Hoppa till sidans innehåll

Landslagsuppdrag och tränarbyte

15 JUN 2021 11:14
Landslagsuppdrag och tränarbyte Vi summerar en innehållsrik vecka som innehållit flera lyckade landslagsuppdrag och uttagningar men också uppmärksammat tränarbyte i herrfotbollen. Aldrig stiltje i Bajen!
  • Skapad: 15 JUN 2021 11:14

Landslagsuppdrag och tränarbyte

   Vi summerar en innehållsrik vecka som innehållit flera lyckade landslagsuppdrag och uttagningar men också uppmärksammat tränarbyte i herrfotbollen. Aldrig stiltje i Bajen!

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 15 juni 2021

Nästa nyhetsbrev: tisdag 22 juni 2021

 

NYTT OCH NOTERAT!

BASKET:

Gratis sommarlovsbasket

   Hammarby Basket gör en sommarlovssatsning för de ungdomar som vill delta i ledarledd träning under sommaren. Gratis – och öppet även för den som inte spelar i Hammarby. Varje vardag från 5 juli till 30 juli i Farstahallen 4 (inga helger).

  Ett fint initiativ av Hammarby Basket, läs mer om satsningen HIF Baskets hemsida: http://www.hammarbybasket.se/News/6669117/Basketraning-hela-sommaren. Nu gäller det för idrottsrörelsen att ta sig ur coronamörkret som satt så mycket hinder för ungdomsidrotten!

 

FOTBOLL:

Billborn ut – Milos Milojevic in

   Hammarby Fotboll har fattat beslutet att avsluta samarbetet med herrlagets huvudtränare Stefan Billborn. Detta besked kom i fredags, och under måndagen presenterades den nye tränaren som blir serben Milos Milojevic.

   Stefan har under tre och ett halvt år varit Hammarbys huvudtränare och under den tiden lett laget till fjärde plats 2018, tredje plats 2019 och en åttondeplacering 2020. Under 2021 har han hunnit coacha laget till seger i Svenska cupen men också haft en medelmåttig inledning på Allsvenskan 2021 (laget är på åttonde plats efter åtta omgångar).

   Den nye tränaren Milos Milojevic är 38 år och kommer från ett uppdrag som assisterande tränare i Belgradklubben Röda Stjärnan. Han har tidigare varit både spelare och tränare på Island och även varit huvudtränare i Mjällby AIG där han ledde laget till serieseger i Söderettan 2018 och till allsvensk uppflyttning 2019.

Madelen Janogy blev månadens spelare

   Hammarbys Madelen Janogy har utsetts till Månadens spelare i Damallsvenskan. Med fem mål och tre assist på åtta matcher är hon poängligaledare i serien. Utmärkelsen Månadens spelare utses av en jury bestående av seriens lagkaptener, representanter från media samt ligapartners. Prissumman är 10 000 kr att använda till ett av klubbens ideella engagemang och Madelen har valt Samhällsmatchen.

…och spel för Janogy när Sverige slog Norge

   Madelen Janogy ingick i den uttagna A-landslagstruppen till träningsmatchen mot Norge 10 april. Matchen på Guldfågeln Arena i Kalmar inför 500 åskådare slutade med svensk seger, 1-0. Målet gjort i 66:e minuten. Madelen började på bänken och löste av Kosovare Asllani i den 78:e minuten.

Hammarbyarna stod för målen i U23-landslaget

   Bajen hade till slut tre spelare i U23-truppen när trenationsturneringen mellan Sverige, Frankrike och Finland inleddes i Uddevalla (Rimnersvallen) med match mellan Sverige och Frankrike den 10 juni. Hammarbys bidrag var Emilia Larsson, Ellen Wangerheim och Matilda Vinberg. Matchen slutade 2-2 (1-0) och samtliga tre Hammarbyspelare var med i startelvan. De båda svenska målen hade dessutom Bajensignatur: Emilia Larsson gjorde 1-0 i 8:e minuten och 2-0 kom från Ellen Wangerheim i 61:a. Frankrikes första mål var resultatet av en straff i 71:a, kvitteringen kom sedan i minut 90+4. Emilia och Matilda spelade hela matchen, Ellen byttes ut i 88:e.  

