Hoppa till sidans innehåll

Cupmästare!

01 JUN 2021 22:48
På det fjärde finalförsöket lyckades Hammarbys herrlag äntligen bärga en titel i Svenska cupen.  Hela cupfinaldagen slöt fans upp på olika sätt och de och laget fick belöningen i form av seger mot finalmotståndaren Häcken efter straffsparksläggning.
  • Skapad: 01 JUN 2021 22:48

Cupmästare!

   På det fjärde finalförsöket lyckades Hammarbys herrlag äntligen bärga en titel i Svenska cupen. Intresset var stort i Bajenland för att följa finalen trots att endast åtta åskådare fick befinna sig på arenan. Hela cupfinaldagen slöt fans upp på olika sätt och de och laget fick belöningen i form av seger mot finalmotståndaren Häcken efter straffsparksläggning.

   Dessutom i nyhetsbrevet: mer fotboll, utredningen om Hammarbys grundandeår, bandy, boule, boxning, friidrott, futsal, handboll, ishockey och rodd.

   Välkommen till Hammarby IF:s nyhetsbrev – tisdagar på denna plats

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 1 juni 2021

Nästa nyhetsbrev: tisdag 8 juni 2021

 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:

Årtalsutredningen klar!

   Den utredning gällande Hammarby IF:s startår som satts pågått under 2020 och fram tills nu har färdigställts och finns i sin helhet på sajten hifhistoria.se (länk http://www.hifhistoria.se/Historia/storys/2021utredning.pdf). Frågan gäller alltså om 1897 ska räknas som grundandeår då Hammarby Roddförening genomförde namnbytet till Hammarby IF, eller om Hammarby Roddförenings startår 1889 är det som ska gälla. De olika Hammarbyföreningar har nu att göra ett eget ställningstagande och kommer att kunna rösta om saken vid Hammarby IF:s årsmöte 2022.

 Lättnader i pandemirestriktionerna

   Både idrottsutövande och åskådande av idrott ges bättre förutsättningar från 1 juni. Från denna dag vidgas möjligheten till träning, matcher och tävlingar i mindre omfattning för alla åldersgrupper.

   Från 1 juni tillåts även upp till 500 åskådare på anläggningar som kan erbjuda anvisade sittplatser. På mindre arenor där det inte är möjligt är maxantalet 100 åskådare.

  

BANDY:

Lebedev förlänger

   Defensive mittfältaren Ivan Lebedev har skrivit på ett nytt tvåårsavtal med Hammarby. Den 34-årige spelaren fick permanent uppehållstillstånd i Sverige i vintras och kan nu både jobba och satsa på bandyn.

…och förlängt med två unga målvakter

   De två Hammarbyfostrade målvakterna Matteo Tuveson och Simon Westin förlänger med Hammarby Bandy, båda har skrivit på 1+1 års-kontrakt. Målsättningen från Hammarbys sida är att båda ska få chansen att göra elitseriedebut under kommande säsong.

Två Hammarbyspelare i preliminära P21-truppen

   En preliminär trupp har tagits ut till kommande P21-VM i Finland i januari 2022. Det är en stor trupp som kommer att bantas efter Exte-cupen i Ljusdal i oktober. I den aktuella uttagningen finns två Hammarbyspelare med: Lucas Dahlin och Alfred Rustas. Dessutom är Tellusspelaren Johan Hannegård, vars moderklubb är Hammarby, med i truppen.

 

BOULE:

Bajen Cup 6 juni

   Efter corona-uppehållet 2020 arrangerar Hammarby Boule återigen Bajen Cup i Björns Trädgård den 6 juni. Läs mer om arrangemanget här: https://www.hammarbyboule.se/Nyheter/HammarbyBoule/valkomnatillbajencup2021

 

BOXNING:

OS-kval 4-8 juni för Chartoi och Nuha

   Hammarby har två boxare bland de fem svenska fajters som får chansen att kvala till OS. Kvalet genomförs i Paris 4-8 juni och de två Bajenboxarna är Adam Chartoi i 75 kg och Liridon Nuha i 81 kg. Adam kommer i första matchen att möta Simeon A Chamov från Bulgarien och Liridon får ta sig an Stiven Aas från Estland.

 

FOTBOLL:

Äntligen cupguld!

   Stefan Billborns mannar gjorde det vi alla hoppats på och besegrade BK Häcken i Svenska cupens final. Matchen på Nya Söderstadion slutade 0-0 efter förlängning och straffar fick avgöra vart bucklan skulle hamna. I denna blev målvakten David Ousted stor hjälte, då han stod för straffsparksläggningens enda räddning.

