pettersson samt Pyyry Niskala från Finland och David Wrobel från Tyskland.

 

HANDBOLL:

Sextonde plats i maratontabellen

   Inför säsongen 2016-17 återfinns Hammarby på 16:e plats i maratontabellen för högsta serien på herrsidan. Laget har genomfört 14 säsonger och på de 408 matcherna har man vunnit 196 gånger, spelat oavgjort 38 och förlorat 174. Någon placeringsförändring är inte trolig den kommande säsongen, laget är 47 poäng efter Linköpings Lejon på femtonde plats. Maratontabellen toppas överlägset av Redbergslids IK som har hela 75 säsongers spel i högsta serien att falla tillbaka på.

Herrjuniorerna börjar USM i Borlänge

   Lottningen av steg 1 i USM för herrjuniorer är gjord. Omgången spelas 24-25 september och Hammarbys J-lag har lottats mot Borlänge HK, Sannadals SK och VästeråsIrsta HF. Matcherna spelas i Borlänge.

 

INNEBANDY:

Tränare klar för damlaget

   Damlaget i Allsvenskan Östra får Jonas Delshammar som tränare 2016-17. Jonas har de fyra senaste säsongerna tränat Järfällas herrar i Allsvenskan Norra och har själv spelat aktivt i Täby IS.

…och serien börjar 17 september

   Hammarbys damer tillhör Allsvenskan Östra men från och med i år är upplägget sådant att man förutom dubbelmötena i den egna serien även möter lagen från en annan geografisk grupp en gång. I Hammarbys fall handlar det om matcher mot lagen i Allsvenskan Norra. Spelschemat med de sammanlagt 22 matcherna är släppt och Hammarby inleder borta mot Gävlelaget Strömsbro den 17 september. Första hemmamatchen spelas mot Notviken den 24 september. Hela schemat finns här: http://www.innebandy.se/Global/SIBF/Forbundsinfo/dokumentbank/%c3%96vrigt/Spelschema%20Allsvenskan%20Damer%20Norra%20%c3%b6stra%202016-17.pdf

Preliminär serieindelning för herrlaget

   Stockholms Innebandyförbund har nu släppt en preliminär serieindelning. Herrlaget i Hammarby har placerats i Div 3 Södra tillsammans med följande klubbar: Boo KFUM, Sörskogens IF, Västerhaninge IBK, Högdalens AIS, Skogås/Trångsund IBK (A), Vendelsö IK (A), Huddinge IBS (B), Lokomotiv Tumba IBS och Sköndals IK.

…och tränaren fortsätter

   Det är nu klart att herrlagets tränare Danne Berg fortsätter ytterligare en säsong. Han höll laget kvar i trean under förra årets säsong som nykomlingar. I år är siktet högre ställt.

Gabriel Isoz föreslås fortsätta som ordförande

   Hammarby IF Innebandyförening håller årsmöte onsdag 15 juni kl 19 i Sjöstadshallen. Valberedningen har nu lämnat sitt förslag där det framgår att man förordar fortsatt förtroende för den sittande ordföranden Gabriel Isoz.

 

ISHOCKEY:

Träningsmatch mot Huddinge

   Vi har tidigare redogjort för de planerade träningsmatcherna inför höstens seriespel. Nu har ytterligare en match tillkommit – mot Huddinge i Björkängshallen måndagen den 15:e augusti kl 19. I övrigt gäller planeringen, som ser ut på följande sätt:

24 aug kl 19: Vallentuna BK-Hammarby (Vallentuna ishall)

30 aug kl 19: Hammarby-Huddinge IK (LW-hallen)

4 sept kl 15: Hammarby-Kumla IF (LW-hallen)

11 sept kl 16: Hammarby-Vallentuna BK (LW-hallen)

 

DETTA HAR HÄNT:

BOULE:

Stort intresse för Bajen Cup

   38 lag deltog i årets Bajen Cup i Björns trädgård som traditionsenligt avgjordes på nationaldagen (6 juni). Deltagarantalet är ett av de större i tävlingens 13-åriga historia. Vinnare blev Daniel Gillan, Filip Goldéus och Lennart Wahlberg från Sibirien Club Petanque som besegrade laget från Tempête club de Pétanque i finalen. Hammarbys bästa lag placerade sig på delad 13:e plats.

 

BOWLING:

Tre finalspelade i SM-bowlingens A-klasser

   Vi bjuder på en sen rapport från bowlingens individuella SM som avgjordes i Falköping 27-29 maj. I sporten delar man upp SM-spelet i ett flertal åldersklasser och har dessutom en klassificering i ”A” och ”B” via ett handicapsystem.