Årsmöte den 24 augusti

   Det på grund av pandemin uppskjutna årsmötet för Hammarby IF FF har nu fått nytt datum. Om inte restriktionerna förhindrar en samling kommer årsmötet att hållas tisdagen den 24 augusti med start 18.00. Platsen för årsmötet är ISSR (före detta Frans Schartaus gymnasium). Dock krävs att restriktionerna lättas ytterligare fram till dess så att föreningens medlemmar kan samlas inomhus. Om inte kommer årsmötet flyttas fram igen.

   På hammarbyfotboll.se finns verksamhetsberättelse, motioner och övriga årsmötesdokument. Länk: https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/kallelse-till-hammarby-if-fotbollforenings-arsmote/

Dovin utanför startelvan i EM-kvalet

   Sveriges U21-landslag inledde kvalspel inför kommande EM-slutspel med att möta Luxemburg. Hammarbys målvakt Oliver Dovin fanns med i matchtruppen men på bänken och byttes inte in i matchen som Sverige vann med 6-0.

8 juni EM-kval Sverige U21-Luxemburg U21 6-0 (2-0). Publik: 421 (Falcon Alkoholfri Arena). Oliver Dovin fanns med i matchtruppen men byttes inte in.

Europasommar?

   Som bekant har Hammarbys herrlag kvalificerat sig till kvalet i nystartade Europa Conference League. Garanterat är att vi kommer att spela en hemma- och en bortamatch i kvalomgång 2. Förhoppningsvis blir det fler matcher än så. Här är datum att hålla koll på:

15 juni: Lottning Q1 Europa Conference League

16 juni: Lottning Q2 Europa Conference League

19 juli Lottning Q3 Europa Conference League

22 juli: Q2 Europa Conference League

29 juli: Q2 Europa Conference League

2 augusti Lottning Playoff Europas Conference League

5 augusti: Q3 Europa Conference League

12 augusti: Q3 Europa Conference League

19 augusti: Playoff Europa Conference League

26 augusti: Playoff Europa Conference League

833 333 kr från Europafonden

   Elitfotbollens huvudpartner Unibet finansierar den så kallade ”Europafonden” som syftar till att hjälpa de klubbar som kvalificerat för Europaspel till bra förberedelser. Fem miljoner delas ut och pengarna går till de som står inför spel under hösten, enligt denna formel: hälften till den klubb som kvalar till Champions League, hälften till övriga. De som får bidraget, och lyckas så bra att de når gruppspel, betalar tillbaka 1,5 gånger den erhållna summan vilket läggs i potten till kommande Europafondstöd.

   Vid detta tillfälle finns grundsumman fem miljoner att dela ut och det görs alltså till dessa klubbar:

Malmö FF – 2 500 000 kr
IF Elfsborg – 833 333 kr
BK Häcken – 833 333 kr
Hammarby IF – 833 333 kr

HTFF lämnade sistaplatsen

   Hammarby Talang FF Herrfotboll vann för andra gången en match i Norrettan under söndagen (13 juni). Laget mötte Sandvikens IF som befinner sig i seriens toppskikt och lyckades på hemmaplan vinna med 3-2, en välbehövlig seger som ger hopp om fortsättningen. 150 åskådare på Hammarby IP såg Jaheem Burke göra 1-0 och 2-1 samt Maxine Anne Marie Sainte fixa 3-1. Laget har nu lämnat jumboplatsen och har tre poäng upp till kvalplatsen.

 

FUTSAL:

Benny Lekström kvar i truppen

   Även denna säsong kommer Benny Lekström att finnas kvar som en del av målvaktsuppsättningen i Hammarby.

