Hoppa till sidans innehåll

Grete Ahlberg övertygade i Cluj

22 JUN 2021 14:23
Hammarbys släggdrottning Grete Ahlberg gjorde sitt  näst bästa kast genom tiderna vid lag-EM och grejade värdefulla poäng åt Sverige. I nyhetsbrevet tackar vi också Brita von Quanten som avslutar tjänsten på Hammarby IF:s kansli efter 42 år.
  • Skapad: 22 JUN 2021 14:23

Hammarbys släggdrottning Grete Ahlberg gjorde sitt för landslaget vid lag-EM i rumänska Cluj. Med sitt näst bästa kast genom tiderna grejade förstaårssenioren en fjärdeplats och värdefulla poäng åt Sverige. I nyhetsbrevet tackar vi också Brita von Quanten som avslutar tjänsten på Hammarby IF:s kansli efter 42 år. Vi passar också på att hälsa den nya kanslisten Hasse Fridén välkommen.

   I nyhetsbrevet också: bandy, bordtennis, fotboll, futsal, mer friidrott, golf, handboll, ishockey och rodd. Forza!

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 22 juni 2021

Nästa nyhetsbrev: tisdag 29 juni 2021

 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:

Tack Brita – välkommen Hasse!

   Det var något av en epok som gick i graven i början av sommaren då Brita von Quanten slutade som kanslist på Hammarby IF. Brita har jobbat i klubbhuset Gula Villan sedan 1 april 1979 men gick nu i välförtjänt pension. Även om en kanslitjänst ofta är ganska anonym till sin karaktär så är det många som lärt känna Brita genom åren och uppskattat hennes vänlighet och hjälpvillighet. Gula Villan vid Hammarby IP är verkligen något av ett hjärta i Hammarby – inte minst tack vare den kontinuitet som Brita stått för.

   Tjänsten tas nu över av Hasse Fridén som en hel del ute i Bajenland också känner sen tidigare. Hasse har sedan tidigt 1980-tal fotograferat i olika Hammarbysammanhang. Framför allt runt omkring herrlaget i fotboll men också andra Bajenaktiviteter. Det är alltså en person som känner Hammarby på djupet som nu kliver in i tjänsterummet på Södermannagatan 63.

  

BANDY:

Pär Steen vald till ny ordförande

   HIF Bandyförening höll årsmöte den 17 juni på Zinkensdamm och röstade då fram valberedningens förslag där Pär Steen var föreslagen som ordförande. En rapport från årsmöte finns på bandyns hemsida: https://hammarbybandy.se/rapport-fran-hammarby-if-bandyforenings-arsmote/

 

BORDTENNIS:

Hammarby arrangerar sammandrag

   En lista har nu publicerats gällande vilka föreningar i Div 2 Damer Ö som arrangerar sammandrag. Hammarby är ett av lagen i serien och står som arrangör av säsongens första sammandrag som hålls 25-26 september. Övriga sammandrag arrangeras av Ängby SK C1 (17 okt), Spårvägens BTK B1 (11-12 dec) och Ängby SK C2 (26-27 mars).                                                                                                         

 

FOTBOLL:

Första bortasegern för damlaget

   Hammarbys lag i Damallsvenskan är inne i en stark trend och kunde under söndagen bokföra sin första seger på bortaplan. Hela 3-0 mot Piteå inför bland annat ett tiotal Hammarbysupportrar som gjorde den långa resan nu när man äntligen tillåter supportrar, om än med begränsningar. Bajen har nu 4-3-2 i tabellrad efter nio matcher och med 21 mål framåt är man ett av de bästa lagen offensivt.

20 juni Piteå IF-Hammarby 0-3 (0-1). Publik: 329 (LF Arena). Målen: 0-1 Madelen Janogy (3, str), 0-2 Madelen Janogy (54), 0-3 Nina Jakobsson (90+2)

NK Maribor eller Urartu FC?

   Herrlagets Europaspel i Conference League närmar sig för. Lottning gällande kvalomgång 2 där Bajen kliver in är gjord. Vi kommer att få möta vinnande lag av slovenska NK Maribor och armeniska FC Urartu den 22 och 29 juli, med start hemma.

   Mötena mellan Maribor och Urartu äger rum 9 och 15 juli. I kvalomgångarna är bortapublik inte tillåten.  

Janogy från start när Sverige spelade 0-0

   Sveriges A-landslag på damsidan träningsmatchade mot Australien den 15 juni. Mötet på Guldfågeln Arena i Kalmar slutade 0-0 inför 500 åskådare. I det svenska laget spelade Hammarbys Madelen Janogy från start men byttes ut i den 63:e minuten. Det var också sagt att Hammarbyspelaren Elise Kellond-Knight skulle finnas i det australiensiska laget, men hennes namn syntes inte till vare sig i startelva eller på bänk.