   Finaldagen blev på många sätt en manifestation för Hammarby med supporterengagemang från morgon till kväll med pepp redan innan matchen och enorma hyllningar efteråt både utanför arenan och på Medborgarplatsen. Trots att matchen spelades med publikbegränsningen på åtta personer blev det ändå en dag när Hammarbys supportrar gick man ur huse och visade vilken enorm hängivenhet det finns för klubben.

   Cupsegern är Hammarbys första på herrsidan och ger klubben en plats i säsongens Europaspel. Bajen är kvalificerat till nystartade UEFA Europa Conference League och går in i omgång 2 med matcher 22 och 29 juli. Lottning sker 16 juni.

30 maj Final Svenska cupen Hammarby-BK Häcken 0-0 efter full tid och förlängning. 5-4 efter straffar. Hammarbys målskyttar: 1-1 Paulinho, 2-2 David Accam, 3-3 Mads Fenger, 4-3 Aimar Sher, 5-4 Astrit Selmani.

Stark seger mot Kristianstad

   Kristianstads DFF var fortfarande obesegrat i Damallsvenskan när de kom till Kanalplan för att möta Hammarby under lördagen. De fick ett möta ett Bajen som tog kommandot över matchen direkt, halvtidssiffrorna 2-0 var på inget sätt orättvisa och i början av andra spädde man på med ytterligare ett mål. 3-1 till slut sedan KDFF reducerat i 53:e minuten.

   Efter sju omgångar är Hammarby femma i tabellen och det lag efter ledande Rosengård som gjort flest mål, 15 gjorda mål gör att snittet ligger på strax över 2 per match.

29 maj Hammarby-Kristianstads DFF 3-1 (2-0). Publik: 8 (Kanalplan/Hammarby IP). Målen:    1-0 Madelen Janogy (28), 2-0 Madelen Janogy (37), 3-0 Emma Jansson (48), 3-1 Emma Petrovic (53).

Träningsmatch mot IK Sirius 27 juni

   Herrlaget kommer under EM-uppehållet att spela en träningsmatch mot allsvenska kollegan Sirius. Mötet genomförs hemma på Tele2 Arena den 27 juni kl 16 och kommer att sändas i Discovery+.

   Dagen efter spelas ytterligare en match mellan klubbarna, då på Studenternas med kickoff kl 12.00. Vid detta tillfälle matchar Sirius sitt U21-lag och Bajen spelar med ett lag som kryddats med spelare från Hammarby Talang FF.

Janogy och Kellond-Knight landslagsuttagna

   Två A-landslagsuttagningar har gjorts på damsidan med Hammarbyspelare i trupperna. Till det svenska landslaget har förbundskapten Peter Gerhardsson tagit ut Madelen Janogy till de två OS-förberedande landskamperna mot Norge 10 juni och Australien 15 juni. Till den sistnämnda landskampen har Australiens förbundskapten Tony Gustavsson tagit med Elise Kellond-Knight som ju spelar i Bajen men inte hunnit årsdebutera ännu på grund av skadeåterhämtning. Båda landskamperna spelas på Guldfågeln Arena i Kalmar. Sverige-Norge sänds i SVT2 medan Sverige-Australien visas i TV12.

Landslagschans för Selmani

   Astrit Selmani är uttagen i Kosovos landslagstrupp som står inför två vänskapsmatcher i början av juni. Den 1 juni möter laget San Marino hemma på Stadiumi Fadil Vokrri i Pristina och den 4 juni spelar man mot Malta i österrikiska Klagenfurt.

Bajentrio i U23-landslaget

Sveriges U23-förbundskapten Renée Slegers har tagit ut 23 spelare till en trenationsturnering där Sverige ställs mot Frankrike på Rimnersvallen och mot Finland på Munkedals IP. Till de båda mötena i Bohuslän är tre Hammarby-spelare uttagna. Det rör sig om Ellen Wangerheim, Hanna Lundkvist och Emilia Larsson. Matcherna spelas 10 juni och 15 juni.

Nyström och Tamminen landslagsuttagna

   Hammarbytruppens båda finländska inslag, mittbacken Eva Nyström och målvakten Anna Tamminen, är återigen uttagna i A-landslagstruppen. Som ett led i förberedelserna inför höstens kvalstart till VM i Australien och Nya Zeeland 2023 reser Finland i mitten av juni till Spanien för ett matchläger. För motståndet står Polen och Ryssland, den 11 respektive den 14 juni.