Champions League-lottning 7 juli

   Svenska mästarna Hammarby spelar i futsalens Champions League denna höst. Lottning till Preliminary Round som är ett gruppspel omfattande fyra lag i vardera gruppen sker den 7 juli. Ett datum att hålla koll på alltså. Matcherna spelas 20-25 augusti.

 

FRIIDROTT:

Grete Ahlberg till Lag-EM

   Sverige är en av nationerna som deltar i Lag-EM:s First League till helgen 19-20 juni i rumänska Cluj. First League är näst högsta divisionen och i lagen tävlar med en deltagare i respektive gren. Sveriges förbundskapten Karin Torneklint har nu offentliggjort truppen och en av de uttagna är Hammarbys släggkastare Grete Ahlberg. Hon har hittills haft en både jämn och hög nivå och detta är ett kvitto på att tagit ytterligare ett steg inom senioreliten.

Nora Lundin slog till i Sollentuna GP

   Bajen hade några tävlande i internationella tävlingen Sollentuna GP under söndagen (13 juni). Bland resultaten lyfter vi fram Nora Lundin som sprang 1500 m på nytt klubbrekord i sin åldersklass F18. Hennes nya pers och klubbrekord lyder 4.20,19.

30 medaljer I Ungdoms-DM

   Huddingespelen genomfördes på Källbrinks IP 11-13 juni och i åldersklasserna PF15, PF16 och PF17 hade grenarna DM-status. Hammarby har många lovande talanger i de här åldersklasserna och det avspeglade sig i DM-resultaten. Totalt blev det 30 UDM-medaljer för Bajen, fördelat på 13 guld, 12 silver och 5 brons. Vi listar här medaljörerna:

Guld: Fabian Linderoth (P17 100 m), Elias Kapell (P15 300 m häck + P15 spjut), Aron Gullberg (P15 kula), Alfred Berglind (P15 diskus + P15 300 m), Alannah Hellstadius (F17 stav), Frida Krantz (F17 diskus + F17 spjut), Agnes Jansson (F16 längd + F16 100 m häck), Ellen Forsell (F15 slägga + F15 kula).

Silver: Nils Holm (P17 1500 m), Elias Kapell (P15 längd + P15 kula + P15 80 m häck), Aron Gullberg (P15 diskus + P15 stav), Linnéa Lindefalk (F16 slägga), Esther Sahlqvist (F15 80 m + F15 stav), Frida Krantz (F17 kula), Tove Olsson (F15 spjut), Maja Simonsson (F15 300 m).

Brons: Kalle Aldskogius (P17 100 m), Filip Herre (P15 300 m häck), Alfred Berglind (P15 stav), Linnéa Lindefalk (F16 100 m häck), Maja Simonsson (F15 kula).

   Från tävlingarna på Källbrinks IP noterar vi också två nya klubbrekord: I MS stav fick vi en rejäl höjning av Teodor Borgius som med 480 innehar nytt klubbrekord i åldersklassen P18. Och i F12 längd zon blev det nytt klubb-bästa genom Malva Lönn som hoppade 518 cm

Grete bästa svenska i Köpenhamn

   Grete Ahlberg var en av tre svenskor som kastade slägga i Copenhagen Athletics Games den 8 juni. Hammarbyaren visade sedvanlig stabilitet och dessutom bra tävlingsnerver genom att göra sitt bästa kast i sista omgången, då hon kom upp i 67,56 m vilket räckte till en tredjeplats. Hon var därmed bästa svenska i släggtävlingen.

Flera bra lopp i MAIK Sprintfestival

   Några av Hammarbys sprinters tävlade i Mölndals AIK:s tävling MAIK Sprintfestival den 10 juni och gjorde bra lopp. Tre av de tävlande fick tider som gör att de når klubbens uppsatta SM-gränser och alltså kan se sig som SM-klara: Markus Moberg MS 400 m, Alexander Pilgrim P19 400 m och Arvid Wändesjö P19 110 m häck. Viktor Wall hade också ett bra 200 m-lopp men var sedan tidigare kvalificerad för P19 200 m.