U23:orna vann trenationsturneringen

   Damernas U23-landslag avslutade trenationsturneringen i Bohuslän med att besegra Finland med 2-0 på Munkedals IP inför 73 åskådare (15 juni). Resultatet innebar att Sverige blev slutsegrare i turneringen på bättre målskillnad än Frankrike. I den svenska truppen fanns Hammarbyspelarna Ellen Wangerheim, Emilia Larsson och Matilda Vinberg. Samtliga började denna match på bänken men byttes in en bit in i andra halvlek.

En i P16-landslagets Ölandsläger

   Förbundskaptenen Roger Franzén har tagit ut 30 spelare till P16-landslagets läger på Öland 1-6 juli. En av de uttagna är Hammarbys 15-årige ytter Matteo Pérez Winlöf. Matteo spelade tidigare i BP men kom till Hammarby i år.

HTFF tappade till förlust

   Hammarby Talang FF Herrfotboll mötte Täby FK i Norrettan under måndagen (21 juni). Trots tidig ledning och 2-2 en bit in i andra halvlek blev det förlust på Vikingavallen inför 155 åskådare. 3-2 till hemmalaget, målgörare i HTFF var Jusef Erabi och Williot Swedberg. Laget är nu åter jumbo i serien, kommande match mot Hudiksvall, som är fyra poäng före i serien, blir viktig.

 

FUTSAL:

Alexander Browne ansluter från Strängnäs

   Herrlagets silly season har hittills mest handlat om att förlänga kontrakt med befintlig trupp, men i veckan blev det klart också med ett nyförvärv. Alexander Browne, som senaste säsongen SFL-debuterade i Strängnäs (numera Stallarholmens SK) har skrivit på. Browne har en bakgrund som ungdomsspelare i Hammarby.

 

FRIIDROTT:

Gretes näst bästa kast i karriären vid lag-EM

   Lag-EM First League (näst högsta nivån) genomfördes i rumänska Cluj under helgen 19-20 juni. Hammarby bidrog med släggkastaren Grete Ahlberg till det svenska nationslaget, som stod för flera bra insatser och blev slutlig sexa av elva deltagande länder. Grete tillhörde dem som drog in mer poäng till Sverige än snittet – hon blev fyra i släggan på 68,31 m vilket är hennes näst längsta kast i karriären.

Nya klubbrekord i Danderydsspelen

   Hammarbys idrottare vann flera av grenarna i olika åldersklasser när Danderydsspelen genomfördes 19-20 juni. Så pass många att vi inte listar dem här, läs gärna hammarbyfriidrott.se där det viktigaste nämns efter en tävlingshelg. Vi noterar dock de tre nya klubbrekorden: Malva Lönns 8,35 i F12 60 m, Markus Mobergs 14,27 i P18 110 m häck och Tilda Kapells 360 cm i K22 stav.

Två guld och två silver i stafett-DM

   Korta stafett-DM har genomförts i samband med Danderydsspelen 19-20 juni och Hammarby kom med lag i flera av klasserna. Det är inget jättedeltagande i den här tävlingen, i vissa av disciplinerna deltar bara ett par-tre lag men DM-medaljer delas ut och för Hammarbys del blev det två guld och två silver.

   Guld i M 4x100 m (Sabiti Nahimana 00, Niklas Wall 03, Noah Bucht Wesslén 03, Alexander Pilgrim 03) och i K 4x100 m (Linnéa Lindefalk 05, Molly Freeman 02, Alicia Löwhagen 03, Tilda Kapell 01).

   Silvermedaljer i klasserna P15 4x80 m och F15 4x80 m.

Snabbt i Täbysprinten

   Några av Hammarbys kortdistanslöpare deltog i Täby IS tävling Täbysprinten på Tibblevallen i onsdags (16 juni). Bland annat gjorde våra löpare Dennis Otieno och Viktor Wall riktigt snabba 200 m-lopp och blev etta och trea men tyvärr i för stark vind (+3,2). Deras insatser bådar dock gott för fortsättningen. Alexander Pligrim (född 03) noterade nytt pers på 400 m, tid 49,66 som bara är 6 hundradelar från kvalgränsen till seniorernas SM. David Thid sprang i P19 110 m häck och klarade Hammarbys uppsatta SM-kvalgräns.

Pers för Dennis Otieno i Skarakampen

   Dennis Otieno har 200 m som sin främsta gren men som sprinter springer han givetvis snabbt också på 100 m. I skarakampen 19 juni blev han tvåa i ett bra lopp på tiden 10,49, vilket gör honom till delad tvåa på Hammarbys topplista genom tiderna distansen.

Duo i Folksam GP Karlstad

   GP-seriens tredje deltävling utomhus genomförs på Tingvalla i Karlstad 22 juni. Startlistorna innehåller ett par Hammarbynamn: Amir Shaker i M 110 m häck och Grete Ahlberg i K slägga. Dessutom står Filippa Ramberg på väntelistan i K 800 m. Tävlingen sänds i SVT2.