Elitlicens för Hammarbylagen

   Licensnämnden har tagit delbeslut om OBOS Damallsvenskan, Superettan samt Ettan för 2022. Sedan tidigare har beslut också tagits gällande Allsvenskan. För Hammarby gäller att både herr- och damlagen uppfyller kraven. Dessutom är Hammarby Talang FF godkänd för spel i Norrettan.

Ny förlust för HTFF

   Hammarby Talang FF mötte Sollentuna FK i Norrettan under tisdagen (1 juni). Det blev återigen förlust. Matchen på Sollentunavallen slutade 2-0 efter SFK-mål i minut 9 och 52.

 

FUTSAL:

Målvakt uppflyttad från U19

   U19-lagets målvakt Thomas Mendes de Almeida flyttas upp i hierarkin och har skrivit på för A-laget inför den kommande säsongen i Svenska Futsalligan.

 

FRIIDROTT:

Nya klubbrekord på Enskede IP

   Spårvägens FK arrangerade en kasttävling på Enskede IP 30 maj där majoriteten av deltagarna kom från Hammarby. Massor av personbästanoteringar och tre nya klubbrekord fick vi: Martin Sundberg i P19 diskus (48,24 m), Embla Wihk i F19 diskus (36,59 m) och Emma Hallencreutz i F17 diskus (45,42 – även klubbrekord för seniorer!).  

Många klarade SM-gränser

   Många av de tävlingar som hunnits arrangerats i den spirande utomhussäsongen har resulterat i att Hammarbyidrottare klarat klubbens egna gränser för SM-deltagande, framför allt handlar det om gränserna till JSM och USM. Men även två seniorer har kvalat in till kommande SM. Det handlar (givetvis) om Grete Ahlberg i K slägga men även David Thid i M 200 m. Här finns hela listan på vilka som hittills klarat kvalificeringsgränserna. https://www.hammarbyfriidrott.se/aktivas-sidor/sm-t%C3%A4vlingar/normgr%C3%A4nser-43915078

Grete och Nora tävlar i Göteborgs GP

   TV-sända Folksam GP-serien inleds med Göteborgs GP på Slottsskogsvallen den 2 juni. Två hammarbyare finns i startlistorna; Nora Lundin i K 1500 m och Grete Ahlberg i K slägga. SVT 2 sänder kl 18-20.

Digitala midnattslopp 14-29 augusti

   Midnattsloppet är även i år förhindrat att arrangera de stora löparmanifestationerna som de olika loppen brukar utgöra. Man kommer därför även i år satsa på ”digitala” lopp där de anmälda löparna springer på platser de själva väljer. Läs mer om de digitala loppen här: https://midnattsloppet.com/digitala-midnattsloppet/

 

HANDBOLL:

Hemmapremiär mot Lugi

   Premiäromgången i Handbollsligan 2021-22 är fastställd. Serien startar 11-14 september och Hammarby har lottats att inleda hemma mot Lugi. Hela omgång 1 ser ut som följer:

Önnereds HK–Redbergslids IK

Alingsås HK–HK Aranäs

Ystads IF–IF Hallby

Hammarby IF–Lugi HF

IFK Skövde–Eskilstuna Guif

HK Malmö–IFK Ystad

IFK Kristianstad–IK Sävehof

U19-chans för Robin Sanderhem

   25 spelare finns med i en första uttagning inför U19-EM i Kroatien 12-22 augusti. En av dessa är Hammarbys niometersspelare Robin Sanderhem. U19-landslaget samlas i Alingsås 1-2 juni för det första av två träningsläger som blir upptakten till mästerskapet Inga matcher spelas i Alingsås. Nästa läger sker i Lund 6-8 augusti med matchspel och slutlig uttagning till EM.

Nio spelare lämnar

   Truppbygget inför återkomsten i Handbollsligan närmar sig klart. Flertalet spelare som Hammarby velat behålla har förlängt och några nyförvärv har också presenterats. I veckan offentliggjorde klubben vilka spelare som inte blir kvar inför 2021-22. Sedan tidigare är det klart att Gunnar Pettersson och Andreas Halvarsson avslutar sina spelarkarriärer, efter säsongsslut meddelades även att mittsexan Hendrik Varul flyttar hem till Estland för att satsa på sin civila karriär. Vidare byter niometersspelaren Simon Hjortenbo både klubb och land till kommande säsong. 22-åringen har skrivit på för italienska Junior Fasano, som spelar i Serie A. Ytterligare fem spelare som tillhört herrlagets organisation lämnar för nya utmaningar. Vincent Mannerstål och Alexander Konradsson ansluter till Tumba medan Fred Olsson och Albin Haas går till AIK. Leo Rosendahl har skrivit på för Silwing/Troja.