   Det som kallas Elit-SM och som samlar de allra bästa oavsett ålder avgörs under SM-veckan i Norrköping. SM-spelet i Falköping utser dock också SM-vinnare och till detta finalspel hade tre hammarbyare kvalificerat sig i A-klass, varav två blev silvermedaljörer. Susanne Olsson blev tvåa i Damer A 51-64 och Anton Gehlin fick silvret i Herrar A 17-21. Fin placering också för Jonathan Hallberg i Herrar A -16, han blev fyra av de åtta som gjorde upp om titeln.

 

BOXNING:

Samer Tabal förlorade i Junior-EM

   Sverige skickade två boxare till junior-EM i ryska Anapa (6-16 juni) och en av dessa var Hammarbys 64 kg-kille Samer Tabal. Samer stod över första omgången för att gå direkt in i åttondelsfinal mot Bulgariens Lubomir Penev, där det blev förlust med siffrorna 0-3. Enligt den svenska rapporteringen träffade Samer mest och blev minst träffad – förlust blev det ändå.

 

FOTBOLL DAM:

Seger mot Sirius

  Hammarby vann den viktiga streckmatchen i Elitettan mot IK Sirius under lördagen (11 juni). Inför mötet skilde en poäng mellan lagen, båda är med och krigar om de två uppflyttningsplatserna. I och med att Hammarby lyckades ta trepoängaren i en match som påverkades av kraftig vind så stärkte man läget inför fortsättningen. I första halvlekens medvind gjorde Hammarby två mål som sedan räckte att hålla undan, Sirius fick nöja sig med reducering i 61:a minuten.

   Bajen är tvåa i tabellen, dock med en match mer spelad än Hovås Billdal. Just dessa lag möts dock i kommande omgång, spelplats Kanalplan, och Hammarby har därmed chansen att hänga av motståndaren i någon mån.

11 juni IK Sirius-Hammarby 1-2 (0-2). Publik: 209 (Lötens IP). Mål HIF: 0-1 Filippa Angeldahl (25), Catrine Dahlström (41).

Landslagsspel för Bajentrio

   Hammarby hade tre spelare i den U20/23-trupp som spelade U23 Nordic Tournament i England 2-7 juni. Mycket spel blev det för Julia Ekholm, mindre för Patricia Üre och inget alls för Anna Oskarsson denna gång. Kanske skulle Sverige använt Hammarbyspelarna i större utsträckning med tanke på att det blev tre förluster? Nja, förklaringen till de tre förlusterna var nog snarare att Sverige kom med ett betydligt yngre lag än motståndarna. Förbundskaptenen Anneli Andersén berömde i efterhand laget för bra insatser mot tre-fyra år äldre spelare.

Resultat och Hammarbymedverkan:

2 juni Sverige-USA 1-3 (0-2). Julia Ekholm spelade första 45.

4 juni England-Sverige 1-0 (1-0). Julia Ekholm inbytt i 60:e minuten.

7 juni Norge-Sverige 2-0 (1-0). Julia från start start, utbytt i halvtid. Patricia Üre från start, utbytt efter 62 minuter.

 

FRIIDROTT:

Många hammarbyare tävlade i Geneve

   Många svenskar deltog i tävlingen Memorial Georges Caillat i Geneve under lördagen (11 juni). Av dessa var flera representanter för Hammarby. Det blev en regnig och blåsig tävling, och de flesta resultat var därefter. Höjdhopparen Mehdi Katib gjorde dock bra ifrån sig, han blev delad trea på 215 cm vilket är svenskt årsbästa. Även Jasmin Sabir gjorde sin bästa tävling för säsongen, hon hoppade 1275 cm i tresteget.

   Michel Tornéus trivdes däremot inte alls i vädret och hoppade 756 som bäst och trestegshopparen Erik Ehrlin fick inget godkänt resultat. Emma Tuvesson gjorde 14,57 på 100 m häck, en bra bit från hennes årsbästa.

Kamp mellan Grete och Emma i Uppsala och Eskilstuna

   Hammarbys Grete Ahlberg och Emma Thor från Spårvägen är just nu två av Sveriges främsta juniorer i slägga, båda har noteringar som är över JVM-gränsen. Under lördagen (11 juni) möttes de i Uppsalaspelen och Grete kunde då vinna med 58.83 som bästa kast, Emma nådde 57.90.

   Dagen efter tävlade de mot varandra i Eskilstuna (Mälarspelen) och då var det Emmas tur att vinna, 58.87 mot 58.70.

Bra resultat i Skara på nationaldagen

   Flera Hammarbysprinters deltog i Istrums SK:s tävling Skararacet på nationaldagen (6 juni). Och några fina resultatnoteringar på de snabba banorna blev det. Jacob Ewertzh slog nytt personligt rekord på 100m med 10,70. Han sprang även snabbt på 200m med endast hundradelar från nytt personligt rekord, 21,66. För Kristian Efremov blev det ny årsbästanotering på 400 m, 48,69. Amir Shaker fick tiden 14,11 på 110 m häck, fyra hundradelar från sitt årsbästa.

