Hoppa till sidans innehåll

Uppåt i tabellen

11 MAJ 2021 14:56
Herrlaget i fotboll tog ett rejält skutt uppåt i tabellen efter hemmasegern mot Sirius och är efter fem omgångar fem poäng från toppen men också fem poäng från botten. Damernas poäng borta mot AIK ger även dem en mittenplacering.
  • Skapad: 11 MAJ 2021 14:56

    Herrlaget i fotboll tog ett rejält skutt uppåt i tabellen efter hemmasegern mot Sirius och är efter fem omgångar fem poäng från toppen men också fem poäng från botten. Damernas poäng borta mot AIK ger även dem en mittenplacering. Men nog siktar väl båda lagen högre?

I veckans nyhetsbrev förutom fotboll: bandy, basket, boxning, friidrott, futsal, handboll och ishockey.

 

Nyhetsbrevets publiceringsdatum: tisdag 11 maj 2021

Nästa nyhetsbrev: tisdag 18 maj 2021

 

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:

Olle Öijer och Alex Adeheimer klara för Hammarby

   21-årige Olle Öijer började sitt bandyspelande i Hammarby men har längre upp i åren gått bandygymnasiet i Sandviken och senast spelat för IFK Rättvik under tre säsonger. Mittfältaren återvänder nu till moderklubben inför säsongen 2021-22.

   Ungdomsbandy i Hammarby var det även för Alex Adeheimer som nu återvänder till sin hemstad efter att ha varit med och spelat upp Örebro SK i högsta serien. Han har sitt ursprung i Gustavsberg och har även gått bandygymnasiet i Lidköping. Alex ansluter nu till Hammarby inför säsongen 2021-22.

…och David Jansson fortsätter

   Offensivspelaren David Jansson har kommit överens med klubben om att omvandla sitt nuvarande kontrakt, som innehöll ett plusår, till rakt kontrakt gällande de två närmaste åren. 24-åringen kom från Falu BS för två år sedan.

Hammarbytjejer i landslagstrupp

   Den preliminära truppen omfattande 32 spelare till F17-VM i Lidköping 3-5 december är uttagen. Hammarby är representerat, dels genom Inez Edenberg som spelar för sin moderklubb Hammarby. Dels genom Emma Dalin som fostrats i Hammarby men nu spelar för Skirö i högsta serien.  

Årsmöte 17 juni

   Hammarby Bandy håller årsmöte torsdag 17 juni kl 18.00. Om restriktionerna tillåter kommer mötet att hållas på Zinkensdamms IP:s huvudläktare, annars blir det digitalt årsmöte och då kommer Hammarby Bandy att informera om detta.

 

BASKET:

David Leman fortsätter som head coach för damlaget

   David Leman blev head coach för Hammarbys damlag inför den senaste säsongen. Den 41-årige tränaren, som tidigare bland annat varit coach i både damernas och herrarnas högsta liga, varit en del av coachstaben i damlandslaget, är nu klar för ytterligare en säsong med Hammarbys damlag.

 

BOXNING:

Flera hammarbyare prisade vid årsmötet

   Under Svenska Boxningsförbundets årsmöteshelgdelades ett antal priser ut. I de tio priskategorierna blev det inte mindre än fyra utmärkelser till Hammarbyboxare och ledare. De hedrade hammarbyarna:

Årets boxare ungdom herr och Sten Erik Feinsteins stipendium: Elwin Bedezika, Hammarby IF Boxning

Årets boxare senior herr: Liridon Nuha, Hammarby IF Boxning

Årets boxare 2020 samt Björnpriset: Adam Chartoi, Hammarby IF Boxning

Årets ledare 2020: Viktor Shynul, Hammarby IF Boxning

 

FOTBOLL:

Hemmaborgen intakt

   Årets seriespel på herrsidan har börjat lite ojämnt men när det blir spel på Nya Söderstadion visar Bajen oftast klass. I helgen blev det ny trepoängare, vilket innebär att vi i hemmaspelet hittills har tabellraden 2-1-1. Matchen mot Sirius ser siffermässigt jämnare ut än den var, 3-2 borde varit 4-1 eller mer. Värt att notera: Jeppe Andersen gjorde sin hundrade allsvenska match och fick bli målskytt.