 

ISHOCKEY:

Herrlaget spelar Järfälla Cup

   Järfälla HC arrangerar Järfälla Cup 21-22 augusti och Hammarby är ett av de deltagande lagen. Bajen möter arrangerande JHC den 21 aug och ett ännu icke bestämt lag den 22 aug.

Pelle Lindbergh hedrad

   Supporterföreningen Bamsingarna ordnar varje år en minnesstund för en av Bajens största hockeylegendarer, Pelle Lindbergh. På hans födelsedag den 24 maj samlas man vid hans grav på Skogskyrkogården och lägger en krans. I år fick ceremonin ske i regnväder men det hindrade inte elva Pellevänner att sluta upp.

 

RODD:

Lennart Nymans Pris till roddledaren Michael Helmer

   Hammarby IF delar årligen ut Lennart Nymans Pris till en ledare i en Hammarbyförening som har gjort värdefulla insatser under året. Gällande 2020 har priset gått Michael Helmer från Hammarby Rodd. Priset delas ut av Hammarby IF till en ledare i en Hammarbyförening som har gjort värdefulla insatser under året. Ur motiveringen:

”Michael har sedan han gick med i Hammarby Rodd gradvis tagit ett allt större ansvar och är nu djupt involverad i alla delar av verksamheten, men specifikt är han idag centralgestalten i den idrottsliga verksamheten. Michael planerar, leder och utvärderar den samlade idrottsliga verksamhet på ett föredömligt sätt. Inte nog med att han själv som huvudtränare och roddchef coachar medlemmar på alla nivåer, han hjälper även till att utveckla nya ledare i föreningen samtidigt som han själv deltar som aktiv roddare/spelande tränare i vår herråtta”.

   Priset innefattar en check på 15 000 kr.

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Göteborg GP i SVT

   Hammarby har två deltagare i internationella tävlingen Göteborg GP den 3 juni. Grete Ahlberg i K slägga och Nora Lundin i K 1500 m – som yngsta deltagare i A-finalen. SVT sänder.

Onsdag 2 juni kl 18.00-20.00: Göteborgs GP (friidrotts gala) SVT2

 

U21 med Oliver Dovin

   Hammarbys fotbollsmålvakt Oliver Dovin är uttagen i den trupp som står inför matcher mot Finland (träningslandskamp) och Luxemburg (EM-kval). Chans till landslagsspel alltså. Båda matcherna TV-sänds.

Torsdag 3 juni kl 16.45: Sverige U21-Finland U21 Sportkanalen och C More

Tisdag 8 juni kl 16.45: Sverige U21-Luxemburg U21 Sportkanalen och C More

 

Allsvenska Hammarbymatcher på Discovery+ och i Kanal 5

   Discovery+, tidigare Dplay, fortsätter att sända Allsvenskan i fotboll (herrar). Vissa matcher sänds också i Kanal 5. De tre närmaste matcherna sänds enligt följande:

Söndag 4 juli kl 17.30: Hammarby-Halmstads BK Discovery+

Söndag 11 juli kl 15.00: Hammarby-Degerfors IF Discovery+

Söndag 18 juli kl 15.00 (preliminär speldag): Örebro SK-Hammarby Discovery+

 

Damallsvenskan sänds av Sportbladet

   OBOS Damallsvenskan, som högsta fotbollsserien för damer officiellt heter, sänds av Sportbladet. Här finns info: https://www.sportbladetplay.se/. Kommande Hammarbymatcher:

Fredag 4 juni kl 19.00: Linköpings FC-Hammarby

Söndag 20 juni kl 15.00: Piteå IF-Hammarby

Torsdag 24 juni kl 17.00: Hammarby-Växjö DFF

 

Norrettan i SportExpressen Play

   För den som vill följa Hammarby Talang FF i Norrettan finns möjligheten via SportExpressen Play. Både i form av månadsabonnemang eller köp av enstaka matcher. Info finns här: https://www.sportexpressenplay.se/fotboll/ettan

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info