 

GOLF:

1-1-1 för serielagen

   Hammarby har tre lag i seriespel, H40, H50 och H60. Samtliga inledde seriespelet med en seger, en oavgjord och en förlust. H40 spelar i Div 2 Blå, H50 i Div 3 Gul och H60 i Div 4 Blå.

 

HANDBOLL:

Cupspelet inleds 15 augusti

   Hammarby är ett av lagen i nystartade Svenska cupen på herrsidan som inleds med gruppspel. Bajen återfinns i grupp 6 och matchar enligt följande:

15 aug kl 16.15 Anderstorps SK-Hammarby

24 aug kl 19.00 IFK Kristianstad-Hammarby

28 aug kl 17.00 Hammarby-Vinslövs HK

 

ISHOCKEY:

Maja Nyberg ansluter från Västerås IK

   Den 22-åriga backen Maja Nyberg har haft större delen av sin karriär i damettanlaget Västerås IK. Nu har hon gjort klart med fortsättning i Hammarby där den kommande säsongen blir hennes sjunde på damettannivå.

…och Johanna Blomkvist fortsätter

   Stadiga poängplockaren Johanna Blomkvist kom till Hammarby 2018-19 och är nu klar för sin fjärde raka säsong i klubben. 25-åriga Johanna kommer ursprungligen från Västerås IK men har även hunnit med DIv 1-spel i Sandvikens IK och Färjestads BK.

…liksom Julia Avelin och Linn Hansén

   Två klippor i Hammarbys lagbygge väljer att fortsätta i klubben. Både 27-åriga Julia Avelin (85 matcher i Bajen) och 31-åriga Linn Hansén (97 matcher) fortsätter i grönvitt.  

”Knutte” Engqvist tar över ordförandeklubban

   Hasse Malm avtackades efter många år som ordförande (och andra roller) i HIF Ishockeyförening när årsmötet hölls i Gula Villan 16 juni. Ny ordförande blir Knut ”Knutte” Engqvist medan Hasse Malm fortsätter i styrelsen som ledamot. En utförlig redogörelse för årsmötet och den nya styrelsen finns på hockeyns hemsida: https://www.hammarbyhockey.se/rapport-fran-arsmotet-3/

 

RODD:

Fritsch vinnare i Row(east)

   I stället för inställda Farstarodden arrangerade Östra Roddistriktsförbundet tävlingen Row(east) den 19-20 juli i Magelungen. Från Hammarby tävlade Theodor Fritsch i 1x HS framgångsrikt. Theodor vann först i försöksheatet och segrade sedan i finalen med 24 sekunders marginal till tvåan. Även Hammarbys Ruben Rapi tävlade, dock under förbundsflagg, i en juniortvåa som blev trea i sitt lopp med fyra båtar.

 

 

PÅ GÅNG:

(tips om aktuella evenemang)

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve det enda rimliga alternativet. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Träningsmatch mot Österlen FF sänds av Aftonbladet

   I kväll 22 juni (för dig som läser nyhetsbrevet samma dag det publiceras) spelar herrlaget i fotboll träningsmatch mot Österlen FF. Mötet på Lessebo IP sänds av Aftonbladet och det finns även möjlighet att se matchen live för den som är snabb (mer info här: https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/hammarbys-traningsmatch-mot-osterlen-sands-pa-sportbladet-plus/).

Tisdag 22 juni kl 18.30: Österlens FF-Hammarby. Sportbladet Plus.

 

Karlstad GP i SVT

   Hammarby har ett par deltagare – Amir Shaker på 110 m häck och Grete Ahlberg i slägga – i internationella tävlingen Karlstad GP den 22 juni. Tävlingen sänds av SVT.

Tisdag 22 juni kl 18.00-20.00: Karlstad GP (friidrottsgala) SVT2

 

Allsvenska Hammarbymatcher på Discovery+ och i Kanal 5

   Discovery+, tidigare Dplay, fortsätter att sända Allsvenskan i fotboll (herrar). Vissa matcher sänds också i Kanal 5. De tre närmaste matcherna sänds enligt följande:

Söndag 4 juli kl 17.30: Hammarby-Halmstads BK Discovery+

Söndag 11 juli kl 15.00: Hammarby-Degerfors IF Discovery+

Söndag 18 juli kl 15.00 (preliminär speldag): Örebro SK-Hammarby Discovery+

 

Damallsvenskan sänds av Sportbladet

   OBOS Damallsvenskan, som högsta fotbollsserien för damer officiellt heter, sänds av Sportbladet. Här finns info: https://www.sportbladetplay.se/. Kommande Hammarbymatcher:

Torsdag 24 juni kl 17.00: Hammarby-Växjö DFF

Lördag 3 juli kl 14.00: Hammarby-Vittsjö GIK

Torsdag 8 juli kl 19.00: KIF Örebro-Hammarby

 

Norrettan i SportExpressen Play

   För den som vill följa Hammarby Talang FF i Norrettan finns möjligheten via SportExpressen Play. Både i form av månadsabonnemang eller köp av enstaka matcher. Info finns här: https://www.sportexpressenplay.se/fotboll/ettan

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info