Klubbrekord i M40

   Vid tävlingen Allard Open i Västerås (Arosvallen) förra tisdagen (8/6) fick vi en ny klubbrekordnotering i veteranklassen M40. Eskil Persson blev tvåa i loppet på tiden 33.21,37, vilket betydde att han slog sitt eget klubbrekord i åldersklassen med halvminuten.

 

ISHOCKEY:

Lucia Záborská till damlaget

   På sajten damhockey.se finns nu en intervju med Robert Nyqvist som är lagledare för damlaget. Mycket läsvärd, hittas här: https://damhockey.se/2021/06/08/hemligstamplat-med-hammarby/. Bland annat berättar Robert om ytterligare ett slovakiskt nyförvärv, Lucia Záborská. Denna värvning har inte kommunicerats från Hammarby Hockey ännu men eftersom det är en Hammarbys lagledare som intervjuas i texten så utgår vi från att detta stämmer.

Ännu en träningsmatch bokad

   Herrlagets försäsongsschema har kompletterats med ännu en match. Den 5 september möter laget Tierps HK på hemmaplan. Hela det aktuella spelprogrammet hittar du här: https://www.hammarbyhockey.se/a-laget/spres2122/

 

RODD:

Årslavarnas stipendium till Ahmet Rapi

   Årslavarna är en kamratförening av roddare och roddsympatisörer med ändamålet att ekonomiskt stödja svensk tävlingsrodd på elitnivå. Nu har man beslutat att tilldela Hammarbyroddaren Ahmet Rapi 2021 år stipendium på 20 000 kr. I motiveringen nämns att han redan är en starkt lysande stjärna och att de tror att han kommer att fortsätta göra fina resultat, samt att de hoppas att penningbidraget ska hjälpa honom i den fortsatta satsningen. Läs mer om utmärkelsen på Svenska Roddförbundets sida: https://www.rodd.se/Nyheter/svenskaroddforbundet/ahmetrapitilldelasarslavarnasstipendium/

 

RUGBY:

Jumboplaceringar i rugby 7´s-kvalet

   Under lördagen (12 juni) genomfördes kvalspel i rugby 7´s. Damernas kval arrangerades av Hammarby på Skarpnäcksfältet och Bajen hade två lag med. Båda förlorade sina inledande matcher och möttes till slut i placeringsmatch om femte plats.

Resultaten:

Enköpings RK-Hammarby 2 15-0

Hammarby 2-Södertälje RK 12-22 (Poäng HIF: Cathryn Clackson 7, Amanda Hamfelt 5)

Exiles Ladies-Hammarby 1 53-0

Hammarby 1-Uppsala RFC 0-60

Match om femte plats: Hammarby 2-Hammarby 1 26-0 (Poäng HIF 2: Sofia Arnsten 7, Amanda Hamfelt 5, Isabella Michau 5, ”Spelare 23” 5, Cathryn Clackson 4.

   Herrlaget kvalade i Norrköping och för dem blev det tre raka förluster.

Resultaten:

Uppsala RFC-Hammarby 24-5 (Poäng HIF: Mattias Mucherie Godeau 5)

Hammarby-Stockholm Exiles RFC 5-48 (Poäng HIF: Filippos Tsichilis)

Hammarby-Stockholm Exiles 2 7-38 (Poäng HIF: Mattias Mucherie Godeau 5, Clemente Annibali 2)

 

ÖVRIGT BAJEN:

Stockholmalliansens hederspris till Bajen Fans Colombia

   Supporterföreningen Bajen Fans samarbetsprojekt med förre Hammarbyspelaren Sebastian Bojassén ”Bajen Fans Colombia” har erhållit Stockholmsalliansens hederspris 2021. Stockholmalliansen är samarbetsorgan mellan Hammarby, AIK och Djurgården som bland andra saker delar ut ett hederspris varje år. Och i år det alltså ett Bajen Fans-projekt som hedras. Så här skriver Bajen Fans på hemsidan om projektet och priset:

Sedan starten 2017 har Bajen Fans via Saturnusstiftelsen och inte minst Sebastian Bojassén drivit ett samhällsprojekt på andra sidan jorden i syfte att hjälpa flickor och pojkar i det lilla colombianska samhället La Marina genom att starta ett fotbollslag där. Fyra år senare kan vi nu se början på en helt annan framtidstro hos barnen och familjerna i La Marina, med proffskontrakt, universitetsutbildningar och drömyrken i kikarsiktet. En framtidstro som Bajen Fans Colombia haft del i att skapa. För detta tilldelas projektet nu Stockholmsalliansens hederspris, ett pris som ger 10 000 kr och ytterligare glöd att fortsätta kämpa för en bättre framtid för barnen i La Marina.

I Bajen Fans är vi oerhört stolta inför att projektet tilldelas detta pris. Vi är tacksamma och ödmjuka inför det engagemang våra medlemmar visat med bidrag av pengar och material för att kunna hålla projektet igång, men även alla ni som varit där och hälsat på. Det är vi som är Hammarby!

Slutligen vill vi passa på att hylla Sebastian, som med sitt outtröttliga hjärta visar att han är en minst lika stor hjälte utanför fotbollsplanen som han var i Hammarbys tröja.

Det finns bara en Sebastian Bojassén! Forza Bajen Fans Colombia!

 

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve enda möjliga alternativet. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Landskamp med Janogy och Kellond-Knight

   Hammarbys Madelen Janogy är en av de uttagna till två träningslandskamper som Sverige spelar på Guldfågeln Arena i Kalmar. Matchen mot Norge är redan spelad (10 juni) och där blev det ett inhopp för Hammarbyspelaren. Den 15 juni är det match mot Australien – som också har en Hammarbyspelare i sin trupp; Elise Kellond-Knight. Matchen sänds av TV12 och i C More.

Tisdag 15 juni kl 18.45: Sverige-Australien – TV12 och C More

 

Karlstad GP i SVT

   Hammarby har flera anmälda till internationella tävlingen Karlstad GP den 22 juni. Tävlingen sänds av SVT.

Tisdag 22 juni kl 18.00-20.00: Karlstad GP (friidrottsgala) SVT2

 

Allsvenska Hammarbymatcher på Discovery+ och i Kanal 5

   Discovery+, tidigare Dplay, fortsätter att sända Allsvenskan i fotboll (herrar). Vissa matcher sänds också i Kanal 5. De tre närmaste matcherna sänds enligt följande:

Söndag 4 juli kl 17.30: Hammarby-Halmstads BK Discovery+

Söndag 11 juli kl 15.00: Hammarby-Degerfors IF Discovery+

Söndag 18 juli kl 15.00 (preliminär speldag): Örebro SK-Hammarby Discovery+

 

Damallsvenskan sänds av Sportbladet

   OBOS Damallsvenskan, som högsta fotbollsserien för damer officiellt heter, sänds av Sportbladet. Här finns info: https://www.sportbladetplay.se/. Kommande Hammarbymatcher:

Söndag 20 juni kl 15.00: Piteå IF-Hammarby

Torsdag 24 juni kl 17.00: Hammarby-Växjö DFF

Lördag 3 juli kl 14.00: Hammarby-Vittsjö GIK

 

Norrettan i SportExpressen Play

   För den som vill följa Hammarby Talang FF i Norrettan finns möjligheten via SportExpressen Play. Både i form av månadsabonnemang eller köp av enstaka matcher. Info finns här: https://www.sportexpressenplay.se/fotboll/ettan

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info