Seger i Kraftmätningen

   Hammarby arrangerade kvaltävling till ”Kraftmätningen” under lördagen (11 juni). Tävlingen är en lagtävling för pojkar/flickor 15 år (födda 2001-03) med kval runt om i landet och final under hösten. 16 lag gjorde upp på Enskede IP och Hammarbys lag kunde ta hem tävlingen före Spårvägen lag 1 och Hässelby lag 1. Hammarby lag 2 hamnade på 14:e plats.

   Finalen avgörs i Linköping 3-4 september.

 

RUGBY:

Bortavinst mot Södertälje

   A-laget spelade säsongens andra match i Allsvenskan under onsdagen (8 juni) och även nu blev det seger. Bajen besegrade Södertälje RK på bortaplan, Brunnsängs IP, med siffrorna 19-38 (14-19). Hemmalaget ledde både med 6-0 och 14-12 innan Hammarby tog kommandot i matchen. Hammarbypoängen kom via sex försök (6x5 p) och fyra målsparkar (4x2 p). Till matchens lirare utsågs Hammarbys Chris Ah-Lam.

   Hammarby är nu tvåa i tabellen trots att man spelat en match mindre än övriga lag. Än har man dock inte mött Exiles eller Pingvin som ser ut att bli de svåraste motståndarna. Härnäst väntar returmatch mot Södertälje, nu på hemmaplan.

 

SPEEDWAY:

Andraplats i Västervik

   Fyrlagsmatchen i Västervik (Stena Arena) blev en fajt mellan arrangörsklubben Västervik och Hammarby/Griparna. De båda övriga lagen, Nässjö och Örnarna/Saxarna kom inte med fulla lag och hade därmed svårt att göra sig gällande. Matchen avgjordes i sista heatet där hemmaföraren Joel Andersson besegrade Freddie Eriksson. Därmed tog Västervik hem hela matchen med 35 poäng, för Hammarbylaget på 33. Nässjö samlade ihop 17 poäng och Örnarna/Saxarna 10. Matchen sågs av 286 åskådare, en bra siffra på den här nivån.

   Hammarby/Griparnas poäng: Freddie Eriksson 11, John Lindman 11, Benny Johansson 6, Adrian Gheorghe 5. Tabellen toppas fortfarande av Hammarby/Griparna före Team Finland.

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang. En mer fullständig förteckning finns i kalendariet)

Toppmatch i Elitettan

   På lördag är det dags för ett möte i Elitettan som kan få stor betydelse för fortsättningen. Både Hammarby och Hovås Billdal är inblandat i toppstriden och matchen dem emellan blir intressant. Det här också ett tillfälle att se damlaget på Kanalplan, huruvida det blir fler matcher i år är osäkert. Schemat anger Zinkensdamm i fortsättningen.

Lördag 18 juni kl 15.00, Kanalplan: Hammarby-Hovås Billdal IF (Elitettan, fotboll, damer)

Rugby mot Södertälje

   Nykomlingen Hammarby har verkligen öppnat stark i den allsvenska rugbyn och besegrat både Troján från Norrköping och Södertälje i de två inledande matcherna. Nu möter man åter igen Södertälje och siktar givetvis på ännu en skalp.

Lördag 18 juni kl 13.00, Årstafältet: Hammarby-Södertälje RK (Allsvenskan, rugby, herrar)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenska fotbollssändningar fram till september

   Schemat för C Mores sändningar från herrarnas allsvenska i fotboll är fastställt fram till och med 24 oktober. För Hammarbys del ser det ut så här när det gäller sändningarna:

Söndag 17/7 17:30: Hammarby-Falkenberg C More Fotboll

Söndag 24/7 15:00: Hammarby-AIK C More Sport

Lördag 30/7 16:00: Gefle-Hammarby C More Sport

Måndag 15/8 19:00: GIF Sundsvall-Hammarby C More Sport

Söndag 21/8 15:00: Hammarby-IFK Göteborg C More Sport

Söndag 28/8 15:00: AIK-Hammarby C More Sport

Måndag 12/9 19:00: Hammarby-Örebro C More Fotboll

Fredag 16/9 19:00: Jönköpings Södra-Hammarby C More Sport

Torsdag 22/9 19.00: Hammarby-Häcken C More Live

Måndag 26/9 19.00: Falkenberg-Hammarby C More Live 2

Fredag 30/9 19:00: Helsingborg-Hammarby C More Sport

Måndag 17/10 19:00: Hammarby-Djurgården C More Sport

Söndag 23/10 17:30: Hammarby-Elfsborg C More Sport

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link,

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info