8 maj Hammarby-IK Sirius 3-2 (1-0). Publik: 8 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena) Målen: 1-0 Abbe Khalili (14), 2-0 Jeppe Andersen (46), 2-1 Jacob Ortmark (50), 3-1 Akinkunmi Amoo (51), 3-2 Ekin Bulut (89).

Tappad pinne på Skytteholm

   Damlaget gjorde en riktigt bra insats i bortaderbyt mot AIK och borde fått åka därifrån med tre poäng, ledning 2-1 med några minuter kvar och klar dominans i spelet. Dock kom en sen kvttering genom unga Gnaget-talangen Rosa Kafaji. Hursomhelst, Hammarby håller hursomhelst på att växa in i den damallsvenska kostymen. Närmast väntar bortamatch mot Eskilstuna United och därefter är det nytt derby, hemma mot Djurgården.

8 maj AIK-Hammarby 2-2 (1-1). Publik: 8 (Skytteholm). Målen: 1-0 Nora Rönnfors (15), 1-1 Eva Nyström (18), 1-2 Madelen Janogy (56), 2-2 Rosa Kafaji (87).

Ny förlust för HTFF

   Det fortsätter att gå tungt för Hammarbys ungdomssatsning Hammarby Talang FF i Norrettan. Under söndagen tog man ledningen mot Gefle IF i andra halvlek, men tappade till 1-3. HTFF:s målgörare var Alfred Olatomi Olaniyan, i Gefle stod förre Hammarbyspelaren Isac Lidberg för ett av målen. HTFF står på en poäng i tabellen efter sex omgångar.

Damverksamheten på näst högsta certifieringsnivån

   Certifieringen av damelitfotbollsklubbarnas ungdomsverksamheter är klar och Hammarby är på fjärde nivån (femte är den högsta) och erhåller därför 200 000 kr. Rankingen genomförs av Elitfotboll Dam tillsammans med Svenska Spel. Här finns en text om certifieringen och komplett uppställning över de 26 föreningarnas poängsummor:  https://www.efd.se/fyra-miljoner-kronor-fordelas-till-damelitfotbollsklubbarna-nar-2020-ars-certifiering-ar-klar/

”Ettanveckan” med HTFF

   För att pusha herrfotbollens Div 1-nivå arrangeras Ettanveckan 29 maj-6 juni med matcher varje dag. Hammarby Talang FF är ett av lagen i Norrettan och de kommer att möta Sollentuna FK på Sollentunavallen den 1 juni kl 19.00.

 

FUTSAL:

Fler förlängda kontrakt

   Hammarby får ett starkt lag i Svenska Futsalligan även kommande säsong. Flertalet spelare av dem som var med och vann SM förlänger sina kontrakt. Senaste påskrifterna har signerats av Arsalan Ashtari, Jonatan Almendra, Fredrik Notice och Gabriel Diaz.

Futsalmagasinet har gjort en sammanställning över Hammarbys truppläge och skriver följande: Spelare som har förlängt är följande: Sebastian Holmqvist, Özgür Yasar, Mosaddiq Zekria, Tolga Ayranci, Peiman Pahlevan, Patrick Ortega, Arsalan Ashtari, Jonatan Almendra, Fredrik Notice, Gabriel Diaz, Aus Al-Maliki, Liridion Makolli och Ljeutrim Makolli.

Spelare som lämnar mästarna är Elvir Spahovic och Patrick Mallengren. Klart är också att Josef Rakez avslutar spelarkarriären och i ställert blir Hammarby assisterande tränare.

Champions League-lottning 7 juli

   Hammarby kommer att spela i Champions League i höst och då gå in i Preliminary Round som avgörs 20-25 augusti. Lottningen sker den 7 juli.

