Hoppa till sidans innehåll

Nelson Mandela-pris till Hammarby Boxning!

25 MAJ 2021 14:56
HIF Boxning har tilldelats Stockholms stads Nelson Mandela-pris, som går till den/de som bidragit med goda insatser för utrikesföddas etablering i samhället. Läs mer om priset och motiveringen i nyhetsbrevet.
  • Skapad: 25 MAJ 2021 14:56

  HIF Boxning har tilldelats Stockholms stads Nelson Mandela-pris, som går till den/de som bidragit med goda insatser för utrikesföddas etablering i samhället. Läs mer om priset och motiveringen i nyhetsbrevet.

Dessutom: bandy, mer boxning, fotboll, futsal, friidrott, handboll, innebandy, ishockey och rodd. Full fart i Bajenland på många håll!

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 25 maj 2021

Nästa nyhetsbrev: tisdag 1 juni 2021

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

David Brodén tillbaka

   29-årige David Brodén återvänder till Hammarby efter tre säsonger i Sandvikens AIK. David har ursprung i IFK Motala men har haft en stor del av sin elitkarriär i Hammarby. Det nypåskrivna kontraktet med Hammarby omfattar tre år.

Kontraktet bryts med Pavel Bulatov

   Inför senaste säsongen skrev Hammarby ett flerårskontrakt med Pavel Bulatov. Spelare och klubb är nu överens om att bryta kontraktet i och med att Hammarby ville omforma avtalet av ekonomiska skäl.

 

BOXNING:

Nelson Mandela-priset till HIF Boxning!

   Stockholms stad har sedan 1998 delat Nelson Mandela-priset till den/de som bidragit med särskilt goda insatser för utrikesföddas etablering i samhället. Beslutet att 2021 års pris ska tilldelas Hammarby IF Boxning beslutades på arbetsmarknadsnämnden den 18 maj. Ur motiveringen:

Hos Hammarby boxning kan du under en och samma kväll möta en 84-årig italienska, en ensamkommande ungdom från Afghanistan, en före detta proffsboxare från Uganda och en Stockholmsfödd man som tränar med sin 10-åriga son. En av de ensamkommande har tagit sig till den absoluta toppen inom svensk amatörboxning och blivit svensk mästare. Parallellt med sin egen träning började han tillsammans med huvudtränaren undervisa boxning på dari och svenska. Den träningen blev för många såväl en väg in i det svenska språket som en väg in i en ny gemenskap.

Mottot lyder: ”Vi gör mästare i och utanför ringen.”

   Man citerar också Nelson Mandela själv som hade en särskild känsla för just boxning: ”Boxing is egalitarian. In the ring, rank, age, colour and wealth are irrelevant”Nelson Mandela.

Bajenguld i Montenegro Cup

   Sverige skickade en trupp omfattande sex U/J-boxare till Montenegro Cup 18-24 maj. Hammarby var representerat av Elwin Belezika i Ungdom 81+ och det blev en väldigt bra turnering för hans del – guldmedalj efter att ha besegrat Sava Stevanovic från Serbien med 5-0 i finalen. I semifinalen Elwin över Khagani Gulyev, Azerbajdjan, på RSC i rond 1.

 

FOTBOLL:

Derbyvinst på Kanalplan

   Inför 8 åskådare inne på arenan och 300-400 utanför stängslet mot Södermannagatan kunde Hammarby ta säsongens första derbyseger i Damallsvenskan. Motståndaren Djurgården kvitterade dock två Bajenledningar innan Emma Jansson kunde avgöra i 82:a minuten. Det här var en jämn match och ett styrkebesked för Hammarby att vinna till slut i en match som kunde slutat 1, X eller 2.  

   Sex omgångar är spelade, Hammarby har 2-2-2 i tabellraden och är sexa i tabellen samt det lag som gjort flest mål i serien (12).

22 maj Hammarby-Djurgårdens IF 3-2 (1-1). Publik: 8 (Hammarby IP/Kanalplan). Målen:  1-0 Madelen Janogy (7), 1-1 Elizabeth Addo (8), 2-1 Emma Jansson (50, str), 2-2 Hayley Dowd (77), 3-2 Emma Jansson (82).

Genomklappning i Kalmar

   Det allsvenska mötet Kalmar FF-Hammarby blev en märklig upplevelse. Efter en medelmåtttig första halvlek följde en av de sämsta halvlekar Hammarbypubliken upplevt ett mannaminne, och det var förvånande att hemmalagets segersiffror inte blev större än de 2-1 som matchen slutade med.  