Stallarholmen ”ny” motståndare 2021-22

   Hammarby kommer att möta ett nytt namn i Svenska Futsalligan kommande säsong. Tidigare motståndaren Strängnäs FC har valt att gå upp i den befintliga Strängnäsklubben Stallarholmens SK och kommer att använda detta klubbnamn i fortsättningen.

 

FRIIDROTT:

Ingen toppinsats av Grete i Kroatien

   Grete Ahlberg var en av de uttagna till Europacupen i kast som avgjordes i kroatiska Split 8-9 maj. Hon fick ingen riktig fullträff denna gång, bästa släggkastet hamnade på 65,43 m vilket räckte till 13:e plats i A-finalen. Stabilt, men lite under den nivå hon haft tidigare under säsongen.

Fin säsongstart för Nora Lundin

   Nora Lundin inledde säsongen med att springa ett landsvägslopp omfattande 5 km arrangerat av Spårvägens FK 8 maj. Nora vann på tiden 16.32, vilket var över minuten snabbare än närmaste konkurrent.

Flera nya klubbrekord på Enskede IP

   Hammarby arrangerade en mindre kasttävling på Enskede IP den 8 maj och det blev en hel del fina resultat. Vi fick bland annat tre nya klubbrekord: Martin Sundberg i P19 diskus med längden 45,58, Embla Wihk i F19 diskus (35,28) och Frida Krantz i F17 diskus (38,49).

Hammarbytränare SOK-uttagen

   Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har startat ett tränarprogram med syftet att få fram fler kvinnliga tränare i OS-truppen, där målet är en jämställd tränartrupp till OS 2028 och 2030. 20 stycken tränare totalt i hela landet har blivit uttagna och en av dessa är Lotta Borgius från Hammarby. De uttagna tränarna bedöms ha potential att vara topptränare inom sin idrott inom 2-6 år.

Digitalt Midnattslopp även 2021

   Förra året kunde Hammarbyarrangemanget Midnattsloppet inte genomföras fysiskt på grund av pandemirestriktionerna. Det digitala loppet var dock en succé och blev det största digitala loppet i Europa med hela 17 500 löpare. Nu är det bestämt att det blir digitalt även i år, startsträckan för att dra i gång det fysiska loppet är så pass lång att beslutet måste tas nu. Läs mer om Midnattsloppet på hemsidan https://midnattsloppet.com/, där kan du även anmäla dig.

 

HANDBOLL:

Helge Freiman ansluter från Alingsås

   En meriterad niometersspelare återvänder till Stockholm. 29-årige Helge Freiman har haft en fin karriär i Lidingö (moderklubb) Tumba, Eskilstuna Guif, tyska Minden, Kristianstad och senast Alingsås. 14 landskamper finns på meritlistan och i Kristianstad fick han vara med och vinna SM-guld. Nu blir det spel i Hammarby de två kommande säsongerna.

…och Anders Wik Rydberg förlänger

   En av klipporna i Hammarbys lagbygge – med tio säsonger i den grönvita tröjan – är niometersspelaren Anders Wik Rydberg. 29-åringen har nu skrivit på för de kommande två säsongerna.

Sju lag i USM

   Senast tvingade man ställa in USM, men 2021-22 kör man i gång igen i de tre åldersklasserna 14, 16 och 18 år. Hammarby finns med i alla åldersklasserna både på pojk- och flicksidan. I F14 finns två Hammarbylag anmälda, i övriga åldersklasser har man ett lag.

Inget Eken Cup 2021

   I likhet med 2020 anser sig arrangörerna av populära utomhusturneringen Eken Cup inte kunna genomföra arrangemanget 18-20 juni 20212 som det var tänkt. Hammarby brukar ha ett stort antal lag med i denna turnering. Anmälda lag i Stockholmsregionen kommer dock att ha möjlighet att spela enstaka matcher på fältet med organisation av Eken Cup.