23 maj Kalmar FF-Hammarby 2-1 (1-1). Publik: 8 (Guldfågeln Arena). Målen: 0-1 Gustav Ludwigson (7), 1-1 Romario (39), 2-1 Rasmus Sjöstedt (68).

Dovin landslagsuttagen

   Hammarbys 18-årige målvaktstalang Oliver Dovin har tagits ut till det U21-landslag som ska EM-kvala 8 juni och spela träningslandskamp 3 juni. Sverige möter alltså först Finland i en träningslandskamp den 3 juni och därefter Luxemburg i EM-kval fen 8 juni. Båda matcherna spelas i Falkenberg och sänds i Sportkanalen och i C More.

1-3 för HTFF mot BP

   Hammarby Talang FF räckte inte till mot Brommapojkarna i Norrettan. Efter 26 minuter ledde bortalaget på Kanalplan. HTFF reducerade genom Mayckel Lahdo på straff men innan matchen var över hade även BP gjort ett straffmål. 1-3 till slut alltså, och ytterligare en förlust. Talanglaget har fyra poäng på åtta matcher och är sist i Norrettans tabell.

Seriestart för P19 och F19 i juni

   I och med lättnader i coronarestriktionerna så kan fler fotbollsserier komma i gång. Spelscheman för Hammarbys P19 och F19-lag har nu publicerats. P19 börjar med två matcher på Kanalplan; mot Lidingö 5 juni och mot Vasalund 12 juni. Serien är P19 Allsvenskan Norra och hela Hammarbys schema hittar du här: https://www.hammarbyfotboll.se/matcher-lagen/p19/matcher/.

   F19 inleder borta mot Morön 6 juni och har sedan Älvsjö AIK hemma på Kanalplan den 13 juni. Deras schema hittar du här: https://www.hammarbyfotboll.se/matcher-lagen/f19/matcher/. Deras serie heter Svenska Spel F19 Norra.

Medlemsmöte i dag 25 maj

   Info om HIF FF:s digitala medlemsmöte hittar du här: https://www.hammarbyfotboll.se/

 

FUTSAL:

Seriestart 18 september

   Ett spelschema gällande Svenska Futsalligan 2021-22 har nu offentliggjorts. Än så länge är huvuddatumen satta, det kan alltså bli så att enskilda matcher bryts ut och spelas på datum runt omkring. Ett spelordningsmöte den 22 juni kommer att fastställa schemat definitivt.

   I det preliminära schemat inleder Hammarby borta mot Norrköping Futsal Klubb den 18 september och möter sedan Libertà Futsal Club den 25 september på hemmaplan. Seriespelet avslutas 26 februari, för Hammarbys del med hemmamatch mot Örebro SK. Därefter följer slutspel. Hela schemat hittar du här: https://www.svenskfotboll.se/serier-cuper/spelprogram/svenska-futsalligan-202122/90555/

Tränarduo rekryterad till damlaget

   Satsningen på ett damlag i höstens seriespel tar form. Hammarby har nu rekryterat Benjamin Namini som huvudtränare och Thomas Gibson som assisterande tränare.

 

FRIIDROTT:

Starkt resultat i Kraftmätningen

   Kraftmätningen är en lagtävling för FP14-15 som inleds med kval och avslutas med final. Hammarby har nu deltagit i kval på Trollbäckens IP (22 maj) och kom upp i 31 829 poäng med förstalaget och 24 677 med lag 2. Förstalagets poängsumma är ett av de bättre kvalresultaten över huvud taget och finalen är i princip klar. Andralagets poängsumma kan även det räcka till final.

Flera klubbrekord i Hammarby sommarserie

   På Enskede IP genomfördes Hammarby Sommarserie 23 maj. Många hammarbyare gjorde nya personbästan, och det blev en hel del nya klubbrekord också. Vi listar de nya klubbrekorden här:

P19 kul: Martin Sundberg 14,05 m.

P19 diskus: Martin Sundberg 47,44 m

F19 diskus: Embla Wihk 35,83 m

F17 diskus: Frida Krantz 42,31 m

Nora Lundin vinnare i Snabbspåret på Stadion

   Hammarbykometen Nora Lundin gjorde ett väldigt fint lopp på 3000 m i tävlingen Snabbspåret på Stockholms stadion och vann med god marginal till tvåan (elva sekunder). Tiden, 9.29,49, är nytt klubbrekord i klassen F18.  