 

ISHOCKEY:

Slovakiska Rebeka Sádeká till Bajen

   Ett första nyförvärv till damlagets kommande säsong har gjorts i form av en slovakisk spelare med landslagsmeriter. Forwarden Rebeka Sádeká, med SKP Bratislava som moderklubb, har de senaste två säsongerna spelat för Karlskrona HK men väljer nu alltså Hammarby.

…och Linn Asplund fortsätter

   Linn Asplund är en av de spelare som varit i klubben samtliga fem som det återstartade damlaget funnits. Nu är det klart att det blir ytterligare en säsong (minst).

Meriterat tränarnamn förstärker organisationen

   Björn Ferber, med tunga meriter från SHL/Elitserien och damhockeyn där han som tränare blivit svensk mästare med Segeltorp, kommer tillsammans med Tim Winberg träna och driva Hammarbys J18-lag under säsongen. Björn är ett välkänt ansikte inom svensk hockey. Han har varit med och byggt upp flera föreningar i Stockholmsområdet efter en framgångsrik karriär som förbundsdomare.

Arbogamatcher 10 och 12 september

  Herrlagets två träningsmatcher mot Arboga Hockey har nu fått datum. Matcherna kommer att spelas 10 september (hemma) och 12 september (borta).

Damlaget återvänder till Zinkensdamm

   Zinkensdamm har återigen en fungerande hockeyrink (tält) vilket betyder att damlaget kommande säsong spelar sina matcher där. Åter på Södermalm alltså efter spel i både Husby och i Kärrtorp.

 

ÖVRIGT BAJEN:

Bajen Fans utlyser årsmöte

   Det ursprungliga årsmötet för supporterföreningen Bajen Fans sköts upp i förhoppningen att det ska gå att hålla ett fysiskt möte. Nu är det bestämt att detta blir av söndag 23 maj i Vitabergsparken med start kl 12.00, förutsatt att pandemiläget inte förvärras.

 

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

 

Cupfinalen visas i SVT

   När Hammarbys herrlag i fotboll för fjärde gången tagit sig till final i Svenska cupen blir det en möjlighet för alla som har teve (eller dator) att se matchen. Finalmötet Hammarby-Häcken sänds av SVT, och alltså inte någon av betalkanalerna.

Söndag 30 maj kl 14.30, final i Svenska cupen Hammarby-BK Häcken: SVT, SVT Play

 

Allsvenska Hammarbymatcher på Discovery+ och i Kanal 5

   Discovery+, tidigare Dplay, fortsätter att sända Allsvenskan i fotboll (herrar). När det gäller matcherna före EM-uppehållet är det också klart att Kanal 5 sänder Kalmar FF-Hammarby (söndag 23 maj klockan 15.00). De tre närmaste matcherna sänds enligt följande:

Onsdag 12 maj kl 18.30: Varbergs BoIS-Hammarby Discovery+

Söndag 16 maj kl 15.00: Hammarby-Djurgårdens IF Discovery+

Söndag 23 maj kl 15.00: Kalmar FF-Hammarby Kanal 5, Discovery+

 

Damallsvenskan sänds av Sportbladet

   OBOS Damallsvenskan, som högsta fotbollsserien för damer officiellt heter, sänds av Sportbladet. Här finns info: https://www.sportbladetplay.se/. Kommande Hammarbymatcher:

Måndag 17 maj kl 19.00: Eskilstuna United DFF-Hammarby

Lördag 22 maj kl 14.00: Hammarby-Djurgårdens IF

Lördag 29 maj kl 14.00: Hammarby-Kristianstads DFF

 

Norrettan i SportExpressen Play

   För den som vill följa Hammarby Talang FF i Norretan finns möjligheten via SportExpressen Play. Både i form av månadsabonnemang eller köp av enstaka matcher. Info finns här: https://www.sportexpressenplay.se/fotboll/ettan

 

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström This is a mailto link

0703-55 41 77

Skribent: Magnus Hagström
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

1972 Ljusdal

 

 

Postadress:
Hammarby Idrottsförening
Box 20056
104 60 Stockholm

Besöksadress:
Södermannagatan 63
116 66 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086413592
E-post: This is a mailto link

Se all info