 

HANDBOLL:

Topias Laine klar för ytterligare två säsonger

   Finske högersexan Topias Laine (25) kom till Bajen från från B-46 inför säsongen 2018-19. Han och klubben har nu kommit överens om fortsättning. Det nya kontraktet gäller de två kommande säsongerna.

Lottat i Svenska cupen

   Hammarbys herrlag är ett 32 som är kvalificerat för spel i Svenska cupen som inleds med gruppspel (enkelserie, de två främsta går vidare till åttondelsfinal) på följande datum:

Omgång 1: lördag 14 augusti–onsdag 18 augusti

Omgång 2: lördag 21 augusti–onsdag 25 augusti

Omgång 3: lördag 28 augusti–söndag 29 augusti

   Hammarby är inlottade i grupp 6 med följande lag: Anderstorps SK, IFK Kristianstad och Vinslövs HK.

 

INNEBANDY:

Spel i Svenska cupen vecka 34

   Damlaget är i egenskap av allsvenska direktkvalificerade till Svenska cupens gruppspel som spelas 27-29 aug. Laget är inlottat i en grupp med Endre IF, Nacka Wallenstam IBK och ett lag som kvalar in.

 

ISHOCKEY:

Motståndarna klara i Hockeytvåan

   Efter degraderingen från Div 1 spelar Hammarbys herrlag i Hockeytvåan den kommande säsongen. En serieindelning är nu klar och Bajen har hamnat i Hockeytvåan Östra B tillsammans med dessa lag: Haninge Anchors HC, Järna SK, Nacka HK, Nynäshamns IF HC, Sudrets HC, Trångsunds IF, IFK Tumba IK och Åker/Strängnäs HC.

 

RODD:

Ahmet Rapi tia i världscupdebut

   Sverige skickade tre roddare till Världscuptävlingen i Luzern 22-23 maj och en av dessa var Hammarbys Ahmet Rapi. Ahmet tävlade i 1X lättvikt. 15 båtar kom till start i klassen, Ahmet gjorde ett bra uppsamlingsheat vilket kvalificerade honom semifinal och därefter till B-final. Där blev han fyra (sex båtar i varje heat) vilket sammanlagt gav en tiondeplats. En stark världscupdebut. Tre tävlingar återstår i Världscupen, en återstår.

 

ÖVRIGT BAJEN:

Bajen Fans valde om sittande ordföranden

   Supporterföreningen Bajen Fans höll årsmöte i Vitabergsparken under söndagen (23 maj). 20 närvarande medlemmar röstade enligt valberedningens förslag vilket innebar att sittande ordförande Jonas Karlsson Öhlin är kvar på posten.

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

 

Cupfinalen visas i SVT

   När Hammarbys herrlag i fotboll för fjärde gången tagit sig till final i Svenska cupen blir det en möjlighet för alla som har teve (eller dator) att se matchen. Finalmötet Hammarby-Häcken sänds av SVT, och alltså inte någon av betalkanalerna.

Söndag 30 maj kl 14.30, final i Svenska cupen Hammarby-BK Häcken: SVT, SVT Play

 

Allsvenska Hammarbymatcher på Discovery+ och i Kanal 5

   Discovery+, tidigare Dplay, fortsätter att sända Allsvenskan i fotboll (herrar). Vissa matcher sänds också i Kanal 5. De tre närmaste matcherna sänds enligt följande:

Söndag 4 juli kl 17.30: Hammarby-Halmstads BK Discovery+

Söndag 11 juli kl 15.00: Hammarby-Degerfors IF Discovery+

Söndag 18 juli kl 15.00 (preliminär speldag): Örebro SK-Hammarby Discovery+

 

Damallsvenskan sänds av Sportbladet

   OBOS Damallsvenskan, som högsta fotbollsserien för damer officiellt heter, sänds av Sportbladet. Här finns info: https://www.sportbladetplay.se/. Kommande Hammarbymatcher:

Lördag 29 maj kl 14.00: Hammarby-Kristianstads DFF

Fredag 4 juni kl 19.00: Linköpings FC-Hammarby

20 juni kl 15.00: Piteå IF-Hammarby

 

Norrettan i SportExpressen Play

   För den som vill följa Hammarby Talang FF i Norrettan finns möjligheten via SportExpressen Play. Både i form av månadsabonnemang eller köp av enstaka matcher. Info finns här: https://www.sportexpressenplay.se/fotboll/ettan

 

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info